"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Türkçe'miz için e-imza kampanyası... / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jul 2006
| Türkçe'miz için e-imza kampanyası... http://www.vatanbir.org/imza/ Türkçem, benim ses bayrağım. (F.Hüsnü Dağlarca) Atacağınız bir tek imza milli birliğimizi ve beraberliğimizi sağlayan Türkçemizi korumada ve yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmada büyük bir adım olacaktır. Kültürümüzü, geleneklerimizi, benliğimizi, tarihimizi gelecek kuşaklara aktaracak olan dilimizi korumak sizin elinizde. Türkçe yasasının kabulünden sonra: -Levha, tabela ve ambalajlarda öncelikle Türkçe kullanılacak. -Türkçe dışı dil kullananlar reklâm vergisini 4 kat fazla ödeyecek. -İlan, reklâm ve tanıtım öncelikle Türkçe yapılacak. -Türkçe adlarımızla dünya pazarlarına açılacağız. -Ticari kuruluşların ad ve unvanları, mal, ürün ve hizmet adlarıyla kısaltmaları Türkçe olacak. -Toplu iş sözleşmelerinde yabancı kelimelere yer verilmeyecek. -Radyo ve televizyonda sunuculuk yapanlar sunuculuk Belgesi Kurulundan belge almak zorunda kalacak. |
|
| #2 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Bunlarla Türkçe korunacak sanılıyorsa insanlar büyük yanılgı içindeler demektir. Şu an belki çok kişi farkında değil ama internetin getirdiği bir yazı dili bozulması var. Öncelikle bu konu üzerinde eğilinmesi gerekiyor. Yalnızca Türkçe değil, bütün diller için aynı sorun söz konusu. Yazıyaz üyeleri olarak da üstümüze düşen, dilimizi doğru olarak kullanmak. Yakın bir tarihte bu konuda, el ele verip site bünyesinde dilimizi düzgün kullanma kampanyası gerçekleştirirsek hem sitemiz hem de dilimiz için çok isabetli olacaktır. Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 03-08-06 20:40 . |
|
| #3 | |
| Sadece bu kampanyayla tabi ki Türkçe korunmaz, amaç kamuoyu oluşturup insanları biraz da olsa bilinçlendirmek. Geçen sene bu zamanlar sokakta en az 1000 kişiye el ilanı dağıttık ve 600-700 kişiden imza toplayıp meclise gönderdi. bu imzalar işe yaradı mı? Hayır. Ama en azından 1000 kişinin kafasında Türkçe'mizin yozlaştığı yer etti. Neden Türkçe'mizi birlikte korumuyoruz, hemen önyargılı şekilde bu şekilde Türkçe korunmaz diyorsunuz. Bu bizim tek etkinliğimiz değil ki... |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| 100 yıl sonra hatta 50 yıl sonra hatta 30 yıl sonra hatta... Ne konuşacağız çok merak ediyorum. |
|
| #5 | |
| 100 yıl sonra ne konuşacağımızı bilmiyorum ama bu gidişle Türkçe yerine başka abuk subuk bir dille konuşacağımız kesin. |
|
| #6 | |
| 100 yıl sonrasının dili hep "abuk subuk"tur zaten. Tabi, "o ana" göre değelendirilirse. Dil yaşayan bir varlıktır, sürekli değişir, yenilenir. Hiçbir dil olduğu yerde sabit kalmaz. 100 yıl önceki insanlar bugün konuştuklarımızı kolay kolay anlayamazlardı muhtemelen. Yalnızca 100 yıllık bu farktan dolayı Türkçe öldü mü? Başka bir dile mi dönüştü? Elbette hayır, konuştuğumuz dil yine Türkçe. Bununla birlikte, dükkân isimlerini, Türkçeleştirip, yabancı tabela asanlara fazla vergi verdirerek bu dili koruyamazsınız. Dilin korunması, düzgün kullanılmasıyla ve bunu teşvik etmekle olur. "chat dili" diye tabir ettiğimiz yazı dili kullanımını dilden arındırmak gibi şeyler benim gözümde çok daha önemli. |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İzmir
| Alıntı:
Gerçekten çok üzülüyorum chat dilinde heba edilen Türkçemize... __________________
Kimse nüansların önemini anlamıyor hala! Nüans beni ben yapandır, Aynı zamanda katilim olacak bıçaktır... | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
Edebiyat Moderatörü olarak böyle bir kampanyaya ne dersiniz? | |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Bu konuda bir önerim var. Sıkça kullanılan ve dilimize yabancı dillerden girmiş kelimeleri Türkçe karşılıklarıyla sunabiliriz. Kısa dönemde çok etkili olmasa da uzun dönemde işe yarayacağı kanısındayım (enternasyonal: uluslararası gibi...) Hatta bir konu açılıp Türkçe'de hiç karşılığı olmayan kelimeler için öneriler bile getirilebilir. Gerçi bu iş biraz TDK'cılık oynama gibi algılanabilir ama neden olmasın? Bakarsınız bir-iki kelime kazandırırız kendi çapımızda... |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: İzmir
| Sn. türker kampanya fikri oldukça güzel... Sn. Papyrus'da bir öneride bulunmuş, ben her ikisi içinde üzerime düşeni yapmaya hazırım. Zaten üyelerimiz genelinde çok fazla ihlal yapılmıyor. Çok daha geniş kitlelere ualaşabilmemiz için fikriniz varsa bilmek isterim. __________________
Kimse nüansların önemini anlamıyor hala! Nüans beni ben yapandır, Aynı zamanda katilim olacak bıçaktır... |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|