| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Satranç ve Edebiyat/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: Vatansız yerden
| Satranç ve Edebiyat Kürtler'in bilinen en ünlü şair ve edebiyatçısı rahmetli Ahmede Xani bir şiirinde 'oyun'la ilgili olarak şöyle bir kanaate varır: 'Oyunlardan, oynamaktan, satrançtan maksat sırların öğrenilmesidir.'' Tam da bu sözlere denk düşecek şekilde bir film izledim geçenlerde... Konusu ise iki ihtiyar adamın, aynı yerde buluşup her gün satranç oynamasıdır..Ama bir gün içlerinden biri vefat eder..Yalnız kalan diğer yaşlı adam ise her gün inatla buluştukları yere gider ve taşları dizer.. Böylesi dokunaklı bir yalnızlığı anlatmaya çalışan film aynı zamanda hayatı satranç tahtasına insanları da satranç taşlarına benzetir... Filmde çok ilginç sahneler var..Mesela ihtiyar insanların dostluğuna hayran kaldım diyebilirim...Her gün aynı yere gidip arkadaşı'nın gelmesini beklemesi beni çok duygulandırdı... Aslında ne çok benziyor yaşam satranç tahtasına..Kimleri vezie kimileri ise birer piyon gibi..Ama hepsini de oynayan bir el var işte... __________________
Kendi ülkesinde bir mülteci.... |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Satrancı ben de çok severim. Yazı için teşekkürler. Ayrıca o filmi bizimde izleyebilme şansımız yok mu? |
|
| |
| #3 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Komutan ! Alıntı:
Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-07-06 01:19 . | |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
Dostum diyerek başlıyorum sözlerime çünkü fikilerimiz hoşumuza gitmese bile biz dosttuz diye düşünüyor sana zeytin dalı uzatıyorum.. Hayat bence de satranç tahtası...Ve bizler piyon olup olmadığımızı bilemiyoruz..Ama en mantıklısı bunu sorgulamaktır..Madem hayat satranç tahtası ve bu satranç oyunu'un bir kuralı var..Gel biz bu düzene karşı çıkalım..Satranç tahtasında piyon olmamak için oyunun kurallarını kuran bu düzene karşı çıkalım... __________________
Kendi ülkesinde bir mülteci.... | |
|
| #5 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| sayın komuta peki bu oyuna karşı yaptığın hamle o oyunun içinde zaten bulunmuyor mu? zaten bildiğiniz gibi her taş belli bir kurala göre oynar. peki bu taş onu oynayan beyne karşı aciz durumda değilmi ? ve bu taşlarla oynaya ele (belkide bu tanrının eli ) nasıl karşı çıkacağız? |
|
| #6 | |
| sayın komutan eğer izlediğiniz bu filmin adını ya da yönetmenin adını yazarsanız çok memnun olurum . Şimdiden teşekkür edirim. Saygılarımla |
|
| #7 | |
| Film ismi Son Oyun... Sinemalrda gösterilmeye başlandı..Sanırım Beyoğlu'ndaki sinemalarda izleyebilirsiniz.. Aslında hayatı satranç olarak kabül edersek dediğiniz gibi kuralları zaten bellidir.Hayatımız kurgulayanlar bütün ihtimalleri düşünerek bir bilgisayar proramı gibi kurmuştur.Önemli olan bu proramı çözecek bir virüs yaratmaktır. Hayata indirgediğimizde bunu muhalif olmakla eşdeğer tutabilirsiniz diye düşünüyorum... __________________
Kendi ülkesinde bir mülteci.... |
|
| #8 | |
| Hayatın satrançtan farklı bir yanı varsa o da bizim atmadığımız bir zar varmış gibi olayların beklenmedik anlarda beklenmedik şekillerde bazen hayatı renklendirip bazen siyah-beyaza çevirmesi bence. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| satranç deyince bende akan sular durur... benim gibi satranç hastaları varsa lütfen benle irtibata geçsinler netten oynayalım... saygılar... __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|