Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sanatta Kadının Yeri

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski06-08-06, 04:22  #1
armes

Giriş Tarihi: Apr 2006
Sanatta Kadının Yeri

Sanat Tarihi ve Kadın Sanatçı
Ortaçağ'da kadının konumunu belgeleyen kaynaklar, kadınları süt sağmak gibi günlük işlerini gerçekleştirirken gösterir. Kadınların sanatsal ve entelektüel eğitim alması soylu bir aileden gelmesine bağlıdır. Rönesans döneminde ideal sanatçı "erkek"tir

Metinde, bu yeni ideal sanatçı tipi erkek olarak tarif edilir. Bu tarihten başlayarak, erkeklerin yaptıkları sanatı yüceltip, kadınlarınkini ise aşağı görerek devam eden sanat tarihi bugüne kadar uzanmış, hatta bugün bile değer yargılarımızı etkilemiştir. Bir kadın sanatçının yaptığı eserin tekniği olmasa bile parasal değeri erkeğin eserine nazaran daha ucuz kabul edilebilmektedir.
www.gridergi.net
04/10/2004
Deniz Baylan

Yazının devamı var.
http://www.bianet.org/2004/12/01_k/44373.htm

Ama beni etkileyen Deniz Baylan'ın "Bu tarihten başlayarak, erkeklerin yaptıkları sanatı yüceltip, kadınlarınkini ise aşağı görerek devam eden sanat tarihi bugüne kadar uzanmış, hatta bugün bile değer yargılarımızı etkilemiştir" ifadesidir.

Günümüzde sanatçı bir kadının eserleri erkeğin eserlerinden daha ucuz kabul edilmesini anlayamam.Gerçi diger mesleklerdede anlamıyorum ama iş sanata gelince dahada acı veriyor. Çünkü sanat özgürdür ve cinsiyeti yoktur.

Armes

armes is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-06, 04:33  #2
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: antalya/ankara

deniz baylan konuyu güzel analiz etmiş..

Alıntı:
Sayın armes şöyle demiş:

Gerçi diger mesleklerdede anlamıyorum ama iş sanata gelince dahada acı veriyor. Çünkü sanat özgürdür ve cinsiyeti yoktur.
kesinlikle katılıyorum..
Eski06-08-06, 19:41  #3
yazar87
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Aug 2006
HAYATIMIZDAKİ AYRIMCILIKLAR

Irkta,dilde,dinde vb. olduğu gibi cinsiyette de maalesef ayrımcılıklarla karşılaşmaktayız.İnsanlar durmadan dert arıyorlar kendilerine kendi sorumlu oldukları yetmezmiş gibi.Ben insanları ellerinde olmayan durumlarla ayırmayı mantığa sığdıramıyorum.
teşekkürler
yazar87 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-06, 20:34  #4
phidas

phidas'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın armes şöyle demiş:

Sanat Tarihi ve Kadın Sanatçı
Ortaçağ'da kadının konumunu belgeleyen kaynaklar, kadınları süt sağmak gibi günlük işlerini gerçekleştirirken gösterir. Kadınların sanatsal ve entelektüel eğitim alması soylu bir aileden gelmesine bağlıdır. Rönesans döneminde ideal sanatçı "erkek"tir

Metinde, bu yeni ideal sanatçı tipi erkek olarak tarif edilir. Bu tarihten başlayarak, erkeklerin yaptıkları sanatı yüceltip, kadınlarınkini ise aşağı görerek devam eden sanat tarihi bugüne kadar uzanmış, hatta bugün bile değer yargılarımızı etkilemiştir. Bir kadın sanatçının yaptığı eserin tekniği olmasa bile parasal değeri erkeğin eserine nazaran daha ucuz kabul edilebilmektedir.
www.gridergi.net
04/10/2004
Deniz Baylan

Yazının devamı var.
http://www.bianet.org/2004/12/01_k/44373.htm

Ama beni etkileyen Deniz Baylan'ın "Bu tarihten başlayarak, erkeklerin yaptıkları sanatı yüceltip, kadınlarınkini ise aşağı görerek devam eden sanat tarihi bugüne kadar uzanmış, hatta bugün bile değer yargılarımızı etkilemiştir" ifadesidir.

Günümüzde sanatçı bir kadının eserleri erkeğin eserlerinden daha ucuz kabul edilmesini anlayamam.Gerçi diger mesleklerdede anlamıyorum ama iş sanata gelince dahada acı veriyor. Çünkü sanat özgürdür ve cinsiyeti yoktur.

Armes

Anlayamadım.

Kadınların sanattaki hangi başarıları kabul görmedi.

Örnekleyebilirmisiniz?
phidas is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski06-08-06, 22:26  #5
439

439'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: İzmir

Sonunda sanat kadın erkek tartışmasına malzeme oldu. İnanamıyorum!
439 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-08-06, 13:17  #6
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın kanaat şöyle demiş:

Anlayamadım.

Kadınların sanattaki hangi başarıları kabul görmedi.

Örnekleyebilirmisiniz?
Hem dünyanın birçok yerinde hem de Türkiye'de başta resim ve edebiyat alanları olmak üzere kadınların sesi epeyce kısık çıkmıştır belli bir süre. Orta Çağ, Rönesans/ Reform dönemleri, Yeni Çağ başlangıcı, Sanat Tarihi ile ilgili bir kitabınız varsa özellikle kabul görmüş olanlarla asla kabul edilmeyenlerin cinsiyet istatistikerine bakmanızı öneririm.

Şu an Amerika, Avrupa'daki edebiyat departmanları ile Türkiye'deki bazı edebiyat bölümlerindeki Şiir derslerinde haftalarca zaman ayrılan büyük şair Emily Dickinson (1830-1886) ancal ölümünden sonra, o da zaman sonra anlaşılabilmiş, eserleri inanılmaz olarak addedilmiştir.

Sayısız kadın sanatçı, ressam, edebiyatçı, heykeltraş sayılabilir. Bir anda aklıma gelmiyor, (Rodin'in bir dönem kız arkadaşı Camille var, en sonunda akıl hastanesine düşüyor). Ressam Georgia O'keffee var, Modernist Sanatın şu an öncüsü ve Feminist Art'ın yapı taşı olarak kabul ediliyor. Jazz Age dediğimiz 1920'li yıllardan sonra kadın sanatçılar yavaş yavaş kendilerini tarihteki yerlerini kabul ettirmeye başlıyorlar... O da yavaş yavaş...

Büyük bestekarlara bakın, Bach'lar, Mozart'lar, Schubert'ler, Rossini'ler, Wagner, Verdi, Strauss, Brahms'lar... İçlerinde kadın bir bestekar yok. O dönemde kadının işi piyanonun başına geçip konsantre olmak değil çünkü.
Sanat bir nevi özgürlük demek, kadın kendi özgürlüğünü yaşamaya başlamadan kendine özgü eserlerini veremiyor...

18. ve 19. yy erkek-baskın bir sanat dönemini yansıtır. Amerika'nın yükseldiği, özgürlük ve rahatlık arayan sanatçıların oraya yöneldiği bir dönemdir aynı zamanda. Bırakın kadının sesinin çıkmasını, Afro-Amerikalıların (siyahların), Yahudilerin, Latin veya Asya kökenlilerin bile sesi az çıkar. Bu da dünyaya kendini yansıtır. Hakim güç WASP'tır çünkü. Yani WHITE ANGLO SAXON PROTESTAN'lar. Sanat sempozyumları, departmanları, sergileri belirli bir kesimin elindedir. 1900-1920 tarihleri arasında dünya sanatına şöyle bir bakarsak Mary Cassatt, Sophia Hayden, Mary Fairchild MacMonnies gibi isimler görürüz. Onlar da Anglo-Saxon kültüründeki kadının yerini bozmayan eserler verdikleri için... (Bu isimleri de pek bilen yoktur zaten.)

Ressamlar sayın deseler aklınıza ilk gelenler kim olur? İlk beşin arasında kadın bir sanatçının girme olasılığı oldukça az kanaatindeyim...

neyse, fazla uzatmayayım...

Saygılar...
Eski11-08-06, 13:34  #7
phidas

phidas'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

kadın kendi özgürlüğünü yaşamaya başlamadan kendine özgü eserlerini veremiyor...
Sorunun cevabı burada.

Üretim olmadan başarı olamaz.

Kadınlar sanatla ilgilenmemişlerse bilim ile ilgilenmemişlerse bu onların yüzündendir.

Bir madam crue nobel ödülü almıştır Hem fizikte hemde kimyada.

Resimden bir kadın rembrhat çıktıda kim bunu görmedi.
Eski11-08-06, 13:43  #8
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Demek istediğim kadınların resim veya sanatla ilgilenmemeleri değil, onlar ilgilense de bu eserlerini yayabilecekleri, değerlendirebilecekleri ve anlamlandırabilecekleri platformları bulamamış olmalarıdır. Onlara bu kapıları kapatanlar da benzer zihniyetle kapatmışlardır. Kadın olduğu için yazdıkları şiirler döneme damgasını vuran ve antoloji kitaplarına girmeyi sağlayan temel edebiyat dergilerine alınmamıştır. Kadın oldukları için en önemli sergilere eserleri alınmamıştır. Sanat tarihi konusunda eğitim almadığınız gibi okumadığınız da çok belli oluyor...
Eski11-08-06, 13:45  #9
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Ayrıca bahsettiğiniz ressam 17. yy'da keşfedilmiş Rembrandt'tır... Rembrhat değil..
Eski11-08-06, 14:01  #10
phidas

phidas'nın Avatarı

Geçerli değil.
Herhalde bu konuyu yorumlamak için sanat tarihi eğitimi almamıza gerek yok.

Acaba bu forumda kaç tane sanat tarihi eğiytimi alan var.

Yada dinler bölümüne yazmak için de ilahiyat eğitimi almamıza gerek yok.Evrime yazmak içinde biyolog olmamaıza gerek yok!

Eğitim almaklada sanatçı olunmuyor.Sen bir şeyi başar bakalım nasıl kıymete biniyorsun.Olayı kadın erkek olayına çevirmenin alemi nedir?

van gogh de hayatında iken tek bir tablo satabilmişti.Bugün Dünyanın en pahalı tabloları ona ait.

Kadınlardan Bir leonardo bir michelangelo çıktıda erkeklerin dünyasımı görmedi.

Siz sanat ile entellektüalizmi karıştırıyorsunuz.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı