| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Aziz NESİN/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| BAĞIŞLA Ya zamanından çok erken gelirim Dünyaya geldiğim gibi Ya zamanından çok geç Seni bu yaşta sevdiğim gibi Mutluluğa hep geç kalırım Hep erken giderim mutsuzluğa Ya her şey bitmiştir çoktan Ya hiçbir şey başlamamış Öyle bir zamanına geldim ki yaşamın Ölüme erken sevgiye geç Yine gecikmişim bağışla sevgilim Seviye on kala ölüme beş Aziz NESİN __________________
...Pencereleri açmalı, kitapları düzenlemeliyim Belki bir yağmur yağar akşama doğru Yarıda bıraktığım şiirleri tamamlarım...ahmet telli |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Mutluluğa hep geç kalırım Hep erken giderim mutsuzluğa... Sayın mektup teşekkürler |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Kendi adıma çok şey öğrendiğim bir yazardır... Özellikle oğlu ali nesin ile öğrencilik dönemlerindeki mektuplaşmaları bana çokşeyler öğretmiştir. Bir diğer hususta korkudan korkulması gerektiğini ben ilk defa ondan öğrendim... Dinimizin kötü niyetli kişilerce nasıl kullanılabildiğini , dindar insanların saf yanlışlıklarını belkide en iyi o dile getirebildi... zübük iyi bir örnektir. Birçok kitabının yanında yüz liraya bir deliyi hatırlıyorum. Kötü anılan bir kişidir genellikle. Ben öyle düşünmüyorum. Tüm servetini eğitim için ayırmış olması da ayrı bir takdirdir. Bu yönü bence herkese örnek olmalıdır. Eğitim desteklenmelidir. Bu yüzden hiç bir zaman onun vakfında dinsiz çocuklar yetiştiriliyor diye düşünmedim. Öyle olsa bile eğitim kutsaldır. Ben eğitimden korkmam. |
|
| #4 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Tam hatırlıyamıyorum seneyi.Bir etkinlik için Anadolu'nun küçük bir şehrine beraber gitmiştik.Çatalca'dan onu almak için gittiğim vakıfta 12 Eylülcü bir albayın yurtda müdürlük yaptığını öğrendim.Aydınlar meselesinde Aziz Nesin ile ilgili boyunu ve bacaklarını ilgilendiren üslubu farklı bir eleştiri yapar albay ve emekli olunca bir davette karşılaştığı Aziz Nesin'den yurtta çalışma önerisi alır.Aziz Nesin'in traş olmasını beklerken dinlemiştim emekli askerden.Ve Aziz Nesin'e duyduğu saygı her halinde belli oluyordu.İstanbul'u tanımıyordum,Beyoğlu olduğunu düşündüğüm yerde tanıdığı bir köfteciye gittik.Ben sadece onun yemek yemesini seyrettim.En son irmik helvası istedi ve elleri ile bir tek irmik tanesi bırakmadan hepsini yedi.Sonra insan emeği üzerine düşündüklerini anlattı bana.Yurtta çocuklarınada aynı şekilde davranmalarıgerektiğini anlattığını ifade etti.Zaten bunu görmemek mümkün değildi.Beraber yaptığımız yolculuk boyunca daha yeni dağılan SSCB hakkındaki düşüncelerini öğreneceğim sorular sordum.Sadece aklımda kalan sosyalizmin tekrar ve eskisinden daha güçlü olarak tarih sahnesinde yerini alacağını söylemesiydi. Anadolu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-08-06 14:33 . |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| ACININ DUVARI ASLINCA Kendisi çatlamadan Toprağı çatlatamaz tohum Asmışım sinirini mutsuzluğun Ayrımsayamıyorum bile öyle mutsuzum Acısını artık duyamıyorum Ki kendim öyle bir acı olmuşum Nasıl görmezse göz kendini Kendimi arıyor bulamıyorum __________________
ne kadar bilirsen bil ne kadar anlatırsan anlat senin bildiğin karşındakinin anladığı kadardır.MEVLANA ANTİ_AKP |
|
| #6 | |
| O denli o denli çok beklettin Alıştırdın bekletmeye kendini Çok zamanlar geçti de geldin Senden çok seviyorum senin özlemeni. Aziz Nesin __________________
...Pencereleri açmalı, kitapları düzenlemeliyim Belki bir yağmur yağar akşama doğru Yarıda bıraktığım şiirleri tamamlarım...ahmet telli |
|
| #7 | |
| Son Konuğuma Mektup Canalıcıma, Uykumdayken, kancikçasina baskin verme! Gelince de, saygisiz konuklar gibi oturup, yerlesip, siftinip çöreklenme! Seni bir müzmin tedirginlik olarak derime yapismis, canima sivismis olarak kendimde duymayayim. Düsün ki ben seni, varligimin bilincine vardigimdan beri beklemekteyim. Bunca zamandir beklenen bir konuga yarasir bir sayginlikla gel! Sana olan saygimi yitirtme bana. Gürültülü patirtili gelme! Kimseler duymasin geldigini. Bir sen bil, bir de ben bileyim, yeter.Gelisin, herkesleri ayaga kaldirmasin. Tam bana göre, bana uyan bir davranisla gel. Sessiz, sürdügüm bunca yillik yasamima yarasacagi üzre suskun, gel. Çünkü benim için geleceksin, beni almaya geleceksin, baskalarini tedirgin etmeye degil. Uykumda birden bastirma ki, bunca yildan beri gelisini gözledigim en gerçek ve en son konuguma göstermem gereken saygida bir eksikligim olma-sin. Saygiyla ayaga kalkip seni buyur edeyim. Almak istedigini, sana onurla kendim sunarak vereyim. Bir yasam boyu çektiklerimi az bulup, bana bir de sen çektirmeye kalkma! Her ne çektimse hepsine güleryüzle katlandim, onlari salt kendim bildim. Üzünçlerimi kendime sakladim, sevinçlerimi el'le bölüstüm. Sonum da böyle olsun isterim. Bilirim güçlüsün. Kimselere egilmemis basim, senin önünde egilebilir, ama bunu bana yaptirtma! bana yasamimi yadsitip, sonumda beni kendimden utandirtma! Senin amasizligindan böyle bir yigitlik bekliyorum, bana önünde bas egdirtme. Güleryüzle gel, gülümseyerek karsilayayim seni... Dimdik yasadim, sen de beni dimdik kucakla, al götür. Pusu kurma, arkadan vurma. Ayakta karsilasalim soylucasina... Öyle çelebicesine gel ki, seninle gitmek için istekleneyim. Senin gelisinle ikimizin birden gidisi bir olsun. Simdi var, simdi yok olalim. Bekletme beni. Elini çabuk tut. Her sey birdenbire olsun. Sen öyle bir kesin gerçeksin ki, sana yalan da söylenemez. Bütün yasamimda çagdaslarimdan hiçbirini kiskanmadigimi bilirsin; iyi yürekliligimden degil, hiçbirini kendimden büyük görmedigimden... Yine bilirsin, yaptiklarimla da, yapmayi tasarlayip .......... .......... Aziz Nesin |
|
| #8 | |
| BENDE KAL Bir tohum verdin çiçeğini al Bir çekirdek verdin Ağacını al Bir dal verdin Ormanını al Dünyamı verdim sana Bende kal Aziz Nesin |
|
| #9 | |
| Kendiliğimden şiir yazmadım Şiir yazdırttı kendini Hiçbir seviyi ben bırakmadım Seviler bıraktırttı kendini Kaçmadığıma bakmayın siz Döğüştümse namus deyip Hiçbir kavgayı ben çıkarmadım Kavgaya zorladılar beni Bu amansız yarışa kendim girmedim Soluk soluğa yarışta buldum kendimi Gönüllü katılmadım hiçbirine İstesem de istemesem de yarışa kattılar beni Biliyorum ki yazılan artık yaşanmaz Ben yazmak istemedim Yaşamak istedim sevgimi Kendileri yazdırttılar kendilerini.... Aziz NESİN __________________
|
| #10 | |
| atam, hala yaşıyorsak: edepsizlik sayesinde! altı oku soruyorsan, politika dehlizinde! hele partin senden sonra, devrimlerin tavizinde! vasfedeyim halimizi, kalemime ver izin de! yobazlarla gericiler, onlar bizden daha zinde! 'atam, atam...' derler ama, bir adınız var sizin de... halkçılıkla devletçilik: anlatamam, çok hazin de... çoktanberi sahteciler, ağır çeker her vezinde! tek umut var, o da yalnız, amerikan dövizinde! sorma ata'm, halimizi, hal mi kaldı anlatacak... işte geldik dizindeyiz! yata yata çok yorulduk, tatil yaptık, izindeyiz! sanayide henüz daha, cafer için lazım diye, amerikan bezindeyiz! geçeceğiz avrupa'yı ama şimdi izindeyiz! hocamız var, hacımız var, uçan kuşa borcumuz var, el oğlunun ağzındayız! ama bizi zor bulurlar, bahar, yaz, kış izindeyiz! evet, doğru söylemişsin: 'türk milleti çalışkandır! ' biz de senin tezindeyiz! dinlenmekten yorulduk da, onun için izindeyiz! zinde kuvvet diye söz var, kimse bilmez adresini, ah izindeyiz, vah izindeyiz! bugün değil, bu yıl değil, çoktan beri izindeyiz! ilerledik ata'm öyle, şimdi görsen tanımazsın: amerikan tarzındayız! arasan da bulamazsın, otuz yıldır izindeyiz! Aziz Nesin __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|