Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?
 

 

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sovyetlerin Siyasi İdeolojisi Neydi?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.


Cevapla
 
Konu Araçları
Eski14-07-06, 19:58  #1
XYZ
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Mesajlar: 39
Sovyetlerin Siyasi İdeolojisi Neydi?



Sovyetler Komünist miydi?

Komünizmi topraklarının bütünlüğünü sağlamak için maske olarak kullanan bir devlet midir?

Bugün Küba komünizme mevcut nükleer silahları sayesinde devam ettirirken dünyayı yok edecek kadar silahı olan S.S.C.B ne için dağılmıştır?

Komünizm zor şartlarda silah zoruyla sağlanmasına rağmen ne için Boris Yeltsin zırhı taşıyıcı üzerinde açıklama yaparken konvoydaki diğer taşıyıcıların ateşiyle kameraların önünde paramparça edilmedi?:-) Komünizm düşmanlarına güzel bir ders olmaz mıydı? Hemen hemen 50 yıl katıksız komünizm eğitimi alan bir milletin bugün Lenin'e duydukları öfkenin nedeni nedir? Son yıllarda faşizmin kalesi olan Rusya'nın bu durumunda eğitim sistemlerinin payı var mıdır? Komünist eğitim sistemi dünyanın en iyilerinden değil miydi? Ruslar dünya çapında bilim adamlarını komünizm günlerinde çıkar madı mı?

Konuya ideoloji konusunda sadık kalınız.:129
XYZ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-07-06, 12:55  #2
memetmex
 
memetmex'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Apr 2006
Mesajlar: 341

Eminim siyasal ideolojiler başlığındaki komünizmle ilgili başlıkları okursanız konu hakkında epeyce bilgi edinirsiniz.
__________________
Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka!
Bir ışık daha var, ışıklardan başka.
Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye:
Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka.
memetmex is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-07-06, 13:25  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,604

Nazım'ın Stalin ve Stalinizm üzerine yazdığı şiir;

Taştandı tunçtandı kağıttandı iki santimden yedi
metreye kadar
Taştandı tunçtandı ve kağıttan çizmeleri şehrin
Bütün meydanlarında
Yok oldu bir sabah
Yok oldu çizmesi meydanlardan
Çorbamızdan bıyığı
Odalarımızdan gözleri
Ve kalktı göğsümüzden baskısı binlerce ton taşın
Tuncun alçının ve kağıdın
__________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi.
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-07-06, 13:31  #4
phidas
 
phidas'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Apr 2006
Mesajlar: 4,233

"sosyal faşizm" :D bu devrimcilerin bir kısmının sözüdür.
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-07-06, 13:33  #5
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,604

Genellikle "sosyal emperyalizm", "devlet kapitalizmi", "bürokratik diktatorya" gibi tanımlamalar kullanır.
__________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi.
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-07-06, 22:34  #6
adil
 
adil'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jan 2006
Mesajlar: 1,028

Devlet kapitalizmi bence yanlış bir tanımlama. Çünkü kapitalizm kendine özgü üretim ilişkileri olan bir sistemdir. SSCB'deki sistem daha başkaydı. Sosyal-emperyalizm tanımı özellikle Kruşçev dönemi ve sonrası için, Brejnev (Afganistan işgalcisi) için doğrudur.

Lenin bile devletin tam olarak işçi devleti (proleterya diktatörlüğü) olduğunu savunmamıştı. Çünkü kapitalizmin tam olarak gelişemesi işçi devriminin etkinliğini kırmıştı. Stalin ise SSCB'nin sosyalist hatta komünist olduğunu iddia etmiştir. Stalin'e karşı muhalefette olan Troçki ise devletin dejenere işçi devleti olduğunu söylemiş, daha sonra ise bürokratik despotik diktatörlük şekline girdiğini belirtmiştir.

Stalin'den sonra gelen Kruşçev ise Stalin'in şahsını acımasızca eleştirmiş olmasına karşın ideolojisini fazla değiştirmemiştir. Hatta 10 sene sonra komünizme geçecekleri iddia etmiş ve emperyalist/kapitalistlerle barış içinde bir arada yaşama iddiasında bulunmuştur. Kruşçev dönemi ve sonrasını hiç bir komünist benimsemez.
__________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.”
"İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx)
adil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-08-06, 02:12  #7
alicans
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: ankara
Mesajlar: 14

SSCB de komünizm deyim yerideyse zorla uygulanabilmiştir.işçi sınıfı henüz oluşmamış bir topluma sen işçi sınıfı doktrinini sunarsan böyle olur.bakınız küba öyle mi...?
alicans is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-08-06, 18:04  #8
Genjuuré
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Mesajlar: 4

Sovyet Rusya bana göre komünizm görünümlü bir emperyal devletti.
Genjuuré is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-08-06, 18:50  #9
gunberg
Yazar Adayı
 
Giriş Tarihi: Aug 2006
Mesajlar: 1

Ekim devrimiyle kurulan işçi iktidarı stalin önderliğindeki bürokrasinin çeşitli aşamalardan geçerek yürüttüğü bir karşı-devrim sonucunda yıkılmış ve yerine despotik-bürokratik bir rejim kurulmuştur.SSCB ve benzerlerinde çöken, sosyalizm ya da işçi devleti değil, despotik-bürokratik rejimlerdir.
gunberg is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-08-06, 18:53  #10
Maurad
 
Maurad'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde
Mesajlar: 820

SS.C.Bnin Komünizm görünümlü faşist bir devlet olduğunu düşünüyorum.
Komünizminde aslında Rus Faşizminin kimlik değiştirmiş hali olduğunu söylüyorum.........
__________________
He He
Maurad is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
Siyasi İdeolojiler Hakkında Sorularınız makdas Siyasi İdeolojiler 52 11-11-07 02:29
Bilinmeyen Siyasi Olaylar ASİ12 Dünya Siyaseti 0 09-07-06 19:57


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz