Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Öss sistemi doğru mu?
Doğru4 19.05%
Yanlış13 61.90%
Bir fikrim yok4 19.05%
Oy Verenler: 21. Bu ankete oy veremezsiniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski10-07-06, 16:09  #1
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde
...ÖSS...

Hepimizin başından geçen bu lanet tecrübe ne yazık ki yıllar geçmesine rağmen hala yürürlükte.
Sistemi kısaca şöyle özetleyebiliriz:
-1 tane bile felsefe veya psikoloji sorusu çözmeden psikolog olabilmeyi sağlayan
-Dünya hakkında hiçbir bilgisi olmadan hayatı boyunca ne gazete okumuş ne de kitap okumuş birinin diplomat,bürokrat,bakan ve hatta başbakan olabilmesini sağlayan
-Akıllı olanın değil ezberleyenin kazandığı,insanın yeteneklerini geliştirebileceği en önemli dönemini saçma sapan gereksiz bir sürü test sorusu çözerek geçirmesini sağlayan
-Dershaneleri ve öğretmenlere gelir kaynağı olan sistem.
Dershaneler artık işi öyle ilerletmişler ki kimin kazanıp kimin kazanamayacağını belirleyip 2'ye ayırıyorlar.1.grup kazanacaklar,2.grup kazanamayacaklar.1.grup indirimlerin hepsinden yararlanır hatta bedava öğrenim görür ve paralarını 2.grup öder.2.grup ise sadece dershanenin para sıkıntısını çözmek için aldığı ve boşboşuna kasti olarak dersliklerde tuttuğu
zavallı öğrenciler.Hatta bunlara eğitim verilmez hocalar işi hep muhabbete döker.Sınıflarda ders yerine sınıftaki canan adlı kızın en son çıktığı kişi hakkında yorumlar yapılır notlar alınır.Aman 2. gruptan biri kazanmasında müşteri!! eksilmesin diye bir bilgi birikimine sahip olanlarda bu bilgilerden arındırılır.
Devrim gerekse işte burda gerek.Eğitim devrimi.Dershanelere mühür vurulması lağzım.Okullardaki eğitimin kalitesi artırılması lağzım.Eğer eğitim sağlamlaştırılırsa zaten silahlı,sopalı,kanlı devrime gerek kalmaz.Herkes kültürlü ve vatanına milletine yararlı bir kişi olarak yetişir.

-Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?Her kesimden kişinin yorumlarını bekliyorum.
Eski10-07-06, 16:35  #2
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Sayın Maurad,

1,5 milyon kişinin girdiği bir sınavdan 300 000 kişiyi seçecekseniz belli bir eleme yapacaksınız. ÖSS sistemi de bence iyi.

Kişilerin okumaması, kendini geliştirmemesi, üniversitede bile sadece ders kitaplarına bağlı kalması devletin değil o kişinin sorunudur.

Dersaneler konusu ise arz talep meselesi. Velilerde bu iştah olduğu sürece dersaneler zor kapanır.

Saygılar.
ışık is offline  
Eski10-07-06, 17:18  #3
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Eklenti 725

:61 300.000 ezberci alındığı doğru.Akıllı Olanlar işsiz.Veliler diğer veliler aynısını yaptığı için çocuklarını dershanelere veriyorlar niye mi:"Okuması için ne gerekiyorsa yaptık" demek için.Dershanlere gidilmesinin bir diğer nedeni ise okulda devletimizin öğretmenlerinden hiç bir yarar sağlanamıyor.Sorun öğrencide değil öğretmende.
Eski10-07-06, 17:32  #4
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Öneriniz nedir?
ışık is offline  
Eski10-07-06, 17:46  #5
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Bence,en azından akıllı öğrencilere de şans verilmeli nasıl mı?
-3 saat 15 dk olan sınavı beşbuçuk saat yapsınlar.Yarım saat mola verilsin.
Niye mi?Çünkü,akıllı olan öğrenci bir matematik sorusunu 1-2 dakika da çözer,ezberlemiş olan ise 30-45 sn yede.Ne gerek var zaman kısıtlamaya.Bırakalım istedikleri gibi kullansınlar zamanı.Türkiye'de zamandan bol nimet mi var?Afedersiniz ama bu öğrenciler bir yere bir şey yetiştirmiyorlar.Dediğim gibi 1-2 dakikda bir soru çözen biri ancak 3sa15dk da sınavın yarısın bitirebiliyor.Böylece öğrecilere sorular ezberletiliyor.
-Ya da öss sınavını sınıflara dağıtmak ör-lise1 in sonunda tüm senenin sınavı yapılsın lise2 de de lise 3 dede.Böylece öss denilen şeyi hafifletmiş oluruz.Ayrıca liseye geçen birine alan değilde meslek seçimi yaptırılmalı.
Mesela TM,SAY,TS yerine 3 meslek opsiyonu seçsin.
-Malum üniversite sıraları sınırlı en azından devlet daha fazla üniversite yapsın.
Eski10-07-06, 21:59  #6
dipLoit

dipLoit'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Maurad şöyle demiş:

Hepimizin başından geçen bu lanet tecrübe ne yazık ki yıllar geçmesine rağmen hala yürürlükte.
Sistemi kısaca şöyle özetleyebiliriz:
-1 tane bile felsefe veya psikoloji sorusu çözmeden psikolog olabilmeyi sağlayan
-Dünya hakkında hiçbir bilgisi olmadan hayatı boyunca ne gazete okumuş ne de kitap okumuş birinin diplomat,bürokrat,bakan ve hatta başbakan olabilmesini sağlayan
-Akıllı olanın değil ezberleyenin kazandığı,insanın yeteneklerini geliştirebileceği en önemli dönemini saçma sapan gereksiz bir sürü test sorusu çözerek geçirmesini sağlayan
-Dershaneleri ve öğretmenlere gelir kaynağı olan sistem.
Dershaneler artık işi öyle ilerletmişler ki kimin kazanıp kimin kazanamayacağını belirleyip 2'ye ayırıyorlar.1.grup kazanacaklar,2.grup kazanamayacaklar.1.grup indirimlerin hepsinden yararlanır hatta bedava öğrenim görür ve paralarını 2.grup öder.2.grup ise sadece dershanenin para sıkıntısını çözmek için aldığı ve boşboşuna kasti olarak dersliklerde tuttuğu
zavallı öğrenciler.Hatta bunlara eğitim verilmez hocalar işi hep muhabbete döker.Sınıflarda ders yerine sınıftaki canan adlı kızın en son çıktığı kişi hakkında yorumlar yapılır notlar alınır.Aman 2. gruptan biri kazanmasında müşteri!! eksilmesin diye bir bilgi birikimine sahip olanlarda bu bilgilerden arındırılır.
Devrim gerekse işte burda gerek.Eğitim devrimi.Dershanelere mühür vurulması lağzım.Okullardaki eğitimin kalitesi artırılması lağzım.Eğer eğitim sağlamlaştırılırsa zaten silahlı,sopalı,kanlı devrime gerek kalmaz.Herkes kültürlü ve vatanına milletine yararlı bir kişi olarak yetişir.

-Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?Her kesimden kişinin yorumlarını bekliyorum.
tamamen katılıyorum.
ancak benim önerim öss de değil, eğitim sisteminde komple bir değişiklik yapılması gerektiğinde. eğitim kimi neden eğittiğini bilmeyen çökmüş bir sistem haline gelmiş. nice süper zekalı gençler yeteneklerinin farkına varamadan harcanıp gidiyor.
dipLoit is offline  
Eski10-07-06, 22:35  #7
dilayy

dilayy'nın Avatarı

üniversite sınavına giren bir öğrenci olarak sistemi ciddi şekilde eleştirmem yanlış olabilir.Ancak eleştirilmeyecek gibi bir sisteme sahip değiliz maalesef.Ülkemizde zeki insan sayısı çok fazla, hatta 0-5 yaş grubunda dünya liderleri arasındayız. fakat bu oran zaman geçtikçe düşüyor.. tamamiyle sistem kaynaklı bir sorun olduğunu düşünüyorum..bu konu hakkındaki düşüncelerinizi almak beni mutlu edecektir.. teşekkür ederim..
dilayy is offline  
Eski11-07-06, 00:29  #8
::anka::

::anka::'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2005

Alıntı:
Sayın Maurad şöyle demiş:

Eklenti 725
Dershanlere gidilmesinin bir diğer nedeni ise okulda devletimizin öğretmenlerinden hiç bir yarar sağlanamıyor.Sorun öğrencide değil öğretmende.
Müfredattan haberiniz var mı Sayın Maurad?
Bu düz mantık çıkarımını herkes heryerde söyler de kaç kişi üzerinde uzun uzadıya kafa yordu bilemiyorum. Sistem çok acımasız ve dershanecilik bu sistemin kaçınılmazı. Okuldaki öğretmenlerin işini iyi yapanları da vardır, kötü yapanları da. Ama unutmayın ki müfredattaki konuların çok azı öss de çıkıyordu yakın zamana kadar, okuldaki öğretmenler müfredatı bir kenara bırakıp öss ye yönelik çalıştıramazlar öğrencileri. Ayrıca bir sınıfta her düzeyde öğrenci vardır. Hepsinin anlama hızı aynı değildir ama dershanelerde seviye sınıfları oluşturulduğu için öğretmenler de sınıfın düzeyine ugun ders anlatıyorlar.

Faturanın öğretmenlere çıkarılması çok acı bence. Sabit maaşla çalışıldığı için öğretmen verimliliğini artırıcı bir şey söz konusu değil. Bu iş biraz vicdan ve gönül işi. Özel sektörün her alanında olduğu gibi eğitimde de 'iyi' olan 'iyi' para aldığı ve 'iyi' şartlarda çalıştığı için öğretmen de kamçılanmış oluyor bir yerde. Bu bakımdan devlette çalışan öğretmenlerin bazıları gerçekten işini layıkiyle yerine getirmiyor ama yine de genellemenizi yanlış buldum.
::anka:: is offline  
Eski11-07-06, 00:36  #9
::anka::

::anka::'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2005

Alıntı:
Sayın dilayy şöyle demiş:

üniversite sınavına giren bir öğrenci olarak sistemi ciddi şekilde eleştirmek ne kadar doğru olur bilemem fakat eksikleri ve yanlışları normalden çok fazla bir eğitim sistemine sahibiz.. şöyle örnek vereyim, 0-5 yaş grubunda zeka ortalaması olarak dünya liderleri arasındayız.. ancak bu oran yaş büyüdükçe düşmektedir.. bundan önemli ölçüde eğitim sistemini sorumlu tutuyorum. bu konu hakkındaki görüşlerinizi almak beni memnun edecektir.. teşekkür ederim..
Ben gelecek nesilden umutluyum Sevgili dilayy. Üniversitedeyken okul öncesi eğitimi bölümünde okuyan arkadaşların çalışmalarını görüyordum. Gerçekten çok yararlı aktiviteler geliştiriyorlar ve yaş grubunun özelliklerini gayet iyi biliyorlardı. Mezun olunca ne kadarını uyguluyorlardır bilemiyorum gerçi. Bir de anne baba olark sorumluluğu paylaşmak lazım. Çocuğun gelişim dönemi özelliklerini, yeteneklerini yakından takip etmek lazım. Çocuklukta bir cümlenin bile bazen psikolojimiz üzerinde deprem etkisi yarattığını hatırlayın. Yasaklar, saçma ve kaçamak cevaplar, çocuğun merakını köreltme, düşüncesine ve hayal gücüne duvarlar örme... Ebeveyinler bilmeden ne çok yanlış yapıyorlar aslında.

Çok okumak lazım, çok emek vermek lazım..

Kimse kimsenin çocuğunun iyiliğini kendisi kadar düşünemez.
::anka:: is offline  
Eski11-07-06, 00:56  #10
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Bu güm veya dün Milli eğitim bakanıda bu konuda konuşuyordu.Konuşmanın sonuna yetiştim.Ama son konuşması dershanelere gözdağı verir gibiydi.Deshaneler üç sene sonrasını çok iyi düşünmeliler diyordu.Zannederim gelecek yıllarda dershanelerin egemenline son verilecek gibi bir yönetim anlayışına geçileceği müjdesini vermek istiyordu.Umarım dediğini yapacak imkanları bulur.

Saygılarımla.
Türesin is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 12:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)