"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.



 



Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Söylediklerim yaşam tarafından doğrulandı...

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği


Cevapla
 
Konu Araçları
Eski12-08-06, 13:56  #1
Balıkçı Filozof
Ayrıldı
 
Balıkçı Filozof'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Mesajlar: 820
Söylediklerim yaşam tarafından doğrulandı...



"İsrail saldırsının askeri ve siyasi stratejisi katliamların mantığı " yazısında:
"Peki İsrail ne yapacak. İsrail şuan fiili olarak 30 km yi ilgal etme gücüne sahip ama yeteneğine sahip değil. Çünkü 30 kmlik bir alana tankla girersiniz, ama işgal anlamında gerilla taktiği ile savaşan militana piyadeyi sokamazsınız.
Bunu çok iyi öğrendikleri için İsrail en aşağılık biçimde sivilleri vurarak, bir an önce 30 kmlik alana bir güç yerleşitmek istiyor" demiştim.

bkz: http://www.yaziyaz.com/forum/thread4404.html

Ve bu uluslararası güç yerleşinceye kadar saldırılarına devam edeceğini "bir kaç tane daha Kana katliamı" yapacağını yazmıştım.

Bu gün ( 12/08/2006) itibariyle BM 15 Bin ila 30 Bin kişi arasında değişen bir BM gücünü Lübnan'ın güneyindeki 30 kmlik bölümüne yerleştirme ve ateşkes için karar alma aşamasına geldi.

Ancak İsrail BM gücü yerleşinceye kadar ve kararlılığını göstermek için ateşkes yerine saldırlarına devam ediyor.
En son 17 sivili öldürmekten çekinmedi.
bkz: http://www.ntvmsnbc.com/news/382208.asp

Savaş düşündüğüm şekilde sonuçlanacaka. Güney Lübnan'a BM gücü yerleşerek Hüzbullah ve İsrail arasında "güç" olacak.

Peki bundan sonraki durum ne? İsrail bunu neden istedi?

1- İsrail aslında kara harekatıyla Hizbullah'ı bitiremeyeceğini çok iyi bildiği için hedefine Lübnan'lı sivilleri koydu. Amacı yukarıda alıntıladığım yazıda belittiğim gibi kendisi ve Hizbullah arasında bir askeri güç koymaktı. Bu nedenle 'Dünyanın vicdanına' seslenmek için sivilleri katletti. Bu yeni bir stratejidr. Bunu, ilerde açmak için bir yere not edip devam edelim.

2- Güney Lübnada oluşan koridordaki taraflara bakalım.

BM uluslararası güç
Hizbullah İsrail'i yok etmek isteyen radikal islami bir güç
Hizbullah ideolojisi gereği BM gücünü de 'düşma' olarak göreceği için ilk başlarda füzeler ile İsrali vururken, daha sonra silahlarını BM gücüne çevirecektir. İşte tam da bu nokta ABD ve İsrail'in istediğidir. BM uluslar arası güç olduüğu için ölen her BM'li Hizbullah'ın sonunu hazırlayan ve ABD ve İstarilin tuzağına düşüren hamle olacaktır. Çünkü bu defa BM silahlarını Hibullaha doğrultacak ve İsrail elini biel kadlrımadan Hizbullahın askeri anlamda ciddi tahribatıbı sağlayacaktır.
BM'ye yapılan her saldırı politik alanda da Hizbullah'ın İran ve Suriye desteğine darbe vurnak için koz olarak kullanılacak ve sadece ABD değil , tüm BM ülkeleri bu darbeyi vurarak Hizbullah'ı siyasetten de zayıflatmak isteyecektir.

Hizbullahın hem askeri hemde siyaseten zayıflayıp zayıflamayacağını yeni durum karşısında Hizbullah'ın tavrı belirleyecektir. Kişisel olarak ben Hizbullah'ın en erken 6 ay içinde BM ile doğrudan çatışmaya gireceğini düşünmüyorum. Ama süreç hızlanada bilir yavaşlayada bilir. Yeni bir FKÖ gibi İsrail'le uzlaşmış bir Hizbullah'da çıkabilir.
tersi ise uzun süreli bir karmaşa dönemi, terör dönemi demektir ki buda ABD ve İsrail'in işine gelir. Belirsizlik sömürü için yeni trendir. Bölgesel İt dalaşı, emperyalistlerin sömürme alanlarının konumunuda sağlamlaştırır.

Ancak emrpeyalistler içindeki çelişkileri göz ardı etmek körlük olur. Şuanki BM karar tasarısı ABD'nin tasarısıdır (Önce BM gücü sonra ateşkes) . Buna karşı olan da Fransa tasarısıdır ( önce ateşkes sonra BM gücü).

