| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Dünya'daki yaşam uzaya taşınabilir mi ?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Mar 2006
| 12 Ağustos 2006 Dünyadaki yaşam uzaya taşınabilir mi? Bugüne kadar hep uzaydan yaşamın dünyaya gelip gelmediği tartışması yapıldı. Peki dünyadaki yaşamın uzaya yayılma olasılığı var mı ve varsa ne kadar? Bir Amerikalı bilimci şimdi bu soruyu ortaya attı!... Amerikan Hava Yolculukları Dairesi FAA elektronik mühendisi Tom Dehel, dünya atmosferindeki elektromanyetik alanları hesaplayarak bu elektro manyetik alanlar sayesinde bakterilerin taşınabileceğini ileri sürdü... Bilim adamları bugüne dek bakterilerin sadece meteorit çarpışmasıyla, taşınabildiğini sanıyorlardı. Halen tartışmalı olan Pansperma Hipotezine göre, yaşam dünyaya uzaydan gelmiştir. Buna göre ilkel yaşam biçimleri zarar görmeden büyük mesafelere geride bırakarak dünyaya yağarak yaşaman temel taşlarını oluşturmuşlardır. Bu hipotezin ne derece doğru olduğu bilinmese de, Tom Dehel, tam tersi bir durumu, yani dünyadan yaşamın diğer gezegenlere taşınmasının daha büyük bir olasılık olarak görmekte. Dehel bu sonuca dünya atmosferindeki elektrik ve manyetik alanların dağılımlarını hesaplayarak ulaşmış. Manyetik alanların gücü Yeryüzünün yakınında çok sık yaşanan kötü hava şartları nedeniyle bu alanlar daha fazla olabilir, ama daha yükseklerde de elektrik yüklü mikropları yukarıya taşıyacak kadar güçlü olan alanlar bulunmakta. Bilim adamı bu sonuçlar doğrultusunda, üst atmosfer tabakalarında da çok sayıda bu tür organizmaların bulunduğunu ve bunların katı yaşam koşullarına ayak uydurarak çoğalmaya başladıklarını sanıyor. Ve bu yüksekliklerde, güneş rüzgarlarıyla uzaya taşınabilirler, diyor Dehel. Bu elektrik yüklü parçacıklar aralıksız olarak dünyaya doğru gelerek kutup ışıklarını oluştururlar. Bu şekilde uzaya taşınan mikropların sadece Mars gibi komşu gezegenlere değil yabancı gezegen sistemlerine bile taşınabilecekleri tahmin edilmekte. Bazı araştırmalarla da mikropların bu tür yolculuklardaki kötü koşulları atlatabildikleri kanıtlanmıştır. (Hürriyet)İlgili Haberler ![]() |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| Bence imkansız. Uzay'da azot yok, oksijen yanamaz. Yanmayan oksijen kimsenin işine yaramaz. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Yer çekimi olayı orada yanılmıyorsam 10/1 gelliyor kıyasla... Bunu çözülürse herşey mümkün bence... _______________________ İstikbal göklerdedir... __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... |
|
| #4 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Ay yüzeyindeki yerçekimi 10/1 değil, 1/6 dır. Yani Dünya'ya kıyasla Ay'da yerçekimini 6 kat daha az hissedersiniz. __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Alıntı:
Bu oran dünyada da sabit değil, konuya dönersek bence asıl veya ilk sorun bu çekimi kuvvetlendirmek gerekir.... __________________
Silkin doğrul artık günü geldi kavganın Mehmet olup dağlar da destanlar yazmanın... erdi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-01-07 05:59 . | |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
![]() Bu iş o kadar da zor değil bence, sadece çok sayıda mikroorganizma götürüp orada üretmeye çalışsınlar, özel bir şey yapmalarına gerek kalmadan oranın koşullarında yaşayabilecek genetik kombinasyona sahip canlı kısa süre içinde elde edilecektir. ömrü 20 dakika olan canlıdan 24 saatte 6-10 milyon canlı elde edilebilir. ve o koşullar altında yaşayacak genetik bir kombinasyon mutlaka oluşur. __________________
