"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ötenazi ve Devlet

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski19-08-06, 12:03  #1
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu
Ötenazi ve Devlet

Hiç bir kurtulma ümidi olmayan.. İyileşemez bir hastalığa yakalanıp..

Acı çekerek, yavaş yavaş ölüme mahkum olan bir insan..

Yaşamından vazgeçme hakkına sahipmidir??

Ve bunun için devletten izin alması gereklimidir??

Saygılar..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-08-06, 12:46  #2
Güray
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jul 2006

sahip değildir iyileşemez hastalık yokdur. allahın verdiği canı allahdan başkası alamaz. ötenaziyi intiharla bir görüyorum saygılar.
Güray is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-08-06, 12:48  #3
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın AliOnur şöyle demiş:

iyileşemez hastalık yokdur. .
Gerçekten "iyileşemez hastalık" yok mudur?

Yani her hastalığın çaresi ve iyileşme yolları vardır sonuçlaması yapabilir miyiz buradan?
Eski19-08-06, 12:58  #4
Güray
Forumdan Uzaklaştırılmış

evet tam olarak bu sekılde dusunuyorum su an için belki bazı hastalıklar iyileşemez görünyor fakat bilim surekli ilerlemekdedir.
nasıl verem, zatüre bir donemin olümcül hastalıklarıysa zamanla gunumuz hastalıkları (kanser, aids ... vb) nında bir caresi cıkacakdır
Eski19-08-06, 13:02  #5
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Sayın AliOnur;

sahip değildir iyileşemez hastalık yoktur. allahın verdiği canı allahdan başkası alamaz.

Sizce bu düşünce, kişisel seçime müdahale değilmidir??

Saygılar..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-08-06, 13:11  #6
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın AliOnur şöyle demiş:

evet tam olarak bu sekılde dusunuyorum su an için belki bazı hastalıklar iyileşemez görünyor fakat bilim surekli ilerlemekdedir.
nasıl verem, zatüre bir donemin olümcül hastalıklarıysa zamanla gunumuz hastalıkları (kanser, aids ... vb) nında bir caresi cıkacakdır
Evet, Hiv virusu kapmis birinin, bu hastaligin cözümüne dek yasamasini bilim basarabiliyorsa haklisiniz.
Ya da bazi hastaliklarin cözümü bulunana dek ölmeye devam edecek hastalar.

konuya dönersek;
Hasta bir insan düsünün omurilikten sakat, yatalak ya da bitkisel yasamda.
Kafasi calisiyor, bedenini ve ellerini dahi hareket ettiremiyor.
Bu gün bilim tarafindan bu hastalarin hayata kavusturulmasi olanaksizdir.
Insan yasami uzun degil.
Bu insan, ölünceye kadar bakima muhtac biri olarak hem yakinlarina duygusal ve ekonomik anlamda yük olacak, hem de kendi aci cekecek.

???
simdi ne yapilabilir, sorun budur.
Secimi yasalarin mi, yoksa hastanin mi yapmasi daha insanidir.
saygilar
Eski19-08-06, 13:25  #7
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın canugur şöyle demiş:

Bu insan, ölünceye kadar bakima muhtac biri olarak hem yakinlarina duygusal ve ekonomik anlamda yük olacak, hem de kendi aci cekecek.
Bu tarz bir olaya çok yakından tanıklık ettiğim için, bu durumun bir insan için ne kadar kötü olduğunu, ne kadar zor olduğunu daha iyi anlıyorum. Hasta olan ve çaresi olmayan insan kadar, onun başında olan ve ayrılamayan ailesi ve sevdikleri için de zor..

Zor ve çok tartışılan bir konu...
Eski19-08-06, 14:05  #8
Antioksidan
Forum Kurucu Üyesi

Antioksidan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Ülke / Şehir: 23185

Bir insan özgür iradesiyle hayatını sürdürmek istemiyorsa, bunu gerçekleştirmek onun en temel hakkıdır.

Evet, insanlara "Doğmak ister misin?" diye sorulamıyor belki ama, yaşama iradesi kişinin elindedir. Eğer yaşamına devam etmek istemiyorsa, buna saygı duyulması gerekir. 3. kişilerin "Yasak" demesi bence pek anlamsız.
Antioksidan is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-08-06, 14:43  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın türker şöyle demiş:

Bir insan özgür iradesiyle hayatını sürdürmek istemiyorsa, bunu gerçekleştirmek onun en temel hakkıdır.

Evet, insanlara "Doğmak ister misin?" diye sorulamıyor belki ama, yaşama iradesi kişinin elindedir. Eğer yaşamına devam etmek istemiyorsa, buna saygı duyulması gerekir. 3. kişilerin "Yasak" demesi bence pek anlamsız.

Hiç katılmıyorum.
Bir insanın kendi yaşamına son verme özgürlüğü gibi bir özgürlük anlayışı olamaz. Bu konu sanıyorum uyuşturucu konusunun bir devamı olarak da algılanabilir. bireysel özgürlükler hem toplumsal yarar açısından kısıtlanacağı gibi, ( burada toplumsal yararın ne olduğu tartışılabilir), hem de inan özgür olmalıdır anlayışından yola çıkılarak hem her çeşit uyuşturucuyu isterse kullanmalı ve hem de istiyorsa "ötenazi" hakkı da olmalıdır gibi sonuçlara varmayı kabul edilemez buluyorum.

Hasta bir insanın kendi bedeni üzerinde karar vermesi adı üstünde "hasta" olmasından ötürü sağlıklı bir düşünce olarak görülmemelidir. Beyni sağlıklı işliyor ama bedeninde böyle bir araz var sözü ise yeterli gözükmüyor. Beyni sağlam bir insanın yaşamaya direnmesi gerekmektedir. Tersi bir istek toplum tarafından hoşgörülmemelidir. Ötenazi bilimsel bulgular altında karar verilmesi gereken bir olaydır. Sınırları yine bilimadamları ( doktorlar-psikologlar...) arafından çizilmelidir. Ama ne olursa olsun kişinin ölümü yaşama yeğleme hakkı olamaz, olmamalıdır. Böyle bir özgürlük anlayışının savunulmasının hiç bir geçerli argümanı olamaz...

Kişinin böyle bir düşüncede olması, böyle bir eylemi savunması...toplum içinde işlemeyen bir şeyler olduğunun göstergesidir. çözüm buna yoğunlaşmak, bu durumu yaratan koşulları ortadan kaldırmakla mümkün olabilir. Yoksa, insanları "bu hayatı yaşamak zuldür" noktasına getirip sonra da "bak sana ölümü seçme özgürlüğü verecek kadar demokrat davranaviliyoruz" tavrı içinde olmak traji-komik bir durumdur...

Ne olursa olsun; "aslolan hayattır" çünkü!
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-08-06, 15:33  #10
Güray
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın ÜTOPYA şöyle demiş:

Sizce bu düşünce, kişisel seçime müdahale değilmidir??

Saygılar..
evet mudahale kişi ölümü seçemez
1- melnur beyin dediği gibi hasta kişi ölümü sececek kadar saglıklı karar verebilirmi
2- benim inancım intiharı yasaklar.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı