| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Aydın nedir ve yazıyaz.forumu/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz |
| Anket Sonuçlarını Göster: Yazıyı beğendiniz mi? | |||
| Evet, yazının okuyana katkı sağladığını düşünüyorum. | 10 | 76.92% | |
| Hayır, okuyarak boşuna zaman kaybettiğimi düşünüyorum. | 3 | 23.08% | |
| Oy Verenler: 13. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bu yazı ile birlikte yazılar hakkında anketi denemek istiyorum. Katılım yazar için yönlendirici olacaktır. Ankete katılanlarların seçenekleri gizli kalacaktır. Aydın nedir ve yazıyaz.forumu Aydın teriminin anlamı hala net değil. Daha doğrusu tanımı yapanlar için neet iken, karşı taraf için net değil. Bu duruma benzer şekilde bende kendim için tam olan aydın tanımını vererek, yazıyaz.forumunun konumu hakkında düşüncelerimi yazmak istiyorum. Aydın tanımım bana ait değil, kabul edip etmemek elbette mümkün. Ancak düşüncelerimi bu tanım üzerinden yapıldığının fark edilmesi önemli. Aydın kimdir? Genel bir hata olarak aydınlara tartışmalı “ilerici” misyonu yüklenerek tanımlanır. Bu tanımı benimseyenlara göre “gerici” aydın olamaz. Hayır olabilir. Çünkü aydın Lenin’in tanımı ile ‘sınıfını en iyi temsil edendir”. Bu tanım şöyle yeniden formüle edilebilir “aydın ait olduğu sınıfın düşünürü, kafa emekçisidir”. Öncelikli not hemen, emekçi olması ilericilik payesini gerektirmez. Aydını sınıf ilişkileri içinde değerlendirmek, aydınların konumunuda belirler. Felsefi tartışmalar aslında aydınlar arası sınıf savaşımıdır. Her aydın düşünsel tüm silahları ile katılır bu çarpışmaya. Bana göre yazıyaz.forum alanı bu savaşın meydanlarından birisi. Önemli bir meydan. Karşıt görüşte olan bir sürü kişi demek karşıt sınıflarda / gruplardan bir sürü düşünce burada savaşıyor. Forum Kurallarının Anlamı ve Sınıf Savaşımı Buraya kadar aslında çok sarsıcı şeyler söylemedim. Ancak başlığı abartılı bulabilirsiniz. Askerlik ve genel olarak ordu sınıfların zorunlu sonucudur. Sınıf savaşımının çatışmasını yönetir ordular. İster hümanist olun olmayın, savaşlar ( daha doğrusu askeri çatışmalar) sınıflı toplumlar var olduğu sürece var olacaktır. Garpitir savaş ancak kendi karşıtı gibi görünen barış ile değil barışı isteyen savaşla biter. ( bu ayrı bir konu) Her savaş ölüm getirir. Eline silahı eline alan asker, karşıdan birisinin ölümüne yol açar. Ama her savaşan katil değildir. Katillik savunmasız olana karşı zevk ile öldürmek demektir. İki örnek vereceğim. İlki politik olarak karşı oldğum ama asker olarak beyendiğim Atatürk. Atatürk belki de istemeyerek zorunlu olarak gelen “düman” Yunanlıların bir kısmı içinde olsa ölüm emri vermiş ) öldürün diyerek değil, askeri olarak öldürme zorunluluğunda) bir komutandır. Ama savaş alanında katil değildir. İkinci örnekl ise daha çarpıcı ve düşündüğümü dah arahat anlatan bir örnek. Hitlerin ünlü generallerinden Elvin Rommel. Elvin Rommel Hitlerin iğrenç eylemlerinden asker olarak uzak kalmış, ama asker olarakda muhteşem bir tatktik ustasıdır. Katil değildir. Öyleki İngilizlerle Almanların ünlü Afrika Korksları savaşında muharebeyi kaybeden İngiliz askerleri sadece Rommel’e teslim olmak istemişlerdir. Gelelim tüm bu yazılanların forumla ilişkisine. Hiçbir forum yöneticisi böyle bir şeyi sunmasada, bu forum aydınların savaş alanıdır. Ki yukarıda tanımladığım içerikte aydınların. Ama katillerin yeri değil. İşte bu nokta forum kurallarında ‘seviye’ vurgusnu öne çıkarır. Dikkat edin forum alanında asla uzlaşmayacak onarca kişi var. Bu onalarca kişi kendi sınıfsal düşünecelerien dayalı olarak sürekli bir karşı taraf ile savaş içinde. Ancak forum kuralları ‘düşünce paylaşımı’na dayanarak bu savaşa ortam hazırlaken, aynı zaman ‘seviye’ ile savaşın zorunlı şiddeti ( konu anlamında forum alanındaki karşıt argümanlar) ile savaşın katilliği bürünmesi ( konu itibariyle forum alanındaki kişisel çekişmeler, düşünsel gücü yetmediğinde örtük yada açık hakaretlere) izin vermiyor. Forum alanı, gerçek yaşamın aynısı olmasa bile, ciddi bir yansıması. Kişisel olarak forum alanında katilleşmeye çalışmadan her türlü savaşa girerim, karşımdaki düşmanlardan da katileşmeden, benimle savaşmalarını isterim. Not-1: Günümüz orduları genelde katil ordulardır. ABD, İsrail doğrudan katil olanlardır, Rusya Çeçenlere karşı, Çin Doğu Türkistan halkına karşı, kendi ordumuz Kürtlere karşı zaman zmana katilleşen ordulardır. Not-2: Katil ile savaşan arasındaki farkı gösteren ilginç göstergelerden birisi de devricmi öğrenci gençliğinin üniversitelerde polise karşı attıkları şu slogandır: “Katil Polis, üniversiteden defol”... Dikkat “polis üniversiteden defol” değil. BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
| #2 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Dec 2005
| Yazıda katılmadığım noktalar olsa da,yazının temel fikrine katılıyorum.Okuduğum için boşa vakit harcadığımı da düşünmüyorum.Ayrıca size bir sorum olacak.Bu forumda yazanlar aydınsa,her fikir belirten aydın mıdır?Gerçekten merak ettiğim için sordum,cevabın evet olma ihtimali de var.Aslında önce şunu sormalıyım: Sizce bir aydının vasıfları nelerdir? |
| #3 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Alıntı:
Gerçek aydın: milletini ve onun ihtiyaçlarını çok iyi tanıyan,vatan ve millet sevdalısı ve sınıflar üstü bir kişilik taşır. Lenin'in peşinden koşup onu putlaştıranların Atatürk ve onun aydın hakkındaki görüş ve düşüncelerini öğrenmesini öneririm. Vatansız ve milliyetsiz aydınlara bu milletin zerrece ihtiyacı yoktur. (Sayın melnurun kişilere yönelik eleştirinin kaldırılması isteği üzerine gerekli düzeltmeler yapılmıştır.Benden bu kadar, beğenilmezse kendisi tarfından yazının tamamıda silinebilir ) Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-08-06 01:25 . | |
| #4 | |||
| Alıntı:
Alıntı:
| ||
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Aydın sınırlı, durgun, donuk olmayan adam demektir. Yaşadığı zamana ve coğrafyaya, ülkesinin konumuna, toplumdaki iyi ve kötü durumlara teşhis koyan kişidir aydın. Aydın en sağlıklı şekilde yorum yapar, sonuç çıkarır ve diğerlerinin bunları anlamasını sağlar. |
| #6 | ||
| Alıntı:
| |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Aydin insan hem "toplumbilimci" hem de "tarihine hakim"dir. Toplumun ihtiyaclarini analiz etmek, cözümler sunmak baska türlü mümkün olamaz. Her fikir ileri sürene de"aydin" gözüyle bakilamaz.. Bu ne yazik ki cok eskilerden kalan aliskanliklarimizdan bir tanesidir.. |
| #8 | ||
| Alıntı:
| |
| #9 | ||
| Alıntı:
Her fikir ileri sürene biz ancak "entellektüel" diyebiliriz. Bu anlamda bütün doktorlar, ressamlar, edebiyetçılar, fizikçiler, mütercimler entellektüeldir. Ama aydın olmak farklıdır. | |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| aydın bence objektif düşünmesini bilen insandır.. toplum, millet, vs.. bunlar objektifliğin önüne dikilen şeylerdir.. o yüzden bence aydın filozofun ta kendisidir.. tdk'da nasıl geçiyor veya nasıl biliniyor çok da üzerinde durmuyorum.. ama benim gözümde aydın demek filozof demektir.. duygularını bir kenara bırakamayan insan taraflı düşünür, çıkarlarına göre hareket eder.. ''aydın'' gibi güzel bir sıfatı böyle insanların haketmemesi gerekir diye düşünüyorum.. bir de hala tanımlamalara takılıyoruz.. sanatçı nedir, gerçek sanatçı kimdir, aydın nedir, gerçek aydın kimdir, vs.. bunlar üzerinde düşünmek güzel tabii ancak sürekli birbirimizi tekrarlıyormuşuz gibi geliyor bana.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|