"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Ustalardan Anektodlar / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Ustalardan Anektodlar Fransız yazar Voltaire'e sorarlar: -Tanrı ile aranız nasıl? -Selamlaşıyoruz, ama konuşmuyoruz. *** Ünlü oyun yazarı Sacha Guitry, on yedi yaşında yazdığı ilk oyununu bir tiyatroya verir. Tiyatro müdürü oyunu okuduktan sonra görüşünü bildirir: -Çok güzel oyun. Yalnız, sersemlerin anlayamayacağı bazı yerleri çıkarmak gerek. Sacha Guitry: -Peki, anlamadığınız yerleri çıkarın. *** Amerikan asıllı İngiliz şair Eliot, ünlü yazar John Steinbeck'in romanlarını kastederek şöyle bir yorum getirir: -Altmış yaşımı geçtiğimden beri roman okumaya katlanamıyorum. Bu sözü duyduğu zaman elli bir yaşındaki Steinbeck şu karşılığı verir: -Ben de altmışımı geçmeden şiir okuyamayacağımı anlıyorum. *** Bernard Shaw, birgün seçme zevki üzerine karısıyla iddialaşmaktadır. Sonunda dayanamaz. -Boşuna inat etme. Erkeklerin seçme zevki kadınlardan daima üstündür. Karısı bu gerçeği kabul eder. -Haklısın Bernard, sen kadın olarak beni seçmişsin, ben ise koca olarak ancak seni seçebildim. *** "Rüzgar Gibi Geçti"nin Amerikalı yazarı Margaret Mitchell, romanını yayınlayıp, büyük sükse yapıncaya kadar adı sanı duyulmamış sıradan bir ev kadınıdır. Margaret Mitchell'a bu romanından sonra uzaktan yakından kutlamalar yağmaya başlar. Bu arada yazarın komşusu bir kadın kıskançlık duygusuyla karışık bir kutlama sunar: -Kitabın tahminlerin ötesinde güzel. Kime yazdırdın? Margaret Mitchell cevap verir: -Beğendiğine sevindim. Kime okuttun? *** Alexandre Dumas'ya eleştirmenlerden biri sorar: -Bir eserinde "Istırap veren boşluk" diye bir tabir kullanıyorsun. Bu çok manasız doğrusu. Boş şey nasıl ıstırap verir? Meşhur romancı cevap verir: -Senin başın hiç ağrımıyor mu? *** Bu anektodları okuduğum bir kitaptan not almıştım, kitabı bulur bulmaz yazarını ve adını buraya yazarım. Sizin de bildiğiniz, aklınızda kalan, yazılmış olan üstadlarla ilgili enstantaneler ve anektodlar var ise buraya yazın. Benim oldukça hoşuma gitmişti. Saygılar __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Kulaklarının büyüklüğü ile ünlü Galile'ye hasımlarından biri sormuş: "Efendim, Kulaklarınız, bir insan için biraz büyük degil mi?" Galile: "Doğru" demiş, "Benim kulaklarım bir insan için biraz büyük ama, seninkiler bir eşek için fazla küçük sayılmaz mı?" ........................................ Bir toplantıda, bir genç Mehmet Akif' i küçük düşürmek ister: "Afedersiniz, siz veteriner misiniz?" Mehmet Akif hiç istifini bozmadan şöyle yanıtlamış: "Evet, bir yeriniz mi ağrıyordu?" ........................................ Dünya nimetlerine ehemmiyet vermeyen yaşayış ve felsefesiyle ünlü filozof Diyojen, bir gün çok dar bir sokakta zenginliğinden başka hiçbir şeyi olmayan kibirli bir adamla karşılaşır. İkisinden biri kenara çekilmedikçe geçmek mümkün değildir. Mağrur zengin, hor gördüğü filozofa: "Ben bir serserinin önünden kenara çekilmem" der. Diyojen, kenara çekilerek gayet sakin şu karşılığı verir: "Ben çekilirim." Kaynak LiberterKedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-04-08 15:35 . |
|
| #3 | |
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Sep 2006
| Eflatun Eflatun'a iki soru sormuşlar. Birincisi ; ''İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nedir ? " Eflatun tek tek sıralamış : Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler. Ne var ki çocukluklarını özlerler... Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler. Ama sağlıklarını geri almak için de para öderler... Yarından endişe ederken bugünü unuturlar. Dolayısıyla ne bugünü ne de yarını yaşarlar... Hiç ölmeyecek gibi yaşarlar. Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler... Sıra gelmiş ikinci soruya ; "Peki sen ne öneriyorsun?" Bilge yine sıralamış ; Kimseye kendinizi "sevdirmeye" kalkmayın! Yapılması gereken tek şey, sadece kendinizi "sevilmeye" bırakmaktır... Önemli olan; hayatta "en çok şeye sahip olmak" değil, "en az şeye ihtiyaç duymaktır"... kaynak: LiberterKedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-04-08 15:36 . |
