"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Tecavüz Olaylarındaki Artış../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
| Hergün gazetelerde okuyoruz tecavüz haberlerini.. Tabi birde açığa vurulmaktan korkulup sineye çekilenlerde var.. Duruma birde bu açıdan bakılırsa tablo cidden vahim.. En son okuduğum haber, 19-20 yaşlarındaki iki gencin 80 yaşındaki yaşlı bir kadına tecavüz etmesiydi.. Açıkçası merak ettiğim konu şu, bayanların özgürlük adı altında teşhirciliğe varan kıyafet seçimleri tecavüz olaylarının artışında etken olabilirmi?? Yoksa tecavüze yeltenme tamamen psikolojik bir sorunmudur?? Saygılarımla.. __________________
Her an bir çarpıntıyı yaşamaktayım Her an çılgın bir heves dağlıyor kalbimi Tanrım, ben mi hayatı aşmaktayım Yoksa hayat mı aşmakta beni... |
|
| #2 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Eskiden daha çoktu sanki. Şimdi mi artmış? |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Çok içimizi acıtan bir sorun. Tecavüz nedir diye düşünmeye başlayınca insaN ne olduğu konusunda gerçekten şüpheye düşüyor. Kendini ve cinselliğini sorguluyor. Bundan yıllar önce serpil yeşilyurt isimli bir öğretmenin tecavüz edilip öldürülmesinden sonra bunun mantığını günlerce düşünmüştüm. Bu olay beni çok etkilemişti... Birkaç dakikalık veya saatlik bir zevk için nasıl olurda bir insanın canına kıyılabilir? Bu nasıl bir tatmindir. Asla bir hayvanın böyle birşey yapamayacağını biliyorum. İşte bu yüzdende hep insan nedir? sorusu kafamı kurcalamıştır. Birçok yönden değerlendirilebilsede genelde erkeklerde görülen bu eğilimin nedenleri nedir? Ben cinsel baskı ile alakalı yetiştirilmeyi gerçekçi bulmamaktayım . Birçok toplumda çeşitli hallerde rastlanabiliyor. Ben tecavüzden genel anlamdanda öte içimizi acıtan diye bahsettiğim gerçekliğe vurgu yapmak istiyorum. Erkeğin kadına tecavüzü... Kendi karısına bile tecavüz edebilen insanların olduğunu düşünürsek birçok yazıda dile getirdiğim cinsellik nedir? sorusunun biz erkeklerce bilinmediğinden dem vuruyorum. bilinmiyor Dahası nedir diye düşünülmüyor. Klişeleşmiş "cinsel eğitim" şablonları ile medeniyet turları atılıyor. Ama bir taraftada önden kuyruklu gillerden erkek cinsleri iğrenç eylemlerine devam ediyor. Aşktan ve sevgiden soyutlanmış cinsellik elbette ilk nedendir. Tecavüz ilkel bir olay değildir bilakis modern toplumlarda oldukça sık görülmektedir. Amerikada bir yazıda okuduğuma göre her 12 saniyede bir kadın tecavüze uğramaktadır. bir diğer husus ki buda en önemli nedenlerdendir. Erkeklerin kadına bakışlarıdır. Erkeklerin gözünde kadın cinsel kimliğiyle varolabilmektedir. Ne yazıkki bir kadından cinselliği alırsanız geriye boş bir çuval gibi yere yığılan bir anlamsız varlık kalmaktadır. Bu iğrençtir ve ilkeldir. Ama gerçekliğede bir o kadar uygundur. Kadının bir anne bir kızkardeş ve bir eş hayat arkadaşı olduğunun göz ardı edilmesi ataerkil toplumlarda(günümüz anlayışıdır) kadının erkeğin cinsel rahatlatıcısı olarak görülmesi bir diğer nedendir. Sevişmenin bile bir paylaşımdan ziyade bir becerme olarak düşünülmesi veya bilinç ötesinde kabul görmesi bizatihi günümüzdeki modern seksi bile bir karşılıklı şevişmeden bir tecavüze dönüştürebilmektedir. Günümüzde en sık rastlanan cinsel kadın hastalıklarından vajinusmus olması kadınların doğasından çok erkeklerin doğal olmamalarının bir sonucudur kanımca. günümüzde seks bir tecavüzden çok da farklı değildir. Yine orgazm olamama(kadınlar için ) zaten seksi bir tecavüzün ızdırabı haline dönüştürecektir. Bu sorun erkeklerin sorunudur. Erkekler hayata ve doğal olarak sekse bir sahiplenme olarak bakmaktadırlar. Bu kaybetme korkusundandır. Kadınlar ise bir paylaşma olarak bakmaktadırlar. Bu ise varlıklarındaki sevgidendir. Hayat erkekleri dışa dönük kadınları içe dönük şartlarda yaşamaya zorlamaktadır. Erkeklerdeki hormonlar yuvayı korumakla görevli olduklarından saldırıya dönüktür. Kadınlardaki hormonlar yuvanın sıcaklığını korumak üzere sevgiye ve paylaşıma dönüktür. Bu sebeplede kadınlarda "his" çok yüksektir. Kadınlara olan bakışımızı değiştirmediğimiz sürece bu sorun çözülemeyecektir. erkekler kadınını koruması için kendisinde bulunan hormonlarını kadınlara karşı kullanacaktır. Erkek erkektir. Kadında kadındır. İkisinin birleşimi insanı oluşturur. Bu doğal olanıdır. Bu gözle hayata bakmak Tecavüze karşı ilk gerçekçi duruşumuz olacaktır. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sayın chessmaster hemcinslerinize yönelik eleştirisel yaklaşımınız etkileyici ve takdire şayan. Fazla birşey söylemeye gerek yok bence teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum... |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Sn Chessmaster, yazınızı büyük bir dikkatle okudum ve ifade ettiklerinizi yeniden düşündüm, oldukça hedefi vuran, nokta atışı yapan doğru ifadeler. (Derler ya altına imzamı atarım diye, aynı şekilde hissediyorum ben de) Saygılar, teşekkürler.. __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Gerçekten tecavüz olayları,tacizler arttı .Garip bir cinsel uçurum yaşanıyor dünyada.İnsanlar çok mutsuz ,maalesef mutluluğu sadece cinsellikte arıyorlar. Erkeğin kadına sadece cinsel bir obje olarak görmesi diye bir şey yok.Yoksa erkek niye evlensin üstelik fuhuşun son derece kolay yapıldığı bu zamanda .Sorun insanların hayata bakışlarının değişmesi.Toplumculuğun yerini bireyselleşmenin alması.Bireyin topluma yabancılaşması toplum kavramının erezyona uğraması. __________________
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Sadece tecavüz olayları değil, bütün suçlarda oransal olarak bir artış var. Ülkeler modrnleştikçe suç oranları da artış gösteriyor. Modernlerşme medeniyetten uzaklaşmaktan başka bişey değil. Saygılar. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Ülkelerin modernleşmesi ile suç oranlarında artar görüşü,bir orta çağ zihniyetinden başka bir şey değildir.Suç oranlarının artışı tamamen yozlaş ma ve yozlaştırılma ile bağlantılıdır. Birincisi, sistem, yozlaşmanın objektif olarak teşvikçisidir. Halkı yoksullaştırarak, işsizleştirerek, çaresizleştirerek, insanları "geçinmek" için her türlü aşağılanmayı, horlanmayı kabul etmeye ve her türlü namussuzluğu yapmaya zorluyor. İnsanları önce çaresizlik bataklığına atıyor; o bataklık, yozlaşma bataklığına geçiş yeridir. Çaresizlik bataklığına düşen, oradan çıkmak için rüşvete, hırsızlığa, gaspa, fuhuşa, uyuşturucuya sarıldığı anda, öteki bataklığa çekilmiş oluyor. Sefaletin olduğu yerde, her türlü yozlaşmanın üreyeceği, sosyolojik bir gerçektir. saygılarımla |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
bacagi poposu acik birine saldirmak mübah mi diye bir soru akliniza gelmiyor mu? __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Teşhircilik göreceli bir kavramdır. Kimi saçların görünmesini teşhircilik olarak algılarken kimi ise g-stringinin pantolonunun içinden görünmesini normal karşılar. Yalnız ortada bir yanlışın olduğu apaçık ortadadır. O da; bir insanın kıyafetiyle tecavüzü "hak etmesi" arasında kurulan saçma bir bağdır. Hiç bir insan tecavüzü haketmez!!! Ne giyerse giysin... Tecavüzü "hak etmek" diye bir şey olmaz, olamaz. Benim kendi çapımda naçizane tespitim ütopyanınkinden biraz farklı olmakla birlikte, yine giyimle ilgilidir. Ancak benim tespitimde herhangi bir "hak ediş" söz konusu değildir, olamaz. Sorumuz: Son zamanlarda tecavüz olayları neden artmıştır? Bu soruya cevap vermeden önce şöyle bir düşünelim, son zamanlarda artan başka şeyleri... Gerçekten açıklık mı arttı yoksa kapalılık mı? Esasında iki uç noktalarda gezinmekteyiz: Ya çok kapalılık ya ucuz çıplaklık... Ama son günlerde moda haline gelen saçların bile görünmesine izin vermeyen tesettürdür. Kapalılık ihtiyaç olduğu kadar olmalıdır. Eğer ihtiyacın ötesinde kapanılırsa, ihtiyaç doğar. Söz gelimi tüm vücudu tepeden tırnağa kapalı kadınlar arasında açık kollu bir kadın görmek tahammül sınırlarını zorlayabilir. Oysa kısa kollu t-shirt'lü kadın görmeye alışık bir insan veya toplum bunu bir tahrik unsuru olarak algılamaz. Bu örneği semtler arası farklılıklarla da gösterebiliriz. Örneğin Taksim'de dolaştığınız bir kolsuz body ile Fatih'te dolaşamazsınız. Çünkü oradaki erkeklerin tahammül sınırları, Taksim'deki erkeklerden biraz daha alt seviyededir. Ve tahrik olurlar. Dahası bu tahrik oluşlarını belli etme ihtiyacı duyarlar. Laf atarlar ya da sataşırlar. Veya dini bir maske takarak "bu giyiniş caiz değildir" gibi -hatta çok daha rahatsız edici- cümlelerle din bekçiliği yapmaya kalkarlar. Bu din bekçiliğinin daha ötesi bikinili kadınlara saldırmaktır ki sapkınlığın dik alasıdır. Oysa dindarlık nefse hakim olmak değil midir? Nefsine hakim olamayan bir insan ne kadar dindar olabilir? Kadınları mümkün olduğunca kapatarak nefsine hakim olamayışını ört bas etmeye çalışmıyor mu erkek? Kadınların açıkta hiç görünen yeri kalmayınca erkek nefsine hakim olmak sınavından kendince "yırttığını" düşünmüyor mu? Çevresindeki kapalı kadın sayısı artan erkek kolları açık bir kadın gördüğünde "kendime hakim olamadım, n'apayım açmasaydı kevaşe" demeyi kendine hak görmüyor mu? Peki biz, yani kadınlar, neden alet oluyoruz erkeklerin bu acizliğine? Neden taviz veren taraf hep biz oluyoruz da erkek kendini hiç geliştirme ihtiyacı duymuyor? Neden olgun taraf hep biz olmak zorundayız? Onlara neden bu kötülüğü yapıyoruz? Bu sorular daha da genişletilebilir. Mesela, dinler neden erkeklerin elinde oyuncak haline geliyor? Kadınlar neden sahip çıkmıyorlar ve dine kendi anlayış tarzlarını getirmiyorlar? Mahkum muyuz erkek cephesinden yorumlanan din anlayışına? Kapalılık arttıkça açıklığa tahammül gün geçtikçe azalacaktır. Bu doğal ama dehşet verici bir süreçtir. Buna engel olmak elbette yine kadınların elindedir. Tıpkı kadına yönelik baskının her çeşidine karşı tek çarenin yine kadının kendi elinde olması gibi. Tabi öncelikle kadının taviz verdiğinin farkına varması gerekiyor. Bu da maalesef uzun bir süreç. __________________
"Cümleler doğrudur sen doğru isen, Doğruluk bulunmaz sen eğri isen" |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|