|
|
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Şiir nedir? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Madem ki bir şiir yarışması düzenleniyor; ve madem ki bu yarışmayı ikincisi, üçüncüsü izleyecek, belki de "şiir nedir?" diye bir topik açmanın yararı vardır. Hem bir taraftan arkadaşlarımızın yazdığı şiirleri keyifle okur ve hem de şiirin ne olduğu konusunda buraya aktarılan düşünceleri ilgiyle okuruz. Önce Mayakovski'nin şiir konusunda söylediklerinden küçük bir örnekle başlamakta yarar var, diye düşünüyorum. Uzun keçeden bir aba verdi yarim Bir çift de yünlü çorap bana. Yudeniç seğirtip kaçıyor Petersburg'dan Yangından kaçarcasına. Mayakovski bu şiiri örnek verdikten sonra, birinci ve üçüncü dizelerden sonra iki ve dördüncü dizelerde kullanılan "beklenmedik uyak"ın dörtlüğe şiirsel bir yenilik kattığını söyler. Ve bu tür serbest şiirlerde bu örneği de aşan olanakların gizli olduğunu söyler. Mayakovski toplumcu bir şairdir. Ona göre şiirin şiir olabilmesinin devrimci bir yanı olması gerekmektedir. Devrimci yanından kastı da şiirin "toplum tarafından istenilir" olmasında yatmaktadır. İşin bu yanı çoğumuzı ilgilendirmediği için diğer unsurlarına değinmekte yarar var. Toplum tarafından istenilmesi gerekir diyor Mayakovski.( Toplumun yararına.) Bir amacı olmalıdır, diyor. Beklenilmedik uyakları olmalıdır. Ses yinelemeleri... Ritm. Bunların hepsi birden olmalı mıdır? Tam kestiremiyorum ama; şiir, okunduğunda kesinlikle bir beste tadı da vermelidir diye düşünüyorum. Notalarının yerine, sözcüklerin sahip olduğu bir ses uyumunu içeren bir beste. "İçimde acısı var yemişi koparılmış bir dalın, gitmez gözümden hayali, Haliç'e inen yolun, iki gözlü bir bıçaktır yüreğime saplanmış evlat hasretiyle hasreti İstanbul'un." Nazım/Benim oğlan fotoğraflarda büyüyor. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
| Serbest nazımla yazılmış güzel şiirler var mutlaka ama şiiri şiir yapan gene de uyaktır bence. Yoksa kısa cümlelerin alt alta sıralandığı bir düz yazı gibi olmamalıdır. Uyak düşünceye sınırlama getirebilir ama sonuçta o düşünceyi ahenkli verebilmektir zaten mesele. Gerektiğinde küçük ses oyunlarıyla, sesteş kelimelerle, çift anlamlılarla oynayabilmektir. Bir de şiir diğer edebi türlere göre daha duygusal, daha coşkuludur, daha estetiktir. Bu yüzden biraz daha özenli yazılmalıdır. Amaç bir duyguyu düşünceyi en uygun kelimelerle ifade etmekse deneme de yazılabilir. Böylece hiçbir uyak kaygısı taşımadan istediğinizi yazabilirsiniz. |
|
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Alıntı:
. Yanlış aktarmış olmak istemem. kesinlikle daha fazladır ancak o an sayabildikleri 18 miş. Acıkcası ben üniversitedeyken bana gelmemişlerdi.__________________
Yeter kaçtığın, çık artık karşıma. Kavga edelim, dövüşelim. Ya yen beni, ya da teslim ol. | |
|
| #4 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Dec 2005
| Bilirsiniz ki bizim milletimiz hiçbir zaman o tarz anketleri vs.ciddiye almadı.Büyük ihtimalle anketörlerle dalga geçmişlerdir. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bilemiyorum ciddi miydiler değil miydiler. Ancak uluslararası bir eğitim konferansında açıklanıyor bu söylediğim veriler. __________________
Yeter kaçtığın, çık artık karşıma. Kavga edelim, dövüşelim. Ya yen beni, ya da teslim ol. |
|
| #6 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Nov 2006
| şiir mefhumunun ne idüğü? sualine cevap oldukça zor, nedeni ise şiirin metafizikle olan irtibatı... '' şiir bir hiç tir !'' daha sonra bu konu üzerine vakit bulursan yazıcam ve '' hiç '' açılımlıyacağım... |
|
| #7 | |
Edebiyat ![]() Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: İstanbul
| şiir:''kalem ile kelamın telli duvaklı gelini'' dir. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: Samsun
| Şiir bir duygunun canlanmasıdır diyebiliriz .Şiir bir sayfa yazının anlattıklarını dört satırla anlatılmasıdır.Şiirle her konuya açıklık getirebilirsiniz. Şiir çok güzel bir uğraştır.Şiir yazabilenler daha hoş görüşlü daha duygusal olurlar. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Şiir duyguların söze dökülen bir şekli olabilir. Ama her dizeyi şiir olarak kabul edebilir miyiz? Bu sebeple serbest ölçü çıktı sanırım. Ama bu serbestlik bence şiirdeki estetiği bozdu. Eski şairlerin şiirlerindeki tadı bulamıyorum. Çünkü onlar iki satır yazabilmek için belki de onlarca sevgiyi yüreklerine atıp çıkarıyorlardı. Çünkü şiir içinde sevginin her türlüsünü taşımaktadır. __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: Anarquismo
| Alıntı:
Herseyin yapayi madde'nin tabiatini bozar kardesim. Mesela kadinlarin kullandigi makyaj, bir takim kimyevi islemlerden gecirilen somut ham-maddeye uygulanan yapayciligin ayni zamanda doga'ya karsi bozgunlugun daniskasi degilmidir? | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|