| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Devlet nasıl söner?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Jul 2006
| Marksizmin temel argümanlarından birisi, komünist toplumda devletin 'söneceğidir'. Lenin Devlet ve İhtilal kitabında Marx'ın Paris Komünü değerlendirmeleri ve 1917 Ekim Devrimi'ne de dayanarak şu genel förmülasyonu yapmıştır. (Yanlış yada eksik bilgim düzeltilsin lütfen) 1-Tüm halkın silahlandırılması 2-Bürokrasinin istenildiği an görevden alınabilir olması 3-Üretimi güçlendirme.... Bu üç formüllü de ele alarak sizce devlet nasıl söner? Kişisel görüşlerim olmakla birlikte genel yaklaşımı ve bilgileri de görmek istedim. Çok Önemli Not: Bu başlıkta 'devlet söner mi, sönmez mi, devletsiz yaşanır mı yaşanmaz mı' tartışmasına girilmeyecektir. Konu söylem olarak 'devletin söneceği' ön kabulüne dayanır. Kabul Ancak bu konunun sadece politik olarak devletin söneceğini kabul edenlere değil, devletin sönmesi üzerine düşüncesi olan herkesin katılımını bekliyorum. Devletin neden sönemeyeceği tartışma konusu olmayacaktır.... Bunun dışındaki tartışmalar için lütfen ayrı başlık açılmasını rica ediyorum. BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Devlet söner. Ama, Alıntı:
![]() devleti söndürmek icin, bürokrasiyi görveden alabilecek gücler kimlerdir. Halkin silahlandirilmis olmasi ile en komik cözümdür devletin sönmesi icin. Üretimi gücleldirme 120 yili öncenin hayaliyidi. O zaman mavi gömlekliler, otomasyon üretim bicmi, dünya pazarlarini bunca tekel altinda deflasyona yol acacak bicimde üretim fazlaligi sonu üretimin nasil ve ne amacla güclendirilecegi pek acik degildir, bilimiyordu cünkü. Dayanilan tez; dünya üretiminin dünyaya yetecegi, insacil bir aciklamadan öte degil bence. Bu kosullarin hic biri dünymizda bu gün yok. Devletler nihayetinde kendilerini söndürecek. inasna düsen görev de, degisen dünyanin her haline hazir olmak, degisim sürecini en az zarar ile, haklarini savunarak, ucuz kahramanliklar yapmadan yeni düynya kendilerini kültürel, bilimsel vr düsünsel olarak hazirlamasiyla devletlesin sönmesi düsünceleri uzan zaman yayilacak bir ütopyadir simdilik. Devletlerin sönmesini tartismak icin paranin asla kullanilmadigi, bir sistemin ilk isiklarini dahi göremiyoruz bu gün. sagilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Devleti söndürebilcek tek olgu üreticilerdir.Onlarında Aşağıdaki alıntıda belirtilenlerin hepsini rededip.Onurlu bir şekilde isyanı ile olur. "Yönetilmek demek, izlenmek, tahkik edilmek, casusluğa maruz kalmak, yönlendirilmek, kanuna tabi kılınmak, içeri tıkılmak, fikir aşılanmak [ing. indoctrinate], vaaza çekilmek, kontrol edilmek, değeri saptanmak, değerlendirilmek, sansüre uğratılmak, emir altında tutulmak; ne hakkı, ne irfanı [ing. wisdom], ne de erdemi [ing. virtue] olmayan yaratıklar [olmak] demektir ... Yönetilmek demek, birinin [bir kimsenin] her hareketinin, her operasyonunun veya her işleminin dikkate alınması, kaydedilmesi, istatistiklere geçirilmesi, vergi altına alınması, mühürlenmesi, fiyatlanması, değerinin biçimlenmesi, patent verilmesi, lisans verilmesi, yetki verilmesi, tavsiye edilmesi, tembih edilmesi, engellenmesi, reforme edilmesi, doğru saptanması, düzeltilmesi demektir. Hükümet, haraca bağlanmaya, eğitilmeye, soyulmaya, sömürülmeye, tekel altına alınmaya, gaspa uğramaya, baskı altına alınmaya, şaşırtılmaya, soyulmaya maruz kalmak demektir; [ve bunların] tümü de kamu hizmeti ve genel fayda adına [yapılır]. Ve [daha] sonra ilk direniş belirtisiyle veya şikayet ifade eden ilk sözcükle [beraber]; [insan] baskı altına alınmaya, cezaya çarptırılmaya, küçümsenmeye, sinirlendirilmeye, takibata uğramaya, itilip kakılmaya, dövülmeye, kazığa oturtulmaya, hapse atılmaya, vurulmaya, makinalı tüfek ile taranmaya, yargılanmaya, mahkum edilmeye, sürgün edilmeye, kurban edilmeye, satılmaya, ihanete uğramaya; ve bunların hepsinin üstünü örtecek şekilde de alaya alınmaya, dalga geçilmeye, sövülüp sayılmaya ve onuru kırılmaya başlanır. İşte hükümet; işte onun adaleti ve işte onun ahlağı! ... Oh insan kişiliği! Altmış yüzyıldır bu boyunduruğun önünde diz çöken, nasıl olur da sen olursun?" |
|
| #4 | |
Ayrıldı
| Sn canuğur , nasıl söner peki... Buna pek değinilmemil, Sn. Mahir2005 yazdığınız alıntı mı, enbaşında çift tırnak olduğu için soruyorum... BF __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Devleti söndürecek, dünyadaki hizli degisim istegi, bilimsel devrimler, özelikle de degisecek; hem de cok degisecek ve degismekte olan üretim iliskileridir sayin balikci... Daha cok üretim tezi ve üretim araclarina sahip olacak iscilerin isi degil bu degisimi saglacaka itki. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Alıntı:
diye. saygılarımla MK DEVRİM Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-09-06 21:13 . | |
|
| #7 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Devletin sönmesi için en önemli öncül bürokrasiye ve bürokrasinin her an ortaya çıkma ihtimaline karşı her daim teyakkuzda olmaktır. Bürokrasinin ortaya çıkmaması için de merkezi değil, yerel örgütlenmeler ve belediyeler gereklidir, ama sanıyorum ki bu ayrı bir konu. Kısaca doğrudan proleter demokrasisi( gerçekten ama! ) ve gücün yerel örgütlenmelerde, doğrudan demokrasinin işlediği yerel yönetimlerde olması. Günümüzde Zapatistalar ve Brezilya Topraksız Köylü Hareketi bir nebze olsun bunu başarabilmişlerdir hem de kapitalist abluka altında. Tabi bunlar temel öncüller, gerekli birçok yan öncül daha var. Üretim gelişmesi de bunlardan biridir tabi.. (Lenin'in tüm halkın silahlandırılması önerisini küçümsemek yersizdir, sanıyorum ki Lenin'in kastettiği bununla orduyu proleter'in çıkarlarında ayrı bir güç(Türkiye'deki gibi) olmaktan kurtarmaktı) Devletin sönme aşamasına aşamalı olarak mı gideceği yoksa koşullar uygun ve olgun hale geldiğinde bir başka (bir nevi anarşist) devrim ile mi gideceği konusunda ne düşünüyorsunuz? __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-09-06 21:34 . |
|
| #8 | ||
Ayrıldı
| Alıntı:
BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. | |
|
| #9 | |
Ayrıldı
| Bürokrasi ve silahlanma bence mihenk noktası, ancak nasılı öneml. Sovyetlerin fark etmeden en başarısız kaldığı kısım bu. Yeniliği Enver Hoca ucundanyakalamış ama o da 'eğitim' ile kaçırmış. Öncelikle Sn.Canugur, herkesi silahlandırma, özel kuvvet bulundurmamadır. Bskı kuvveti yani. Herkes baskı unusur olur. Ancak ordu yu ne yapacağız. Sorusuna cevap bulmak gerekiyor. En kısa sürede makaleleştirmek şartı ile düşüncelerimi açıyorum. -İp ucu döngüsellikte, yani işi gücü ne olursa olsun bireyleri yönetme seçimle değil, koşullara göre görevlendirme, görevde olanı ise işe gönderme. Açayım. Bir Profesör var diyelim. Alanında bilgili. Ama biliyoruz ki kafa ve kol emeği ayırmı sınıflıtoplumun temel göstergesidir. Bu profesör belirli zamanlarda sağlık meslek lisesinde ders vererek ücreti de ders veren öğretmenkadar düşebilir. Elbette bunun tersi her zaman doğru değildir. Yani öğretmene de prof yapmak olmaz. Ancak o öğretmende profun bağlı olduğu birimde yöneticilik yapar. Yada bir genel müdür mü var. Genel müdür belirli zamanlarda alanındaki en alt görevi üstlenir. Kapıcılık ise kapıcılık, hademe ise hademe. Ama bunun tersi yine doğru değildir. Ancak kapıcı olanda kendi alanında en üst noktada görev verilir. Yazarken buldum. Peki ya progun, genel müdürünyerine kim geceçek, ya hemen altındakilerden birisi, yada proflar ve genel müdür niteliğinde olanlar arasında seçim ile. henuz muğlağım.... Bu düşüncelerime tarihsel bir örnek var. !Knuglar...Tanrılar Çıldırmış olmalı filimindeki halk. !Knuglarda eğer bir avcı büyük bri av getirise, diğer avcılar onun miktarına ulaşıncaya kadar, büyük miktarda avı getiren ava çıkarılmıyor. Böylece dengelenmiş oluyor. Düşüncelerim bir fikir oluşturdu mu? Silahlanma konusunda aynı ama biraz farklı... BF.... __________________
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Devletin sönmesi veya söndürülmesinin sağlanması Teorik anlamda mı yoksa Uygulamada mı sorgulanıyor? Yani bunu bir varsayım olarak ele alıp sanki bir laboratuardaki gibi yapay ortam oluşturarak olabilirliğini kanıtlamak için tezler mi ileri sürülecek. Yoksa diyelim ki Türkiye koşullarında bu işin nasıl gerçekleşeceği konusunda gerçek çözüm yolları mı önerilecek. Amaç ne olacak? Bence bu biraz bulanık. Bir de bu konu sanki bu forum için biraz ağır gibi. Ne bileyim ben tereddütlerim var. Size kolay gelsin. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|