|
| #4 | |
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Sep 2006
| NAPOLYON BONAPARTE Küçüklüğünde,okul yıllarında arkadaşları sık sık Napolyon'un boyuyla dalga geçmektedirler."Oğlum"der birisi "Seni büyüyünce savaşa çağırsalar sen bu boyla atına binene kadar savaş biter." Napolyon arkadaşlarına bakar ve şöyle der "Merak etmeyin,ben büyüdüğümde beni savaşa çağırdıklarında ben ata binmeyeceğim,ben atıma bindiğimde savaş başlayacak. İspanya'yı aldıktan sonra İspanya kralı ona "Sen para için savaşıyorsun" diye haykırır."Biz ise şerefimiz için." Napolyon cevap verir "Herkes kendisinde olmayan şey için savaşır." Napolyon'un ordusu zor durumdadır,general gelir ve şöyle der."İmparatorum, savaşamayız düşman 3 katımız gücünde,onlar 150.000 biz ise 50.000 kişiyiz." Napolyon şu yanıtı verir "Onlar 150.000 biz ise 50.000 bir de beni kat, etti 150.000 eşitiz,savaşıyoruz." Napolyon gençken teğmenlik döneminde içine kapanık biriydi.Bulunduğu ortamın civarında partiler verilir insanlar durmadan pervasızca eğlenirken Napolyon hiç katılma isteği duymazdı ortamlarda o pasif duruşu ve solgun çehreli halini görenlere şöyle derdi."Tarih örnekleriyle doludur,gün gelir soluk çehreli ama ihtiraslı olan adamlar öne çıkarlar ve zengin züppelerin, uslanmaz güzel fahişelerin ve onların zamparalarının hakimiyetini ellerine geçirirler. Vaktiyle Fransız hükümetinden biri Napolyon Bonapart'ı bir muharebe sırasında eleştiriye kalkışıp parmağını harita üzerinde gezdirerek: Önce şurasını almalıydınız,sonra burdan geçerek ötesini zaptetmeliydiniz, gibi fikirler yürütünce Napolyon :Evet,onlar parmakla alınabilseydi dediğin gibi yapardım. Ayrıca onunla ilgili şunlar eklenmeli 1-Avrupa'da trafiğin sağdan akması Napolyon'un süngü tehdidine dayanan bir sebeple belirlediği bir olay,başta Fransa,Almanya,Türkiye gibi 51 ülkede direksiyon solda bulunurken Napolyon'un işgal edemeyip etkisini yayamadığı İngiltere ve onun Avustralya,Hindistan gibi sömürgelerinde sağdadır.İnanılmaz mali faturayla karşılaşılacağı için İngilizler bunu değiştiremiyor. 2-Napolyon Türk ordusuna hayrandı.Türkler öldürülebilir ama asla yok edilemezler demiştir bunun yanı sıra bana Türklerden oluşan bir ordu verin tüm Dünya'yı fethedeyim dediği söylenir ancak yine kendisine göre başta Sultan'ın Osmanlısı tüm Asya'ya hakim olmasını Türk-İngiliz birleşik savunmasına karşı bozguna uğradığı Akka engellemiştir. 3-Ünlü sözü "para,para,para"yı bir savaş yapıp kazanmak için ne gerekir sorusu üzerine söylemiştir. __________________ Kaynak LiberterKedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 17-04-08 15:35 . |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| (Aynı kitaptan not aldıklarım) Balzac ile Alexandre Dumas, pek geçinememektedirler. Birlikte Alexandre Dumas'ın bir oyununu izlerken, Balzac, Alexandre Dumas'ı iğneler. -Azizim, bunadığım zaman ben de oyun yazacağım. Dumas: -Aman dostum, ne duruyorsun halde? *** Alman asıllı Amerikalı fizikçi Albert Einstein, şu olayı anlatmasını çok sevmektedir: Bir toplantıda tartışma dönüp dolaşıp görecelik (rölativizm) kuramına gelir. Bilginlerden Ginsberg, bu kuramı açıklamayı üstlenmiştir. Uzun müddet anlatır, sözünü bitirdiği zaman bilginlerden biri: -Ginsberg, sizi dinledikten sonra, sizin Einstein'dan daha üstün olduğunuzu anladım. Çünkü istatistiklere göre bütün dünyada Einstein'ı anlayabilen on kişi varmış. Oysa sizi anlayan tek bir kişi bile yok... __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #6 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jan 2008
| erkeklerde saç uzatmanın moda olduğu bır donemde Necip Fazıl otobüse biner ve uzun saçlı bir genci kız zannederek şöyle der : -Kızım kenara kay da ben de oturayım Genç cevap verır : -Ben kız değilim moruk Bunun üzerine büyük üstad lafı yapıştırır : -Afedersiniz dul olduğunuzu bılmıyordum... |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Kitap gerçekten güzele benziyor.Kitabın adını verir misin? __________________
"Akıllı insan, düşündüğü herşeyi söylemez ama her söylediğini düşünür." Aristoteles |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|