Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Serbest seks

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski03-08-06, 23:56  #1
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Serbest seks

Bunu tartışalım diyorum.

Toplum ve birey için iyimidir?

Kötümüdür?

Yıkımmıdır?
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-08-06, 23:58  #2
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara

serbest seks derken tam olarak neyi kastediyorsunuz??
Eski04-08-06, 00:38  #3
cek

Giriş Tarihi: Mar 2006

Bu konu, evlilik müessesinin degerinin kalmadigi ve evlilik yasinin tavana vurdugu bu zaman diliminde incelenmeye deger bence de..

Bunu sinirlarini da (genel olarak ahlak taniminda oldugu gibi) toplum belirleyecek. O halde buna bireyin hazir ama toplumun hazir olmadigi durumlarda bireysel yikim getirme olasiligi yuksektir.
Bana göre aslinda birey buna biyolojik olarak zaten hazirdir, bu durumda asiri baskici ya da insan dogasini dizginleyici ahlaki degerlerin sapkinlik getirme olasiligi da yüksektir..

Yani hersey insan dogasi ve ahlaki degerler arasindaki ince cizgide yatiyor..Bu noktada asiri bireyselligin toplumdan soyutlanmayi göze almak demek oldugunu da belirtmekte yarar var...
cek is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 01:21  #4
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın orkhun şöyle demiş:

serbest seks derken tam olarak neyi kastediyorsunuz??
Serbest seksten her ne anlıyorsanız onu kasdediyorum.

Hiç bir kurala veya değerlere bağlanmayan seksten bahsediyorum.
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 01:27  #5
southpark
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jul 2006

serbest seks diye bir şey olmaz.senin yaptığın zaten serbesttir,yasaklı sexmi varki serbestten bahsediyoruz
southpark is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 01:42  #6
EoS

EoS'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2005

Yasalar tarafından erkeğin cinselliği garanti altına alınmış.Erkeğin bu ihtiyacını karşılamak için devletler tarafından erkek kamusuna açık evler mevcut.Bayanlar için olamasını ister istemez düşünmek zor geliyor,yazarken bile çekiniyorum.Eskiden olduğu gibi bayanlar yaşları küçük iken de evlendirilmiyor.Düzenli cinsel bir hayat evlenmeleriyle din,gelenek-gorenek tarafından ipotek altına alınmış aksi,kızlıktan kadınlığa(ki ergenlikle bu potansiyeli taşıyorlar) değil toplum tarafından en aşağı bir unvana otomotik olarak toplumsal bilinçle terfi ediliyor.Ancak kızların evlenme yaş ortalamaları eskinin bayağı üstünde(şu an için).Erkek için bu ihtiyacın karşılanması kolay ama bayanlar için,bu ihtiyaç ,evlenme cüzdanı gerektiren bir ekipmana ihtiyaç var.Bunu nasıl ve ne için kullanılıyor anlamış değilim(bir korunma yolu olsa gerek).Oysa cinsellik için bu çok gereksiz bir dokuman.Üstelik sex için ne imzaya ne de zaruri durumlarda parmak basmaya gerek yok.Okuma yazma cinsellik için aranan ön şartlardan biri değil ve gerekte yok.

EoS Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-08-06 01:49 .
EoS is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 01:59  #7
Elaşina
Ayrıldı

Elaşina'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

İyiliği, kötülüğü, yıkım olup olmadığı bence kişiden kişiye değişir;

Serbest seks deyince ilk olarak düşünmemiz gereken şey bu serbestliği kimin tanıdığı. Devlet, aile, kişinin kendisi, din ?

Nasıl bir varsayım üzerinden ilerleyeceğiz; ya da herhangi bir somut gerçek üzerinden ?

Samimiyetle soruyorum tam anlayabilmiş değilim, öncelikle anladığım şu : evlilik dışı seks. Bunu bu değerlendiriyoruz ?
Elaşina is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 02:56  #8
tuqu
Admin

tuqu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

sayın kanaat,

sayenizde lügatıma yeni bir kalıp daha girdi.. serbest seks..

ve bende sayın ease&rebel gibi ne demek istediğinizi açmanızı isteyeceğim..
tuqu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 03:02  #9
antropolog
Kültür-Sanat
Dergi Sorumlusu

antropolog'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: istanbuL

seksin belli aşamalardan sonra serbest olabilmesi fikri bana göre doğru değil. cinsellik insanoğlunun bir ihtiyacıdır. Evet bu tatmin duygusu seks yapadan da karşılanabiliyor fakat genel olarak düşündüğünüz zaman, hiç bir topluma ve ya kültüre bağlı kalmadan, insan cinselliğini kendi istediği gibi yaşayabilmeli bence. Her önüne gelen kişiyle seks yapmayı kendi adıma doğru bulmuyorum fakat bunun için kimse yargılanmamalı. Kişi korunmayı bildikten sonra da bi tehdit oluşturmuyor. Bunu için halk bilinçlendirilmeli ki ne cinsel hastalıklar yayılsın ne de bir türlü engellenemeyen nüfus artışı boy göstersin.
Konuya toplumsal olarak baktığımız zaman bizim toplumumuzda serbest seks kolay kabul edilebilir bir şey değil çünkü malesef insanımız hala namusu bacak arasında aramakta. Müslüman bir toplum olduğu için bunun günah olduğu düşüncesi baz alınarak böyle tabu haline geldiğini düşünüyorum. Yoksa kimse aman fazla seks yapma hastalık kaparsın gayri meşru çocuğun olur mantığı ile bakmıyor olaya. Kendi adıma sebest ve ya evlilik dışı seksi günah olarak görmüyorum. Bu yüzden bir çok töre cinayeti işleniyor hala. Cinselliğini dilediği gibi yaşayan kızımız namussuz olarak itam ediliyor fakat bakire olan ama ark niyetlide olsalar bu tip kızlar büyükleri tarafından kabul görüyor. Bu zihniyeti değiştirmenin kolay olduğunu sanmıyorum. gerçekten çok söylenen fakat çok geçerli bir cümle " herşeyin temeli eğitim ".
Konunun bir de üstte bahsedildiği gibi kadın-erkek eşitsizliği ile ilgili tarafı var ki bunu tartışmaya bu konunun yeteceğini sanmıyorum..
antropolog is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski04-08-06, 06:01  #10
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın kanaat şöyle demiş:

Serbest seksten her ne anlıyorsanız onu kasdediyorum.

Hiç bir kurala veya değerlere bağlanmayan seksten bahsediyorum.
sayin Kanaat, serbest sex diye bir kavram her seyden önce yoktur.
Bu, insanlarin özgür düsünme egilimine karsi kasitli olarak söylenmis, muhafazakarlarin ortaya attigi bir sözdür.

Gelin su konuyu tartisacaksak, Özgür ask diyelim.

Özgür askin icinde, sex iki kisinin arasinda olup biten bir sey oldugundan, hic birimizi ilgilendirmez.

Ama serbest sex dediginizde, konuyu nereye götüreceginiz simdiden belli
Konuyu, genclerin sex özgürlügünden, evlilik ici veya disi iliskilerden tutunda, enest´e kadar vardiran bu tip tartismalarda dikkatli olmak gerek.

Merak etmeyin, özgür ask, öyle ulu orta, hastanede pastanede sex yapmaz?
Özgür ask, önüne gelenle düsüp kalkmak degildir.
Özgür ask, serbest sex degildir, kisinin özgür iradesiyle, edindigi kültürel birikim ve bilinci dogrultusunda, birlikte olmak istedigi insani, kimsenin, hic bir inanisin etkisinde kalmadan secimidir.
Sexi , nasil yapacaklari onlarin sorunudur.
Nerede yapacaklari ise zaten, belirttigim gibi kisinin birikimi ile ilgilidir.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-08-06 06:06 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı