"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Bağnazlık sizce nedir ?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: May 2006
| Sadece dindarlar mı bağnaz diye nitelendirilebilir? |
|
| #2 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Hayır... Bağnazlık bir düşünceye, bir fikre, bir inanca sıkıca bağlanıp, onun dışında bir fikri kabul etmemektir. Bağnazlık yalnızca din için geçerli değildir. İnsan din dışında başka konularda da bağnaz olabilir. Ben her insanın en az bir kaç konuda bağnaz olabileceğini düşünüyorum. Teistler de, ateistler de buna dahil... __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #3 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sn.Lamira şöyle söylemiş:Sadece dindarlar mı bağnaz diye nitelendirilebilir? Bağnazlık kimsenin tekelinde değil.Ama her konuda bağnaz bulabileceğiniz bir ülkede yaşıyoruz.Maalesef solcularında var. __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
| |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Hemen hepimiz az da olsa bağnaz değilmiyiz. Her fikre her düşünceye ilk olarak önyargıyla yaklaşmıyormuyuz. Bu herkeste var. İnsanın kendini koruma içgüdüsünün bir nevi dışa vurumu. Kontrollü olduğunda sorun çıkmıyorda, Kontrolsüz katı bir şekilde önyargılı olunduğunda çok yıkıcı oluyor. Kişinin aydın, cahil, dinli, dinsiz olması olguyu değiştirmiyor. Sanırım bağnazlıktan kastedilen bu grup olsa gerek. |
|
| #6 | |
Felsefe&Konu Dışı ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| bağnazlık bana göre karşındaki kişinin ne söylediği üzerinde düşünmeden onun söylediğini reddetmektir, belki de o kişinin söyledikleri herkes için yararlı olucak şeylerdir, ama bağnaz olan kişi işin bu tarafını düşünmeden anlatmaya calışan kişinin yüzüne sadece gülüp gecer. her insan her türlü fikir üzerinde önce düşünüp ondan sonra kararını vermelidir. arkadaşlar bence dindar olduğunu savunan kişilerden daha fazla bağnaz cıkar, çünkü dindarlığa sarılmış olmak muhafazakar olmayı gerektirir, muhafazakarlık ise yeni ve yararlı olucak kavramları/hareketleri reddetmeyi gerektirir. Ben farklı fikirlere acık olabilen dindar kişiler cok görmedim, ateistler ve sosyalistlerden, demokratlardan vb. kişilerden cok gördüm ama acık fikirlilik ve hoşgörü dindarlarda cok fazla olmuyor kanımca, sizin düşüncelerinizi de öğrenmek isterim bu konuda, teşekkürler. __________________
"Eğer demokrasi adına Cumhuriyet'in temellerine kazmayı vuranlar demokrat ise... Ben demokrat değilim!'' AHMET TANER KIŞLALI |
|
| #7 | |
| Bağnazlık konusunda dini kavramlara bağlı görülenlerde daha fazla görüldüğü fikrine katılıyorum. Bu tamamen kulaktan dolma bilgilerle oluşturulmuş bir zihniyetin tabulaştırılmasından kaynaklanıyor. Kişi dini kural diye algıladığı görüşlere bilimsel bir açıklama getiremeyeceği korkusu, küçük düşme, kendi inaçlarından şüphe duyma korkularından dolayı sorguılayamıyor, araştıramıyor. Çünkü kendi grubunda olanlar "sen inancından şüphemi duyuyorsun" diye suçlanabileceğini düşünüyor. Böylece ne tartışabiliyor, ne sorgulayabiliyor, ne de merak ettiği halde araştırabiliyor. Tabii sonuç bağnazlık oluyor. Bunu sadece dindarlarla sınırlamakta doğru değil. Savunduğu fikri, ideolojisini tam olarak algılamamış, hazmedememiş, bilgilenememiş kişilerde de aynı durum geçerlidir. ben de bizzat kendim bu duruma düşmemek için eleştirileri dikkate almadan araştırma ve ikna olarak inanmaya çalışıyorum. Mantıklı olmak şartı ile her türlü fikre saygı duyarım. Dinlerim. Faydasını da görüyorum. |
|
| #8 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Arkadaşlar, İnanan bir insan olarak ben bu yazıdan rencide oldum. Ne demek "Sadece dindarlar mı bağnaz diye nitelendirilebilir?" Dindarlar bağnaz değildir. Yukarıdaki cümlenin anlamı şudur; Dindarlar bağnazdır ama sadece onlar mı bağnazdır? Bu ne önyargıdır? Bu nasıl mantıktır? Bu nasıl insaftır? Hayret ediyorum bu tip yazılara... __________________
Bilimsiz din kör, dinsiz bilim topaldır. Albert Einstein |
|
| #9 | |
| yazından anlatmaya çalıştığım, Dindar kesimin, Dini bilgilerini kulaktan dolma bir şekilde edinen kişilerin kemikleşmiş kavramları konusunda değişik bir fikre tahammül edememeleri, dinleme zahmetine bile girmedikleri gibi, böyle konuşanları, inançsızlık, münafıklık, kafirlikle suçlama konumuna girmelerini anlatmaya çalışmıştım. Yoksa ben de Dinime son derece düşkün biriyim. Sadece değişik fikir ve teoriler, bilgiler, görüş açımı dahada genişleteceği, kavramları daha boyutlu algılayacağımı düşünerek, aksi de olsa değişik fikirleri dinlemekte sakınca görmüyorum. Sonuçta nasıl yaşamam gerektiğini kendim seçiyorum. |
|
| #10 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: May 2006
| sayın petricli sayın ekabirin yazısını dikkatle okuyun o zaman hayret etmek zorunda kalmazsınız. hem ne çabuk rencide oluyorsunuz anlamıyorum. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|