Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Devrimler ve darbeler.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski04-07-06, 16:09  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Devrimler ve darbeler.

Forum üyelerimiz arasında sosyalist ve devrimci kimliğini benimsemiş epey arkadaşımız var.Bu arkadaşların çoğu ülkemizde yapılan askeri darbelere ağır elştirlerde bulunup güya demokrasi havari kesilerek;insanlık,sevgi dostluk,barış ve kardeşlik mesajları verirler.

Devrim düzen değiştirmek için yapılan kanlı eylemlerdir.Hiç bir devrim senfoni orkestralarıyla veya,"gül döktüm yollarına " adlı şarkılar bestelenerek gelmiyeceğini onlarda bilmektedir.Dünya ülkeleri içinde yapılan devrimlerin hepsi silahla ve kanla yapılmıştır.Devrim karşıtlarına insanlık dışı her türlü muamele haklı görülmüş,öldürülmüş veya sürülmüşlerdir.

Devrimle birlikte mallar talan ve yağmaya maruz kalırken,canlar en büyük işkencelerin ve sürgünlerin mağduru olmuşlardır.Sovyet ekim devrimininin kıydığı canların haddi hesabı yoktur.Çin devriminde Mao'nun büyük yürüyüşü piknik yürüyüşü olmamıştır,nice canlar bu yürüyüş esnasındatelef olmuştur.Devrim sonrasın da ise,müthiş hesaplaşmalar devri başlamıştır.Kore'de,Vietnam'da ülkeler bölünmüş ve halklar birbirlerini kırmak adına her türlü eylemi mübah saymışlardır.

Bütün devrimler kendi çocuklarını yiyen canavarlara dönüşmüştür.Her devrim, karşı devrimlerle hesaplaşmaları kanlı canlı biçimde sürdürme eğilimindedirler.Halkın halkı kırdığı ve akan kızıl kanların içinde yetişen kızıl lalelere, kimilerinin gıptayla bakması devrimci kimliğin en büyük özelliğidir.

Darbeler ise; işleyen düzene, silahlı gücün başında olanların veya bu gücü kullanma erkinde bulunanların düzene karşı isyanı olup,ya yeni bir düzen getirmek veya işleyen düzendeki aksaklıkları düzeltmek adına yapılır.

T.C içinde yapılan darbelerin en önemli özelliği;Cumhuriyet ve ilkelerinin tehike içinde olduğu ve dehdit edildiği ortamlarda TSK tarafından,halkı halka kırdırmamak ve ülkede masum insanların kanının dökülmesini önlemek adına yapılmıştır.

1960 ihtilali;ülke insanlarının kapmlaşma dönemini önlemek bir birbirlerine düşman kitleler yaratılmasının önüne geçmek için yapılmıştır.İhtilal öncesi TRT den hergün " Vatan Cephesi" 'ne kaydolanların isimleri köylerine varıncaya kadar tek tek okunur haldeydi.Bu durumu protesto için öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri mitinler düzenleyip " Olurmu böyle olurmu,kardeş kardeşi vururmu" söylemleri içindeyken darbe olmuştur." Ordu millet el ele " sloganları o dönemin en belirgin özelliğidir.

1971 sıkıyönetim sonrası hükümet düşürülmüştür. 1980 12 Eylül süren kaotik ortamları durdurmak adına yapılmıştır.12 Eylül ile ilgili konuda bu kaotik ortamların neler olduğu anlatıldığından bu konu üzerinde uzun uzun anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

"Her ülke layık olduğu biçimde yönetilir " sözünün arkasında durulup,nedenleri ve niçinleri hakkında iyice kafa yorulmalıdır.Bu gün için imrenerek baktığımız gelişmiş ve demokratik ülkelerin geçmişinde neler yaşandığı tarihsel kaynaklar ibretle gözler önüne sermektedir.Lütfen iyice bir arştırın.

Sevgi,dostluk,barış ve kardeşlik naraları atıp, devrimci kimliklerini öne çıkarıp yere göğe sığdıramayan insanların, ellerindeki orak ve çekicin sembolleştiği ülkelerdeki insanların hangi acıları yaşadığını da iyice araştırın.

