|
|
||||||||||
![]() |
| |||||||
| nobel edebiyat ödülü / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Öncelikle nobel edebiyat ödülünün nereden geldiğini kısaca açıklayayım: 1896 yılında Alfred Nobel vasiyetnamesinde,insanlar için en faydalı eseri yazan,edebiyat dalında en ideal yönde,en başarılı eseri veren edebiyatçıya bu odülün verilmesini istemiş.Çok sonraları yani günümüzde bu ödülün,siyasi bir zemine dayandırılarak verilmekte olduğunu düşünüyorum.Asıl amaçtan sapmış durumda. Aslında merak ettiğim sizce bir yazar nobel edebiyat ödülü aldığı için mi okunmalı,tek kriter ödül müdür?Nobel edebiyat ödülü hakkındaki düşünceleriniz nelerdir?Ödül almayan yazarlar kötü edebiyat mı yapıyorlar?Bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum. __________________
Sorgulanmamış yaşam,yaşanmaya değmez.. |
|
| #2 | |
Edebiyat ![]() Giriş Tarihi: Feb 2007 Ülke / Şehir: KaoS
| Yazınızda belirttiğiniz gibi sn metanoya siyasileşmiş bir ödüldür, tıpkı bir çok ödül gibi. __________________
"İmitasyon mutluluklardan uzaklaştıkça, gerçeğin farkına varıp irkileceksin. İşte o zaman dediğimi anlayıp elimden tutacaksın.(L...Kedi)" |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2008
| Cocuk gelisimi kitaplarinda cocugunuz iyi bir davranis yaptiginda onu ödüllendirin ki bu davranisi devam etsin denilmekte.... Bu ödül olaylarini hep bu durumla karsilastiririm,insanlari tesvik icin yapilan ve daha iyisi icin rekabete yönlendiren bir durum... Kesinlikle digerleri kötü edebiyat yapiyor diye bir sey olamaz,bütün yarismalar böyle degilmidir hep en iyisi secilir. Ama nobelin kriterlerini bilmiyorum insanlarin ortak bir fikirde bulusmalari herkesin o fikri kabul etmesini gerektirmiyor.... Sayin Libertkredi'ninde yazdigi gibi siyasi olmasida ayri bir boyuttur.... __________________
Ez da bas nastikim..... Seni iyi taniyorum..... |
|
| #4 | ||
| Fakat sn miran iyi birşey yaptığını düşünen çocuk ödüllendirileceğini bildiği için çıkarcılığa doğru gitmez mi. Bu ödüllerde böyle işte Sartre'ı iyi anlamak lazım kanımca. Alıntı:
| #5 | ||
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Apr 2008
| Alıntı:
Orhan Pamuk abimizi yermek için açılmış bir başlık gibi. ![]() nobel edebiyat ödülü fikrimce de siyasidir. lakin ödülü kazanan insancıkların bu ödüle çok da uzak olduklarını söylemek vicdansızlıktır. sonuçta en iyisi değil, birinci seçiliyor. .) rikimikipiki Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-08-08 18:00 .Sebep: cancan | |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Konu nobel edebiyat ödülleri hakkında başkalarının fikirleri merak ederek açılmış. Buna bağlı olarak herkes kişisel görüşlerini ifade ediyor. __________________
"İmitasyon mutluluklardan uzaklaştıkça, gerçeğin farkına varıp irkileceksin. İşte o zaman dediğimi anlayıp elimden tutacaksın.(L...Kedi)" | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Konuyu açan kişi olarak,kesinlikle kişiler üzerinde ayrı bir tartışma yaratmak amaçlı olmadğımı belirtmek isterim.Orhan Pamuk konusu apayrı bir konudur.Dikkat ettiyseniz sn rikimikipiki,yazıda yazar adı vermedim.Bu konuyu açmamdaki sebep;birçok kişinin kitap okurken yada bunu birçok sanat dalında da düşünebiliriz,o yapıtın ödüllü olup olmadığına bakarak okuduğunu farkettim.Bu önyargıyı eleştirmek niyetindeyim. __________________
Sorgulanmamış yaşam,yaşanmaya değmez.. |
|
| #8 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jun 2008
| Orhan Pamuk siyasi olarak çok dalgalıdır.Ama kitaplarına bir söz söyelme hakkını kendimde bulamıyorum çünkü kalemi gerçekten iyi. Karekterleri yaratışı ve onları anlatışı gerçekten büyüleyici |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2007
| Orhan pamuk, kemalistlere, ulusalcılara, nasyonal sosyalistlere pek hitab etmiyor. İşin aslı, çağa, döneme göre şekil alan nobel de açmaz bunları. Yaşar kemal ve vedat türkali nobel ödülü alsaydı, nobelin siyasi olmadığını söyleyeceklerdi. Şimdi siz nobel ödülü alıp da az gelişmiş ülkesi ve yönetenleri, ulusalcıları, nasyonal sosyalistleri ile arası iyi olan bir yazar biliyor musunuz? Siyasi yönü vardır, ancak yazarın da zaten kendi ülkesindeki az gelişmiş siyasi akımlar, yandaşları , yönetenleri ile sorunları vardır. Birbirlerini açmazlar. Nobelde kriter, döneme damgasını vuran edebi akımın en iyisi olması beklentisidir. Bu anlamda postmodern akımın en iyisi orhan pamuk seçiliyor, ama modernizme ilkel bir bakışla ancak entegre olabilmiş, toplumun tutunamayanları, toplumculuk adı altındaki insanları bu ödül kaka diyormuş. Bu da orhan pamuğun ve nobelin çok da umurundaymış. Sartre, ödülü reddetmiştir sebebi de fransa'nın cezayir'de gerçekleştirdiği katliamlara dikkatleri çekmek içindir. Burda başka nasıl bir bağıntı kurdunuz? Ayrıca sartre varoluşçuluk ekolündendir. (exzistansiyalizm) __________________
Bana bir dayanak noktası verin, dünyayı yerinden oynatayım. (Arşimet) ReMaT Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 21-09-08 01:49 . |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
Başlık içerisnde açık anlayabilirsiniz. Bu kadar açıklayıcı bir ekolde olduğunuza göre.. Ayırca sartre aşırı özgürlükçü bir yapıdadır. Ödülü reddediş sebeplerini daha sonra defalarca anlatmıştır. Salt bu sebepten ötürü değildir. Klasik düzeyde, yüzeysel değerlendirmenizdir. __________________
"İmitasyon mutluluklardan uzaklaştıkça, gerçeğin farkına varıp irkileceksin. İşte o zaman dediğimi anlayıp elimden tutacaksın.(L...Kedi)" | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|