Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kemalizm ve Faşizm

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski10-09-06, 15:50  #1
günes sold

günes sold'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Kemalizm ve Faşizm

bu sitede bir çok arkadaş Kemalizm ile Faşizmi bir tutmakta. onlara tamamen dürst bir sekilde cevap vermeleri için bir soru sormak istiyorum.

kemalizmle faşizmin neresi benziyor neresi ayrılıyor? o dönemin şartlarında başka bir yöntem var mıydı? kendileri sıfırdan bir ülke yaratsalar nasıl bir sistem izlerlerdi?

saygılarımla...

not: bu konu bir kinaye olarak değil tamamen meraktan sorulmuştur. lütfen mantık çerçevesinde ve üçüncü kişilere saygı göstererek cevap yazalım.teşşekkürler.
Eski10-09-06, 15:59  #2
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde

Ben atatürkçülüğün hiçbir zaman var olmadığını düşünüyorum.Daha doğrusu Atatürk bize belli bir siyasi ideoloji bırakmadı ki biz onun taraftarlığını yapalım.O bize sadece 6 temel taşı korumamızı söyledi bunlar Cumhuriyetçilik,Devletçilik,Milliyetçilik,Laiklik, Halkçılık ve en önemlisi İnkılapçılıktır.Bunlar ülkenin geleceğini her şartta oluşturacak temel maddelerdir.1938den sonra Türk halkı Atatürk'ü ve Atatürkçülüğü somutlaştırma girişiminde bulundu.Her yere heykelleri asıldı,resimleri asıldı.
Ona hakaret eden,eleştiren hapis yattı.Siyasetin yasak olduğu okullarda bile onun resmi var.Yani ölümünden sonra o bir politikacı değilde,tanrı(!) olarak görülmeye başlandı.Kemalofaşizmde benim için budur.Atatürk'ü somutlaştırma,tanrılaştırma faaliyetleri.

Maurad Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-09-06 18:41 .
Maurad is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:04  #3
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul

1934 yılında Ahmed Arif, Siverek İlkolulu'nda öğrencidir. O yıllarda bölgeyi kapsayan Birinci Umumi Müfettişlik sınırları içinde "Vatandaş Türkçe Konuş" kampanyası başlatılmışıtr. Türkçe dışında başka bir dille konuşanlar karakollara götürülüp dövülmekte ve haklarında soruşturma açılmaktadır. Bu uygulamaya ilişkin çarpıcı bir tanıklığı şöyle anlatır halk ozanı Ahmed Arif:

"Siverek'te Kanlıkuyu diye bir yer var. Çok eski bir yapı. Büyük kısmı yakılmış, ama bir tarafı sağlam duruyor. Orada bir karakol var. Yanında da bir yazlık. Zaten orada kış, ya üç ay sürer ya dört ay. Çok sert olur ama, fazla sürmez kış. Yazlığın önünde büyük bir dut ağacı var, boyu göklere tırmanmış. Çanlar takmışlar dallarına. Serçeler dut yemeye geliyor... Yanında kalabalık bir kahve, çok büyük. Nargile fokurdatanlar, çay içenler, tavla oynayanlar.. Kahveyle karakolun arası elli metre kadar.

"Karakolun önünde bir adamı yatırmışlar. Sakız gibi bembeyaz bir donu, bir entarisi, gene ipekten bir puşusu ve ageli var başında. Adam yalın ayak. Polisler falakaya yatırmışlar. Tüfeği takmışlar adamın ayağına, veriyorlar falakayı. Adam "Ya Muhammed" diyor, başka bir şey demiyor. Adamın Arap olduğunu anladım. Çünkü Kürt olsa başka türlü bağırırdı. Zaza olsa başka türlü. Ama adam belli ki Arap. Ya mahkemeye gelmiş ya hükümetle bir işi var. Ya da pazara gelmiş, yağ mı yoğurt mu ne, bir şeyler getirmiş. Orasını pek bilemiyorum. Dediğim gibi dört beş polis yatırmışlar adamı dövüyorlar.

"Biz çocuklar aşağı yukarı yetmiş seksen metre daha yukarıdayız. Olayı görüyoruz. Hepimizin ip sapanı var. İp sapan kullanmak ustalık ister, gerçi her çocuk iki ayda öğrenir kullanmasını. Köylüler der ki: "Kurt tabancadan, tüfekten korkmaz, ip sapanından korkar." Şimdi yumurta büyüklüğünde bir taş düşünün, vınlayarak geçiyor ve değdiği yeri paramparça ediyor. Göğüs olsun, kafa olsun, vurdun mu öldürüyor yani..

"Biz küçüktük, ama ip sapanı çok iyi kullanıyorduk. O anda hemen kararlaştırdık. Liderimiz Mustafa Tatar diye biri. Benden bir iki yaş büyük, gövde bakımından daha iri. Babası, babamın arkadaşı. Ailece çok yakınımız. "Dağıtalım bunları" dedik. İki üç metre ara ile mevzi aldık. Mustafa " Dikkat edin adamı vurmayalım" dedi. Ben de "kafalarına vurmayalım" diye uyardım.

"Fakat polisler hareket halinde. Üç ya da dört taş attık. Polislerin ikisi yıkıldı kaldı, ötekiler kaçtı. Biz de hemen tüydük. Mustafaların bağına gittik. Kuzeyde, Siverek bağları. Sonra, akşamüstü geldik. Bizim evde anlatıyorlar:"Asla kimin babayiğit, bıyıklarından adam asılır. Aslan kimin dört tane çıhmış, vermişler polise dayağı, vermişler dayağı, o fıkara Arebi kurtarmışlar."

"Evde anlatılan bu. Babama anlattıkları da bu. Ben hiç oralı olmadım. Fakat ertesi gün babam kahveye gitmiş. Arkadaşları konuşuyorlarmış. "Yok Yahu!" demişler, "Öyle babayiğit filan değil, çocuk onlar. En kabadayısı on yaşında yoktu, hepsi korkunç nişancıydı."

"İşin tuhafı kimse kınamamış bu olayı. O fukara adam, Türkçe konuşamıyor, Zavallı bir Arap.."

Ahmed Arif - Hasretinden Prangalar Eskittim adlı şiir kitabının sonundaki Yılmaz Odabaşı'nın Ahmed Arif adlı yazısından foruma geçirilmiştir. (Everest Yayınları)

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-09-06 16:29 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:06  #4
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Bu tip yasaklar,devletin köylüden-halktan kopukluğu, devlet ile halkın iradelerinin ve çıkarlarının çelişmesi, devletin halk üzerindeki baskısı ve sömürüsü, tek tipleştirme çabaları, herkesi çizilen sınırlar içinde standart bireyler olarak yetiştirme, uç milliyetçilik, demokrasinin yoksunluğu ve üstün olduğuna inanılanların devleti yönetmesi vs. vs. Bunlar hep faşizmin öğretileridir. Mahmut Esat Bozkurt'larla dolu bir dönemin Kemalizm'in faşizan yönlerine mirasıdır bunlar.. Elbette kemalizm=faşizm demek için yeterli değildir, ama bu kemalizmin faşizan yönlerini yadsınmasına asla sebep olmamalı..

Daha bu tip ne olaylar var, araştırırsanız bulmak çok zor değil.. Biri de 1930'lu yıllarda radyolarda halk müziğinin çalmasının yasaklanmasıdır.. Devlet, halk müziğinin yerine Klasik Batı Müziği koymuştur. Bilmiyorum siz bu olayı nasıl ele alıyorsunuz. Ama benim aklıma doğrudan "Devlet için halk mı, halk için devlet mi?" sorusu geliyor ve devlet için halk, faşizmin öğretisidir.

Resmi ideolojinin zehrini içinizden hele bir atın, gerçekleri görmek çok kolaydır..

Faşizm ile daha ayrıntılı bilgi için;

http://www.yaziyaz.com/forum/showthr...lk%FCc%FCl%FCk

küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-09-06 20:05 .
küçükkarabalık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:16  #5
Blnn

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Ankara

Kemalizm ekonomik açıdan dönemin diğer faşist rejimleriyle çok büyük benzerlik gösterir. Kemalizmde 'korporatizm' veya 'devlet kapitalizmi' şeklinde tanımlayabileceğimiz bir sistem vardır. Hitler, Mussolini ve yine Atatürk gibi fikirleri net bir ideolojik kalıba sokulamayan Arjantin lideri J. Peron da ekonomik olarak bu çizgidedir.

Ekonomik kısmı dışında Türk tarihi üzerine yapılan abartılı yorumlar ve Güneş Dil Teorisi de faşizm olarak tanımlanabilir; ancak unutmamak gerekir: 1930'larda Avrupa ve çevresinde faşizm akımından etkilenmeyen yoktu. Ayrıca diğer ülkelerdeki örnekler çok daha sert ve gerçeklikten uzaktır. Zaten bu teorileri rafa kaldıran da yine bizzat Atatürk ve kurmaylarıdır.

Olaya toplumsal olarak bakacak olursak... Atatürk otoriter bir liderdi; fakat asla faşist değildi. Kendi Kemalist partisine muhalefet edecek liberal parti Atatürk'ün çabalarıyla kurulmuştur. En önemli nokta ise şu: Atatürk özünde Osmanlı'nın 'seçkin asker' sınıfından gelse de tepeden inme devrimcisi değildir. Faşizmin en önemli özelliği olan sınıfların korunması ve 'sınıf işbirliği' gibi anlayışları yoktur. Hatta "Köylü milletin efendisidir." sözü sosyalizme bile yorumlanabilir. Ama Atatürk asla bir 'sınıf savaşı' mantığıyla da hareket etmemiştir. Yine de 'sınıfsız toplum' ülküsüne sahip olduğu söylenebilir. Tabii bu duruma gidecek yolu tarif etmediğinden ütopyacı olarak da tanımlanabilir.

Blnn Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-09-06 16:25 .
Blnn is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:23  #6
Blnn

Ülke / Şehir: Ankara

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

Biri de radyolarda halk müziğinin çalmasının yasaklanmasıdır.. Devlet, halk müziğinin yerine Klasik Batı Müziği koymuştur.
Yanlış.

Yasaklanan müzik bugün 'Türk Sanat Müziği' olarak bildiğimiz Osmanlı müziğidir. Bu uygulamanın nedeni de kuşkusuz Türkiye'nin Osmanlı'dan farklı olduğunun altının çizilmesidir. 'Türk Halk Müziği' yani bildiğimiz yöresel şarkılar, türküler her zaman serbestti. Yasakçı zihniyet yanlıştır tabii ki, o ayrı. Zaten bu yasak çok uzun sürmemiştir.
Eski10-09-06, 16:28  #7
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Sn artena gereken cevabı fazlası ile vermiş ...

Anlayana yeterde artar bile.
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:28  #8
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Alıntı:
Sayın Feanor şöyle demiş:

Yanlış.

Yasaklanan müzik bugün 'Türk Sanat Müziği' olarak bildiğimiz Osmanlı müziğidir. Bu uygulamanın nedeni de kuşkusuz Türkiye'nin Osmanlı'dan farklı olduğunun altının çizilmesidir. 'Türk Halk Müziği' yani bildiğimiz yöresel şarkılar, türküler her zaman serbestti. Yasakçı zihniyet yanlıştır tabii ki, o ayrı. Zaten bu yasak çok uzun sürmemiştir.
Benim bildiğim kadarıyla o dönemde büyük bir ağırlıkta Batı Müziği çalınmıştır. Resmi veya gayriresmi halk ve sanat müziğine bir ambargo uygulanmıştır. Yani halk devleti değil, devlet halkı belirlemiştir. Devlet, insanların nasıl olması gerektiğine karar vermiş ve uygulamaya koymuştur. Bu da faşizan bir uygulamadır.
Eski10-09-06, 16:30  #9
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Kemalizm bence Bismarkizm/Bonapartizmdir. Bunların faşizmden ayrıldıkları nokta birincilerinin kapitalizmin henüz gelişmediği ve tepeden inme devrimle kurulduğu (Bismarkizm) yada kapitalizmin devletçi baskı ile korunduğu, sınıfsal farklılıkların burjuvazi lehine demogojilerle sözde yumuşatıldığı dönem Bonapartizm'dir. Köylü milletin efendisidir diyerek köylünün anasını ağlatmak örneğin... Bu aşamada devlet kendisini sınıflar-üstü olarak tanımlar.
Faşizm tekelci sermaye hesabına diğer ülkeleri de sömürebilmek için emperyalist öğelerle halkın kışkırtılmasıdır. Kemalizmin faşizm olmamasının sebebi henüz TC'de kapitalizmin yeterli ulusal ölçüde gelişememesidir. Bu yüzden isimlendirme faşizm olamaz. Sayın Artena'nın belirttiği benzerlikler Bonapartizm'de de vardır.
Alıntı:
kemalizmle faşizmin neresi benziyor neresi ayrılıyor? o dönemin şartlarında başka bir yöntem var mıydı? kendileri sıfırdan bir ülke yaratsalar nasıl bir sistem izlerlerdi?
Sıfırdan ülke yaramak?? Ben Osman'lının mirası üzerinde yeni bir ülke kuracak olsaydım en azından benzer koşullarda oluşan Çin devriminin yolunu izlerdim.
Alıntı:
Sayın maurad şöyle demiş:

Ona hakaret eden,eleştiren hapis yattı.Siyasetin yasal olduğu okullarda bile onun resmi var.Yani ölümünden sonra o bir politikacı değilde,tanrı(!) olarak görülmeye başlandı.Kemalofaşizmde benim için budur.Atatürk'ü somutlaştırma,tanrılaştırma faaliyetleri.
adil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-09-06, 16:34  #10
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

