| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Üretim, tüketim ve bölüşüm.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| İnsan, yaşamını sürdürmek için üretmek ve tüketmek zorundadır. bunu da yapıyoruz. Üretiyor ve tüketiyoruz. Ama üretip tüketme aşamasına geldiğimizde yani paylaşım ya da bölüşüm ortaya çıktığında çok farklı bir sonuç çıkıyor ortaya: Bölüşümde haksızlık, eşitsizlik veya adaletsizlik diye niteleyebileceğimiz bir dengesizlik. Bütün bu kavram ve olguları konuşabiliriz sanıyorum. Üretim, tüketim, bölüşüm ve emeğin yabancılaşması...Belki de sınıf kavramının ne olduğuna ilişkin bir açılıma da varabiliriz burdan. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Üretim kapitalizm aşamasında büyük ölçüde toplumsallaşmıştır. Sanayi devriminden bu yana giderek daha da toplumsallaşıyor. Artık her hangi bir ürünün üretilebilmesi için bir çok aşamadan geçmesi ve doğal olarak bir çok işçinin kollektif emeği gerekiyor. Üretim için kapitalizmde iki şey gereklidir: sermaye ve emek. Emek olmazsa olmazdır, üretim araçlarının şu anki gelişmişlik aşamasında üretim için gerekli olan bir doğa kanunudur. Sermaye ise sistemin yarattığı bir gerekliliktir. Çünkü gerekli olan üretim araçlarının özel mülkiyeti vardır. Onlarca işçi kollektif olarak emek harcarlar ve bir şey üretirler, fakat ürettikleri şey sermaye sahibinin olur. Niye? Çünkü üretim araçları (fabrika, toprak, makinalar vs..) sermaye sahibine, yani burjuvaya aittir. İşçilerin iş gücünü satın alarak ürettikleri tüm değerlere el koyar. Fakat üretilen metalar emeğe verilen değerden kat kat daha fazladır. Sermaye başta 10 liraysa, işçiler buna emeklerini kattıktan sonra değer 100 lira oldu diyelim. İşçiye verilen fiat ise 5 lira.. Yani 85 lira artı değer var.. Buna kar denir. İşçinin emeğinin ise her hangi bir meta (eşya) gibi bir fiatı vardır. Bu fiyatı belirleyen şey ise her hangi bir malın fiyatını belirleyen kanunlarla pareleldir. Eğer piyasada bol miktarda varsa ucuz olur. Yoksa biraz daha pahalı olur. Vasıfsız işçiler daha az ücret alır, mühendisler vs. daha fazla ücret alır... Sömürü ise asıl olarak paylaşımda değil daha baştan yani üretim sırasında başlar. Çünkü üretim araçlarının özel mülkiyeti var oldukça emek satışı, dolayısıyle artı değer de olacaktır. Sömürü ancak üretim araçlarının özel mülkiyeti kaldırıldığında ortadan kalkar. __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| İnsanlar birbirlerine hakkına hukukuna saygı gösterseydi,yöneticiler ne iş yapacaktı...Kaldı ki sömürü yapılmasın istiyoruz çabamız hep bu yönde hayatımızı şöyle ince ince tetkik ettiğimizde bizlerin de bu çarkın içinde görmekteyiz.Sistemler ne olursa olsun yıkılmaya mahkumdur.Hangi sistem olursa olsun.Sonuç mutlak doğruya gider herdaim.Mutlak doğru oluştuğunda ise bizlerin şu an gerçek diye nitelendirdiğimiz doneler yok olur. Dayandığımız sistem bizi nereye kadar taşır ya da nereye götürür.Eğer sistemi tartışıyorsanız ve tartışılıyorsa sistemi kuranların sağlında başlamışsa hele ki.Doğru neye göre doğru yanlış neye göre yanlış... savunduğumuz değerler bizi hep başa döndürür.Saygılar. |
|
