Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Edebi tartışmalar ve kitap tanıtımları

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Şiir nedir? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm.

Konu Araçları
Eski13-07-06, 23:10  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Şiir nedir?

Madem ki bir şiir yarışması düzenleniyor; ve madem ki bu yarışmayı ikincisi, üçüncüsü izleyecek, belki de "şiir nedir?" diye bir topik açmanın yararı vardır. Hem bir taraftan arkadaşlarımızın yazdığı şiirleri keyifle okur ve hem de şiirin ne olduğu konusunda buraya aktarılan düşünceleri ilgiyle okuruz.

Önce Mayakovski'nin şiir konusunda söylediklerinden küçük bir örnekle başlamakta yarar var, diye düşünüyorum.

Uzun keçeden bir aba verdi yarim
Bir çift de yünlü çorap bana.
Yudeniç seğirtip kaçıyor Petersburg'dan
Yangından kaçarcasına.

Mayakovski bu şiiri örnek verdikten sonra, birinci ve üçüncü dizelerden sonra iki ve dördüncü dizelerde kullanılan "beklenmedik uyak"ın dörtlüğe şiirsel bir yenilik kattığını söyler. Ve bu tür serbest şiirlerde bu örneği de aşan olanakların gizli olduğunu söyler.

Mayakovski toplumcu bir şairdir. Ona göre şiirin şiir olabilmesinin devrimci bir yanı olması gerekmektedir. Devrimci yanından kastı da şiirin "toplum tarafından istenilir" olmasında yatmaktadır. İşin bu yanı çoğumuzı ilgilendirmediği için diğer unsurlarına değinmekte yarar var.

Toplum tarafından istenilmesi gerekir diyor Mayakovski.( Toplumun yararına.)
Bir amacı olmalıdır, diyor.
Beklenilmedik uyakları olmalıdır.
Ses yinelemeleri...
Ritm.

Bunların hepsi birden olmalı mıdır? Tam kestiremiyorum ama; şiir, okunduğunda kesinlikle bir beste tadı da vermelidir diye düşünüyorum. Notalarının yerine, sözcüklerin sahip olduğu bir ses uyumunu içeren bir beste.

"İçimde acısı var yemişi koparılmış bir dalın,
gitmez gözümden hayali, Haliç'e inen yolun,
iki gözlü bir bıçaktır yüreğime saplanmış
evlat hasretiyle hasreti İstanbul'un."

Nazım/Benim oğlan fotoğraflarda büyüyor.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-07-06, 01:36  #2
::anka::

::anka::'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2005

Serbest nazımla yazılmış güzel şiirler var mutlaka ama şiiri şiir yapan gene de uyaktır bence. Yoksa kısa cümlelerin alt alta sıralandığı bir düz yazı gibi olmamalıdır. Uyak düşünceye sınırlama getirebilir ama sonuçta o düşünceyi ahenkli verebilmektir zaten mesele. Gerektiğinde küçük ses oyunlarıyla, sesteş kelimelerle, çift anlamlılarla oynayabilmektir. Bir de şiir diğer edebi türlere göre daha duygusal, daha coşkuludur, daha estetiktir. Bu yüzden biraz daha özenli yazılmalıdır. Amaç bir duyguyu düşünceyi en uygun kelimelerle ifade etmekse deneme de yazılabilir. Böylece hiçbir uyak kaygısı taşımadan istediğinizi yazabilirsiniz.
::anka:: is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-07-06, 07:05  #3
antiC

antiC'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Alıntı:
Sayın ::anka:: şöyle demiş:

Gerektiğinde küçük ses oyunlarıyla, sesteş kelimelerle, çift anlamlılarla oynayabilmektir. Bir de şiir diğer edebi türlere göre daha duygusal, daha coşkuludur, daha estetiktir.
Osmanlıca'da yada halkın deyişiyle eski dilde çok daha fazla kelime vardı diye düşünüyorum. Buda sizin kastettiğiniz ses oyunlarını, sesteş kelimeleri vve çift anlamlıları dah kolay bulunabilir ve kullanılabilir kılıyordu bence. Belki şu anki türkçemizde de kullanabileceğimiz bir yığın kelime var ancak dağarcık meselesi. Dünyadaki bazı ünüversitelerde yapılan bir araştırmaya göre japonların kelime dağarcığı 400 almanların 300 ve bizlerin 18 . Yanlış aktarmış olmak istemem. kesinlikle daha fazladır ancak o an sayabildikleri 18 miş. Acıkcası ben üniversitedeyken bana gelmemişlerdi.
antiC is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-07-06, 07:06  #4
ASİ12
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Dec 2005

Bilirsiniz ki bizim milletimiz hiçbir zaman o tarz anketleri vs.ciddiye almadı.Büyük ihtimalle anketörlerle dalga geçmişlerdir.
ASİ12 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-07-06, 07:11  #5
antiC

antiC'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Bilemiyorum ciddi miydiler değil miydiler. Ancak uluslararası bir eğitim konferansında açıklanıyor bu söylediğim veriler.
antiC is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-11-06, 14:42  #6
4.krallık
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Nov 2006

şiir mefhumunun ne idüğü? sualine cevap oldukça zor, nedeni ise şiirin metafizikle olan irtibatı...

'' şiir bir hiç tir !'' daha sonra bu konu üzerine vakit bulursan yazıcam ve '' hiç '' açılımlıyacağım...
4.krallık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-03-08, 01:01  #7
serzeniş
Edebiyat

serzeniş'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: İstanbul

şiir:''kalem ile kelamın telli duvaklı gelini'' dir.
serzeniş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-03-08, 10:27  #8
filozof454

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: Samsun

Şiir bir duygunun canlanmasıdır diyebiliriz .Şiir bir sayfa yazının anlattıklarını dört satırla anlatılmasıdır.Şiirle her konuya açıklık getirebilirsiniz.

Şiir çok güzel bir uğraştır.Şiir yazabilenler daha hoş görüşlü daha duygusal olurlar.
filozof454 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-03-08, 23:44  #9
gizemnur

gizemnur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Şiir duyguların söze dökülen bir şekli olabilir. Ama her dizeyi şiir olarak kabul edebilir miyiz? Bu sebeple serbest ölçü çıktı sanırım. Ama bu serbestlik bence şiirdeki estetiği bozdu. Eski şairlerin şiirlerindeki tadı bulamıyorum. Çünkü onlar iki satır yazabilmek için belki de onlarca sevgiyi yüreklerine atıp çıkarıyorlardı. Çünkü şiir içinde sevginin her türlüsünü taşımaktadır.
Eski03-03-08, 23:57  #10
sefilhippi

Giriş Tarihi: Jan 2008
Ülke / Şehir: Anarquismo

Alıntı:
Ama bu serbestlik bence şiirdeki estetiği bozdu.
Estetigin "dogal" olani yokmudur? Estetigin dogal olanini unutmamak kaydiyla, serbest siirler gercek duyguların söze dökülen bir şekli olabilir.

Herseyin yapayi madde'nin tabiatini bozar kardesim. Mesela kadinlarin kullandigi makyaj, bir takim kimyevi islemlerden gecirilen somut ham-maddeye uygulanan yapayciligin ayni zamanda doga'ya karsi bozgunlugun daniskasi degilmidir?
sefilhippi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı