Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sevgili Anneciğim, Babacığım,

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski08-06-05, 14:08  #1
petricli

Bütün duygu ve düşüncelerimi dile getirebilseydim, size şunları söylemek iterdim:

Deneme ile öğrenirim. Bana oyunda, arkadaşlıkta ve uğraşılarımda özgürlük tanıyın. Beni her yerde, her işimde, koruyup kollamaya çalışmayın. Davranışlarımın sonuçlarını kendim görürsem daha iyi öğrenirim. Kendi işimi kendim görmeye alıştırın. Büyüdüğümü başka nasıl anlarım?

Büyümeyi çok istiyorsam da ara sıra yaşımdan küçük davranmaktan kendimi alamıyorum. Bunu önemsemeyin. Ama siz beni şımartmayın. Hep çocuk kalmak isterim sonra. Her istediğimi elde edemeyeceğimi biliyorum. Ancak siz verdikçe almadan edemiyorum. Bana yerli yersiz söz de vermeyin. Sözünüzü tutmayınca sizlere güvenim azalıyor.

Bana kesin ve kararlı davranmaktan çekinmeyin. Yoldan saptığımı görünce beni sınırlayın. Koyduğunuz kurallar ve yasakların hepsini beğendiğimi söyleyemem. Ancak, hiç kısıtlanmayınca ne yapacağımı şaşırıyorum. Tutarsız davrandığınızı görünce hem bocalıyor, hem de bundan yararlanmadan edemiyorum.

Beni dinleyin. Öğrenmeye en yakın olduğum anlar, soru sorduğum anlardır. Açıklamalarınız kısa ve açık olsun.

Öğütlerinizden çok davranışlarınızdan etkilendiğimi unutmayın. Beni eğitirken ara sıra yanlışlar yapabilirsiniz. Bunları çabuk unuturum. Ancak birbirinize saygı ve sevginizin azaldığını görmek beni yaralar ve sürekli tedirgin eder.

Çok konuşup çok bağırmayın. Yüksek sesle söylenenleri pek duymam. Yumuşak ve kesin sözler bende daha iyi izler bırakır. “Ben senin yaşında iken...” diye başlayan sözleri hep kulak ardına atarım.

Küçük yanılgılarımı büyük suçmuş gibi başıma kakmayın. Beni, korkutup sinirlendirerek, suçluluk duygusu aşılayarak usandırmaya çalışmayın. Yanlış davranışım üzerinde durup düzeltin. Ceza vermeden önce beni dinleyin. Suçumu aşmadığı sürece cezama katlanabilirim.

Beni yeteneklerimin üstünde işlere zorlamayın. Ama başarabileceğim işleri yapmamı bekleyin. Başarmam için beni destekleyin. Hiç değilse çabamı övün. Bana güvendiğinizi belli edin. Beni başkalarıyla karşılaştırmayın; umutsuzluğa kapılırım.

Benden yaşımın üstünde olgunluk beklemeyin. Bütün kuralları birden öğretmeye kalkmayın. Bana süre tanıyın. Yüzde yüz dürüst davranmadığımı görünce ürkmeyin. Beni köşeye sıkıştırmayın, yalana sığınmak zorunda kalırım. Sizi çok bunalttığım sırada bile soğukkanlılığınızı yitirmeyin. Kızgınlığınızı haklı görebilirim, ama beni aşağılamayın. Hele başkalarının yanında onurumu kırmayın. Unutmayın ki ben sizi yabancıların yanında güç durumlara düşürebilirim.

Bana haksızlık ettiğinizi anlayınca açıklamaktan çekinmeyin. Özür dileyişiniz size olan sevgimi azaltmaz; tersine, beni size daha çok yakınlaştırır.

Aslında ben sizleri olduğunuzdan daha iyi görüyorum. Bana kendinizi yanılmaz ve erişilmez göstermeye çabalamayın. Yanıldığınızı görünce üzüntüm büyük olur.

Biliyorum arasıra sizi üzüyor, belki de düş kırıklığına uğratıyorum. Bana verdiklerinizin yanında benden istediklerinizin çok olmadığını da biliyorum. Yukarıda sıraladığım istekler size çok geldiyse bir çoğundan vazgeçebilirim; yeter ki beni ben olarak seveceğinize olan inancım sarılmasın.

Benden “örnek çocuk” olmamı beklemezseniz, ben de sizden kusursuz ana baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter.

Sizin çocuğunuz olarak doğmak elimde değildi. Ama seçme hakkım olsaydı, sizden başka kimsenin çocuğu olmak istemezdim!

Sevgiler

Çocuğunuz

"Prof. Dr. Atalay Yörükoğlu 'nun kitabından alınmıştır."
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski08-06-05, 15:45  #2
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Alıntı:
Benden “örnek çocuk” olmamı beklemezseniz, ben de sizden kusursuz ana baba olmanızı beklemem. Sevecen ve anlayışlı olmanız bana yeter.
Çocuk eğitiminin temeli bunu kavramakta herhalde. BU gerçeğin farkında olmayan ailelerin yetiştirdiği gen. ve çocuklarla dolu her taraf.

Beyin Fırtınası Geri Döndü
ibra is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-10-06, 17:56  #3
ankakuşu

ankakuşu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

anneme ve babama bir şey söyleyecek olsam derimki sonsuz teşekkürler...
Eski11-10-06, 13:08  #4
9mm Parabellum

9mm Parabellum'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: Evrenin Merkezi

Annem ve babam o kadar değerli sözleri hakediyorlar ki, yeryüzündeki hiçbir dilde bu kadar değerli anlamları karşılayacak kelimeler bulunmuyor...
Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir! (NECİP FAZIL KISAKÜREK)
9mm Parabellum is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 14:58  #5
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Annem ve babamı tanımayı çok isterdim...Anne babası olan arkadaşlarıma sesleniyorum: dünyanın en değerli varlıkları bence onlar, onların kıymetini bilin.
yinyang is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 23:34  #6
pernetya

pernetya'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Annem ve babam gibi olmak isterdim.Umarım kendi ailemi kurduğumda saygı ve sevgi dolu bir yuva,güzel bir birliktelik,çocukları için herşeyi yapabilen özverili ebeveyn.Her yönüyle imrendiğim iki varlık iyi ki varsınız.Teşekkürler...(Babamı rahmetle anıyorum)
Eski22-10-06, 16:24  #7
damla

Giriş Tarihi: Jul 2006

Ben de anne ve babamı pek tanıyamadım.Ben 7 yaşındayken öldüler ve bir çocuk için en kötü ortamda büyüdüm.Şimdi güzellikler olmasa da kötülükler de yok.Ancak hala o günlerin getirisi olarak mutsuzum ve mutlu olamıyorum.Çocuk yetiştirirken çok dikkatli olunmalı,kitap okunmalı.Çevre,kötülüklerin en büyük sorumlusudur.Bir çoğumuz çocuk yetiştirmenin karmaşasının farkında değiliz.Bir çocuk kendi kendine yetişmez
damla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-10-06, 20:17  #8
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Alıntı:
Sayın damla şöyle demiş:

Ben de anne ve babamı pek tanıyamadım.Ben 7 yaşındayken öldüler ve bir çocuk için en kötü ortamda büyüdüm.Şimdi güzellikler olmasa da kötülükler de yok.Ancak hala o günlerin getirisi olarak mutsuzum ve mutlu olamıyorum.Çocuk yetiştirirken çok dikkatli olunmalı,kitap okunmalı.Çevre,kötülüklerin en büyük sorumlusudur.Bir çoğumuz çocuk yetiştirmenin karmaşasının farkında değiliz.Bir çocuk kendi kendine yetişmez
Söyledikleriniz kısa olarak çok önemli gerçeklerin altını çiziyor Sevgili Damla... Gerçekten de çocukların yetişme süreci ve anne babaların varlığı ve varlıkları doğrultusunda çocuğa katkıları çok, çok önemli...
Eski22-10-06, 21:13  #9
mcpo
Forumdan Uzaklaştırılmış

Yazdıklarınızı okuyunca...

Siyaseten tartışmalarımızın ..ne kadar boş olduğunu anlıyorum..

Aslında ... Manevi değerlerin olmadığı bir dünya bomboş....

Manevi değerler deyince.. illede DİN anlaşılmasın..

Soğuktan üşümüş .. tüyleri diken diken olmuş...

Bir minik kediye... bir kase süt içirmek...

Can çekişen bir Martı'yı ..hayata döndürmekte..

İnsan olmanın gereğidir...

Bunları çocuklarına öğretebilen ..Ana Babalara saygılarımı sunuyorum...

Tüm kardeşlerime, Çocukları ,sevdikleri,sevenleri ile birlikte..mutlu bayramlar diliyorum.
mcpo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski20-12-07, 19:03  #10
beysim
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın ibra şöyle demiş:

Mesajı Göster
Çocuk eğitiminin temeli bunu kavramakta herhalde. BU gerçeğin farkında olmayan ailelerin yetiştirdiği gen. ve çocuklarla dolu her taraf.
Altına imzamı atmaktan başka ne yapabilirim ki?
beysim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 15:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)