|
|
||||||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: ankara
| birkaç bestem var ve bunları satmayı düşünüyorum.. yaklaşık 1 aydır çalışıyorum ve çok emek harcadığımı düşünüyorum ve bu emeğimin karşılıksız kalmasını istemem.. kim ister ki?? bu besteleri tescil ettirmek için ne yapmalı?? notere mi başvurulmalı yoksa başka bir kuruma mı?? başvurmadan önce nelere dikkat edilmeli?? ileride çıkması olası problemler neler?? bunlar için tam olarak ne yapılmalı?? müzisyen, hukukçu yada konuyla ilgili bilgisi olan üyelerimiz yardımcı olurlarsa sevinirim.. daha çok sorum olacak bu konuyla ilgili.. ![]() şimdiden teşekkürler.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bizim kortizon diye bir üyemiz var. Kendisini de uzun zamandır görmedik. Büyük bir ihtimalle turnede olacak. Onun bu bölümde açtığı bir topik var. Onu bulup iletişime geçersen yardımı olur. Biz de nerede olduğunu öğrenmiş oluruz. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| ben bunu 2 sene önce düşünmüştüm ve eski müzik hocama sorduğumda notere gitmem gerektiğini söylemişti. sanırım bestenin notaları ve sözleri kağıda çıkarılıp ayrı ayrı noterden tasdik edilecek. o yüzden bestelerinizi cubase gibi bir programla nota halinde kağıda dökmeniz iyi olacak. |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Hadi ya..Aramizda besteciler de cokmus.. Ben de bu yuzden zamaninda cok korkmustum nette yayimlamaya.. Biraz önce sunu buldum : Çalışmalarımı resmi olarak sahiplenmek için ne yapmam gerekiyor? Eser, yaratıldığı andan itibaren yaratıcısına aittir, bu yüzden eserin size ait olması için bir belgeye ihtiyacınız yoktur. Ancak, eseri sizin yaratmış olduğunuzu kanıtlayabilmeniz için bir takım belgeleri edinmeniz, ilerde doğabilecek problemleri ortadan kaldırmanızı sağlar. Bunun şu an için Türkiye'deki tek resmi yolu Noter'e eserinizin ismini, notalarını ve sözlerini yazılı olarak tasdik ettirmektir. Şu an için maalesef yurtdışındaki gibi eseri bir ses ortamında kayıtlı olarak teslim edip işlem yaptırabileceğiniz bir kurum yoktur. Ancak CD'ye, kasete veya benzeri bir ses kayıt ortamına kaydetmiş olduğunuz eserinizi kendi adresinize iadeli taahütlü olarak yollama, veya notere "Düzenleme şeklinde emanet verme teslim zaptı" tutturarak emanet olarak verme gibi yöntemlerle eserinizin belirli bir tarihte sizin elinizde kaydı bulunduğunu ispat edebilirsiniz. Aktif olarak müzik yapıyorsanız, ya da en azından eserlerinizin miktarı "birkaç tane"den daha fazlaysa hiç düşünmeden Mesam veya MSG gibi bir meslek birliğine üye olmanızı ve eserlerinizin bildirimini üye olduğunuz kuruma yapmanızı salık veririz. Eğer imkanınız varsa bir edisyon firmasıyla sözleşme yaparak hem eserlerinizin pazarlanmasını sağlarsınız, hem de Mesam üyeliği gibi resmi işlerle daha az uğraşırsınız. Böyle bir firmayla anlaşma yapmadan önce mutlaka imzalayacağınız yazılı sözleşmeyi hukuk uzmanlarına gösterin, kafanıza takılan soruları mutlaka sorun. Edisyon anlaşmaları genelde uzun dönemler için imzalandığından, imza öncesinde çok dikkatli incelenmeleri gerekmektedir... Kaynak: http://www.tasoda.com/sss.htm |
| #5 | |
| bir de MÜ-YAP var ancak az önce üyelik başvuru şartlarını okudum.. ''MÜ-YAP Tüzüğü'nün ilgili hükümleri uyarınca üye olmak isteyen yapımcıların en az altı aydan beri ticaret siciline kayıtlı olmaları ve en az altı ay önce Müzik Eseri Yapımcı Belgesi almış olmaları zorunludur.'' böyle bir madde var.. MESAM'da ise; ''1- İki yıllık olağan genel kurul dönemi lisanslama bedeline tekabül eden brüt telif getirisi en az 1.500,00 YTL. ise, veya 2- a) En az 2000 (iki bin) adet fabrika baskısı yapılmış ve bandrol alınmış olan fonogramlara kaydedilmek suretiyle veya b) TRT repertuarına kaydedilmek suretiyle veya c) MESAM tarafından lisanslanmış olan radyo – televizyon – tiyatro – sinema – müzikal – konser ve benzeri alanlarda temsil edilmek suretiyle, En az 10 (on) adet eseri umuma arz edilmiş ve meydana gelen kullanımlardan MESAM tarafından mali hak bedeli tahsil edilmiş ise, Asıl Üyeliğe kabul edilirler.'' MSG'de; ''C) 5 eseri ticarete konu olmuş ve/veya bir mali takvim yılı içinde adına brüt 250.000.000 TL telif tahakkuk etmiş olmak'' kısacası bu tür kuruluşlar bu işten daha önce belli bir gelir sağlamış müzisyen, aranjör, vs..ler için.. şu anda galiba yapılabilecek tek şey noterden tasdik işlemi.. cevaplarınız için teşekkürler.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Alıntı:
| |
| #7 | ||
| Alıntı:
![]() __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı | |
| #8 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Mar 2006
| selamlar, uzun bir sure kosturmacayla gecti ve geciyor. o nedenle cok ugrayamadım gectigimiz donem icerisinde. bir cesit turne diyebiliriz ![]() orkhun, aslında cok guzel arastirmissin. mesam, msg ve noter... bunlar onemli bir 3lü. ben de bu yolu izliyorum yarattıgım eserler icin. yalnızca muzikal anlamda degil, ben bir endustri urunleri tasarimcisiyim. tasarimlarim icin de kritik bir konu oldugu icin, türk fikir ve sanat eserleri kanununu incelemistim. icinin rahat etmesi icin sana da tavsiye ederim. Orada 554.madde gibi önemli noktalar var. Her kavram icin bir satir acilarak neler nasil korunur anlatiliyor. Net ortaminda buna nasil ulasirsin bilemiyorm ama ufak kitaplari satiliyor bu kanunlarin. Bunun disinda mesam ve noter de onemli olacaktir. eserlerini kamuya sunmus olman da cok onemli. eserinin calinmasi durumunda 1 yil sure icerisinde ben böyle böyle yapmistim seklinde itiraz edebilir, özgünlük kisiye ait olma hakkindan yararlanip eserini koruyablirsin. fakat burada dikkat etmen gereken elinde belge olmasi. dijital hicbir sey kanit olarak kabul edilmiyor; kamera cekimi, fotograf... buna da gerekce olarak montajlayabilme vs gibi seyler soyluyorlar... simdilik aklima bunlar geldi. |
| #9 | ||
| Alıntı:
http://www.dijitalyillik.com/5846.htm bende soru bitmez.. ![]() eserlerin kamuya sunulması derken biraz daha açarmısınız?? bir de noterde tasdikletme işlemi benim gibi yeni yetmeler için yeterli gibi gözüküyor bu söylediklerinize göre.. çünkü mesam'ın ve diğer benzer kuruluşların belli kriterleri var ve bunlara uymuyorum ki şu anda uyma şansım da yok..?? __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı | |
| #10 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Mar 2006
| Kamuya sunmak durumunu birkaç örnekle açıklamaya calışayım; Örneğin; yaptığım yeni bir ürün tasarımı var. Bunun haklarını almamış, fakat bir fuarda stand açarak sergilemişim. Tabi orada sergileme için fuar yetkilileri ile karşılıklı imzaladığım bir anlaşma da var. Ürünümün adı vb bilgiler bu anlaşmada geçiyor. Böyle bir durumda ben ürünümü kamuya sunmuş oluyorum. Bundan sonra çalınması halinde itiraz etme hakkım doguyor. Çünkü bu belgeler o ürünün bana ait özgün olduğunu simgeleyen belgeler. Ya da; her sene düzenlenen Barışarock Festivali'ni ele alalım. 2004 senesinde, çıkan tüm gruplara sahne almadan önce doldurtulan bir form vardı. Bu form grupların özgün parçaları, bestelerini koruma altına almak içindi. Şu tarihte şurada şunları çaldım şeklinde maddeler vardı. En altında da imzalar. Bu da kamuya sunma olup kanıt niteliği taşıyacak bir belge oluyordu gene. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu nu anlatan kitaplar var demitim. Bu verdigin linkte bunların bir özeti var. Daha detaylı şekillerini alıp okumanda fayda var. Kendine göre notlar alıp daha net şekilde bilebilirsin konuyu. Noter genelde ilk aşamada oldukça rahatlatıcı oluyor. Fakat yaptığın iş ciddileşirse, telif hakkı üzerine gitmelisin Mesam uzerinden. Malum fiyatlar da katlanıyor oldukça, bu tip prosedürlerde. Sonuç: Noter iyi bir başlangıç ![]() Selamlar... |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|