Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Atatürkçülük ve Kemalizm

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski25-08-06, 17:49  #1
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Atatürkçülük ve Kemalizm

Atatürkçülük bağımsızlıktır, kemalizm ;emperyalizmle uzaktan uzağa
sevişmektir

Atatürkçülük ilericiliktir. Kemalizm gericiliktir. (1920 lerde atatürk yapmışsa kabul edilir yapmamışsa rededilir.)

Atatürkçülük dehşet bir eğitim hamlesidir.15 yılda mucizevi başarılar sağlanmıştır. Kemalizm günümüzdeki çöken eğitim sistemidir. Öğrenciler kuzey kore deki gibi yetiştirilirler.

Atatürkçülük hurafe ve insanların dini duygularını sömürenlere saldırıdır. Kemalizm , İslama saldırıdır.

Atatürkçülük barıştır yurtta ve dünyada; Kemalizm tüm sınırlarımızda düşmanlar yaratmaktır.

Atatürkçülük bilimdir. Kemalizm YÖK tür.

Atatürkçülük Yurt kardeşliğidir. (kendini türk hisseden herkes türktür) Kemalizm türkçülüğün dinsiz versiyonudur.

Atatürkçülük Milli karma ekonomidir. şartlara uyan modellemelerdir. Kemalizm burjuva yaşayıp nasyonel sosyalizm ile öpüşmektir.

Atatürkçülük çağdaşlıktır kemalizm putçuluktur.

Atatürkçülük fikirciliktir. (beni görmek cismaniyetimi görmek değildir.) Atanın fikirlerine sahip çıkmaktır. Kemalizm Atatürkün mezarının mütemadiyen ziyaretlerle neşelendirilmesidir.

Atatürkçülük halkçılıktır. Kemalizm oligarşidir.

phidas Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-04-07 16:27 .
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 18:05  #2
MK DEVRİM

MK DEVRİM'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

sayın kanaat sizin dediğiniz kemalizm;1938 den sonra türkiyede yürütülen
siyasi iradelerin ta kendisi olduğu anlaşılıyor.Yani demireli,çilleri,erbakanı,
eceviti,özalı,türkeşi,yılmazı,baykalı,menderesi;he psi kemalisttiler.
ben böyle bir şeye kesinlikle karşıyım.Böyle bir terimin bu amaçlara
alet olmasına ise asla sıcak bakamam.
MK DEVRİM is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 18:35  #3
phidas

phidas'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın mahir2005 şöyle demiş:

sayın kanaat sizin dediğiniz kemalizm;1938 den sonra türkiyede yürütülen
siyasi iradelerin ta kendisi olduğu anlaşılıyor.Yani demireli,çilleri,erbakanı,
eceviti,özalı,türkeşi,yılmazı,baykalı,menderesi;he psi kemalisttiler.
ben böyle bir şeye kesinlikle karşıyım.Böyle bir terimin bu amaçlara
alet olmasına ise asla sıcak bakamam.
Aynen öyle sn mahir tüm bu saydıklarınızıda katabilirsiniz. elbette sadece bunlar değiller ama bunlarda bu oligarşiye boyun eyenlerdir...

gidin bakın atatürk hatıra defterine neler yazmışlar mesela erbakan ile mesela tayyip...

Bu oligarşiye eyvallah! diyen herkes bu çerçevededir.
Eski25-08-06, 18:47  #4
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Sn. Kanaat..

Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuç:

Atatürkçülüğe sığınarak, Atatürk'ün her türlü görüşünü, düşüncesini kendi emellerine göre saptıran, bundan rant elde etmeye çalışan kişi, kurum yada kuruluşları Kemalist olarak nitelendirmeniz..

Doğrumudur?? Tam olarak anlatmak istadiğiniz bumu? Yoksa ben okuduklarımdan yanlış bir sonuçmu çıkardım

Saygılarımla..
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 18:53  #5
phidas

phidas'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ÜTOPYA şöyle demiş:

Sn. Kanaat..

