| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Cogito Ergo Sum/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Bilimsel kavramlar-Mantık, Matematik, Hukuk |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Cogito Ergo Sum Şüphe ettiğim sürece kendisinden şüphe edemeyeceğim şey 'şüphe etmekte oluşumdur'. Oysa şüphe etmek düşünmek demektir. Öyleyse "düşünmeden" şüphe etmem. Düşündüğüme göre, düşündüğüm biri olarak var olmamam olanaksızdır. Buradan "düşünüyorum öyleyse varım" sonucuna ulaşmış olurum. DESCARDES __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #2 | |
| "Düşünüyorum, o halde varım" aforizmasını hepimiz kabullenmiş görünüyoruz. Öyleyse devam edelim; Bu söz gerçeği yansıtıyorsa: "Düşünmüyorum o halde yokum" sözleri de gerçeği yansıtmalıdır. Bundan sonra varılacak sonuç: Ne kadar çok düşünülürse, o kadar çok yaşanmış olacağıdır. Bazı gerçeklere matematik işlemleri ile varılamaz. Yüzyıl yaşayıp da, düşünmek için kafa yormamış kişi, aslında hiç yaşamamıştır bile... Aydın BOYSAN __________________
|
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
![]() Bu arada Descartes'ın bütün şüpheci düşüncelerini bırakıp bu sözü söylemesi felsefede büyük bir ilerlemedir. Eski sofistler-septikler kendi varlıklarını bile inkar ediyorlardı. Ama artık Descartes'tan sonra kimse "ben yokum" diyemedi herhalde. | |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Alıntı:
felsefi düşünce çoğu zaman bilimlede pararellik gösterir. Maddeyi çözmeden ötesini düşünmek boş bir çabadır. | |
|
| #5 | |
| Aydın Boysan'ın yaptığı felsefeden çok ironik bir çıkarım, ironik bir önerme de diyebiliriz. Mantıksal çıkarım demiyorum. Bu tarz bir mantık olamayacağı zaten aşikar bir nokta. Hoşuma giden konu düşünmenin üzerine yapılan ince bir aforizma denemesiydi. Asıl önemli olan yaptığı çıkarımın mantıklılığı veya felsefe boyutu değil, insanın doğasında olan düşünme eyleminin gerekliliği üzerine bağlantı kurulan bir ifade kullanımıydı... __________________
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Düşünüyorum , öyleyse varım = Saçma. Bana hep böyle gözükür |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Alıntı:
Ama bu yöntemle ben karşımdakinin varlığını bilemem. | |
|
| #8 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Konuya belki şöyle de yaklaşılabilir. "Düşünüyorum, o halde varım "mı? Yoksa "Var olduğum için mi düşünüyorum?" |
|
| #9 | |
|
Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sayin il_bilge, baslik "cogito ergo sum" olmali... saygilar efendim |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
COGNITO Ergo Sum şeklindedir. (mesela : http://allphilosophy.com/topic/show/1519 burdan bilinen felsefe sitelerinden biri olan allphilosophy sitesinden bakabilirsiniz. Birçok sitede bu şekilde geçiyor ) Cognito düşünüyorum anlamına geliyor. Bazı yerlerde Cogito diye de geçiyor, "Ergo" therefore (o halde, öyleyse) anlamında. Bazı yazarlar Cogito olması gerektiğini söylüyorlar. Latinceyle epey uğraşan biri olarak öncelikle öyle yazmayı düşündüm ancak elimdeki oldukça eski olan yazılarda "cognito" olarak geçiyordu. Bu şekilde kabul edildiğinden Cognito olarak verdim. Oradaki "n" harfi telaffuz kolaylığı açısından eklenmiş olabilir diye düşünüyorum. Kelime anlamında herhangi bir değişiklik yapmıyor. İngilizce'de "cogitate" diye bir kelime vardır. Latince kökenli olan bu kelime, "derinliğine düşünmek, ...üzerinde düşünmek" anlamlarına geliyor. Cogito'dan türediğini düşünüyorum. Burada "n" harfi yok. Genel kabul edilmiş şeklinden uzaklaşmak istemedim, ancak dikkatiniz için de teşekkür ederim. Saygılarımla __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|