Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski13-07-06, 07:08  #1
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: ankara
Müzik ve Teknoloji

aslında enstrumanlar da birer icattır, biraz da teknoloji gerektirir.. yani işin özünde fazla bir problem yok.. ancak bugünün müzik anlayışına baktığımızda teknolojinin müziğin vazgeçilmez bir öğesi haline geldiğini görüyoruz..

şu zamanında dinlenen eski taş plaklardan tutun da bugünün mp3 formatına kadar aradaki o kasetlerin, cd'lerin hepsi teknolojinin ürünü.. yani müziğin sürekli ve istenilen zamanda istenilen yerde dinlenebilirliğini, arşivlenebilirliğini teknolojiye borçluyuz.. müziğin canlı olarak yüzlerce kişiye değil de yüzbinlerce kişiye aynı anda aktarılabilmesi de yine teknolojinin marifetlerinden..

ancak teknoloji durmak bilmeyen bambaşka bir olgu olduğu için işler tabii ki de bunlarla sınırlı kalmıyor.. zamanla yolunda gitmeyen bazı şeylerle karşılaşıyoruz..

mesela pop müziğin altyapısı teknoloji olup çıkıverdi.. rap, hiphop, r&b belki de teknoloji sayesinde varoldu.. rock müzik, metal müzik de boş durmadı, nasibini aldı bu arada.. teknoloji yakın zamanda bir elektronik müzik kavramını, bir newage'i yarattı.. ve bunlar gibi daha bir sürü örnek!!

ne demek istediğimi daha iyi anlatabilmek için birkaç programdan bahsetmek istiyorum:

* * * * * * * * * *

FRUITY LOOPS:

bu program ile istediğiniz müziği yapabilirsiniz.. gerçeğe yakın her enstruman, bütün efektler, vs.. hepsi bu programda mevcut.. hatta işinizi kolaylaştıran looplar sayesinde bunları birleştirerek bugün dinlenen popüler müziklerin aynısını yapabilmeniz mümkün.. üstelik hiçbir müzik bilgisine ihtiyaç duymadan!! tek yapmanız gereken programı biraz kurcalamak.. bize sunulan müziklerin bizim yapabileceğimizden tek farkı, bu programı daha profesyonel şekilde kullanabilen ses mühendisleriyle çalışıyor olmaları..

CUBASE:

bu program ise çok daha komplike.. şöyle ki bütün stüdyolarda bu program kullanılıyor, bütün albümler bu programın süzgecinden geçiyor.. dolayısıyla çok kapsamlı, hatta yurtdışındaki müzik okullarında ders olarak okutuluyor.. bu program sayesinde ise yapamayacağınız şey yok.. birgün atv haberden bir muhabir bu konuyla ilgili haber yapmak için bir stüdyoya uğruyor.. önce muhabiri kayıt odasına alıyorlar.. çıplak kayıt felaket!! ardından bu programda ses kaydını işleme faslına geçiliyor.. ve yaklaşık birkaç saat içerisinde sonuç: muhabir arkadaş bülbül gibi şakımaya başlıyor..

* * * * * * * * * *

sonuç olarak; ben bir elektro gitarı dinlemektense klasik ya da akustik gitarı dinlemeyi tercih ederim.. bir şarkıcının sesini kolonlardan duymaktansa birebir tüm çıplaklığıyla işitmeyi tercih ederim.. vs.. vs..

insanoğlu bu, arayıştan vazgeçer mi!! geleceğin müziğinin hayallerimizin de ötesinde olacağını ve elektronik müziğin de bu noktada bir geçiş evresini oluşturduğunu düşünüyorum.. galiba torunlarımız zamanın müziğini dinleyip kendilerinden geçerlerken, bizler kulaklarımızı tıkayıp kendi kendimize söyleneceğiz.. aynı bizim de büyüklerimizin yaptığı gibi..

* * * * * * * * * *

sizler ne söyleyeceksiniz bu konuda??
Eski13-07-06, 21:40  #2
dipLoit

dipLoit'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

efektler abartılıp insana dair yetenekler tamamen kısıtlanmadıkça (bkz.pop müzik piyasası) elbette müzikte teknolojiye karşı değilim. Dengeli birşekilde kullanıldığında çok iyi sonuçlar verebiliyor.
evet klasik gitar da güzeldir. ama bir elektro gitar kadar duygularımı hareketlendirmez şahsen.

elektro gitarın da efekt türleri var. distortion ile echo bir arada olunca harika tonlar elde edilebiliyor. ve beni akustikten daha çok etkiliyor. ama sonuç olarak gitarı çalanın profesyönelliği olmazsa bu olmuyor. bakınız, eleman yeteneklerini yine sergiliyor.

fl studio ile yıllardır çalışıyorum. besteler, coverlar yapıyorum. eğer bir albüm yapacak olsam elbette buradan yaptığım şarkılarla yapmam, ama gerçek sesli besteler için iyi bir altyapı oluşturması açısından sürekli kullanıyorum.

yani özetle;
yeteneklerin önüne geçmediği sürece teknoloji kullanılmalıdır diyorum.
dipLoit is offline  
Eski13-07-06, 23:17  #3
cek

Giriş Tarihi: Mar 2006

Bence teknolojinin bütün nimetlerinden gerektigi olcude yararlanmak gerek. Olaya dijital müzik ve emek acisindan bakarsak evet biraz "tüfek icat oldu mertlik bozuldu" durumu var. Ama bu tarzdan hoslanan insanlar da var ve saygi duymak lazim..

Müzik programlarina gelince, "yok onun sesi cok kotuymus ama bir iki efektle temizliyorlarmis vs" diye uzulmeyin..oyle insanlar sadece album yaparlar..konserlerde de nal toplarlar...
Ayrica bu tip programlari kullanabilmek de mühendislik isi..Artik ses mühendisligi diye bir meslek var. Ben de bir kez kayit icin gitmistim güya prof bir stüdyoya, cok guzel bir para verip rezil bir cd almistim cikista :p

Zamaninda Fruity Loops ve Acid kullandim. Bu tip software programlari evde kayit icin birebir. Tabi hic bir sey stüdyodaki gibi keyif vermiyor. Gitarda efekt mevzusuna gelince cilkini cikarmadikca onun da sonuna dek arkasindayim..
Saygilar
cek is offline  
Eski09-02-08, 01:23  #4
esitlik

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul

90'ların başından itibaren "müzikte teknolojinin oranı ne olmalı" sorunu önemini gitgide yitirmiştir bence. İnsanlar bu yıllardan itibaren müzik kalitesini müzisyenlerin enstrümanları nasıl çaldığı noktasından değil de nasıl bir sesin ortaya çıktığı noktasından hareket ederek değerlendirir olmuşlardır (bu benim fikrim). Bu ise sanatın gelişimi üzerinde oldukça etkilidir. Çünkü müziğin nasıl bir yol izlenerek o noktaya geldiğini insanlara bildirmek yerine sadece sonucunu insanlara bildirmiş oluruz. Müzik sanatının gelişmesi için değişik yolların aranması gerektiğine göre, bu durum (sanatın o noktaya geliş yolunu vurgulamak yerine sadece sonucu vurgulamak) insanları düşünmekten alıkoyar ve metod gerilemesine yol açar. Bu nedenle sanatın gelişimi de engellenmiş olur.

Halbuki müzik sanatından bahsedilecekse bu sanat emek sonucunda oluşmuş olmalıdır. Müziğe emek vermek enstrüman ve sanatçının seslerinin üzerinde oynamalar yapmakla olmaz. Bu sunilik doğurur ve sanat etkinliğini yitirme aşamasına girer. Post-modern sanat bunun bariz örneğidir. "müzik sanatı" denince insan ürünü eserlerin bestelenmesinin anlaşılması gerekir. Zaten sanatı ortaya çıkaran insan olduğuna göre, insanın emek vermeden ürettiği bir eserin sanat eseri olarak nitelenmesi bile mantıksızlıktır.

nasıl ki makinalaşma sonucunda seri üretime geçildiğinden dolay üretilen mamüllerin maliyeti düşmüşse müzikte tekonolojinin ağırlığının artırılmasının amacı da aynısıdır. Müzik maliyetlerini düşürmek. Zaten kapitalizm etkisiyle gelişim göstermiş post-modern sanatın belli başlı felsefesi budur. İnsanlara daha az maliyetle üretilmiş, sunileştirilmiş eserleri sanat diye eskisiyle aynı fiyattan satıp kar marjlarını artırmak.

müzikte teknolojileşmenin diğer bir nedeni de sanatın düşünce ufkunu açmasının engellenmek istemesidir. Dikkat edilirse teknolojileşme sonucunda müzik eserleri nitelik kaybetmeye başlamış ve her türden sayısız eser(!) ortaya çıkmıştır. Teknolojileşme olmasaydı hem insanı düşünmekten alıkoyan müzik türleri ortaya çıkmayacak, hem de sanatçıların kalitesi artacaktı. Çünkü sanatçılara müzik eserleri geliştirme konusunda işin kolayına kaçma yolu tıkanmış olacaktı. Bu durum, sanatçıların hem kafalarını hem de ellerini daha fazla kullanmalarına olanak tanıyacaktı. Müzikte teknolojileşme sonucunda bunların hepsi kaybedilmiş oldu.
Saygılar.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı