Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Düşünmek değil, doğru düşünmek suçtur ve suç olmalıdır.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski29-07-06, 11:23  #1
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Balıkçı Filozof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Türkiye'de özellikle son 25 yıldır "düşüncenin" suç olup olmadığı tartışması devam ediyor. Düşüncelerini yazı ile ifade eden bir çok yazar ya yıllarca ceza aldı yada mahkemelerde süründü. En son Perihan Mağden bir yazı ile "askerlikten soğutma" suçunu işledi.
Öncelikle hemen kişisel düşüncemi söylemek istiyorum. Düşünmek değil ama doğru düşünmek suçtur ve suç olmalıdır.
Düşünmenin kendisi zaten ciddi ve zor iştir. Doğru düşünmek ise daha da zordur. Eğer bir hukuk sistemi düşünenlere ceza veriyorsa bilinki o düşünen doğru yada doğruya yakın bir şeyler düşünmüştür. Çünkü dünyanın her yerindeki egemenler bilir ki düşünmenin arkasından eylem gelir. Eğer bir düşünce eyleme yol açmıyorsa beş para etmez.
Demokrat (!) Avrupa ve ABD'de bu gün düşünmek suç değilse bilinki düşünenlerin eylem alanı sınırlı yada eylemlerin harekete geçemeyeceği bir durum söz konusudur.
Şöyleki dünyanın 2/3'nün emeğine el komuş, dünyanın enerjisinin %60'ını kullanan bir insanlar topluluğunu sadece düşünce yoluyla eyleme geçirmeniz imkansızdır. Bu nedenle istediğiniz söyleyebilirsiniz. Kimse size ses çıkarmaz.
Yani bu demokratik (!) ülkeleder istediğiniz kadar komünist olun, istediğiniz kadar islamcı olun eyleme yol açamayacksanız özgürsünüz. O da şimdilik.
Eğer bir düşünür düşüncelerinden dolayı suçlanır ve ardından 'ben sadece düşündüm, bu suç mu' derse o kişi ********, iki yüzlüdür, korkaktır. Düşüncelerini yazarken aklından geçen eylemi reddediyor demektir.
Düşüncenin suç olduğunu egemen ülkesinin koşuularına göre değerlendirir. Her ülke egemeni kendi çelişki ve gerilimlerine göre düşünmenin suç olup olmayacağına karar verir. Örneğin ülkemizde hemen her konu elde kaldığı için düşünce, hele ki doğru düşüncenin üzerinden silindir gibi geçilir.
Ancak düşüncenin "suç" olduğu ülke aydınları da garip bir yanılgı içine girererk demokratik (!) ülkelerdeki düşünce özgürlüğünden bahsederler. Düşünce özgürlüğü bize verilen zincir kadardır. Bu zincirin uzunluğunu var olan egemene belirler. Koparmak ise size kalmış.
Egemenin zincirine göre belirlenen düşünmenin kapsamı ne yazıkki düşünenlerin bir çoğunu doğru düşündüğünü zannetme eğilimine sokuyor. Açıkçası bir çok yazarın düşünceleri hem felsefi hem de tarihsel olarak gerici olmasına rağmen birden ilericileşiyor. Durum böyle olunca da izler karşıyor.
Düşüncelerinin aynı zamanda bir eylemi olduğunu düşünenler gerçek düşünür değilse bile ciddiye alınabilecek düşünürlerdir. Aksi fasa fisodur.
03/05/2006
Eski29-07-06, 16:08  #2
filozofer

syn balikcifilozof;demek şu oluyoki düşünceler nekadar eyleme düşünüyorsa okadar anlamlı ve takdire değer bi sonuç oluşturur.oysa sadece eylem halinde olmak için düşünmüyoruz yada düşünmemeliyiz derim.tabiki düzenin gidişatına göre bu rölatiflik göstercektir ve eğer kendimizde o cesareti görüyorsak o düşünce uğruna herşeyi göze almayı başarmalıyız .ama en kısa yolu seçmek yerine,şunuda yapmak bana daha uygun geldi.kötü giden bişiyler hep var bölede olucak ve bizler bunların düzeleceğini düşünmeyelim .fakat biyandanda eylem halini alabilcek çığırdan çıkma durumunun önüne de hoşgörüyle karşı koyabiliriz öle değilmi??tepkiler hep karşıt olmaz ,bazen insanlar tepkisini olumlunun içinde de olsa biyerlerden bularak çıkartıp taşların yerlerine oturması sağlamak için savaş verebilir.hemde bu çaba bizi eylem edip karşıt olduğumuzu göstermekten daha az emek ve çaba gerektirir.biz bencee düşüncenin dinamiğe dönüşmeden taşları oynatmasını başarmalıyız...yapabiliriz bunu...
filozofer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-07-06, 19:24  #3
damla

Düşünce suçu diyoruz da,acaba gerçekten düşünüyor muyuz?Ülkemizdeki kitap okuma oranı,düşünme potansiyelimizin gerekli dinamiklerini harekete geçirmediğimizi gösteriyor.Önce gerçekten düşünelim,sonra bu ülkeyi kötüye götürmek isteyenler için savaşalım;örneğin ;'suçsuz suçluların'hakkını savunalım.Öte yandan balikcifilozof'unki de dikkate değer bir bakış açısı...
damla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski29-07-06, 21:43  #4
filozofer

syn damla.bu eleştiri zaten kendisini gerçekten düşünen gruplar içine katanlar içindi.diğerlerii üstlerine alınacak kadar olayı bu noktaya getiremez bile...
filozofer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski30-07-06, 16:21  #5
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Merhaba

Özelişlerimin yoğunluğu nedeniyle, gecikmeli yazdığım cevap için özür dilerim.

Evet, eğer düşünce eylemi üretmeyecekse düşüncenin suç olması korkaklıktır.
Şunu söylediğimi, yazdığımı varsayalım. 'Türklerde Ermeni öldürdü'. Bunun anlamı nedir? "Arkadaş Ermeniler Türkleri öldüryor diyenler, hata yapıyor. Bu davranşını bırakın" demek ( Eylem -1). "Ermenilerden özür dileyin" demek ( Eylem-2) Daha da ötesi bu cümle "eğer bende yetki olsaydı, eğer bende güç olsaydı ben bunu yapardım" demek, değil midir? ( eylem-3)
Yani her düşünce aslında bir eyleme gönderme yapar. Bu nedenle üklemiz aydının çoğunun devlettn ceza almaktan kaçamak için, ben düşünmüştüm, düşünce suç olamaz, demesi korkaklığın önde gideni demektir.
Ben yazıda ek olarak şunu iddia etmek istedim. Her düşünce doğru değildir, doğal olarak da odğru eyleme götürmez. Damla'dan biraz farklı olarak, düşünmediğimizi değil de, doğru düşünmediğimizi iddia ediyorum. Ve bu nedenle doğru düşünmenin hem düşünen tarafında ( ki düşüncelerine güveniyorsa, hemde düşünülen tarafından dürütçe suç kabul edilmesini gerektiğini söylüyorum.

Ayrıca benin yazımın konusu olan olguyu her devlet bizzat uygular. Egemen olan herkes düşüncenin aynı zamanda bir eyleme yol açtığını çok iyi bildiği için ve muhaliflerinde bunu çok iyi yapacaklarını bildiği için ceza yağdrımaktan kaçınmaz, hatta ceza yağdırması kendi egemenliğinin varlığının zorunlu sonucudur. Ve bunu egemenler düşünenlerden daha dürüstçe uygularlar. Egemen "Demek bunu düşündün, elinde olsa sen bunu eyleme de dökersin" mantığı ile ceza keserler.

BF...