ATATÜRK 1938 de öldükten sonra onun üzrinde çeşitli görüşler,çeşitli ideolojiler öne sürülmüştür.bunun doruğa cıktığı nokta demokrat parti dönemi ve 1980 darbesidir.
özellikle darbe zamanı yapılan atatürkçülük adı altındaki faliyetler tamamen faşist ideolojinin atatürk'ün arkasına sıgınmasıdır.
ATATÜRK DEVRİMCİDİR,DEVRİMLERİ CUMHURİYETİN TEMELİDİR.ONUN ADINI KULLANARAK OLUŞTURULAN YALAN GÖRÜŞLER KORKAKLIKTIR.
sanırım bu konuya en güzel cevap şu olacak
Gazi gözlerini açti, dogruldu, çevresine bakti, birtakim adamlar
toplanmis..
Sordu:

-Ne yapiyorsunuz?

-Her yil bugün yas tutuyoruz,eglence yerlerini kapatiyoruz,içkiyi yasak ediyoruz Atam..

-Iyi halt ediyorsunuz,baska ne yapiyorsunuz?

-Senin kurdugun "CHP" yi kapattik Atam..

Gazi kaslarini çatti:

-Neden?

-.....

-peki baska ne yaptiniz?

-Ögretim birligi devrimini yiktik Atam!..Artik iki basli egitim yapiyoruz,imam liseleri açiyoruz. Imamlar öylesine çogaldiki hepsini önemli devlet görevlerine getiriyoruz.

-Madem ki böyle isler yapiyorsunuz,neden mezarimin basinda toplaniyorsunuz?

-Seni seviyoruz Atam!..

-Susun maskaralar!..Anlatin baska neler yaptiniz?

-Senin vasiyetini yirtip,çöp kutusuna attik Atam..

-Yaaa!..Nasil yaptiniz o isi?

-Hukuk devleti ilkelerini,Medeni kanunu, miras hukukunu çignedik;özel vasiyetnameni degistirdik; Türk Dil ve Tarih Kurumlarinin özerkligini yok ettik;kisiliklerini sildik..

-Nasil oldu bu?

-Oldu bir kere Atam..

-Sonra?

-Laik Cumhuriyeti korumak çok zor Atam!..Simdi Türk-Islam sentezini devletin resmi ideolojisi yapmaya çalisiyoruz..

-Yapabildiniz mi?

-Direnis var, daha tam basari kazanamadik Atam..

-Sonra?

-Atam!..Sen kalk,ben yatam..

-Susun,saçmalamayin!..Nereden çikti bu münasebetsiz laf?

-Seni sevenler çikarmis Atam..

-Hay sevmez olaymislar..

-Hayat zorlasti Atam!..Artik sensiz yasiyoruz, ama Amerikasiz yasayamiyoruz..

-O ne biçim laf öyle?

-Biçimsiz bir laf Atam..

-peki, neden söylüyorsunuz?

-Söyleyene degil,söyletene bak Atam!Amerika artik bizim herseyimiz Atam..

-Ben böyle mi ögretmistim?

-Borçlandik Atam,36 milyar dolar dis borcumuz var Atam,ABD'ye teslim olduk Atam.

-Teslim mi oldunuz?

-Halkevlerinin canina okuduk Atam, eski yaziyi canlandirmak istiyoruz.Atam,siyaset namazi kilip, seçim orucu tutarak iktidar olabiliyoruz Atam.

Washington'un desteklemedigi, CIA'in tavsiye etmedigi adam tasfiye ediliyorAtam, Amerika'dan icazet almadan iktidar olunamiyor Atam..

-Söylediklerinizi kulaginiz duyuyormu?

-Isler bildigin gibi degil Atam,biz Amerikasiz yasayamayiz Atam,"köseyi dönmek" için baska çare yok Atam..

-Ne demek köseyi dönmek?

-Artik ülkede iki temel siyaset var Atam; birincisi "köseyi dönelim",ikincisi "dön baba dönelim, hacilara gidelim" Atam..

-peki, Cumhuriyeti emanet ettigim gençlik ne yapiyor?

-Gençligi ezdik Atam!..Çeyrek yüzyildan beri baskaldiran gençleri öldürüyoruz, asiyoruz, iskenceden geçiriyoruz, ceza evlerine kapatiyoruz; geriye kalanlari da ya imam okullarina ya YÖK'e bagliyoruz,ama seni çok seviyoruz Atam,sen kalk,biz yatalim Atam..

Gazi,kalabaliga mavi mavi bakti:

-Siz kimsiniz yahu?

-Biz Atatürkçüyüz Atam!..

Gazi:

-Yaaa!..dedi,öyleyse "Ben ATATÜRKÇÜ degilim!.."

İlhan SELÇUK

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı