"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Köy Enstitüleri/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| cumhuriyet'in ilk yıllarıyla birlikte başlayan eğitim seferberliği ve reformlar çerçevesinde kurulan 'köy enstitüleri' okuma-yazmanın yanında teknik bilgilerden sanata kadar geniş bir çerçevede 'aydın çiftçi, eğitimli ve bilinçli köylü' profilini hedeflemiş ve bunda da başarılı olmuştur.. ancak bildiğimiz gibi 1950'lerde toprak ağaları ve aşiretlerin bu durumdan rahatsız olması sonucu siyaset devreye girmiş ve köy enstitüleri'ni kapatılmıştı.. kapatılan böylesine büyük ve faydası tartışılmaz bir proje yıllar sonra başka ülkelerin eğitim politikalarına bile örnek oldu.. köy enstitüleri kapatılmamış olsaydı bugün türkiye'de belki de 'eğitim sorunu' diye bir sorun olmayacaktı.. peki sizce 'köy enstitüleri' yeniden açılmalı mı?? yada bugünün şartlarına göre açılmalarının beraberinde getirebilecekleri olumlu-olumsuz gelişmeler neler olabilir?? __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| sayın orkhun; bu konuda pek fazla bilgim yok ama sadece köy enstitülerinin kapatılmasının yanlış olduğunu biliyorum.ayrıca dediğiniz çok doğru,o zamanlar köydeki ağa...vs kişiler insanların bilgilenmesini istemiyordu.bu yüzden sadece kendi çıkarları için bu güzel eğitime son verdiler...dedim ya ben bu konuda pek bi şey bilmiyorum.ama dediğiniz gibi ülkesine eğitim vermekten başka görevi olmayan köy enstitülerinin tabii ki tekrar açılması lazım...bu konuda bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim... |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| toprak ağaları ve aşiretler bugün bile köylünün bilinçlenmemesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar.. özellikle doğu'da görev için gönderilen öğretmenlerin çektiklerini az çok duyuyor, biliyoruz.. tek amaçları var: köylüyü sömürebildikleri kada sömürmek!! bu konu türkiye'nin önemli sorunlarından bir tanesidir.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Güzel bir noktaya temas etmissiniz. Bunlarin kaldirilmasi tabi ki kirsal kesim için ve sonrasinda ise bütün ülke geneli için bir problemdir. |
|
| #5 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| köy enstitüsünde okuyan bir çocuğun çantasında köy ekmeği peynir ve DOSTOYEVSKİ nin kitabı var.Bu çocuk aynı zamanda keman çalmayı,arıcılığı ve marangozluğu öğreniyor.Hayal gibi daha ne olsun.H.A.YÜCEL ve İ.H.TONGUÇ a selam olsun __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| ''yaparak yaşayarak öğrenme''nin en güzel pratikteki sunumu idi Köy Enstitüleri. Günümüzün gereksinimlerini karşılayabilecek hale getirilerek, yeniden açılması çok iyi olurdu; ama nerdeee... __________________
''Kemalist Devrim tamamlanacak (...) Gençlik bütün Kemalist güçlerle yek vücut olmak zorundadır.'' DENİZ GEZMİŞ, Devrim Gazetesi - 23 Aralık 1969 - Sayı: 10 - Sayfa: 2-7 |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Köy ensitülerinin kuruluş amacı,ismindende anlaşılacağı gibi,köylülerin aydınlatılması ve ülke ve dünya gerçekleri konusunda bilgilendirmeleri üretimlerini sağlıklı ve verimli hale nasıl getirecekleri konusunda,aydın becerikli,çağdaş ve mücadeleci öğretmenler yetiştirmekti. Gerçektende başarılı adımlar atılıp,adam gibi adamlar yetiştirilmişti. Peki ne olduda ensitülerin ömrü kısa oldu?Kimin çıkarlarına ters düşmüştü bu eğitim ocakları?Köylünün gözlerinin açılması kimin aleyhineydi? 2.paylaşım savaşından 1990 kadar olan dönemlerde sürekli komünist düşünce yuvaları,komünist düşüncelere ölüm gibi bir sürü iftira ve aldat macalar ile halkın yararına olan Halk odaları,halk evleri vede köy ensitüleri yayılmacıların ve işbirlikçi hakim sınıfın gazabına uğramışlardır.Çünkü onlar üreteni değil tüketeni severler. Cumhuriyetin ilk yıllarından 1970 sonlarına kadar tüm bankalar halkı tasarru fa özendiriyor.Sürekli birikim yapmaları konusunda kampanyalar yapıyorlardı. 80 lerden sonra bankalar toplumu sürekli tüketime yöneltmek ve sürekli tüketim yapabilmeleri için kredi kartları bonuslar,kampanyalar ile çılgın bir tüketici kitlesi yaratmaya uğraştılar?Niye birikim ve üretimden vazgeçilip tüketime yönlendirildi isek.Aynı nedenler ile köy ensitüleri ve benzeri kuruluşları kapatmışlardır.Üretim ve yatırım tukaka,tüketim ve yatmak ise en ala.işte bu zihniyet galip gelmiş ve büyük bir hızla ülkeyi ve insanı sömürmeye soymaya devam etmektedir. saygılarımla |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|