Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > Bilim (Genel) ve Rasyonel Bilimler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Cogito Ergo Sum

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk

Konu Araçları
Eski17-08-06, 14:44  #1
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Cogito Ergo Sum

Şüphe ettiğim sürece kendisinden şüphe edemeyeceğim şey 'şüphe etmekte oluşumdur'. Oysa şüphe etmek düşünmek demektir. Öyleyse "düşünmeden" şüphe etmem. Düşündüğüme göre, düşündüğüm biri olarak var olmamam olanaksızdır. Buradan "düşünüyorum öyleyse varım" sonucuna ulaşmış olurum.

DESCARDES
Eski17-08-06, 15:00  #2
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

"Düşünüyorum, o halde varım" aforizmasını hepimiz kabullenmiş görünüyoruz. Öyleyse devam edelim; Bu söz gerçeği yansıtıyorsa: "Düşünmüyorum o halde yokum" sözleri de gerçeği yansıtmalıdır. Bundan sonra varılacak sonuç: Ne kadar çok düşünülürse, o kadar çok yaşanmış olacağıdır. Bazı gerçeklere matematik işlemleri ile varılamaz. Yüzyıl yaşayıp da, düşünmek için kafa yormamış kişi, aslında hiç yaşamamıştır bile...

Aydın BOYSAN
Eski21-08-06, 23:50  #3
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
"Düşünüyorum, o halde varım" aforizmasını hepimiz kabullenmiş görünüyoruz. Öyleyse devam edelim; Bu söz gerçeği yansıtıyorsa: "Düşünmüyorum o halde yokum" sözleri de gerçeği yansıtmalıdır
Böyle bir mantıksal çıkarım yapılamaz. Mantık kurallarına aykırı

Bu arada Descartes'ın bütün şüpheci düşüncelerini bırakıp bu sözü söylemesi felsefede büyük bir ilerlemedir. Eski sofistler-septikler kendi varlıklarını bile inkar ediyorlardı. Ama artık Descartes'tan sonra kimse "ben yokum" diyemedi herhalde.
adil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-09-06, 04:01  #4
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın il_bilge şöyle demiş:

"Düşünüyorum, o halde varım" aforizmasını hepimiz kabullenmiş görünüyoruz. Öyleyse devam edelim; Bu söz gerçeği yansıtıyorsa: "Düşünmüyorum o halde yokum" sözleri de gerçeği yansıtmalıdır. Bundan sonra varılacak sonuç: Ne kadar çok düşünülürse, o kadar çok yaşanmış olacağıdır. Bazı gerçeklere matematik işlemleri ile varılamaz. Yüzyıl yaşayıp da, düşünmek için kafa yormamış kişi, aslında hiç yaşamamıştır bile...

Aydın BOYSAN
''PLATON:Felsefe, doğruyu bulma yolunda, düşünsel (ideal) bir çalışmadır''
felsefi düşünce çoğu zaman bilimlede pararellik gösterir. Maddeyi çözmeden ötesini düşünmek boş bir çabadır.
erdi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-09-06, 12:33  #5
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Aydın Boysan'ın yaptığı felsefeden çok ironik bir çıkarım, ironik bir önerme de diyebiliriz. Mantıksal çıkarım demiyorum. Bu tarz bir mantık olamayacağı zaten aşikar bir nokta. Hoşuma giden konu düşünmenin üzerine yapılan ince bir aforizma denemesiydi. Asıl önemli olan yaptığı çıkarımın mantıklılığı veya felsefe boyutu değil, insanın doğasında olan düşünme eyleminin gerekliliği üzerine bağlantı kurulan bir ifade kullanımıydı...
Eski18-09-06, 12:41  #6
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Düşünüyorum , öyleyse varım = Saçma.

Bana hep böyle gözükür
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-09-06, 15:21  #7
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Sayın chessmaster şöyle demiş:

Düşünüyorum , öyleyse varım = Saçma.

Bana hep böyle gözükür
Bence insanın kendi varlığının ispatı için en iyi yoldur. Ama bu ispat, bu yöntemle yalnızca kendisi için geçerlidir. Yani kendisinin varlığını insan düşündüğü için (yada başka yönlerden de, sevindiği, üzüldüğü, acı çektiği, zevk aldığı için) anlayabilir.

Ama bu yöntemle ben karşımdakinin varlığını bilemem.
adil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-09-06, 14:00  #8
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Konuya belki şöyle de yaklaşılabilir.

"Düşünüyorum, o halde varım "mı? Yoksa "Var olduğum için mi düşünüyorum?"
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-09-06, 19:43  #9
Dorin

Dorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Sayin il_bilge,

baslik "cogito ergo sum" olmali...

saygilar efendim
Dorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-09-06, 20:53  #10
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Dorin şöyle demiş:

Sayin il_bilge,

baslik "cogito ergo sum" olmali...

saygilar efendim
Teşekkürler Sn Dorin, sözün Latince orjinali:

COGNITO Ergo Sum şeklindedir.

(mesela : http://allphilosophy.com/topic/show/1519 burdan bilinen felsefe sitelerinden biri olan allphilosophy sitesinden bakabilirsiniz. Birçok sitede bu şekilde geçiyor )

Cognito düşünüyorum anlamına geliyor.

Bazı yerlerde Cogito diye de geçiyor, "Ergo" therefore (o halde, öyleyse) anlamında.

Bazı yazarlar Cogito olması gerektiğini söylüyorlar. Latinceyle epey uğraşan biri olarak öncelikle öyle yazmayı düşündüm ancak elimdeki oldukça eski olan yazılarda "cognito" olarak geçiyordu. Bu şekilde kabul edildiğinden Cognito olarak verdim.

Oradaki "n" harfi telaffuz kolaylığı açısından eklenmiş olabilir diye düşünüyorum. Kelime anlamında herhangi bir değişiklik yapmıyor.

İngilizce'de "cogitate" diye bir kelime vardır. Latince kökenli olan bu kelime, "derinliğine düşünmek, ...üzerinde düşünmek" anlamlarına geliyor. Cogito'dan türediğini düşünüyorum. Burada "n" harfi yok.

Genel kabul edilmiş şeklinden uzaklaşmak istemedim,

ancak dikkatiniz için de teşekkür ederim.

Saygılarımla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)