| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
İntihar istatistikleri/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| (.) Tüm dünyada hergün 1000kişi intihar ediyor. (.) Intihar tüm ölümlerin %0,4 - %0,9'unu oluşturuyor. (.) Erkeklerde intihar, kadınlardan 2-7 kat daha fazla oldugu saptanmıstır. (.) Kadınlar ilaç ve bogulmayı seçerken, erkekler daha şiddetli metotlari (asılma, kendini silahla vurma gibi) seçmiştir. (.) Intiharın en acı yanlarından biride, intihar eden kişinin özkıyımı gerceklestirmeden önce bunu bir şekilde cevresindekilere belli etmesidir. (.) Intihar dışında yapacak hiçbir şey kalmadığı düşüncesi bilince hakim olmuş, yaşanan her saatin acı , günah ve sorunları arttırmaktan başka bir işe yaramayacağı şeklindeki düşünceler cogu intihar olayında görülmektedir. (.) Intihar eden kisi, intihari "sorunlarını giderici, çare bulamadıgı acılarını dindirmeye yarayan, bulamadıgı huzur ortamını getirecegi" bir çözüm olarak görür. (.) Intihar eden kisilerde "mezara konma ve hayata son vermenin sonrasındaki" düşünceler bulunmuyor. (.) Intihar davranışlarında ölmek düşüncesi yanında daha iyi şartlarda yasamak yolunda bir kararsızlık ta bulunabilmektedir. Bu nedenle yüksek bir yerden atlamadan önce beklenmekte olduğu düşünülmektedir. (.) Ilkbahar ve yaz mevsiminin başlangıç ayları daha yüksek intihar sayılarına sahiptir. (.) Bireyin bir "psikiyatrik hastalığının" olusu ya da "tedavi olunamaz" bir rahatsızlığın varlığı da riski çoğaltmaktadır. (.) Psikiyatrik bir rahatsızlığı olanların olmayanlara göre özkıyım riskinin 3-12 kat daha fazla olduğu gözlenmiştir. (.) Intihar gerçekleştiren kişilerin % 70 kadarında depresyon ya da alkolizme rastlanmıştır. (.) Intiharın en fazla görüldüğü psikiyatrik rahatsızlık depresyondur. Özellikle hastada hafifçe iyileşmenin başladığı erken tedavi dönemlerinde ve hastanede yatıp çıkmayı Izleyen dönemlerde intihar riskinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. (.) Depresyonun varlığı halinde intihar görülme olasılığı, her hangi bir ruhsal hastalığı olmayanlara göre 30 kat daha çok bulunmuştur. şizofreni hastalarında % 10 oranında öz kıyıma rastlanmaktadır. Özellikle hastalığa ait yoğun belirtilerin tedavi ile azaltıldığı, kişinin işlevselliğindeki azalmanın farkında olup, depresyonel bir dönem yaşadığı ve daha çok hastalığın ilk yıllarında gözlenmektedir. (.) Şizofrenik intiharlarin % 75' inin evlenmemiş, genç yaşta erkekler olduğu, % 50 sinin de daha önce öz kıyım girişimleri olduğu saptanmıştır. hastaneden çıkıştan birkaç hafta-birkaç ay sonrasında risk yükselmektedir. (.) Antisosyal kişilik bozukluğunda % 5 oranında intihara rastlanmaktadır. (.) BPD (sinirda kisilik bozuklugu) ve narsist kisilik bozuklugu olan kisilerdede intihar görülmektedir. (.) Alkolizm tüm intihar vakalarını % 20 sinden sorumludur. (.) Alkolizm nedenli intiharlarda, çevresinin alkolizm nedeniyle kendisini artık desteklememesi ile, kişinin beyninde uzun donemde oluşturduğu bozukluklar ve alkol almayı takiben oluşan pişmanlık ve çaresizlik düşünceleri nedeniyle intihar çok görülmektedir. (.) Alkolizm gözlenen kişilerde hayat boyu intihar girişimi oranı % 10-15 arasında bulunmuştur... pek de iç açıcı veriler değil öyle değil mi ? insanlık gerçekten çıkmaza girmiş.. herkesin içinde bir boşluk, ve bu boşluğu doldurmak için ortaya atılan farklı farklı teoriler, inançlar, düşünceler.. ama hiçbiri tatminkar olamamış sanırım.. |
|
| #2 | |
| Acaba,intihar etmek isteyip de edemeyenler tüm bu olayların neresinde kalıyor? |
|
| #3 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| İntihar,bu verilerdende anlaşıldığı gibi zayıf insanların başvurduğu bir sondur. Halbuki hayatımızın büyük kısmı zorluklarla geçsede bizim yaşamamız gereken ve her anın tadını doyasıya çıkarmamız gereken bize verilen çok güzel armağandır. Sizcede öyle değil mi? |
|
| #4 | |
| Öyle olması gerekir.Ancak depresyonda olanlar için durum farklı gözükebilir.Bunun bir sorun olduğunu anlayıp tedavi yolunu seçmeyenler,çözümü ölümde görebilir.Benim dikkati çekmeye çalıştığım şeyse şu idi:Depresif olduklarından yaşam becerilerini yitirmiş olan bu insanlar;korku vb.nedenlerden ötürü ya bir de ölemiyorlarsa?Yaşamın içinde sıkışıp kalmanın tarifini yapabilir misiniz?Yaşamayı da,ölmeyi de becerememek nasıl bir cehennem olurdu? |
|
| #5 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| Kısaca şunu söylemek istiyorum.Zaten 'hayat mücadele değildir.mücadele hayattır'.Umarım beni anlamışsınızdır. |
|
| #6 | |
| Mücadeleyi,kendi hayatınızla bu kadar özdeşleştirebiliyorsanız,mutluluk yolundasınız demektir.Sağlıklı bir bakış açısı... |
|
| #7 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| İlginç bir istatistik. Her insanın kendine özgü bir intihar nedeni vardır kuşkusuz. Belki de bunların en güçlüsü "hiç bir neden de olmamasıdır." Ama sanıyorum, temelde yatan düşünce "hayatın yaşanmaya değmezliği" düşüncesidir. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: Vatansız yerden
| Bence çok ilginç bir araştırma olduğu kadar sonuçları ile ele alındığında vahim bir araştırma..Hergün 1000 kişi'nin intiharı seçmesi korkunç bir rakam..Demek ki hayat o kadar yaşanılmaz bir hale gelmiş ki sayemizde ve bizler çıkış yolu olarak intiharı seçiyoruz..Bu açıkçası beni şaşırttı...Bizler bu hayatı çekilmez hale getiriyoruz..Biz insanlar yaşam yerine birbirimize yaşama alanı bırakmıyoruz...Bizler kendimize ölümü reva görüyoruz.. Ayrıca erkeklerin iki kat daha fazla intihar etmesi de çok garip geldi..Geçenlerde sanırım Norma arkadaşımız ''biz kadınlar siz erkeklerden daha mutluyuz'' demişti.Ben ise tam tersi anlamında birşeyler yazdım ama bu sonuçlar doğru ise Norma arakadaşım haklı çıktı diyebilirim.. Gerçekten biz erkekler neden bu kadar intihar seçeneğini kadınlara oranla fazla kullanıyoruz bilmiyorum ama bu hoşuma gitmedi doğrusu..Halbu ki ben erkekler'in yaşam içinde daha güçlü olduğunu düşünüyordum.. __________________
Kendi ülkesinde bir mülteci.... |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Aslında benim gibi konuyla daha evvelinden ilgilenen, meraklanan ve hatta zaman zaman o noktaya gelmiş biri için okuduklarım yeni ve şaşırtıcı sayılmaz. Bence bu noktaya getirtecek kadar zorlu bir durumla karşı karşıya kalmamış insanların, tamamen duyguların esaretiyle yapılan bir eylemi mantıkla bakarak onaylamaları ve anlamaları imkansızdır. Hele ki maddi durumu çok iyiyken, iyi bir işi varken, sağlıklıyken, ailesine sevgi bağıyla ve fedakarlıkla bağlıyken, etrafta çok seviliyorken, görünürde onaylanabilecek hiçbir sebep yokken yapılıyorsa, bunu anlamaları hiç mi hiç mümkün değildir. Dilerim Tanrı kimseyi o noktaya getirmez. Kadınlar hakkındaki düşüncelerim konusundaki tespitlerim beni yaşarken pek yanıltmamıştır. Ne yazık ki böyle kötü bir konuda haklı çıkmak hiç istemeyeceğim bir durum olur. Bir iki neden konusuna değinmek istiyorum sadece. Kadınların intihar konusundaki davranışlarını etkileyen faktörler erkeklerinkinden biraz daha farklıdır. Sebepler ve gelinen nokta aynı olsa bile, karar aşamasında doğadan kaynaklanan etkenler sonuca götürür. İş bulmanın, mevcut işi kaybetmemenin, gelecek hesapları yapma zorunluluklarının, hele ki kıskanç, kendisine ve karşısındakine güvensiz, en küçük özgürlüğü bile çok gören ve sık boğaz edip yıldıran bir kadının esaretinde yaşamak durumunda kalan bir erkeğin, böylesi bir konuda çoğunluğu elinde tutmasını çok da hayretle karşılamamak gerekir. Ve bu sebeplerden sadece bir tanesidir. Toplumların yapısı etkendir bunda. Bizde ataerkil olunduğu için erkek daha fazla sorumluluk ve yük altında hisseder hayata karşı kendini, hele ki gurur konusu kadınlardan daha baskındır. Kimse kadınlara çalışıp evine, kocasına, çocuklarına bakamadı demez, ama erkeğe doğallıkla denilir. Kadınlar doğaları gereği ölüm konusunda erkeklerden daha korkaktırlar, ancak nasıl oluyorsa her koşulda yaşama tutunup bağlanacak kadar da iyimser, kabullenici ve güçlüdürler. Bir şekilde yolunu bulup devam ederler. Tabi çok da genelleme yapılamaz bu konuda kısmen doğrudur diyebilirim. Aslında erkekler kadınlardan daha az güçlüler çoğu konuda ve bu da belki onların hayata daha kadınlar kadar adapte olamadığının göstergesidir. Ve insani yönden kötü gibi görünen bu durum belki de henüz kaybedilmemiş bir şeylerin varlığıyla ilişkilendirilip erkekleri daha değerli bir yere yerleştirebilir. Yine de çoğunluğu erkeklerin teşkil etmesi bence daha bir düşündürücüdür. Belki kadınların çok daha fazla sebebi varken, erkeklerin bu konuda başı çekmesi hiç de normal ve doğru gelmiyor bana. Ayrıca intihar olayı bazı durumlarda kesinlikle hastalıklı bir ruh haliyle ilişkilendirilmemeli. Bazılarında bu bir tercih meselesidir. Mevcut durumda yaşamak istemiyorsa, aklı başında olarak, yanlış olduğunu da bilerek, yaşamakla yaşamamak arasında seçim yapar sadece. Tıpkı ötenazi hakkı gibi. Bazen insanlar artık yaşamaktan bıkmış ve isteksiz olabilirler. Ve sn. damla demiş ki : Acaba,intihar etmek isteyip de edemeyenler tüm bu olayların neresinde kalıyor? Söyleyeyim, bir çukurun hemen önünde. Çukur intihar ise ve onunla gidilecek yerse, karşı taraf da dünya ve yaşamak. Çukura düşmeden karşıdaki dünyaya geçmek ve oradakilerle beraber normal bir insan gibi mutlulukları yaşamak isterler, ama ne karşıdan el uzatan olur, ne de arkadan oraya kadar düşmeden itecek kuvvetli bir el. Kendi başına düşmeden zaten geçemez çoğu ya da geçmesine izin verilmez. Hep orta yerde yani. Bu dünyanın içinde ölü gibidirler zaten, bir ölmeleri eksiktir, zamanı geldiğinde de onunla korkulardan sıyrılıp bütünleşmeye her an hazır halde beklerler. Onların valizleri kafalarında hep hazırdır gitmek için. __________________
"Dürüst insanların ceza görmeden ülkelerine hizmet edebilecekleri zaman henüz gelmedi" Isidore de ROBESPİERRE (1794'ten beri) |
|
| #10 | |
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Batman'da ardi ardina yasanan intihar girisimleri icin sonunda bolgeye bu konuda uzman kisiler gonderilmisti. Acaba sonuclar ne oldu? Ne dediler bu konuda uzmanlar bilen var mi? |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|