Sonuçta bu kamplaşma, emperyalizm arasındaki çelişkiler, BM gücünün varlığı sırasın da önemli be belirleyici olacaktır. İp bu noktadan da kopabilir. Ancak genel 'terör' tanımlaması emperyalistlerin elini kolunu bağladığı için, şimdilik sesler çok net duyulmayacaktır. Ancak süreç bu sesleri netleştirecektir.

3- İsral'in Lübnan'ı işgali aynı zamanda dünyadaki muhalefetin çuvallamasıdır.
-Milyonlar sokağa dökülmüş, ancak emğryalizmim kısmi yerel ve işe yaramayan çatışmaları göze alarak bu sokğa dökülmeyi, istediği oluğa akıtmayı başarmıştır.
-İster Türkiye olsun, ister Dünya'nın herhangi bir yerinde, protesto için toplnama devletler tarafında 'demokratik hak' kapsamında ele alınarak izin verilmiş ama devletler kendi bildikleri gibi davranmaya devam ettimiştir.
-Muhalefetin çuvallamasında sağ yada sol muhalefet başarısızlıkta aynı puan almıştır.
- Önceki yazımda İsrail konsolosluğu önünde yapılan basın açıklamasının değil, bizzat konsolosluk içine girmeye çabalamadıktan sonra anlamı olmayan sembolokik bir gösterinden öteye gidemeyeceğini yazmıştım. Aynen gerçekleşti.
- Kitleler bu savaşta kendi güçlerinin, kendi iradesine değil, kendi güçlerinin devletleri üzerinde yaratmayı umdukları baskıya inandılar. Ama bu inanç ellrinde patladı. Kitleler yaşayarak öğrenir. Ancak bu savaşta kitleler kendi güçleri ve iradelerini gösterecek araçlara şuan sahip olmadıklarını ne kadar öğrendiklerini ilerleyen süreçlerde göreceğiz.

BF...
__________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır.
Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir.
Balıkçı Filozof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-08-06, 13:39  #2
seha
Admin
 
seha'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jun 2005
Mesajlar: 4,543

Sn. balikcifilozof

Öncelikle İsrail askeri müdahelesi ile başlayan bu süreci irdeleyen yazılarınız için teşekkürler. İsrail saldırsının askeri ve siyasi stratejisi katliamların mantığı başlıklı yazınıza dile getirdiğiniz düşüncelere de genel anlamıyla katılmıştım bu başlık altındaki tespitlerinize de katılıyorum.

''BM Barış gücünün kayıp vermesi ABD'nin (dolayısıyla İsrail'in) politikalarının üzerindeki uluslararası kamuoyu baskısının bir nebze azalmasına yol açacaktır.Bu durum da ABD'ye Ortadoğu'da yeni manevra alanları yaratacaktır.'' Bu konudaki bir önceki başlığınızda da ifade ettiğim bu düşünceye burada da yer vermek istedim. Çünkü bu noktadan hareketle yeni bir yere varacağız. Orta Doğu'da manevra alanına ihtiyaç duyan bir ülke Amerika ise bir diğeri de İsrail.

İsrail, Lübnan'a yaptığı bu saldırı ile uzun vadede Lübnan'ı Filistinleştirmek isteyecektir. BM ile çatışmaya girsin ya da girmesin Hizbullah'ın ,tıpkı Hamas'a uygulandığı gibi, lider kadrosuna yönelik sınır ötesi saldırılar devam edecektir. Bu tür operasyonların ne kadar sık olup olmayacağı Hizbullah'ın BM ile çatışmaya ne kadar çabuk girip girmeyeceği ile de doğru orantılıdır. Bir başka Filistinleştirme yoluda Hizbullah'ın olası bir seçimle iktidara gelmesi halinde olacaktır. Son gelişmelerden sonra da Hizbullah'ın ilk seçimden sonra Lübnan'da iktidar gelmesi pek de şaşırtıcı bir sonuç olmayacaktır.
Böylece uluslararası kamuoyunun gözü boyanmış olacak ve İsrail'in gelecekteki operasyonları o kadar önemsenmeyecektir.

Belirtmiş olduğunuz Emperyalistler arası çelişki mutlaka vardır. Ancak bu o kadar önemli bir pürüz değildir. Kapitalist devletler için aslolan sistemdir. Sistem için sistem içinde uzlaşı daima mümkündür. Fransa'nın eski sömürgesinde olan bitene geçen süre içerisinde vermesi gereken tepkinin onda birini bile vermemiş olması Fransa'nın sadece Lübnan taslağı üzerinden sistemden yeni ayrıcalıklar koparma girişimi ve bakın ben de buradayım gösterisinden ibarettir.

İsrail'in Lübnan'ı işgali Dünya'da muhalefetin çuvallamasıdır iddianıza ise katılmıyorum. Sisteme entegre olmuş devletlerin sistemin işleyişine karşı gelmesi zaten mümkün değildir. Sistem içinde bir aidiyet duygusu içinde vardırlar ve bunun aksi yönünde devletler hareket edemezler. Bu yüzden bu işgale karşı sistemin dışından bir muhalefet gelebilirdi ki nitekim Venezüella'dan gelmiştir.

Kitleler yaşayarak öğrenir düşüncesine katılmakta ve kitlelerin uluslararası sistemi eleştirmek yerine ulusal sistemlerini değiştirmeye çalışmalarının öncelikli hedef olması gerektiğini düşündüğümü belirtirim.

Saygılarımla.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-08-06, 13:58  #3
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340

Israil, kendisine yapilani iyi bildigi icin, Almanya´dan soykirim yöntemiyle nasil silindigini de biliyor.

Yani soykirima ugrayan bir lus, nasil bu yönteme basvurur sorusu aslinda anlasilirdir.

Bir ulusu yok etme düsüncesinin, ilkel var olma güdüsünden hic ayirdedilir yani yoktur.

Alıntı:
Hizbullah ideolojisi gereği BM gücünü de 'düşma' olarak göreceği için ilk başlarda füzeler ile İsrali vururken, daha sonra silahlarını BM gücüne çevirecektir. İşte tam da bu nokta ABD ve İsrail'in istediğidir. BM uluslar arası güç olduüğu için ölen her BM'li Hizbullah'ın sonunu hazırlayan ve ABD ve İstarilin tuzağına düşüren hamle olacaktır. Çünkü bu defa BM silahlarını Hibullaha doğrultacak ve İsrail elini biel kadlrımadan Hizbullahın askeri anlamda ciddi tahribatıbı sağlayacaktır.
Bu nedenle, sayin balikci´nin tesbitlerine katiliyor ama, bu alintidaki olayin tuzak degil, cok bilincli bir taktik oldugunu söylemek istiyorum.
Yani bir cesit, sorumlulugu paylasma yöntemi.
Bir cesit, pastadan birlikte pay alma taktigi
Br cesit, yeni planlar icin birlikte karar alma pratigi... gibi nedenler gözlenebilir.
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-08-06, 18:29  #4
Balıkçı Filozof
Ayrıldı
 
Balıkçı Filozof'nın Avatarı
 
Giriş Tarihi: Jul 2006
Mesajlar: 820

Alıntı:
Sayın canugur şöyle demiş:

Bu nedenle, sayin balikci´nin tesbitlerine katiliyor ama, bu alintidaki olayin tuzak degil, cok bilincli bir taktik oldugunu söylemek istiyorum.
Haklısınız. Zaten sorun kimin için taktik kimin için tuzak olduğu ile ilgi değil mi?
__________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır.
Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir.
Balıkçı Filozof is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-08-06, 18:45  #5
canugur
 
Giriş Tarihi: Aug 2005
Mesajlar: 5,340

Alıntı:
1- İsrail aslında kara harekatıyla Hizbullah'ı bitiremeyeceğini çok iyi bildiği için hedefine Lübnan'lı sivilleri koydu. Amacı yukarıda alıntıladığım yazıda belittiğim gibi kendisi ve Hizbullah arasında bir askeri güç koymaktı. Bu nedenle 'Dünyanın vicdanına' seslenmek için sivilleri katletti. Bu yeni bir stratejidr. Bunu, ilerde açmak için bir yere not edip devam edelim.
Yine notunuza katilmakla birlikte bir ek yapmak isterim sayin balikci;
araya bir güc koymakta ben de benzer bir yorum yapmistim.
Sorun bunun yaninda, hizbullah´in Lübnan legalinde mesrulasmasi, israilin isine geliyor ve BM nin devreye girmesi ; ABD ile Israil´in, topu bir derece BM ye atmasi anlamidadir.
Cok yakin saptamalarda buklunduk.
Demistim ki; israil, bu sekilde safra atiyor...
__________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Cevapla


Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 
Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konu Yazarı Forum Cevaplar Son Mesaj
Sağlıklı ve uzun yaşam için yapılması gerekenler. ışık Arşiv 12 16-07-07 22:06
Dünya bir yaşam alanıdır,sınav yeri değil. Türesin Arşiv 10 11-09-06 03:53
AŞK,SANAT ve FELSEFE Objektivis Arşiv 0 07-01-06 15:37


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 09:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Powered by vBulletin
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Bu sitede yazılan her yazıdan yazarları sorumludur. Yazıyaz Forum'da yer alan tüm içeriğin her hakkı Yaziyaz.com'a aittir. İzinsiz kopyalanamaz ve yayınlanamaz.
Evrim | Evrim nedir? | Mutasyon nedir? | Küresel ısınma | Yazı yaz