Saygı ve sevgilerimle.
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-07-06, 16:17  #2
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Aug 2005

"Bu gün için imrenerek baktığımız gelişmiş ve demokratik ülkelerin geçmişinde neler yaşandığı tarihsel kaynaklar ibretle gözler önüne sermektedir.Lütfen iyice bir arştırın.

Sevgi,dostluk,barış ve kardeşlik naraları atıp, devrimci kimliklerini öne çıkarıp yere göğe sığdıramayan insanların, ellerindeki orak ve çekicin sembolleştiği ülkelerdeki insanların hangi acıları yaşadığını da iyice araştırın.
"

Gerçekten de hayat toz pembe değil...

Hayalcilik gerçekleri gördüğümüz sürece bize yarar sağlayacaktır...

ali0_1 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-07-06, 16:20  #3
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Küba'da derme çatma gemilerin ambarına sıkışan ve ABD'ye kaçmak isteyen yüzlerce insan bunu neden yapıyor acaba?Gerçeken de hayat toz pembe değil.Arakadaşlar eşitlik özgürlük diyedursunlar,biz o akan kanları görüyoruz.Süslü sözlere aldanmamak gerekir,maalesef bu sözlerden etkilenen çok oluyor ama.
ASİ12 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-07-06, 14:47  #4
elisa

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın ASİ12 şöyle demiş:

Küba'da derme çatma gemilerin ambarına sıkışan ve ABD'ye kaçmak isteyen yüzlerce insan bunu neden yapıyor acaba?Gerçeken de hayat toz pembe değil.Arakadaşlar eşitlik özgürlük diyedursunlar,biz o akan kanları görüyoruz.Süslü sözlere aldanmamak gerekir,maalesef bu sözlerden etkilenen çok oluyor ama.
Devrimin olmadığı bir çok ülkedeki insanlar da kan ağlıyor hem de emperyalist güçlerin varlığında kendi ülkelerinin emperyalist uşakları yüzünden. Peki sizler bunları görmüyor musunuz? Küba'ya gelince neredeyse tüm dünyanın ambargo uyguladığı devrim sonrasında İLAÇ gibi en önemli ihtiyaçlardan birine muhtaç olan bir ülke bugün zor şartlarda da olsa kendi yeter gücüyle yaşıyor. Bugün bir ülke gösteriniz ki dışarıdan aldığı hiçbir şey olamadan tek başına varlığını sürdürebilsin. Göstermek mümkün değil ama Kübalılar böyle bir yaşamın ortasında. Unutmayınız ki onların bu şartlarda yaşaması sosyalizm kaynaklı değil aksine kapitalizmin en iğrenç yüzüdür. O insanlar devrim olmadan önce çok daha kötü şartlarda 'tarım kölesi' olarak yaşıyorlardı. Bugün en azından eğitim, sağlık hizmeti alabiliyor, beslenebiliyorlar.
elisa is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-07-06, 14:52  #5
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış

Küba dan mı geldin???

Madem durum güzel oraya gitmeyi düşünür müsün???

Madem Küba Emperyalizmi yeniyor yanı başındaki ABD ye napabilir???

Kendi kendisine nasıl yetiyor;biraz açar mısın???
Eski05-07-06, 14:57  #6
elisa

[quote=Türesin]Forum üyelerimiz arasında sosyalist ve devrimci kimliğini benimsemiş epey arkadaşımız var.Bu arkadaşların çoğu ülkemizde yapılan askeri darbelere ağır elştirlerde bulunup güya demokrasi havari kesilerek;insanlık,sevgi dostluk,barış ve kardeşlik mesajları verirler.
Devrim düzen değiştirmek için yapılan kanlı eylemlerdir.
Darbeler ise; işleyen düzene, silahlı gücün başında olanların veya bu gücü kullanma erkinde bulunanların düzene karşı isyanı olup,ya yeni bir düzen getirmek veya işleyen düzendeki aksaklıkları düzeltmek adına yapılır...
/quote]
Evet sonuna kadar da her devrimci barış ve kardeşlikten bahsedecektir. Zaten sizler gibi düşünsek ne kapitalizme ne de uşaklara ses çıkarır o uşaklar gibi bizler de birirlerinin önünde eğilip kalkardık. Devrimler kanlı olmuştur ama devrimlerde dökülen kan zaferi hak eden halkın değil, halkı esaretinde tutmak isteyenlerinki olmuştur. Türkiye'deki darbeler hakkında epeyce yorum yapıldı zaten ama bilinmeli ki bu darbeler halk için değil birileri istediği için olmuştur. Rahatsız olduğunuz şey umarım verilen kardeşlik ve barış mesajlarımız değildir. Eğer öyleyse halk bir gün gelir kimin ne söylediğini işitecek hale gelir. Rahatsız olanlar için zaman kısa olabilir.
Eski05-07-06, 15:08  #7
elisa

Alıntı:
Sayın ali0_1 şöyle demiş:

Madem durum güzel oraya gitmeyi düşünür müsün???
Madem Küba Emperyalizmi yeniyor yanı başındaki ABD ye napabilir???
Kendi kendisine nasıl yetiyor;biraz açar mısın???
Küba KENDİ YETER GÜCÜYLE yaşıyor, bugün hiçbir ülke dışarıdan hiçbir şey almadan yaşayamıyor, dedim (dikkatle okuyunuz). Eleştirdiğiniz yaşam şartlarının mükemmel olmamasının sebebi bu. Küba emperyalizmi kendi topraklarında yenmiştir. Eğer Marx okumuş olsaydınız ya da emperyalizmin çeilşkileri üzerine biraz kafa yorarsaydınız bugün hiçbir ülkenin tek başına ABD ya da emparyalizme savaş açamayacağını görürdünüz. Tabii ki Küba ABD'ye tek başına bir şey yapamaz ama şunu da gözetirsiniz ki ABD'nin yanı başında sosyalist bir ülke olarak ayakta. Oraya gitme işine gelince devrimin keyfini sürme hesabı yapmaz hiçbir komünist. Öyle olsaydı Sovyetler devrim sonrası yerinde durur, Fidel Chavez başının çaresine baksın der, Şili'ye kimse aldırış etmez, Çin Japon işgaline uğrardı.
Eski05-07-06, 15:17  #8
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış

Kendi yeter gücü ne???

Onu soruyorum ben size...
Eski05-07-06, 15:27  #9
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Sanırım bir bayan tarafından yazılmıştı. İsmini tam hatırlamıyorum. bir yerden elime geçmişti. Bir hırsız gibi çok hızlı bir şekilde okuyup kaçmıştım :D "ikiülke iki kadın veya ikidevrim iki ülke" gibi bir ismi vardı. Bolşevik ve iran devriminden örnekler veriyordu. Ordan aklımda şu ince tesbit kalmış. "her iki ülkede de devrimin oluşumunda kadınlar çok aktif bir şekilde katkıda bulundukları halde devrimden sonra ilk çıkan karar -ikinci bir emre kadar kadınların ve çocukların sokağa çıkmalarının yasaklanması olmuştu-" Amaç genelde siyaset ve onun nimetleri diye düşünüyorum. İran içinde bu böyle bolşevik devrimi içinde. Çelişkiler bariz.Mesela iranda bir mollalar oligarşisi hakim bunu kabul etmem. Mesela Materyalizmin en büyük kalemlerinden ve aksiyonerlerinden Lenin in mumyalaştırılması.Al birini vur ötekine. Hepsi boş.Tümdengelimci tepeden inme bir devrimle insanlığın bu dünyasını(komünistler)yada öte dünyasını(şeriatçılar)kurtarmak. Ne kadar da anlamsız geliyor bana.
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-07-06, 15:28  #10
elisa

Alıntı:
Sayın ali0_1 şöyle demiş:

Kendi yeter gücü ne???
Onu soruyorum ben size...
Kendi ürettikleriyle gücü yettiği kadar yaşıyor, emperyalistler izin verdiği kadar değil. En azından bizim gibi IMF'İ ya da ABD'yi sırtına kambur yapmadı. Bugün bizim yapamadığımız en önemli işlerden birini yapıyor; kendi ilaçlarını üretiyor. Hatırlarsanız bir fırtına sonrası ABD'nin yardım etmediği siyahlara yardım elini uzatma teklifinde bulunmuştu. İşte beğenilmeyen o devrimlerin insancıl yüzü. Küba ile ilgili bir topic var dünya siyasetinde isterseniz bir göz attın.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)