| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Coğrafya bir bilim dalı mıdır?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| bu konuda ki yazılacak olanları merak ediyorum.lütfen düşüncelerinizi yazar mısınız? konuyu umarım doğru yere açmışımdır. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| "Cografya Nedir? Cografya teriminin ilk kez Eski Çag’ da ilk kez M.Ö. III. yüzyil baslarinda, geographica ya da geographien biçiminde, eski Misir’in Iskenderiye kentinde yasamis olan Eratosthenes (M.Ö. 275-195) tarafindan kullanildigi kabul edilir. ... Yer yüzü; atmosfer, litosfer ve hidrosferin temas sahasi ve diger bütün canli varliklarla birlikte insanlarin yasama sahasidir. Yer yüzü; yerin en hareketli kismi, çesitli ve karmasik olaylarin bir karsilasma ve bulasma sahasidir. Bu olaylardan bir kismi, insanlarin varligi ve faaliyetleri ile ilgili olmayip, dogaldir. Iklim, rölyef sekilleri, akarsular, buzullar, göller, denizler, toprak, dogal bitki örtüsü ve hayvanlar dogal olaylari ilgilendirir. Fakat bu dogal olaylarin yaninda ve onlarla birlikte, yer yüzünde insan topluluklari ve bu topluluklarin hayat, faaliyet ve saha organizasyonlari ile ilgili bir takim olaylar vardir. Saha, siyasî organizasyonun bir ifadesi olarak; ülkeler, sehirler, endüstri ve maden isletme merkezleri, köyler, tarlalar, baglar, bahçeler, evcil hayvanlar, yollar gibi bir takim özellikleri ifade eder. Sadece tabiatin eseri olan dogal olaylar yaninda, basta insan topluluklarinin kendileri olmak üzere, bu topluluklarin tabiattan faydalanarak olusturduklari hayat tarzlari ve organizasyonlari ile ilgili bütün yer yüzündeki olaylar ve özellikler Beserî Olaylar adi altinda toplanabilir. Iste cografyanin arastirma konusu budur. Dogal ve beserî olaylar yer yüzünde meydana gelen olaylardir. ......" Devamını http://www.cografya.biz/article_read.asp?id=1 adresinden okuyabilirsiniz, sorunuza cevap alabilmeniz için... Saygılar __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #3 | ||
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
verdiğiniz linkteki sitede yöneticilik de yapmaktayım.coğrafyanın ilgilendiği konuları yazmışsınız ama sorunun cevabı yazınızda yok. çok güzel bir sitemiz var.güzel çalışmalar yapılıyor.yukarıda ki sorumla ilgili de yazılarımız var.coğrafyacı üye arkadaşlarımızın hepsi de coğrafyanın bir bilim dalı olduğunu düşünüyor.fakat nedense bir çok yazıda ya da forumda coğrafyanın diğer sayılan bilim dalları arasında gösterilmemesi de dikkatimi çekiyor. bu sitede bile bilim başlığı altında bir sürü bilimdalından bahsedilmişken coğrafyanın bu başlıkların hiçbirisinde yer almaması dikkat çekicidir. doğa bilimleri,insan bilimleri,rasyonel bilimler hiçbirinde coğrafyanın ismi yok aslında hepsi coğrafyanın konusu içinde olmasına rağmen.tamam örnek verilen bilim dallarından sonra 3 nokta konulmuş ama bu ardından coğrafyanın yazılacağı anlamına gelmiyor. bu konuda ne düşünüldüğünü merak ettiğim için yazdım . | |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Anlıyorum Sn Zeytin, çalışmalarınız için de kolaylıklar dilerim. Coğrafya; yeryüzündeki olayları kapsayan, oldukça geniş bir konusu olan bir bilim dalı. Aslında açıkça söylemek gerekirse; birçok forumda ya da sitede coğrafyanın bilim dalı olarak alınmaması dikkatimi çekmemişti, bundan sonra dikkat edeceğim, teşekkür ederim. Benim için coğrafya değerli bir bilim dalıdır. İnsan bilimleri, doğa bilimleri, rasyonel bilimler.. Aslında coğrafya hepsinden büyük birer parça taşıyor kendi bünyesinde. Coğrafyanın içinde olduğu bir konu birçok başlıkta ele alınabileceğinden belki de. Bu konu hakkında siz de görüşlerinizi belirtirseniz (coğrafyayla ilgilenen biri olarak) sevinirim. Saygılarımla __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| İnsanoğlunu ve insanoğlunu ilgilendiren , yönlendiren , meşgul eden , yaşamlandıran , boyutlandıran her türlü ... (burası nasıl adlandırılır bilemedim) bilimdir.Sevgili Zeytin.. __________________
Death is certain , Life is not.. |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Neden böyle bir konu açılmış anlayamadım. Coğrafyanın bilm olmadığını iddia eden var mı Türkiye'de ya da dünyada ? __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Coğrafya elbetteki bir bilim dalıdır. Hatta bir çok bilim dalıyla da yakından ilişkilidir.Sevgili Barış arkadaşımızın sorusuna da cevap vermek istiyorum sanırım bu konu coğrafyanın bilim olmadığının iddiası olduğundan değil insanların günümüzde coğrafyayı nerede gördüklerini öğrenilmesi açısından açılmıştır.Açıkçası bende merak ediyorum bunu. saygılar.. __________________
aslında yalnız değilim, ama kalabalıklar içinde kaybolalı da çok oldu." Tut ki elimden bir tutan var, ne o tuttuğunu bilyor ne ben farkındayım..." |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|