| #4 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Adil ! Sermaye emek konusundaki ön yargılarınız devam etsede günümüz koşullarının üretimdeki en önemli faktörü olan müteşebbisi nedense unutmuş veya görmezden gelmişsiniz. Müteşebbis aynı zamanda emek ve sermayeyide birleştiren kişidir.Sermayesi olduğu halde üretmeyen bir çok kişi vardır.Müteşebbis sermayesi olan kişileride üretmeye teşvik eden,sermayedarların sermayelerini de birleştirmeye ve üretime yönlendirmeye ikna eden kişidir. Bir diğer önemli hususta sermayedir.Sermayede yılların tasarrufu,çalışma ve gayretlerin ürünüdür.Kâr'ın olmadığı yerde sermaye birikimide olmaz.Bu nedenle komünizme geçiş açaması denilen sosyalist ülkelerin kar etme anlayışının kıtlığı,o ülkelerin top atmasına da neden olmuştur. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| geçen gün okuduğum bir yazıda dünyadaki toplam gelirlerin toplam insan sayısına bölümünden elde edilen sonuç vardı.Sizce kişi başına ne kadar düşüyordur eşit olarak paylaşılsa??58.000$ evet evet amerikan doları...sizce yeterli değil mi 58.000 amerikan doları kişi başına?? |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
Elbette günümüzde üretim içerisinde " emek " ne kadar etken. ? Düşünmek gerekiyor. Komünizm gelişen dünyanın ticari dinamiklerini göz ardı ediyor. 150 yıl önceki komünist manifesto döneminin ekonomik kriterlerine göre teori üretiyor. Bu gericilik olduğu kadar gerçekliktende uzak sonuçlara götürür. | |
|
| |
| #7 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Peki arkadaşlar size şöyle bir soru : 5 ortaklı, ortalama 50 personeli olan ve yıllık net kârı (giderler ve vergiler düştükten sonra kalan kâr) 500.000 YTL olan bir şirketin sizce ödemesi gereken yıllık asgari işçilik tutarı ne olmalıdır? __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Alıntı:
Not: Beni sömürü dostu, emperyalist uşağı, liboş vs diye nitelendirecek arkadaşlara da şimdiden saygılarımı iletiyorum. :61 Lütfen söylediklerime karşı bir fikriniz varsa yazın, tartışalım, yoksa sadece hakaret eden ve Marksizm propagandası yapan arkadaşlara cevap yazmayacağım. | |
|
| #9 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Evet asgari ücret net 380 ytl.dir. Ancak bu rakamın brütü 531 ytl.dir. O zaman hesabı yeniden yapalım 531*50*12 = 318.600 ytl yapar. Tabii bu rakam yalnızca vasıfsız işçiler için geçerli. Üstelik bu rakama 68.500 ytl ssk işveren payını da ilave etmemiz gerekiyor. 318.600+68.500= 387.100 ytl. Ayrıca kişi başı günlük 4 ytl yemek bedeli veriyor olsun. 4*50*300 (ortalama çalışma günü) = 60.000 ytl yemek bedeli günlük kişi başı 2 ytl ulaşım bedelinden 2*50*300 = 30.000 şimdi yeni oluşan rakamlara bir bakalım 318.600+68.500+60.000+30.000 = 477.100 ytl İşyeri hemen hemen net karı kadar işçiler için harcamış oluyor. Bu adil bir dağılım mıdır? Halbuki vasıflı işçiler hesaba katıldığında rakam çok daha büyüyecektir. Şirketin yıllık net karını da aşacak, ancak ortalama rakam net 500 ytl.yi aşmayacaktır. Bu rakam da günümüz şartları için çok düşük bir rakam değil midir? O zaman sorun nerededir? Şirketin adil davranmadığını mı düşüneceğiz? Şirketin olması gerekenden daha düşük kâr ettiğini mi düşüneceğiz? Ne düşüneceğiz? __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Şirketin çok fazla işçi çalıştırdığını düşünebiliriz, ki o zaman daha verimli olmak için çaba göstermeliyiz. Bunun için iki klasik yol: ya işçi sayısını azaltıp üretimi sabit tutmak, ya da işçi sayısını sabit tutup üretimi arttırmak gerekir. Türkiye'de genel olarak bu yapılır. Diğer yandan şirket katma değeri yüksek işlere yönelebilir, karsız işleri diğerlerine bırakıp siz daha fazla kar getiren işlere girersiniz. Tabii bu durumda çok daha iyi bir organizasyon kurmalısınız, ayrıca riskiniz de daha fazladır. Ancak kazandığınız zaman da daha fazla kazanırsınız. Gelişmiş ülkeler de genelde bunu yapar. Saygılar. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|