"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Değerli dostlar ! Narar konusunu nedense çok saçma bulurum.Hiç inanmadığım ve kafamıza sorgulamadan aldığımız ve çok eski bir inanca dayanan,kuşaktan kuşağa aktarılan ve daha çok kendi savunma mekanizmalarımızdan biri olsa gerekir diye düşünüyorum. Mitolojik bilgiler nazar konusunu çok eski inanç ve geleneklere dayandırır.Yunan mitolojisinde tanrıçalaşmış varlıklar bile vardır.İsmini şimdilik hatırlayamadığım bu varlığın saçının her teli yılan ve bakışları insanı taş haline bile getirmeye yetmektedir.Bu yüzden ona bakanlar taş kesilirmiş. Nazar daha çok,kem ( halk arasında kötü ve kıskanlık dolu bir bakış türüdür) bakıştır.O nedenle " Allah kem gözlerden korusun " tabirini sık sık kullanır,bazen kendimizden bile şüphe ederek " Maşallah " deme gereğini bile duyarız. Bilhassa mavi gözlü insanların kıskanç bakışlarının nazara neden olduğu inancı oldukça yaygındır.Yunan mitolojileri ile ortadoğu din ve inançarında kullanılan yaygın bir görüştür. Ben daha çok sakarlığımızın,unutkanlık ve tedbirsizliğimizin,tembelliğimizin,yaptığımız yanlışlıklarımızın savunma mekanizmaları olarak bu inancı kendimizi teselli mahiyetinde kullandığımız inancını taşımaktayım. Yeni bir şey aldığımızda, kendi ihmalkarlığımız ve sakarlığımız nedeniyle başına kötü bir şey geldiğinde savunma mekanizması olarak hemen nazara geldiğini ileri sürerek,hatalarımızı kolayca örtbas ederiz. Unutkanlık sonucu, bir şeyi herhangi bir yerde unutarak kaybettiğimizde kimin nazarının değdiğini sorgulamaya başlarız. Tedbirsizliğin sonucu gelen felaketleri nazara yorarak kolaylıkla işin içinden sıyrılır,kimbilir kimin nazarının değdiği konusunda kafa yorarız. Evimizin,arabamızın veya kıymetli eşyalarımızın zarara uğramaması için belli yerlerde veya üstümüzde nazar boncukları taşırız. Dünyanın ve ülkemizin sayılı ve gıpta edilecek zenginleri vardır.Hatta dünyada ülkemizin bir yılık bütçesine denk zenginlikte insanlar vardır.Şayet nazar varsa bunların zenginlikleri nedeniyle başları felaketten kurtulmamaları gerekir. Dünyanın top modelleri,gıptayla ve kıskançlıkla bakılan mankenleri,hayran olduğumuz filim starları,konserlerinde ayılıp bayılanların olduğu pop starları vardır.Nazar konusu gerçek olsa bunların çoğunun çatlayıp ölmeleri gerekmezmi diye düşünüyorum. Felakete maruz kalan evlerin,tarafik canavarına yenilen kaza kurbanları ve arabaların kaçında nazar boncuğu yoktur ki.Onları ne nazar boncuğu nede kesilen kurbanlar korumuştur. Nazar inancı bilhassa kadınlar arasında çok yaygındır.Kadınlarımızın;duygusal yanlarının erkekler göre daha fazla oluşu,batıl denilen inanca daha çok kadınlarımızın yatkınlığı,ruhsal ve sipritüel inançlara sorgusuz sualsiz inanmaları,bu tür şeyleri devamlı gündemde tutmaktadır. Siz inanan ve inanmayanların görüşlerini almak ve katkılarını beklemekteyim. Saygı ve hürmetlerimle. |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| İnanmam.! Doğru olduğunu biliyorum. Vardır. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Ben de inanmiyorum´u isaretledim ![]() __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| insanlardan yayılan pozitif ve negatif enerjileri kabul edebilirim ancak nazar farklı birşeydir, tamamen batıl bir inançtır.. inanmam.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| nazar batıl inanç olarak doğmuştır ancak sonra olan her olayda aa bu anzar denilerek psikolojik bir inanış başlamıştır...inanmam... |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İSTANBUL
| Nazar elbette vardır.İnsan beyninin zararlı ışınlar üretip, bu ışınları birilerine yönlendirme olayı pekte saçma olmasa gerekir.Kuran ı kerimin kalem suresinin51. ayetinde"Doğrusu inkar edenler kuranı duydukları vakit neredeyse gözleriyle seni devireceklerdi. Halada( senin için )mutlaka o delidir diyorlar.Halbuki, sen alemlere rahmet olarak gönderilen bir resulsün. |
| #7 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın esselam ! Alıntı:
Yukarıdaki koyu arflerle belirtilen ifadeden nazarın olduğuna hemen inandın demek. İyiki seni çiğ çiğ yemek istediler diye bir ayet yok.:61 | |
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
Ya ışın kavramının ne olduğundan bihabersiniz. Ya da islam ulemalarının bir yazısı aklınızda yanlış kalmış. Yada bilimkurguyu çok seviyorsunuz. Bilgi ve araştırmacı hassasiyet önemlidir, kurandaki bir ayeti kafanıza göre bilimkurgısal yorumlamak post modern bir islamiyet isteğinize bir işaret mi acaba. ![]() Saygılar. __________________
Bir sır daha var, çözdüklerimizden başka! Bir ışık daha var, ışıklardan başka. Hiç bir yaptığınla yetinme, geç öteye: Bir şey daha var bütün yapıtlardan başka. | |
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Isinlar.. Isin nedir. Beyin dalgalari.. Nedir bunlar Hemen inanclara adapte edilecek, batil inanclari da gercek inanclarla boca edip duyma ve yakistirma sözlerdir... saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 26-07-06 23:12 . | |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| kesinlikle psikolojık olduğunu dusuyorum, ınanmıyorum. |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|