Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Satranç ve Edebiyat

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski08-07-06, 19:59  #1
komutan

komutan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Ülke / Şehir: Vatansız yerden
Satranç ve Edebiyat

Kürtler'in bilinen en ünlü şair ve edebiyatçısı rahmetli Ahmede Xani bir şiirinde 'oyun'la ilgili olarak şöyle bir kanaate varır: 'Oyunlardan, oynamaktan, satrançtan maksat sırların öğrenilmesidir.''

Tam da bu sözlere denk düşecek şekilde bir film izledim geçenlerde...

Konusu ise iki ihtiyar adamın, aynı yerde buluşup her gün satranç oynamasıdır..Ama bir gün içlerinden biri vefat eder..Yalnız kalan diğer yaşlı adam ise her gün inatla buluştukları yere gider ve taşları dizer..

Böylesi dokunaklı bir yalnızlığı anlatmaya çalışan film aynı zamanda hayatı satranç tahtasına insanları da satranç taşlarına benzetir...

Filmde çok ilginç sahneler var..Mesela ihtiyar insanların dostluğuna hayran kaldım diyebilirim...Her gün aynı yere gidip arkadaşı'nın gelmesini beklemesi beni çok duygulandırdı...

Aslında ne çok benziyor yaşam satranç tahtasına..Kimleri vezie kimileri ise birer piyon gibi..Ama hepsini de oynayan bir el var işte...
Eski08-07-06, 21:49  #2
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Satrancı ben de çok severim. Yazı için teşekkürler. Ayrıca o filmi bizimde izleyebilme şansımız yok mu?
phidas is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-07-06, 01:17  #3
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın Komutan !

Alıntı:
Aslında ne çok benziyor yaşam satranç tahtasına..Kimleri vezire kimileri ise birer piyon gibi..Ama hepsini de oynayan bir el var işte...
Açtığın bütün konuların geneline baktığımda bu santraç tahtasındaki taşlardan,senin hangi taşı temsil ettiğini de çıkarmak çok kolay.Umarım bunları da sorgulama gereği duyarsın.

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-07-06 01:19 .
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-07-06, 15:58  #4
komutan

komutan'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Türesin şöyle demiş:

Sayın Komutan !

Açtığın bütün konuların geneline baktığımda bu santraç tahtasındaki taşlardan,senin hangi taşı temsil ettiğini de çıkarmak çok kolay.Umarım bunları da sorgulama gereği duyarsın.
Sayın Türesin,

Dostum diyerek başlıyorum sözlerime çünkü fikilerimiz hoşumuza gitmese bile biz dosttuz diye düşünüyor sana zeytin dalı uzatıyorum..

Hayat bence de satranç tahtası...Ve bizler piyon olup olmadığımızı bilemiyoruz..Ama en mantıklısı bunu sorgulamaktır..Madem hayat satranç tahtası ve bu satranç oyunu'un bir kuralı var..Gel biz bu düzene karşı çıkalım..Satranç tahtasında piyon olmamak için oyunun kurallarını kuran bu düzene karşı çıkalım...
Eski10-07-06, 16:39  #5
Leonidas
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jul 2006

sayın komuta
peki bu oyuna karşı yaptığın hamle o oyunun içinde zaten bulunmuyor mu? zaten bildiğiniz gibi her taş belli bir kurala göre oynar. peki bu taş onu oynayan beyne karşı aciz durumda değilmi ? ve bu taşlarla oynaya ele (belkide bu tanrının eli ) nasıl karşı çıkacağız?
Leonidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-07-06, 16:41  #6
Leonidas
Yazar Adayı

sayın komutan
eğer izlediğiniz bu filmin adını ya da yönetmenin adını yazarsanız çok memnun olurum . Şimdiden teşekkür edirim.
Saygılarımla
Leonidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-07-06, 16:56  #7
komutan

komutan'nın Avatarı

Film ismi Son Oyun...
Sinemalrda gösterilmeye başlandı..Sanırım Beyoğlu'ndaki sinemalarda izleyebilirsiniz..

Aslında hayatı satranç olarak kabül edersek dediğiniz gibi kuralları zaten bellidir.Hayatımız kurgulayanlar bütün ihtimalleri düşünerek bir bilgisayar proramı gibi kurmuştur.Önemli olan bu proramı çözecek bir virüs yaratmaktır.
Hayata indirgediğimizde bunu muhalif olmakla eşdeğer tutabilirsiniz diye düşünüyorum...
Eski10-07-06, 19:50  #8
Serotonin
Yazar Adayı

Hayatın satrançtan farklı bir yanı varsa o da bizim atmadığımız bir zar varmış gibi olayların beklenmedik anlarda beklenmedik şekillerde bazen hayatı renklendirip bazen siyah-beyaza çevirmesi bence.
Serotonin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-11-06, 22:24  #9
barış

Giriş Tarihi: Nov 2006

satranç deyince bende akan sular durur...
benim gibi satranç hastaları varsa lütfen benle irtibata geçsinler
netten oynayalım...
saygılar...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı