Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Öykü ve Denemeleriniz

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bu da benim rüyam!

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Öykü - Deneme Çalışmalarınız...

Konu Araçları
Eski10-07-06, 17:10  #1
mayıs

Giriş Tarihi: Jun 2006
Bu da benim rüyam!

RÜYALARIMDA BİLE GELMEYEN...

mayıs Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-10-07 23:44 .
mayıs is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-07-06, 17:16  #2
mayıs

2

...

mayıs Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-10-07 23:43 .
Eski10-07-06, 23:06  #3
::anka::

::anka::'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2005

Sevgili Norma,
Bence kesinlikle dikkate değer bir yazı. Çok fazla devrik cümle kullanıyorsun ama bu yazıya daha çok coşku katmış. Çünkü yazdıkların biraz da rüya olması sebebiyle çok coşkulu ve aşırı duygular düşünceler içeriyor. Bence tekniğin bu yazıya yakışmış. Ama devrik cümlelerle yazı yazarken çok daha dikkatli olmak lazım. Fazlalık cümle götürmediği gibi bazı yerlerde sırıtıyor:
Örneğin :"Sığabilirdi oysa yan yana sıralansa dört beş kişi rahtlıkla. Gömmüş başını dizlerinin üstünde duran kalınca klasörün arasına, duymaz görmez gibi ilgisiz adeta etrafa. Farkında bile değil orada öylece durduğumun, yahut belli etmiyor bilerek, duymuş olmalı zira konuşmalarımızı. ". Bu anlatım tarzına bakılırsa bir de çok Shakespeare okumuşsun gibi geldi bana
Bir yerde de cümle düşüklüğü var sanki yada ben anlayamadım :"
Hani kaldırsa bir an için o öperek kutsanmaya hazır olduğum gözlerini, kaçabilirdim de korkudan yakalanmış çocuk misali. "

Bence tekrar gözden geçirin bu yazıyı devrik cümlelerle ilgili olarak son bir şey söyleyeyim özellikle arka arkaya uyaklı gibi biten cümleler var şiirsel bir anlatım katmış, bu da hoşuma gitti.

Benden bu kadar, bir yazıyı bu kadar eleştirebilecek edebi birikimim yok ama amatörce bence düşücelerimi yazdım. Belki dikkate değer bir şey bulursun arasından. Yazılarının devamı da gelir umarım.

Eline, emeğine sağlık!
::anka:: is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-07-06, 09:55  #4
mayıs

Sevgili Anka. Esirgemediğin yorumuna teşekkür ederim. Seninle aynı fikirdeyim. Şimdi kendim eleştirsem aynı şeyleri yazabilirim. Devrik cümleyle yazmayı özellikle tercih ettiğim için böyle yazmıştım. Çünkü duyguları yazarken içimdeki coşkulu ve her zaman normalin üzerindeki hissiyatı ve garip bakışı daha doğru ve tam anlamıyla ifade edebilen ve kullandığım kelimeleri kaldırabilen tek tarz olarak görüyorum. Kaldı ki aklımdan düşünce şekliyle geçerken bile gariptir devrik geçiyor hep!

Dediğin gibi dikkat etmek gerek, zira şiir yazarken göze hoş gelebilir ama düz yazıda kullanıldığında daha tehlikeli ve zor olabilir oturtabilmek, anlatıp anlaşılabilmek. Ard arda sıralandığında fazlalık göze batıyor bazı yerlerde. Verdiğiniz birinci örnekteki gibi. O bölümün zaten düzeltilmeye ihtiyacı var. Belki her cümleyi ayrı satırda olacak şekilde yazsaydım göze böyle gelmeyebilirdi de. İkinci cümledeyse yeniden baktım ama gözüme bir sorun ilişmedi. Düşüklüğü göremedim. Belki diğer arkadaşlar da bakarsa yerini tespit edebilir.

Doğrudur Shakespeare sevgim. Uzun yıllardır bilinen tarzlardan, düz yazılardan, al açık kelimelerden zevk almaz oldum. Gittikçe de değişiyor. Şimdi yazmaya kalksam daha görkemli ve teknik açıdan daha iyi yazardım. Ama bilerek düzeltmedim hatalarımı. 4 yıl önceki bilgi ve seviyemle yazılmış sevdiğim bir yazım. Üstelik başlangıçta şiir olarak yazmıştım, belki de sorun sonradan çevirirken düzeltmediğimdendir.

Yeniden teşekkür ederim sevgili arkadaşım. Söylediğin fazlalıklar başka yerde var mı bakacağım.
Eski11-07-06, 11:32  #5
mayıs

sevgili Anka, yeniden okudum. Kusurlarını düzeltmeye fazla elim gitmiyor. Ama satırlarla ayırarak yeniden gönderiyorum. Belki göze daha az batar tarzım.
Dil bilgisi kurallarını şu an zamansızlıktan ihmal ediyorum özür dilerim. Sn Melnur kızacak biliyorum çünkü!

mayıs Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-07-06 11:53 .
Eski12-07-06, 21:21  #6
ernksk
Yazar Adayı

öncelikle belirtmek istediğim şey çok etkileyici bir yazı olduğu.. gerçekten kendimi o rüyanın içerisinde hissettim. sanki ben görmüşüm de rüyayı sizlere anlatıyorum burada. tasvirlere ve ayrıntılara önem vermeniz, çok rahatlıkla gördüğünüz rüyayı gözümde canlandırmamı sağladı. böyle bir rüyayı görmüş olabileceğimi düşünmek bile beni heyecanlandırdı. anlatımın şiirsel oluşu ve devrik cümlelerin kullanımı anlatımı güzelleştirdiği gibi ayrı bir etkileyicilik katmış. belki başka bire yazı da olsa sırıtabilir veya anlamı zorlaştırabilir ama bence yerinde bir kullanım olmuş.
aralarda bulduğum bu güzel yazıyı benden ve anka'dan başka okuyanlar da mutlaka vardır. o yüzden bu yazıya gerektiği önemi verip herkesin görüşlerini bildirmelerini bekliyorum. sadece bu yazıyı ben beğenmedim sanırım. lütfen ilgi gösterelim.

Yapıcı bir tenkit, akıllı insanları güçlendirir. Ahmakları öfkelendirir. Napolyon
ernksk is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-07-06, 23:14  #7
mayıs

Yazımı beğenmeniz beni onurlandırdı sn.ernksk.
Hele ki bu günümü olumsuz etkileyen geçmişteki bir rüyanın içine girebiliyorsanız, ve ben ayrıtılarımla sizi oraya götürebiliyorsam, yeriniz orası demektir.
Herkes öyle veya böyle benzer rüyalar görür. Benim gibi gerçek dünyayla bağlantısı olabileceğini düşünme duygusallığına girerse insan ya bende olduğu gibi yanlışa düşer ya da hiç var olmaz. Bazen de geç kalır!
Düşlere kapılıp gitmek her halûkarda mutsuzluğa götürüyor insanı.
Ama dediğiniz gibi, bu rüyayı gördüğümdeki ertesi gün heyecanımı görebilseydiniz, neden ve nasıl bu şekilde yazabilme ruhuna kolayca girebildiğimi ve yazdığımı daha iyi anlardınız.
Belki de böyle belirsiz ve soru işaretli heyecanlardır olağanüstü yazdıran insana, kendi becerisi değildir.
Devrik yazmayı tercih etmem dediğim gibi benim duygu ağırlılıklı yazıları bütün heybetiyle daha iyi ifade edebileceğini düşünmemden. Düz ve basit cümleler karşılığını veremiyor gibi geliyor bana. Ya da benim içimdekini yansıtamıyor yeterince. Sizin de bundan rahatsızlık duymadığınıza, zorlanmadığınıza sevindim.
Yazımı okuyanlar var sn.ernksk, güzel eleştirilerini bir şekilde ulaştırarak beni fazlasıyla, belki de hak etmediğim kadar onurlandırıyorlar sağolsunlar.
Buradan gıyabınızda bütün arkadaşlarıma teşekür ediyorum.
Asıl beklediğimse henüz gelmedi. Bakalım...
Eski21-08-06, 21:51  #8
itaylan
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Aug 2006

selam taylan ben hepimiz düşlerimizde yaratığımız insana aşık değilmiyiz ki ,şahsen ben öyleyim acaba beynimdeki o kusursuz insan birgün çıkıp gelecekmi? tabiki gelir biri ama bu o mu olacak bilmiyorum ve bu belirsizlik bu aralar sıkıntı yaptı bende. gerçi bu sıkıntıya sebep, bu yazı ilk kez tek geçiriyor olmam olabiir ama bilmiyorum yanlızlık zor sadece onu biliyorum. ha yanlız mıyım değilim aslında etrafımda çok sevdiğim dostlarım var ama bazen yanıda kimler olursa olsun yanlız hissedersin kendini, neyse sana üye olmayayım demiştim burda laf lafı açıyor görüşmek üzere, hepimizin rüyalarının gerçekleşmesi dileğiyle kendine iyi bak.
itaylan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-08-06, 21:26  #9
mayıs

Çoğumuz düşlerimizde yarattığımıza aşığızdır doğru. Hele ki ben! Öyle böyle değil, deli divane aşığımdır hem de. Gerçekte yaşayan insanları bile gözüm görmez. Öyle ki gerçekten yaşıyor gibi yaşar dururum hayaliyle.
Ve öylesini isteriz, tercih ederiz, çünkü kendi zevkimize, karakterimize göre dekore ederiz onu. Herkes için seçilmiş ve yaratılmış doğru bir insan varsa ki ben buna inanıyorum, çoğunlukla ya erkenden, yanlışlıkla başkasına gitmiştir, ya geç kaldığı için artık gelse de bir şey ifade etmez, ya da hiç gelmez.

Güllerde bile diken bulunurken yarattığınız kusursuz insanı bekliyorsunuz öyle mi? Ne diyebilirim, iyi beklemeler, bulursanız bana da haber verin! Anladığım kadarıyla onunla karşılaşsanız bile onu tanıyamayacağınızı, hissedemeyeceğinizi düşünüyorsunuz. İşte en büyük sorun da bu zaten. Ya onu kaçırır, göremez, kaybedersek ?! Beklemeyip her geleni bekleyebilenler için önemli değil ama gerçekten bekleyenler için korkunç bir bahtsızlık olur kanımca.

Neyse ki zaten sizin asıl sorununuz sadece bu yaz’ı yalnız geçiriyor olmanın biyolojik boşluğu sanırım. Yılların bekleyişinden usanmayanların yanında biraz ayıp olmuyor mu? Yoksa yalnızlık ne diye zor ve kötü olsun ki, düşledikleriyle yaşamayı becerebilen ve bundan rahatsızlık duymayanlar için?! Dert ettiğiniz bu yazlığınızın olmayışıysa, çok da dert edip düşünmeyin. Geçen yazların listesini elinize alıp bekleyişinizi, yanlızlığınızı sonlandırabilirsiniz. İşiniz bizimkinden kolay yani. Ya da en ucuzundan bir yazlık alabilirsiniz beklerken, ya da etrafınıza daha iyi bakın, belki siz ne yazlıkları görebiliyorsunuzdur, ne de kışlıkları!

Dostum İtalyan, fransız olsaydın fazla fransızsın böylesi bekleyişlere derdim ve seni biraz olsun tanımış olmasam, yazdıklarına karşılık başka türlü yazardım!!!

mayıs Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-08-06 21:31 .
Eski22-08-06, 21:50  #10
Hamas
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2006

Sevgili norma yazılarınızı buyuk bir zevkle okuduğumu ,bizler için yazıya döktüğünüz ruyanızın kullanmış olduğunuz devrik cümleler ile rüyadan gerçeğe dönüştürdüğünüzü söylemek istiyorum.İçinizdeki samimi duyguları hayallerinizi bizler ile paylaştığınız için kendim ve forumdaki arkadaşlar adına size teşekkür ederim.
Yazınızda , hayatınızı , acınızı, hissettiğinizi ,isyanınızı ,hayallerinizi samimi bir şekilde paylaşmanız kullandığınız devrik cümlelerin kaynağı olmuş.Çünkü saf ve samimi bütün insani duygular devriktir.Hoşçakalın....

Hamas Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-08-06 22:00 .
Hamas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı