Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Savaşlarımıza Meşruluk Kazandırmıyor muyuz? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Anket Sonuçlarını Göster: Savaşlar meşru mudur, öyle mi gösterilir?
Yaptığımız savaşlar haklıdır.4 26.67%
Haksızdır, meşru zemin aranmıştır.11 73.33%
Oy Verenler: 15. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski28-07-08, 18:23  #1
KaoS-hRanT

Giriş Tarihi: Jun 2008
Ülke / Şehir: İstanbul
Savaşlarımıza Meşruluk Kazandırmıyor muyuz?

Efendim aklımı çok meşgul eden bir konu bu. Türk-İslam devletlerinin durup durup saldırmasını "Cihad"a bağlıyoruz. Yani İslamiyet'i yaymak için yapılan savaşlarmış ve bu yüzden normal hatta doğruymuş.

"Allah" için insan öldürülür mü yahu? Sizce de bu savaşa meşruluk kazandırmak değil midir?

Yahut Osmanlı'nın durumunu şöyle ifade ediyoruz: "1. Dünya Savaşını aslında kazandık ama Almanya yenildiği için biz de yenik sayıldık."

Daha bir çok konuda bu şekilde örnekler vardır.

Yenilmemizin hep bir nedeni vardır mutlaka.
Topları getirmeyi "unutmuşuz"dur.
Soğuk bastırmıştır.
Sıcak kavurmuştur.
Yağmalama yasaklanınca askerlerin şevki kaçmıştır(Hani cihaddı?).
Okçular yerlerini terk etmiştir.
Yerde toz varmıştır, havada bulut görünmüştür...

Aynı şekilde vergi sisteminde de bu görülür. Müslüman çiftçilerden 1/10 oranında vergi alınmasına karşılık gayri müslimlerden 1/5 oranında alınmıştır ve bu "İslam'a teşvik" olarak açıklanabilmektedir.

Kanımca yapılan haksızlıklar din ve vatan çatısında meşru gösterilmeye çalışılıyor.
KaoS-hRanT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-07-08, 19:09  #2
rikimikipiki
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Apr 2008

Osmanlı ordularının karşısına yabancı devletler sivillerini mi yollamıştır?

Müslüman dediğiniz çiftçilerin sorumluluklarıyla gayrimüslimlerin sorumlulukları bir midir?

gayrimüslimler hangi koşullarda orduya alınırlardı ?

cevaplayınız bakalım.
rikimikipiki is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-07-08, 21:31  #3
maddeci

maddeci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008
Ülke / Şehir: Dünya Cezaevi Türkiye Koğuşu

Savaşlara meşruluk kazandırıyoruz ve ya kazandırmıyoruz.Benim için önemli olan konu bu değildir.
Tarih eğitimimizdeki bir problem olarak her savaşta haklı gibi gösterilmemiz sadece mide bulandırıyor.
Hatta bazı savaş sebeplerinde haklılığımızı belirtmek için iyice saçmalıyorlar.
Mesela bir devletin yıllık,aylık vergilerini ödememesi.Bu devletler sana vergi vermeye mecbur mu kardeşim?Hadi çağ gereği mecbur olsun.
Sen bugün bunu nasıl oluyorda haklı bir savaş gerekçesi olarak gösteriyorsun.

Bir değeri gerçekçilikten uzak olarak dayatırsan,tabulaştırırsın.
Tabulaştırılmış bir değerde,önemini kaybetmeye mecburdur.

Objektif ve gerçekçi bir tarih anlatımına başvursalar gerçektende şanlı bir tarihimizin olduğu kendiliğinden ortaya çıkar.
Aşk ile örmeye benzer devrimci olmak.
maddeci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-07-08, 12:41  #4
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Savaşlarda millilik ya da din ikinci plandadır.Ancak bu görüşlere mensup insanlar ,savaş sırasında bu iki kavramı oldukça sık kullanarak yine bu görüşlere mensup insanların manevi duygularını sömürmektedir.Savaşlarda asıl olan ekonomik mücadeledir.Hiçbir savaş asla ekonomiden bağımsız olamaz.Çıkarların çatıştığı ve anlaşma sağlanamadığı bir ortamda devletler devreye girer ki bu mekanizmalar zaten ülke içerisinde egemen sınıfların baskı ve kontrol aracıdır.Bu sebeble dünya üzerinde ki bütün savşlar egemen sınıfların rant mücadelesidir.Ancak onlar savaşı televizyonlarından izlerken , binlerce yoksul insan zenginlerin çıkar mücadelesi yüzünden ölür.Kazanan hiçbir ülke olmaz.İnsanlık kaybeder,tekelci sermaye kazanır.

Ve en garibi de bunun adına ''vatani görev'' denmesidir.

SAYGILAR...

C.Bukowski
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-08, 15:33  #5
umbrasword

umbrasword'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın hRanT şöyle demiş:

Mesajı Göster
Efendim aklımı çok meşgul eden bir konu bu. Türk-İslam devletlerinin durup durup saldırmasını "Cihad"a bağlıyoruz. Yani İslamiyet'i yaymak için yapılan savaşlarmış ve bu yüzden normal hatta doğruymuş.

"Allah" için insan öldürülür mü yahu? Sizce de bu savaşa meşruluk kazandırmak değil midir?

Yahut Osmanlı'nın durumunu şöyle ifade ediyoruz: "1. Dünya Savaşını aslında kazandık ama Almanya yenildiği için biz de yenik sayıldık."

Daha bir çok konuda bu şekilde örnekler vardır.

Yenilmemizin hep bir nedeni vardır mutlaka.
Topları getirmeyi "unutmuşuz"dur.
Soğuk bastırmıştır.
Sıcak kavurmuştur.
Yağmalama yasaklanınca askerlerin şevki kaçmıştır(Hani cihaddı?).
Okçular yerlerini terk etmiştir.
Yerde toz varmıştır, havada bulut görünmüştür...

Aynı şekilde vergi sisteminde de bu görülür. Müslüman çiftçilerden 1/10 oranında vergi alınmasına karşılık gayri müslimlerden 1/5 oranında alınmıştır ve bu "İslam'a teşvik" olarak açıklanabilmektedir.

Kanımca yapılan haksızlıklar din ve vatan çatısında meşru gösterilmeye çalışılıyor.
- Sen bunları İlber Ortaylı'ya sor bakalım sana ne cevap verecek. O zaman 'ben neler diyorum' diye şaşırırsın.

- Peygamber efendimiz döneminde İslam devleti kurulduğunda ne yapsaydı. Olduğu yerde düşmanların saldırmasını mı bekleseydi. Hem o zamanki İslam devleti çevre devletlere çok nazikçe 'teslim olun boşuna kan akmasın' diye mektup gönderiliyordu. Fena mı? Hem adam inanıyor ki müslüman olmayanlkar cehennemde yanacak. Diyor ki 300-5900 kişi ölür ama 10000, 100000 kişi müslüman olur kurtulur. Mantıksız mı? Ha sen diyorsan ki ben polyannayım, kimse ölmesin istiyorum, sevenler kavuşsun istiyorum, berke de cansu'dan ayrılsın istiyorum, o zaman başka...
Eski06-08-08, 16:30  #6
spartaküs

Giriş Tarihi: Sep 2006

sayın umbrasword

diyorsunuz ki "benim dinim bana seninkisi sana"

adama mektup gönderiyorsunuz "gel müslüman ol"diye

adam "hayır" dediği zaman saldırıyorsunuz

bu ne perhiz ne lahana turşusu

(Daniel Webter-1830)
spartaküs is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-08, 18:10  #7
Tatanga

Giriş Tarihi: Feb 2008

Alıntı:
Sen bugün bunu nasıl oluyorda haklı bir savaş gerekçesi olarak gösteriyorsun.
Tarihi o günün koşulları ile değerlendirmek bugünün şartıdır.

Keşke size bunu da öğretselerdi o ilkokuldaki basit tarih derslerinde.

Alıntı:
adam "hayır" dediği zaman saldırıyorsunuz
İnsanlar birisinin yapmadığı şeyi yaptı diye dile getirmekten neden zevk alır anlamış değilim.
Eski06-08-08, 19:42  #8
KaoS-hRanT

Giriş Tarihi: Jun 2008
Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın umbrasword şöyle demiş:

Mesajı Göster
- Sen bunları İlber Ortaylı'ya sor bakalım sana ne cevap verecek. O zaman 'ben neler diyorum' diye şaşırırsın.

- Peygamber efendimiz döneminde İslam devleti kurulduğunda ne yapsaydı. Olduğu yerde düşmanların saldırmasını mı bekleseydi. Hem o zamanki İslam devleti çevre devletlere çok nazikçe 'teslim olun boşuna kan akmasın' diye mektup gönderiliyordu. Fena mı? Hem adam inanıyor ki müslüman olmayanlkar cehennemde yanacak. Diyor ki 300-5900 kişi ölür ama 10000, 100000 kişi müslüman olur kurtulur. Mantıksız mı? Ha sen diyorsan ki ben polyannayım, kimse ölmesin istiyorum, sevenler kavuşsun istiyorum, berke de cansu'dan ayrılsın istiyorum, o zaman başka...
"Çok nazikçe "Teslim olun!" diyordu. Olmazsa saldırıyordu." demek. Efendim bu savunmaya tek bir tepki verebilirim.

"Amerika, Japonya'ya atom bombası atmasaydı savaş sona ermeyecekti. Kara çıkarması yapılacaktı ve 3 milyon kadar japon ölecekti. Bu yüzden atom bombası atması haklı hatta "insancıl"dır." yorumuna özdeş bir yorum yaptınız.
KaoS-hRanT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-08, 19:58  #9
AnTiMaSKe

AnTiMaSKe'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Ixion civarı

Alıntı:
Sayın hRanT şöyle demiş:

Mesajı Göster
"Çok nazikçe "Teslim olun!" diyordu. Olmazsa saldırıyordu." demek. Efendim bu savunmaya tek bir tepki verebilirim.

"Amerika, Japonya'ya atom bombası atmasaydı savaş sona ermeyecekti. Kara çıkarması yapılacaktı ve 3 milyon kadar japon ölecekti. Bu yüzden atom bombası atması haklı hatta "insancıl"dır." yorumuna özdeş bir yorum yaptınız.
Aynı şekilde birinin kafasına silah dayayıp "dediğimi yap kan akmasın" demek de nazik olabilir.
Eski06-08-08, 20:09  #10
rikimikipiki
Kayıtlı Okur

Giriş Tarihi: Apr 2008

sivil-asker farkını ayıramayan arkadaşların tarih yazmalarını normal karşılıyorum.

kürtaj yaptırmaya kesin olarak karar veren çiftimizin "hadi bir de doğmamış bebeğimize soralım." şeklindeki hayal güçleriyle eş değer örnekler veriyorlar.

he İttihat ve Terakki kültürsüzlüğünün yazmış olduğu tarihten bahsedebiliriz o ayrı.
rikimikipiki is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 20:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)