Balıkçı Filozof Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-07-06 23:13 .
Balıkçı Filozof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 15:18  #6
ismail koç

Giriş Tarihi: Dec 2005

Öncelikle düşüncenin bizim için insan için önemine deyinelim. Bakın düşünce insanın değerler alanında şekillenen bir olgudur. değer atfettiklerimiz işte bunlar bizim kutsalımızdır. Türkiye de düşüncenin önüne set konularak bilim tutsak edilmiş rahat hareket alanı bulamamıştır. bunun en baştaki sebebi kendi kendimize düşünmeyi bir türlü öğrenememiz ve bu bağlamda kendimizi aciz görmemize sebeb olacak idraklerimize giydirilen deli gömlekleridir
ismail koç is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 15:41  #7
armes

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın balikcifilozof şöyle demiş:

Özelişlerimin yoğunluğu nedeniyle, gecikmeli yazdığım cevap için özür dilerim.

Evet, eğer düşünce eylemi üretmeyecekse düşüncenin suç olması korkaklıktır.
........
........
Ayrıca benin yazımın konusu olan olguyu her devlet bizzat uygular. Egemen olan herkes düşüncenin aynı zamanda bir eyleme yol açtığını çok iyi bildiği için ve muhaliflerinde bunu çok iyi yapacaklarını bildiği için ceza yağdrımaktan kaçınmaz, hatta ceza yağdırması kendi egemenliğinin varlığının zorunlu sonucudur. Ve bunu egemenler düşünenlerden daha dürüstçe uygularlar. Egemen "Demek bunu düşündün, elinde olsa sen bunu eyleme de dökersin" mantığı ile ceza keserler.

BF...
Sayın balikcifilozof,
Egemen "Demek bunu düşündün, elinde olsa sen bunu eyleme de dökersin" mantığı ile ceza keserler. Bu durum da her iki taraf içinde eylem söskonusu olmuyormu. Biri cezalandırılıyor ve kamaoyunda sesi yankılanıyor. Diğeride bakın ben tehlikeli düşünceyi cezalandırdım diyor.

Yani mevcut durum yani düşünmenin sizin tabirinizle dogru düşünmenin yasak olması , egemen ile düşünenin karşılıklı eylemlerine yol açmıyormu?

Herkez kendi tabanlarına mesaj vermiyormu?

Armes
armes is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 17:00  #8
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın armes şöyle demiş:

Sayın balikcifilozof,
Egemen "Demek bunu düşündün, elinde olsa sen bunu eyleme de dökersin" mantığı ile ceza keserler. Bu durum da her iki taraf içinde eylem söskonusu olmuyormu. Biri cezalandırılıyor ve kamaoyunda sesi yankılanıyor. Diğeride bakın ben tehlikeli düşünceyi cezalandırdım diyor.

Yani mevcut durum yani düşünmenin sizin tabirinizle dogru düşünmenin yasak olması , egemen ile düşünenin karşılıklı eylemlerine yol açmıyormu?

Herkez kendi tabanlarına mesaj vermiyormu?

Armes
Kesinlikle. Ben bunun açıkça ilan edilmesinden yanaıyım. Türkiye'deki aydın ağlaması gibi, ama ben düşündüm ühüüü, diye korkak tutum içinde olunmasını değil.

BF...
Eski04-08-06, 17:35  #9
damla

Alıntı:
Sayın filozofer şöyle demiş:

syn damla.bu eleştiri zaten kendisini gerçekten düşünen gruplar içine katanlar içindi.diğerlerii üstlerine alınacak kadar olayı bu noktaya getiremez bile...
syn.filozofer,insanlardaki eylemsizlik sorunu konusundaki düşüncelerinize katılıyorum.Kimi zaman yapmak,düşünmekten daha zordur ama eylem,düşünceden sonra gelmelidir
damla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 17:53  #10
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Kısaca düşünmek ve düşündüğünü herhangi bir yolla açıklamak ne olursa olsun yasak olmamalıdır ve "suç" kapsamı içinde değerlendirilmemelidir.
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 14:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)