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar. F. Kafka | |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Ben ifadenizi tam olarak almıştım, oksijen yanamaz garip bir ifade. herneyse, eğer söyledğiniz şey canlıların solunum yapması ile ilgili ise solunum için oksijen zorunluluk değildir. Buradan oksijensiz solunum/fermentasyon anlaşılnmasın. öncelikle şu hatayı düzeltelim, okisjenli solunum olarak adlandırılan işlem bir tür yanma olayı değildir, sonuçları itibariyle yanma olayına benzer bu nedenle "biyolojik yanma" olarak benzetme yapılır. solunum prosesinde oksijen besinle karşılaşmaz ve asla besin ile kimyaal bir reaksiyon vermez. Oksijen, besinlerin yıkımı sırasında elde edilen elektronları n/hidrojenlerin bir taşıyıcı sistem üzerinde hareket etmesi için gereklidir, ve son elektron alıcı olarak görev yapar. (arzu eden arkadaşlar için daha da ayrıntıya inebiliriz) Bazı canlılar oksijen yerine fumarat gibi organik maddeleri yada demir gibi bazı inorganik maddeleri kullanarak oksijen kullanmadan "oksijensiz solunum" yaparlar. yazarken anladım, siz ve ben dünyadaki yaşam uzaya taşınabilir mi sorusundan farklı şeyler anlıyoruz, belki siz insan medeniyeti uzaya taşınabilir mi şeklinde anladınız soruyu. __________________
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar. F. Kafka |
|
| #9 | |
| Ben oksijene iki yönlü değindim: 1.si oksijen olmayan yerde hiçbir canlı yaşayamaz dedim ve bunu açıklama gereği duymadım. 2.si ise sanırım burda ayrı düşünüyoruz. Oksijen hem yanıcı hem de yakıcı değil mi ? Bu özelliği tek başına taşımıyor yani azotla beraber. Bir ateş yakıp veya başka bir şey yakıp ısınmak için ortamda hem oksijen olmalı hem de azot olmalı. Yoksa gene yaşayamayız. Ayrıca solununm için de gerekli demek istemiştim. Aklımda böyle kalmış. Belkii yanlış hatırlıyorumdur ama öyleyse düzeltirseniz sevinirim. __________________
Ocağımıza incirlik diktiler. Can Yücel |
|
| #10 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Yeryüzündenn taşınan mikroorganizmalarla herhangi bir gezegen ve uyduda canlılık geliştirilebilir mi? sorusu biraz kurgusal bir yanıt gerektirir. Yeryüzü koşullarında oluşmuş ve yeryüzü koşullarında beslenebilen organizmaların başka koşullar altında nelere yolaçacağı ve sonunun ne olabileceği bence biraz belirsiz bir konudur.Bu tür mikroorganizmaları sözgelimi Mars'a serptiğimiz zaman ne olabilir? Bunların yeryüzünde olduğu gibi bir evrimsel süreç geçirmesini ( burada giderek karmaşıklaşmadan sözediyorum) beklemek biraz zor. Hayatın dünya dışında,herhangi bir şekilde insan müdahalesiyle gelişebilmesi herşeyden önce hayatın sürdürülebilir koşullarının ortaya çıkarılmasına bağlı olduğunu düşünüyorum. Ay yüzeyine veya Mars'a veya Venüs'e istediğiniz kadar mikroorganizma ( bunlardan ne kastettiğimiz de ayrı bir konu-alg mi, bakteri mi nedir?) seriştirelim, varolan koşullar onların gelişmesini ve karmaşık bir hale gelmesini engelleyecektir diye düşünüyorum. Canlılığın bir şekilde gelişmesi, öncelikle belirli etkenlerin, -enerji, su ve besin zinciri gibi oluşmasını gerektirmektedir. Aslında şöyle de düşünülebilir. Uzayda bol miktarda organik molekül olduğu ve bunların gezegen üstlerine yağdıkları bilinmektedir. Bana göre, güneş sisteminde dünyadan başlka bir gezegende canlılık gelişmediyse varolan koşulların buna uygun olmayışı nedeniyledir. Yoksa organik molekül uzayda zaten bolca bulunmakta ve bunlar da tıpkı dünyaya düştükleri gibi öteki gezegenlere de düşmektedir. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|