Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski10-09-06, 00:12  #1
gonca

Giriş Tarihi: Aug 2006
Pandomim

İlk kez televizyonda küçük bir pandomim gösterisi izlemiştim.Yıllar sonra üniversitede tiyatro klübünde pandomim bölümü açıldı ve ben kayıt oldum.İyi ki kaydolmuşum.Hayatımda yaptığım en güzel işlerden biridir.
Bir çok gösterimiz oldu.Hatta tv ye bile çıkmıştık.

Siz pandomim üzerine neler biliyorsunuz?Hiç pandomim gösterisi izlediniz mi ?
gonca is offline  
Eski10-09-06, 13:51  #2
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Sessiz hareketler, jestler, giyinilen çeşitli kostümler, kullanılan yüz ifadeleri yoluyla duygu ve düşünceleri anlatan bir tiyatro türevidir. (Genel bir tanımlama yapayım dedim, akademik olarak daha da açılabilir tabi). Pandomim (pandomima olarak da geçer) Orta Çağ'ın sonunda dinsel nedenlerden ötürü ortaya çıkan bir türdür.
Bu dönemde bazı din adamları Tevrat ve İncil'de geçen bazı olayları canlandırarak halkın üzerinde etki yaratmayı istediler. Elbet bunlar da dini propaganda niteliğine büründü ve bu tarz temsiller çıkmaya başladı. Öncelikle kiliselerde sergilenen oyunların konuları sonradan dünyevi meseleleri de ele almaya başladı.

Bir de pandomimlerin ilk temsillerindeki en belirgin özellik belirli bir sahnede veya özel bir kapalı alanda oynanmayışıdır. Yani mesela o dönem için konuşursak; alanlar, çadırlar, avlular, hanlar, hepsi pandomime ev sahipliği yapan yerlerdi.

Dönemin de en belirgin özelliği "sözsüz" olmasıydı oyunların. Bir de bunlar doğaüstü, olağanüstü, mistik ve gizemli olaylardan bahsettiği için de "mister" olarak da söylenirdi.

Yeni Çağ ve yeni tiyatroyla beraber mistik konulardan uzaklaşıp reel dünyaya geçer oyunlar. Realist akımlar ve Akılcılık da etkiler bunu.

Pandomim diyince aklıma ilk gelen insan Fransız Marcel Marceau'dür. Bu sanatı en iyi icra eden insandır bana göre. (İzlediğim kadarıyla). Hatta Michael Jackson'ın o ünlü yürüyüşünün Marceau'dan geldiğini duymuştum.

Başka aklıma gelen... İzleyenler bilirler, Geisha'lar gibi beyaz pudra sürerler pandomimciler yüzlerine. Olmayan cama ellerini sürerler, olmayan ipleri çekerler. Olmayan sigarayı içerler...vs.

Bana gelince, pandomim çok beğendiğim ve hayatımda önemli bir yer tutan bir tiyatro türü değil, her ne kadar tiyatro en büyük aşkım olsa da.. Seslerin tınısı, ve duyguların sesle verilmesi benim için daha anlamlı. Tabi bu benim için geçerli...

Bu kadar, belki sonra yine eklemeler yaparım.

Saygılar..
Eski12-09-06, 16:11  #3
gonca

Pandomim ,tiyatronun bir dalı olmasına rağmen hak ettiği yeri alabilmiş değil bence.Ben pandomim sanatının evrensel olduğunu düşünüyorum ki bu nedenle beni çok etkiliyor.

Neden ülkemizde pandomim tiyatrosu yok merak ediyorum.Akademilerde sanırım eğitimi veriliyor ama ben pandomim tiyatrosunun kurulmasını çok isterdim.Hatta sadece pandomim sanatçılarının oynadığı bir sinema filmi bile olabilir ki sanırım pandomim severler için çok heyecanlı olabilir.

Sayın il-bilge ilginize çok teşekkür ederim .Sanırım pandomime ilgi duyanlar ya da bu sanatı tanıyanlar fazla değil.
gonca is offline  
Eski12-09-06, 16:36  #4
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Bırakın pandomimi ve eski türleri, modern tiyatro türleri de ülkemizde çok iyi bilinmemekte. Tiyatro ile kültür-edebiyat bölümleri haricinde de çok detaylı bilgi edinmek zor. Pandomim gibi kökeni eskiye giden birçok tür akademik eğitimde veriliyor detaylı olarak. Ülkemizde hiç pandomim tiyatrosu görmedim, kurulabilir mi onu da bilmiyorum. Gelişen teknoloji ve çağ ile birlikte insanlar hep daha fazlasına yöneliyorlar. Efektler, (buna her türlü görsel ve işitsel efektler dahil), modernist yaklaşımlar, farklı arayışlar, gelişen yenilikçi akımlar gittikçe yerine yenisini bırakan türler ortaya çıkardılar.

Dediğim gibi pandomim benim ilk önceliklerim arasında değil. Ama ilgiyle izlediğim, öğrenirken de zevk aldığım bir tiyatro türü. Ancak ülkemizde eğitim dışında pandomimle ilgilenen olur mu zaman gösterir. (Çok eski zamanlarda sahnelenmiş eserler olabilir, ya da haberim olmayabilir. Bilginiz varsa düzeltebilirsiniz)

Saygılar
Eski12-09-06, 20:08  #5
gonca

Bir zamanlar Taner Barlas Mim Tiyatrosu vardı.Ben gösterilerini izleyemedim maalesef .Bildiğim kadarıyla sonra mim tiyatrosu kurulmadı.

Dediğiniz gibi bir çok sanat dalı bilinmıyor,ilgilenilmiyor.Toplumumuzun sanata ve sanatçıya bakışı konuşulabilir belki ...
gonca is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)