| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Anket Sonuçlarını Göster: Islam, bu gün kutsal kitabindaki sekliyle tüm dünyada aynen uygulanmali mi | |||
| Evet; islam, Kuran ne diyorsa, bu gün de aynen harfiyen degismeden uyguanmalidir. | 16 | 61.54% | |
| Hayir; bu günün kosullarina göre kuran´da bazi degisiklikler yapilmasi gerekir. | 10 | 38.46% | |
| Oy Verenler: 26. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| islam tartisilmaz __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-08-06 15:11 . |
| #2 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| İslam, kendi içinde tutarlı olması için Kur'an orjinal halinde kalmalıdır. Çünkü, İslam Dinine mensup kişilere göre bu kitap kusursuz bir yaratıcı tarafından gönderilmiştir, öyleyse bu kitap mutlak doğrudur, koşullara bağlı olmaksızın. Yani şarap her zaman günahtır ve öyle olmalıdır; çünkü islam dininde ahlak kuralları, erdemler, toplumsal yapılanmalar zamandan bağımsız nitelendirilmişlerdir. Ve İslam'ın tanrısı Allah, var olan tüm doğruları mutlak şekilde bildirmiştir, Müslümanlara göre. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
| #3 | |
| Ben bu ankette oy kullanmaya hakkım olduğunu düşünmüyorum, nitekim müslüman olsam ilk şıkkı işaretleyecektim; ama ateist olduğuma göre ve bütün dinleri reddettiğime göre ikinci şıkkı işaretlemek de anlamsız olur. En iyisi oy kullanmamak. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Sn Canuğur, Öncelikle yukarıdaki iki seçenek arasında -kendi içerisinde- ciddi bir çelişki bulunmaktadır. Birinde İslam'ı aynen uygulamaktan bahsediyorsunuz, diğerinde Kur'an'ı değiştirmekten... Eğer ilk seçenek temel alınacaksa, diğer seçenek şöyle olabilir: Hayır, İslam'da günümüzün şartlarına göre bazı değişiklikler yapılabilir. Eğer ikinci seçenek temel alınırsa da ilk seçenek şöyle olabilir: Evet, Kur'an, ilk yazıldığı şekliyle aynen korunmalıdır. Bu öneriden sonra, sorunuzun kaynağına yönelirsek; Günümüzde İslamda bir reformun zorunlu olduğu kanısındayım. Bu işin üç aşamada yapılması gerekir: 1- Kur'an-ı Kerim'in en doğru şekliyle Türkçe'ye ve diğer dinlere bire bir çevrilmesi gerekir. Doğrudan çeviriden bahsediyorum dikkat edin, tefsir ya da meal demiyorum. 2- İslami uygulamalardan, tarikatların ve mezheplerin dine sonradan soktukları uygulamalar tek tek temizlenmelidir. İslam'da Kur'an esastır. Başka bir kaynağa gerek yoktur. 3- Hz Muhammed'in sünnetleri ve hadisler büyük bir titizlikle gözden geçirilmelidir. Akla ve mantığa aykırı olanlar ve Kur'an ile çelişen hadisler, kaynaklardan çıkarılmalı ya da "hatalı hadisler" gibi bir sınıflama ile diğerlerinden ayrılmalıdır. |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Konu güzel ancak anket konusunda sayın Papyrus'a katılıyorum. Çok eksik ve yetersiz. Bu konuda bir anket yapılacaksa Kur'an bugünün dünyasına hitap ediyor mu, yoksa sadece 1400 yıl önceki arap toplumuna mı hitap ediyor? şeklinde bir anket olabilrdi. İslam, Kuran ne diyorsa, bu gün de aynen harfiyen degismeden uyguanmalidir. şeklindeki bir ifade çok yüzeysel kalır. Bu konunun içine nesih-mensuh girer, hermönotik girer, peygamberin insan olarak yaptıkları, peygamber olarak yaptıklarını ayrıt etme konusu girer. İkinci şıkkı işaretleyecek bir kişi Müslüman'sa dinden çıkar zaten. Bırakın hükümlerini Kur'an'ın bir harfi bile değişmez. Değişsin diyen Müslüman dinden çıkar. Müslüman olamayanın zaten bu konuda fikir belirtme hakkı yoktur. Anketin doğruluğu yanlışlığı bir tarafa asıl konuya gelirsek; Kur'an hükümleri evrenseldir. Yaratıcı yarattığını yarattığından daha iyi tanıyandır. Bu sebeple Kur'an aynen uygulanmalıdır. İslam'da reform yapılmasına kuşku ile bakıyorum. Reform'dan kasıt bugünün dünyasına İslam'ı uydurmak, Müslümanları bu düzene uyumuna sağlamaksa böyle bir reform müslümanlara ve insanlğa ihanettir. Ancak yeni ortaya çıkan sorunlara İslami bakış açısını sunmaksa reformdan kasıt, bunda mahsur yoktur, hatta gereklidir. |
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Alıntı:
2- Bu konuda haklısınız. Tek kaynak vahiy'dir İslam'da. Kur'an ve Sünnet yani. (Mesela mevlüd ortadan kaldırılmalıdır. Kur'an'ın yerini alacak nerdeyse )3- Gerçekten çok önemli bir konu. Çünkü günümüzde çoğu Müslüman Peygamberin sözlerini Kur'an'dan daha üstün tutmakta maalesef. Bir sürü de mevzu hadis var takvim yapraklarının arkalarında dolaşıp duran. | |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bence asil celiski buradadir. Benim de anlamak istedigim buydu. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal Elaşina Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-08-06 23:48 . |
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Sn Canugur, İslam ayrı şeydir, Kur'an ayrı şey. İslam bir dinin adıdır. İslamın içerisine sünnet de girer, mezhep uygulamaları da girer, hatta birçok hurafe bile bugün birçok Müslümanın günlük yaşamına "ibadet" halinde girmiştir. Kur'an bu dinin kitabının adıdır. Anket sorularındaki çelişkiden kastım da budur. İlk soruda "İslam değişmemeli mi?" diyorsunuz, ikinci soruda "Kur'an değiştirilmeli mi?" diyorsunuz. Bunlar farklı terimlerdir. Kur'an değiştirilemez. Değiştirilmemelidir. Kur'an'ın değiştirilmesi ile yok edilmesi aynı anlamdadır. Yahudilik ve Hıristiyanlık dinlerinin bugünkü durumları, kutsal kitaplarının maruz kaldığı bozulmadan kaynaklanmaktadır. Kaldı ki Kur'an-ı Kerim'in zamanında bazı değişimlere uğramış olabileceği olasılıkları halen tartışılmaktadır. Kutsal kitap birkaç kere derlenmiştir. Her derlemede de bir önceki orijinal yok edilmiştir. Bu da akıllarda soru işaretleri bırakmaktadır. Bu konu daha önce http://www.yaziyaz.com/forum/thread3335.html linkinde tarafımdan kaynaklarıyla birlikte açıklanmıştı. Ancak Türkçe Kur'an'ın içerdiği birçok ifade de bugün bazı çatışmalara yol açmaktadır. Örnek 1: "Allah'ın indirdiği ile hükmetmeyenler kafirlerin ta kendisidir." Böyle bir ifadenin tam olarak neyi kastettiğinin belirlenmesi gerekir. Bu ifadenin Arapçası acaba gerçekten bu anlama mı gelmektedir? Yoksa Türkçe'ye çevrilirken "hükmetmek" ifadesi yanlış mı kullanılmıştır? Bu hitap kime yöneliktir? Örnek 2: "Gerekirse kadınlarınızı dövün." Burada acaba gerçekten "dövmek" eyleminden mi bahsedilmektedir? Hoşgörü temelli bir dinde böyle bir emir olabilir mi? Yukarıdaki emirler temel alınırsa, eşini gerektiğinde dövmek farzdır. Aynı şekilde devletini Kur'an esaslarına göre yönetmeyen bir ulus, kafirdir. Böyle bir durum olamaz. Bu durumlar, İslam'ın ruhuyla çelişmektedir. İslam konusuna gelirsek, yukarıda belirtmiş olduğum yanlış uygulamalardan, Kur'an harıcinde İslamiyete sokulmuş, "hurafe" diye adlandırılabilecek seviyelerde yanlış uygulamalar, Hz Muhammed'in hala tartışılmakta olan ve "sünnet" gibi -neredeyse farza denk- hareketleri, bazı mezhep ve tarikatların, kendi içlerinde uyguladıkları ibadet şekilleri (ki bunların bir kısmı zaman içerisinde İslam geneline de girmiştir) gözden geçirilmelidir. Benim reformdan kastım budur. Kur'an-ı Kerim asla değiştirilmemelidir. |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Kuran yanlış bilinmektedir. En önce müslüman "ben kuranı okudum içerisinde yazılanları kabul ettim" deyip "ben bu kitabın altına tasdik edip imzamı attım" diyebilmektir. Ancak kuran felsefi anlamda mutlak değildir. Zamana ve mekana göre hatta fenomenlere göre inen ayetler vardır. Bu felsefi anlamda bir "mutlak" olamayacağının en açık belirtisidir. Kuranın zaman ötesi olarak vurgulanmasındaki esas tüm zamanlara uygulanabilecek olmasıdır. Bir içki haramdır. İçkinin haram kılınmasına vesile olan sebepler ortadan kalksa bile içkinin haramlığının olmayacağı iddia edilemez. Aynısı zina vs içinde geçerlidir. Bizzat peygamberce " kuranın her asırda yeniden yorumlanacağı" bildirilmişştir. Kalkıpta allahın yüce dinini çağlar ötesine hapsetmek elbette islam gibi sadece ileriyi düşünen bir dinin kabul edebileceği birşey değildir. Kuran bizzat indiği dönemlerde bile bulunduğu topluma kimi reformları getirmiş .Çağının olabildiğince ötesinde durmuştur. Kuran modern gelişmeler çerçevesinde sürekli ve her an yeniden değerlendirilmelidir. İçerisindeki ahkam ayetleri ile fıkhi konular yine kelam konuları vs bunlar felsefe dairesinde sabir durağan konular olmayıp gelişmelere göre bizzat bilimce değerlendirilebilen konulardır. Değişmeyen bir süreç doğal değildir. Değişim kaçınılmazdır. İslam bizzat ilk var olduğu dönemlerde bile kimi değişikliklere uğramıştır. Önceleri kabul edilebilir birşey olan içki sonralları yasak kılınmıştır. Önceleri yasaklanan mesela mezar ziyaretleri sonradan serbest bırakılmıştır. Şartlardan bağımsız bir anlayış iile islamı korumak düşüncesi yanlışlıklara yol açar ki bizatihi kurani bir perspektifle uymamaktadır. Hazırlık, gelişim ,dönüşüm, ve daimi bir ilerleme emirdir. Bu ilahi emirin uygulanabilirliği sürekli bir gözden geçirme ile mümkündür. nihayetinde kuran asla değişmez. Fakat yeniden yorumlanır ve islam temel dinamikleri olarak korunmuştur phidas Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-08-06 11:31 . |
|
|
| #10 | ||
| Alıntı:
Ben müslüman olmadığıma göre ilk şıkkı işaretlemeyeceğim, ikinci şıkkı da işaretlemenin mantığı yok; çünkü zaten ikinci şıkkı bir müslüman işaretleyemez; islama aykırıdır. O zaman bu anket anlamsız oluyor; müslümanlar ilk şıkkı işaretleyecekler. Kalan ateistler, agnostikler, deistler de dinleri toptan reddettiğinden ikinci şıkkı yetersiz bulacaklar... Anlatabiliyor muyum? __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|