"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
"100 Temel Eser" Çocuklara Küfür Öğretiyor/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| "100 Temel Eser" Çocuklara Küfür Öğretiyor Yayınevlerinin hazırladığı, ancak denetimden geçmeyen maniler, bilmeceler, atasözleri ve deyimlerle ilgili kitaplar, hakaret ve argo ifadelerle dolu. İlkokul öğrencilerinin okuması için Milli Eğitim Bakanlığı'nın tavsiye ettiği bazı roman çevirilerine de dinsel terminoloji hakim. Milli Eğitim Bakanlığı ilköğretim öğrencileri için 2005 yılında 100 eserin okunmasını tavsiye etti. Aslında 'tekerlemeler, deyimler, atasözlerden seçmeler, bilmeceler, ninniler ve manilerinden seçmeler' gibi kitaplar Bakanlık tarafından hazırlatılacaktı. Ancak bu yapılamadığı için yayınevleri kendi kitaplarını bastı ve bunları da 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' başlığı altında satışa sundu. Kitaplar Talim Terbiye Kurulu'na onaylatma zorunluluğu bulunmadığı için denetimsiz bir şekilde ilköğretim çocuklarına ulaştı: Deyimlerde Argo İfadeler "Ağzına sı...": Bir kimseye, birşeye büyük zarar verecek bir iş yapmak. "Aklı b.kuna karışmak": Korkudan şaşkına dönmek. "P.ç kurusu": Yaramaz ve soysuz çocuk. Çocuklara okunması için Bakanlık tarafından tavsiye edilen kitaplar argo ve küfür dolu. Normal şartlarda okunması bile mümkün olmayan cümleler deyim gibi sunuluyor ve karşılarında sözüm ona anlamları yazılıyor. Üstelik deyimler kitabında deyim olmayan ifadeler yeralıyor. Bilmeceler 'Türk Bilmecelerinden Seçmeler' kitabı da ne dil bilgisi kurallarına uygun ne de anlam bütünlüğü var. Bilmeceler de argo sözcükler öne çıkıyor. Aile içinde hiç kullanılmayan, sokakta bile duyulması nerdeyse imkansız sorular bilmece adı altında öğrencilerin kullanımına sunuluyor. "Karşıda oturur s.kini yere batırır" (Körük) "Don içinde dik durur" (Mum) "Dağdan gelir gıdacık gömlek belde, k.ç açık" (Patlıcan, keçi, oğlak) Romanlar Romanlar da yayınevlerinin ideolojilerine göre değişiyor. Bir klasik haline gelmiş yabancı çocuk kitaplarında kahrmanlara Türkçe isimler veriliyor. Heidi'nin dedesinin adı 'Alp', Pinokyo'nun marangoz babası Gephetto'nun adı da 'Galip Dede' olarak değişiyor. Pinokyo, 'Allah rızası için' dilenirken, Andersen'in masalları 'bir varmış bir yokmuş, Allah'ın kulu çokmuş'la başlıyor. Kaynak: CNN Türk __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-08-06 22:47 . |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Hareket Halinde
| Alıntı:
| #3 | |
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| Evleri sarı boya Gel yarim doya doya İç vereme tutuldum Gamıma koya koya Kara kabak bağ atar Altında yılan yatar Ben bilmem mi a yarim Goynunda neler yatar Irmak gumsuz galır mı Dibi sonsuz galır mı Senin gibi güzelin Goynu yarsız kalır mı Su koydum su taşına Masanın ortasına Memelerin benziyor Ferik yumurtasına Sarı pabuç tokalı Benim yarim Molalı Alacaksan tezce al Şimdiki kızlar pahalı Mendilin ipeklisi Tarlanın tezeklisi İyi olur oğlanlar Karının göbeklisi Ecevit'in kafası Cum Sezer'in sopası Aptal olduk hepimiz Kafaları kopası Kediler köpekler ile savaşır/Miçik deyu çarşı çarşı dolaşır/ Mekbeti'si ehl-ırz'a ulaşır/ O...lar kendi erin beğenmez (sözcük açıkça yazılı) Seçilen atsözleri Tabak mısın, it bo.una muhtaçsın İlkbİz Yayınevi tarafından yayınlanan ve Adem Kaymakçı tarafından hazırlanan, "Türk Atasözlerinden Seçmeler" isimli kitapta da küfür ve gayri ahlaki ifadeler yer alıyor: * Garip itin kuyruğu bacağı arasında (gö.ünde, kıçına kısık) gerek olur; Sığıntı durumunda olan kişi yabancı bir yerde hiçbirşeye karışmamalı, sessiz kendi halinde yaşamalıdır. * İbibibik sende bu gö. var, çok yuvalar korkutursun "Kötü huylu kişi, nereye gitse çevresine kötülük saçar. Hangi işe el atsa o işi yozlaştırır." * Şaşkın ördek başını bırakır, kıçından dalar. "Ne yaptığını bilmeyen kişi, işi tersinden yürütmeye kalkar." * Tabak mısın, it bo.una muhtaçsın "En değersiz nesnenin ya da hiç beğenilmeyen kişinin de işe yaradığı konu vardır." kaynak: www.kanalturk.com.tr |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Uzaydan gelmedi bu bakanlar ve müsteşarlar.Halk seçti bunları ve bu bu forumda bile %17 almış AKP!!Bu halk uyuduğu sürece başımıza daha çok çorap örecekler."Toplum hak ettiği şekilde yönetilirmiş" Niye "al ananıda git dediği daha iyi anlaşılmıyormu? Saygılarımla |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|