Yazdıklarınızdan çıkardığım sonuç:

Atatürkçülüğe sığınarak, Atatürk'ün her türlü görüşünü, düşüncesini kendi emellerine göre saptıran, bundan rant elde etmeye çalışan kişi, kurum yada kuruluşları Kemalist olarak nitelendirmeniz..

Doğrumudur?? Tam olarak anlatmak istadiğiniz bumu? Yoksa ben okuduklarımdan yanlış bir sonuçmu çıkardım

Saygılarımla..
Melesef öyle...

Atatürkü her türk gibi severim .Her türk sevmese bile ben severim ..

En azından ülkemizi emperyalistlerin elinden onurlu bir şekilde kurtarmıştır. Atatürke kötü söz söyleyemem.

Bu hem vefasızlık olur hemde ciddi bir kul hakkı olur.

Ama atatürkçüyüm diyenleri sevemiyorum.(elbette hepsini değil-fanatik ve çıkarcı olanları ben bunları kemalist olarak adlandırıyorum)

Bewn atatürkçülüğü sadece ve sadece ilerlemek olarak görüyorum. Ama başka kumsallarda dolaşmakta ..

Bu yüzden sn hamasın bir yazısında belirttiği gibi "atatürkten nefret ettirdiniz adamı"

Benim durumda biraz o
Eski25-08-06, 19:08  #6
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Sn. Kanaat daha evvel de belirtiğim birşeyi tekrar etmiş. Atatürkçülüğün içinin boşaltılmasından sonra ileride gerçekten bir ideoloji olarak şekillendirilmesinden bazı kesimlerin çekinmesinden olsa gerek sıra Kemalizm ifadesine gelmiş şimdi onun içini boşaltmaya çalışmış. Daha evvel de söyledim tekrar söylüyorum Kemalizm şayet bir anlamı varsa o Mustafa Kemal'in yolunu takip edenlerdir ki Kemalizm ifadesini ilk kullananlar olan işgal güçleri de bu anlamda kullanmıştır.

Gerek sol gerek sağ cenahın Kemalizm Kemalizm diye kendini yiyip bitirdiği Cumhuriyet'in bürokratik-oligarşik hatta elitist kadrolarına böyle ideolojik eksende yaklaşmak ve adına Kemalizm demek kadar manasız bir durum yoktur. Bu sol içinde aynıdır sağ içinde aynıdır. Nitekim Kemalizm ifadesini olumsuz anlamda kullanan her iki cenahında kendi içerisinde tutarlı nedenleri vardır. Radikal Sol Kemalizm'i feodalizmden kapitalizme geçiş olarak,radikal sağ ise din devletinin önündeki engel olarak görmekte.

Buraya kadar herşey anlaşılır görünüyor . Anlaşılmayan olan bu bürokratik-oligarşik hatta elitist yapıyla ne sağ ne sol cenahın yüzleşmemesi. Sistem ile mücadele etmek yerine kendi yarattıkları Kemalizm hayaletine vurmaya çalışmak 70 yıldır neyi değiştirmiş düşünen tartışan yok. Bir Kemalizmdir gidiyor.

Kemalizm diyorsunuz. Kemalizm referans gösterilebilecek bir siyasi hareket var mı? Sınırları neledir ? Teorinin içerdiği yaklaşımlar nelerdir ? Yanıt yok ya da varsa : Kemalizm Cumhuriyetin bürokratik-olişgarşik yapısıdır. Yapısıdır yapısıdır da ya gerisi ?

Dedim ya herkesin ağzında bir Kemalizm.
Milliyetçisinden,komünistine,islamcısından ulusalcısına. Ulusalcısı demişken onların durumu daha vahim. Kemalizm kemalizm diyip oy toplayacaklarını sanıyorlar islamcılar da ya bunlar oy toplarsa bundan diyip Kemalizmi karalamaya başlıyorlar. Sn.Kanaat'ın yaptığı gibi 80lerden sonra Atatürkçülük denince akla gelenler artık Kemalizm denince akla gelir olmuş bir de Kenan Evren'e Kemalizm dedirttirseniz işlem tamamdır.

Daha önce dedim tekrar diyorum.Bu mesajda bu söz çok tekrar ediyorum ama son bir kez daha. Kemalizm diye bir şey varsa şayet o da Mustafa Kemal'in yoludur,onu takip etmek demektir. Mustafa Kemal ''Bağımsızlık benim karakterimdir'' demişti. Şimdi size soruyorum bağımsız mıyız ?
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 19:13  #7
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Zaten tüm sorunlar:

(..-cü) ve (..izm) takilarindan sonra basliyor.

Bu takilarin her ikisini da kaldirdiginizda; devletin tepesinde, orasinda burasinda, kiyisinda kösesinde asla Atatürk´ü anlayan bir kisi dahi bulamayailirsiniz?

Demek ki, Atatürk´ün gölgesinde, heykellerin arkasinda sahtekarlik kol geziyor.
Haklisiniz.
Heykel ve bayrak dikip, bunlara sarinanlardan korkmak gerek.
saygilar

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-08-06 21:11 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 19:19  #8
phidas

phidas'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Seha şöyle demiş:

Sn. Kanaat daha evvel de belirtiğim birşeyi tekrar etmiş. Atatürkçülüğün içinin boşaltılmasından sonra ileride gerçekten bir ideoloji olarak şekillendirilmesinden bazı kesimlerin çekinmesinden olsa gerek sıra Kemalizm ifadesine gelmiş şimdi onun içini boşaltmaya çalışmış. Daha evvel de söyledim tekrar söylüyorum Kemalizm şayet bir anlamı varsa o Mustafa Kemal'in yolunu takip edenlerdir ki Kemalizm ifadesini ilk kullananlar olan işgal güçleri de bu anlamda kullanmıştır.

Gerek sol gerek sağ cenahın Kemalizm Kemalizm diye kendini yiyip bitirdiği Cumhuriyet'in bürokratik-oligarşik hatta elitist kadrolarına böyle ideolojik eksende yaklaşmak ve adına Kemalizm demek kadar manasız bir durum yoktur. Bu sol içinde aynıdır sağ içinde aynıdır. Nitekim Kemalizm ifadesini olumsuz anlamda kullanan her iki cenahında kendi içerisinde tutarlı nedenleri vardır. Radikal Sol Kemalizm'i feodalizmden kapitalizme geçiş olarak,radikal sağ ise din devletinin önündeki engel olarak görmekte.

Buraya kadar herşey anlaşılır görünüyor . Anlaşılmayan olan bu bürokratik-oligarşik hatta elitist yapıyla ne sağ ne sol cenahın yüzleşmemesi. Sistem ile mücadele etmek yerine kendi yarattıkları Kemalizm hayaletine vurmaya çalışmak 70 yıldır neyi değiştirmiş düşünen tartışan yok. Bir Kemalizmdir gidiyor.

Kemalizm diyorsunuz. Kemalizm referans gösterilebilecek bir siyasi hareket var mı? Sınırları neledir ? Teorinin içerdiği yaklaşımlar nelerdir ? Yanıt yok ya da varsa : Kemalizm Cumhuriyetin bürokratik-olişgarşik yapısıdır. Yapısıdır yapısıdır da ya gerisi ?

Dedim ya herkesin ağzında bir Kemalizm.
Milliyetçisinden,komünistine,islamcısından ulusalcısına. Ulusalcısı demişken onların durumu daha vahim. Kemalizm kemalizm diyip oy toplayacaklarını sanıyorlar islamcılar da ya bunlar oy toplarsa bundan diyip Kemalizmi karalamaya başlıyorlar. Sn.Kanaat'ın yaptığı gibi 80lerden sonra Atatürkçülük denince akla gelenler artık Kemalizm denince akla gelir olmuş bir de Kenan Evren'e Kemalizm dedirttirseniz işlem tamamdır.

Daha önce dedim tekrar diyorum.Bu mesajda bu söz çok tekrar ediyorum ama son bir kez daha. Kemalizm diye bir şey varsa şayet o da Mustafa Kemal'in yoludur,onu takip etmek demektir. Mustafa Kemal ''Bağımsızlık benim karakterimdir'' demişti. Şimdi size soruyorum bağımsız mıyız ?
Sn seha .Yazdıklarınızın bir kısmına katılamıyorum. Neden.

Eğer kavramlar olarak yla çıkarsak haklısınız. Bu kavramları kullanmam belki haksız .

Fakat ben sonuçlar veya genel olarak konsept düzeyinde bakıyorum olaya.

Evvela kemalizm diye bir ideolojiden bahsedilemez. Bu Kurtuluş savaşı ile gelen başarının bir izm ile süslenmesi olacaktır ki bunu böyle görmek pek te vijdani değil.

Atatürk bir ulusun yürütümü konusunda başarılı olmuş bir liderdir.

Ülkede kısa sürede gerçekçi yenilikler yapılmıştır.
Fakar yapılanlar Atatürk ve onun değerleri bakımından lokaldir.

bir başka modelde birebir uygulanamaz.

Bu vesile ile her ulus benim atatürkten anladığım kadarı ile kendi şartlarına göre gelişim ve kalkınma hamleleri yapabilmelidir.

Ben kemalizmi yeni bir kavram olarak adlandırmıyorum.

Sadece Atatürkü anlamayıp kendi faşizmlerini günümüzün dünyasına dayatanları kınıyorum.

İlericiliği anlayamamayı gelişmeyi anlayamamayı yada bilerek kimi çıkar davaları ile karmaşıklaştırmayı kemalizm olarak görüyorum.

Şöylede diyebiliriz...

İyi niyetli atatürkçüler atatürkçü

kötü niyetliler kemalist.

Hedefin kavramlar değil. Atatürkçülüğü başka kumlarlarda yüzdürmek isteyenlere bir tepki diye düşünüyorum.
Eski25-08-06, 19:30  #9
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Alıntı:
Sayın kanaat şöyle demiş:

Ben kemalizmi yeni bir kavram olarak adlandırmıyorum.
Sadece Atatürkü anlamayıp kendi faşizmlerini günümüzün dünyasına dayatanları kınıyorum.
İlericiliği anlayamamayı gelişmeyi anlayamamayı yada bilerek kimi çıkar davaları ile karmaşıklaştırmayı kemalizm olarak görüyorum.
Şöylede diyebiliriz...
İyi niyetli atatürkçüler atatürkçü
kötü niyetliler kemalist.
Bu tür bir tanımlama karşı olan biri olarak size katılamayacağım. Eğer sistem ile problemimiz varsa bunu doğrudan belirtmeliyiz. Sorunu Kemalizm diye bir tanımlama yaratıp arkasına saklamak daha sonra da yarattığım Kemalizm'e en sert yumruklarımızı atıp, sistemi tokatlamak 70 yıldır ne getirmiştir, oturulup düşünülmesi gerekir.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski25-08-06, 19:41  #10
komutan

komutan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Ülke / Şehir: Vatansız yerden

Kemalizm diye bir ideoloji yaratma hevesinde olanlar bu heveslerinden vazgeçmelidir..
Kemalizm yeni birşey getirememiştir..
Ekonomik alanda yeni denilebilecek bir ekonomik sistem geliştirememiştir..
Olsa olsa dönemin Rusya ve Avrupasından birşeyler almıştır..
Ciddi anlamda eğitim ve sağlık gibi alanlarda politikalar izliyememiştir..
Bir konuda gerçekten yaratıcı olduğu söylenebilinir..
Din konusunda yaratıcı olmuştur.
Ama ciddi anlamda bir ideoloji olmak için sağlam doktrinler sunmak gerekir..
Öyle yarım yamalak yapmakla olmaz..
Atatürkçü olmak daha farklıdır..
Öyle bir ideolojiyi içinde barındırmaz..
Her telden çalar..
Yurtta sulh cihanda sulh ilkesini benimser ama en anti demokratik yasaları da bölünmez bütünlük bahanesi ile dayatır..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı