Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sanatın fakültesi olur mu?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Anket Sonuçlarını Göster: Sanatın fakültesi olur mu?
Evet, sanat bilimsel şekilde öğretilebilir.25 60.98%
Hayır, sanat usta çırak ilişkisi içinde öğrenilir.21 51.22%
Multiple Choice Poll. Oy Verenler: 41. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski02-08-06, 01:56  #1
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Balıkçı Filozof'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Sanatın fakültesi olur mu?

Bir süredir düşündüğüm bir konuyu evet & hayır ı da işin içine katarak sizinle tartışmak istiyorum.

Balıkçı Filozof Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-08-06 01:59 .
Balıkçı Filozof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 02:09  #2
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara

ben ikisini de işaretledim.. çünkü iki yol da bana göre mübah..

ben müzik açısından düşündüm, belki de ondandır.. mesela müziğin fiziği, müziğin tarihi, gelişimi, vs.. bunlar bilimsel yollarla insanlara aktarılabilir.. icra etmek için gerekli midir?? fazla değil..

usta-çırak ilişkisine gelince, illa ki bir virtüöz tarafından eğitilmemiz şart değil.. ancak bazı virtüözleri kendimize hoca belleyebiliriz her ne kadar onların haberi de olmasa.. onların tekniklerini taklit ederiz, zamanla kendi tekniklerimizi geliştiririz.. bu sadece bir örnekti..

sanatta yetenek-çalışma-duygu üçlemesi ile iyi ürünler ortaya çıkabileceğini düşünüyorum.. bu iki şık bir arada olsa nasıl olur?? bence çok iyi olur..
Eski02-08-06, 02:14  #3
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın orkhun şöyle demiş:

ben müzik açısından düşündüm, belki de ondandır.. mesela müziğin fiziği, müziğin tarihi, gelişimi, vs.. bunlar bilimsel yollarla insanlara aktarılabilir.. icra etmek için gerekli midir?? fazla değil..
Güzel nokta. Söyledğin alanlar müzik üzerine alanlar, ama müzik değil. Bu bağlamda bu alanların fakültesinden çok enstitüsü olabilir. Ama sanatın fakültesi olur mu?
Prof. lar usta mı , akademisyen mi? İkisi çok ayrı şeyler olsa gerek

Not: Tüh, keşke tek seçeneği şansı olsaydı. Mümkün mü?
BF...
Eski02-08-06, 02:24  #4
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara

Alıntı:
Sayın balikcifilozof şöyle demiş:

Not: Tüh, keşke tek seçeneği şansı olsaydı. Mümkün mü?
BF...
topicin silinip yeniden açılması icap ediyor..
Eski02-08-06, 02:33  #5
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Müzik te olsa bilimsel olmayan, egitim görmeden yapilan sanattan, sonunda Oxford´lu Ibo cikar cikar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-08-06 04:27 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 03:00  #6
EoS

EoS'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2005

sanat bilimsel şekilde öğretilmelidir.Eğitim şart.
EoS is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 04:19  #7
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Önce sanatın ne olduğunu öğrensek daha iyi olur.

Sn.Canuğurun dediği gibi oxfordlu ibolar bu ülkede çiğ köfte partileri ile "büyük sanatçılar" kategorisinde.

Eee Sanatçı kim o zaman?
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 11:04  #8
Balıkçı Filozof
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın kanaat şöyle demiş:

Önce sanatın ne olduğunu öğrensek daha iyi olur.

Sn.Canuğurun dediği gibi oxfordlu ibolar bu ülkede çiğ köfte partileri ile "büyük sanatçılar" kategorisinde.

Eee Sanatçı kim o zaman?
Sanatın ne olduğunu öğrenmek evet, ama kime sanatçı denileceği pek de değil.

Öncelikel sanat doğrudan duyguya yönelik, bilim akıla yöneliktir demek sizce mümkün mü? eğer mümkün derseniz duygular tam tanılanması zor ike, sanatı tanılamak nasıl mümkün. Evet sanatta la sesini bilimsel olarak tanımlarsınız. Ama do majör gamının 'neşeli; krudili hicazka makamının 'hisli' olduğunu bilim belirleyebilir mi?

Sanat daha çok toplumsal alanı ile tanımlanır. Müzik bilimlerinde şu tabiri caiz ise destur vardır. Her icracı izker kitlesinin baskıs altındadır. Bunun tersten yorumu şu, sanatın tanımı izler kitle yapar.

Elbette bu sinekler yanılmış olamaz... bab-ında değil. Buda sanatın yetiştirilne kitlelere göre belirlendiğini kabul etmek demektir. Siz kitlerele gereken eğitimi vermezseniz, kitleler kendini eğitir. Ancak eğitim sırasında bana göre örneğin şu iyi müziktir tarzında olamamlı. Müziği nasıl dinlemesi gerektiğini gösterip seçim yapma hakkı tanınmalı.

Kişisel bir düşünce olarak yasaklanabilcek hiç bir sanat yoktur. Sanat yasak dinlemez. Ama kitlelere doğru biçimde seçme öğretilebilir. O zaman da İbo'yu dinleyecek kişi sayısı çok da olmaz.

Kişisel Not: İbo yanlış biçimde tenor olarak adlandırılır. Tenor klasik batı müziği kavramıdır. Ve gırtlak olarak İbo'nun tenorluğu belirlenemez. Ama Urfa sıra geceleri müzik kitlesi içinde davudi, bülbüli sınıflamasında İbo bülbilidir. Ve ses olarak cidden güçlü bir sestir. Her zaman düşünüürm. İbo eğer sadec 'türkü' söyleseydi, kesinlikle dinlerdim. Ama sırf fırtlağı var diye, "Hülyaaaa" çekilmiyor

BF...
Eski02-08-06, 11:12  #9
439

439'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İzmir

Hem evet, hem hayır...
Neden mi?

Sanat yeteneğe bağlıdır bence... Yeneğeniz varsa eğitimle mükemmele ulaşırsınız, ama yetenek yoksa aylar süren bir eğitim sizi karınca boyu kadar bile yol aldırmayabilir.

Kendimden örnek vereceğim, müzik yeteneğim hiç ama hiç yoktur. Kulak berbat, 6 ay gitar eğitimi alıpta tek bir şarkıyı bile çalamayan insnalardan biriyim.

Dediğim gibi yetenekle eğitim birleşirse sanat olur...
439 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-08-06, 11:18  #10
armes

Giriş Tarihi: Apr 2006

Sanatta eğitim gereklidir.
Yetenek geliştirilmese ise körelir. Dahi yetenekleri konu dışında tutuyorum.
Ama bu akademikte olabilir yada bir ustanın yanında.
Ama mutlaka eğitim gerekli.

Bende resim ve heykel yapıyorum ama sonra dönüp baktıgında yaptığım hataları görebiliyorum.
Keşke bir ustanın yanında yada akademik olarak eğitim alsaydım. İnanın yetenegin yok olması insanı üzüyor.

Bence çocukluk döneminden başlamalı yetenek avcılığı. İnanın anadoluda yeteneklerinin farkına varılmadan yok olan bi çok çokcuk var.

Armes
armes is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı