"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Düşünceye özgürlük...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski09-07-06, 19:34  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Düşünceye özgürlük...

Çoktandır bu konuda bir topik açmayı düşünüyordum. "Düşünceye özgürlük."
Düşünceye özgürlük sözüne karşı çıkacak bir kişi bile olduğunu sanmıyorum. Sadece bu sloganvari söylenişine karşı çıkacak bir kişi bile yoktur ülkemizde...Bizim forumumuzda da öyle...Sanıyorum herkes bu konuda hemfikir. Ama bu cümlenin altını doldurmaya başladığımızda, karşımıza çıkan ilk "farklı sese" "ama bu olmaz" türünden yaklaşabiliyor, konunun içeriğine göre "vatan haini"nden "faşist"e, "yobaz"dan "devlet ajanı" na kadar pek çok farklı nitelemeyi hiç de sakınmadan kullanabiliyoruz.

Acaba biz düşünceye özgürlük kavramından ne anlıyoruz?
Acaba biz gerçekten düşünceye özgürlükten yana mıyız?

Düşünceler yasaklanmamalı? Her çeşit düşünce uygarca ortaya koyulabilmeli, ve uygarca dinlenebilmelidir. Biz sanki bunu yapamıyoruz gibi geliyor bana. En masumane başlayan bir düşünce alış verişi bile bir zaman sonra sloganların havada uçuştuğu, insanların karşılıklı monolog yaptığı bir sürece dönüşüyor. Ve bunun için de ne ülkede gerçek bir demokrasiden sözediliyor ne de gerçek bir demokrata rastlanabiliyor. "Herkes kendine müslüman."

Ülkede bir kürt sorunu yaşanıyor.
Başımızda bir PKK şiddeti var.

Bu konuyu nasıl değerlendireceğiz; bu konuları ( hem ülkede hem forumda) nasıl tartışacağız? Hemen kızıp sinirlenerek, hemen vatan haini damgasını vurarak...bir konuyu tartışmış olmuyoruz ki! Yıllardır bir türlü dindirilemeyen-dinmeyen acıların hatırına birbirimizi dinleyemez miyiz?

Ülkenin bir yerindeki cenaze bizim de diğeri sahipsiz mi?
Bir yerinde ölen insan bizim insanımız da, diğeri bizim değil mi?

Kim ölürse ölsün, toprağa kim düşerse düşsün...acı çeken yürekler bizim insanımız değil mi?

Burada PKK konusunu tartışmak istemiyorum. Burada PKK konusunu tartışmayalım. Bu konuyu konuşacağımız pek çok konu var zaten. Burada bu konuyu neden tartışamadığımızı tartışalım istiyorum. Bizler PKK olgusunu neden tartışamıyoruz. "PKK kürt halkının bağrından çıkmıştır" sözü bizi rahatsız mı ediyor.? Böyle bir saptama düşünce olarak değerlendirilmiyor mu?

Böyle bir saptamayla karşılaştığımızda neden "seni gidi PKK'li seni" tavrından başka bir tavır geliştiremiyoruz?

Hani düşünceye özgürlük?
Ya da bu söylenen düşünce değil mi?
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-07-06, 19:40  #2
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Alıntı:
"PKK kürt halkının bağrından çıkmıştır" sözü bizi rahatsız mı ediyor.?
Bu beni rahatsız ediyor,çünkü pek çok Kürt kökenli vatandaşımızın PKK'dab tiksindiğini biliyorum.Zaza kökenli biri olarak ben de tiksiniyorum.Ve PKK'yı Kürtlerin savunucusu gibi göstermek bana göre hakarettir,ayrıca uygunsuzdur.Bu forumda şahısların ekndi fikirlerini belirtmeleri gerekir,Kürtlere ait olduğunu sandıkları fikirleri değil.
Saygılar.
ASİ12 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-07-06, 19:46  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Asi'nin mantığıyla tespit yapamaz hale geliriz..

Abd emperyalisttir diyemeyiz, şunlar ırkçıdır diyemeyiz, şu şu olay kürt halkının şu şu durumda olmasından ötürü doğmuştur diyemeyiz, kürt halkının şu durumda şu şekilde tepki vermesi gerekir diyemeyiz, türk halkının gelecekte şöyle yapacağını söyleyemeyiz de söyleyemeyiz..

Düşünce'nin özgürlüğüdür sınırsızdır. Kelimenin tam anlamıyla, slogan olarak değil, sınırsızdır. Ve bunun orta yolu yoktur. Ne zaman ki düşünceye en ufak bir kısıtlama koyarsanız bu bir iktidara dönüşürüz. Ve iktidarın olduğu yerde düşünce özgürlüğü diye bir şey söz konusu olamaz. Düşüncenin sınırsız özgür olması gerektiği gibi dile getirme şekli de sınırsız özgür olmalıdır. Düşünceyi ve ya dile getirme şeklinin beğenmeyebilirsiniz, kötüleyebilir, onu muhattap almayabilirsiniz, ama yasaklayamazsınız. Buna faşist demek de dahildir.. Bu gerçekler varken, düşünce özgürlüğü için kısıtlama demek malesef sadece göz boyamaktır. Ve iktidarın kurulumunu mazur göstermektir. Düşünce özgürlüğünün gaspının gizlenmesidir.
Eski09-07-06, 19:48  #4
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Hayır ABD emperyalisttir dersiniz,çünkü bu ortada.Ama ABD halkı emperyalizmi sevmiyor diyemezsiniz.Tabii ki kanıtınız varsa herşeyi söyleyebilirsiniz,ama başkasının adına konuşamazsınız.Bu düşünmek değil düpedüz sallamaktır,her ne kadar destekli de olsa.
Eski09-07-06, 19:49  #5
ali0_1
Forumdan Uzaklaştırılmış

Düşünce özgürlüğü tabi ki güzel ve "olmalı"...

Ama söz konusu olayı kendi içinde ele almak lazım...

Yani düşünce nerde;ne şekilde geçiyor???

Yani aslında o gerçekten samimice tartışılan bir şey mi yoksa birilerinin bazı niyetleri apaçık ortada mı???

Siz yönelttiğiniz hedefleri netçe gösterirseniz daha yapıcı bir konuşma olur...
ali0_1 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-07-06, 19:51  #6
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Sayın ASİ12 şöyle demiş:

Hayır ABD emperyalisttir dersiniz,çünkü bu ortada.Ama ABD halkı emperyalizmi sevmiyor diyemezsiniz.Tabii ki kanıtınız varsa herşeyi söyleyebilirsiniz,ama başkasının adına konuşamazsınız.Bu düşünmek değil düpedüz sallamaktır,her ne kadar destekli de olsa.
Kanıtlar ve doğrular tamamen görecelidir sayın Asi. O zaman siz de bana Kuzey Kore komünisttir diyemezsiniz.. Birisi çıkıp Pkk Kürt Halkın'ın isyanın beden bulmuş halidir diyebilir, siz de emperyalizm kuklası, terörist bir örgüt diyebilirsiniz.. Size göre sizin dediğiniz alanen ortada, karşı taraftakine göre onun dediği alanen doğrudur. Dediğim gibi işte bu tip örneklerden dolayı düşünce özgürlüğüne en ufak bir sınırlandırılma getirilemeez.
Eski09-07-06, 19:53  #7
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
O zaman siz de bana Kuzey Kore komünisttir diyemezsiniz..
Maalesef diyebilirim sayın artena,çünkü tüm dünyanın kabul ettiği bir gerçek bu.Ve onlar da biz komünistiz diyorlar.Ama siz gerçek komünizm bu değildir diyebilirsiniz,ikisi arasında fark var.
Eski09-07-06, 20:03  #8
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Maalesef diyebilirim sayın artena,çünkü tüm dünyanın kabul ettiği bir gerçek bu.Ve onlar da biz komünistiz diyorlar.Ama siz gerçek komünizm bu değildir diyebilirsiniz,ikisi arasında fark var.
Pkk da kendisine demokrasi ve özgürlük mücadelecisi diyor ve kürt halkının sömürüsüne son vermek için savaşta olduğunu söylüyor. Bu da dünyadaki birçok devlet, siyasi ve sivil oluşum tarafından kabul görüyor. Kusura bakmayın ama, böyle bir "özgürlük" mantığı çok çarpık..

Hem dünya dediğiniz nedir ki? Düşünceye özgürlüğü çoğunluğa göre mi ayarlayacağız? Galileo örneğini hatırlatmalı mıyım? Ya da devletlerin hukukuna göre mi ayarlayacağız, hani şu oligarşinin ve burjuvazinin baskı araçları olan devletler? Dediğim gibi isteyen kişi, istediği düşünceyi sınırsızca dile getirebilmelidir. Düşünce özgürlüğü budur, tüm dünya aksi fikirde olsa bile dünya yuvarlak diyebilmektir, hatta düz!

Kanıtlar, doğrular denilen şeyler iktidarın bir başka şeklidir. Kanıtları ve doğruları iktidar ve sınıflar kendi çıkarları doğrultusunda oluştururlar. Yani bu kanıtlar ve doğrular olduğu sürece ortada bir düşünce özgürlüğü değil, sınıf ve düşünce diktatöryası olacaktır.

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-07-06 20:06 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-07-06, 00:04  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın ASİ12 şöyle demiş:

Bu beni rahatsız ediyor,çünkü pek çok Kürt kökenli vatandaşımızın PKK'dab tiksindiğini biliyorum.Zaza kökenli biri olarak ben de tiksiniyorum.Ve PKK'yı Kürtlerin savunucusu gibi göstermek bana göre hakarettir,ayrıca uygunsuzdur.Bu forumda şahısların ekndi fikirlerini belirtmeleri gerekir,Kürtlere ait olduğunu sandıkları fikirleri değil.
Saygılar.
O zaman şöyle bir şey mi yapılmalı; tüm katılımcılar rahatsızlık duyduğu veya "tiksindiği" konuları belirtmeli ve buna göre bir forum kuralları mı hazırlanmalı...

Sözgelimi, hamasete bulanmış bir milliyetçilik insanları rahatsız edebilir.
Şeriat söylemi de öyle...
Komünizm savunusu...
Hatta AB ye olumlu bir bakış...

Bana çok doğru bir yaklaşım gibi gelmiyor bu.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-07-06, 00:07  #10
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Sn melnur komünist olmayan birine komünist demiyoruz,terörist olmayana da terörist diyemeyiz.Ayrıca bir halkı,ne şekilde olursa olsun genelleyemeyiz.Ve eğer sizin özgürlük anlayışınız,diğer yazarların bana terörist demelerine izin vermekse bu forumda benim ya da başka bir milliyetçinin yazı yazabilmesi olanaksızdır.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı