| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Öcalan özeleştiri yaptı../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: Vatansız yerden
| Öcalan özeleştiri yaptı.. 'On yıl öncesine kadar bizim amacımız bir ulus-devlet kurmaktı' diyen Öcalan kendisi ve partisi hakkında özeleştiri de bulundu.. Önemli bulduğum için sizlerle paylaşmak istedim.. Konulduğu İmralı Adası'nda 1999 yılından bu yana düşüncelerini açık bir şekilde söylediğini ifade eden Öcalan, şu hususların altını çizdi: 'Doğru olduğuna inandığım şeyleri söyledim. On yıl öncesine kadar bizim amacımız bir ulus-devlet kurmaktı. Leninist bir örgütlenmeydik. Ulusların kendi kaderini tayin hakkı temel şiarımızdı. O zamanki koşullarda da bundan başkası düşünülemezdi. O şekilde eğitilmiştik, dünya görüşümüz öyle şekillenmişti 70'li yıllardan beri. Dünyada koşullar böyleydi. Varsa yoksa Fransa tipi bir ulus-devlet hedefliyorduk. Daha sonra ve özellikle de İmralı süreciyle kendimizi geliştirmeye devam ettik. Sürekli okudum, inceledim. Örneğin ABD'nin 18. yüzyıldaki kuruluşu, model alınabilecek demokratik bir kuruluştur. Fransız siyaset bilimci Tochivelli bizzat ABD'ye gidip yeni kurulan bu devleti yerinde inceleyip bunu Avrupa'ya model olarak sunuyor. Mustafa Kemal'in de kurmaya çalıştığı demokratik bir cumhuriyettir aslında. Hedefi Cumhuriyetin çağdaşlaşması, hatta çağın önüne geçmesidir. Daha önce belirttiğim birçok nedenden dolayı bu hedefe ulaşılamamıştır. Osmanlının son dönemlerinde geliştirilen Türk kültürüyle ilgisi olmayan yapay Türkçülük anlayışı -ki bu akımın öncülerinin çoğu Türk değildir, Boşnak, Çerkes hatta Kürt vs.dir- bugün için Kürt sorununun çözümü önünde engeldir.' Kendisinin Türkiye'ye teslim edilmesindeki asıl amacın bir Türk-Kürt savaşı yaratmak olduğunu vurgulayan Öcalan, 'O süreçte ben de kötü niyetli davranabilirdim, barış yanlısı bir tutum sergilemeyebilirdim. Fakat böyle yapmadım. O zor günlerde zor koşullarda yaşayarak, ayakta kalarak ve barışa dönük projeler uygulayarak Türk-Kürt savaşı planını boşa çıkardım ve hala da çıkarıyorum' şeklinde konuştu. Belki birçoğunuz için bişey ifade etmeyebilir ama ben sizlerle paylaşmak istedim..Çünkü bize dayatılan Öcalan ile gerçel Öcalan arasında ki farkı bulabileceğimizi düşünüyorum.. Hem Türkiye'nin hem de Kürd hareketi'nin dayattığı Öcalan'ı tartışmaya açmak istiyorum.. Kim bu Öcalan hakikaten... __________________
Merhaba dostlar... |
|
| #2 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| benim aklım suna takıldı sayın komutan... hem lenininist bir olgudan bahsetmiş hem de amaçlarının ulus devlet olduğunu söylemiş.komünizm de herkes topluluk olarak hür yaşarken neden milliyetçiliğin unsuru olan ulus devlet kurmak istemiş?? sanki bir tezat var gibi... saygılarımla... __________________
"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine." Nazım Hikmet İnsanların Kanatları Yüreklerinde.. |
|
| #3 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Jul 2006
| Yıl 1993, Öcalan, Barzani ve Talabani ile bir protokol imzaladı.... Aynı dönemde PKK bayrağındaki orak-çekiç çıkarıldı. O dönemde Öcalan'ın Marksizimden ayrılması kesinleşti... Kabul edersiniz etmezsiniz bilemem, ulusal sorunu sosyalist tarzda çözüm üretmeyen bir hareket eninde sornunda düzenle uzlaşır= Bağımsızlıktan Federasyon teklifine. ... Örnek aldığı kişi de ABD kuruluşu kadar ilerici, ABD kadar mufazakar "Tochivelli"... İlginçtir Kıta Avrupası sosyal bilimcileri Tochivelli'yi çokda dikkate almaz. Nedense ABD'de iyi bilinir.... Kişisel olarak Kürt sorunu ve PKK'nin ayırımının miladı benim için benim için 1993'tür. Devrimci rüzgarı arkasına alan PKK, işbirlikçi barzani ve talabani ailesini yola getiririm dedi, ancak kendisi yola geldi. EZLN Sub_comandantesi Marcos'un ifadesi ile: Düşmanla her tems ya teslim almak içindir yad ateslim olmak için'. PKK telim almak için gitti, teslim olarak geri döndü... Sn. Komutan bu alıntı nedeninizi anlayabiliyorum. Ama teorik olarak aktardığınız düşünceler 'devrimci ulusal kurtuluş hareketlerine' ve 'kendi kaderini tayin' ilkesine uygun örnek değildir. Bunu iddia etmediğinizi biliyorum. Açıklamak istedim sadece.... Öcalan takiyesi diye düşünecek arkadaşlar. Hayır, Öcalan yukarıda Sn.Komutan'ın akatrdığıdırartık. Adam barım barım benden korkmayın diyor. Ve silahını sadece kendisini muhattapğ kılmak için tutuyor. Bağımsızlık için değil.... Saygılarımla... BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Ben öcalana klasik bakış açısından bakmıyorum.. Onun militanları ile dağlarda savaşmış bir kişiyim. Ölebilirdim de öldürebilirdim de. Ama tek şey belki zoruma gidecekti .Ölsemde öldürsemde karşımdaki ile bir tek kelime bile olsa konuşamamak. Klasikleşmiş şamdaki villalar hikayelerine inanmıyorum. Bunların doğru olmadığınıda biliyorum. A.Öcalan bir devrimcidir. Günahlarıyla ve sevapları ile. Benim pekte sevmediğim bir devrimci. Neden ; Ne kadar haklı olursa olsun silahlı bir mücadele ile kardeş kanının akmasına yol açması benim için kabul edilemez. Neticede bu özeleştiri ilede kendisi yapmış olduğu metodun yanlışlığını kabul etmektedir. Her ne kadar düşmanı biz olsakta başarılı olmuş birisidir. Birçok allo cello devrimciden de çok daha başarılı olmuştur. Yakalandığı dönemde 60 dan fazla kişi kendisini diri diri ateşe atmıştır. Bunların arasında adanada 65 yaşında bir kadın ile k ırakta 14 yaşında bir kız çocuğu da vardır. Kendini yakanlardan birinede ben şahit oldum. son sözleri "kesin sonuç alacağım" olmuştu... Kabul etsekte etmesekte kürtler arasında çok sevilir. Bugün doğuda birçok kişi galatasarayı tutar. Çünkü Apo gs lidir (buna güldünüz dimi?). Doğüuda birçok evde posterleri asılıdır. Bizim millet atatürkü nasıl görüyorsa kürtlerde devletin yanlışılıkları neticesinde apo yu bu şekilde görmektedirler. Gördüğüm en büyük beyinlerden biridir. İnanılmaz bir zekaya sahip olduğunu söyleyebilirim. Birçok kitabını okudum. şu sözler onun kitaplarından hafızamda kalmıştır. "bir sabrın, bir acının bir öfkenin ve bir ızdırabın birikimi olmadan hiçbir soylu eylem gerçekleştirilemez." yine ona ait... " bir kişi bir bataklığa saplanmışsa saçının birtek teli bile dışardaysa tutun ordan çekin kurtarın baktınız ki birte teli bile yok o zaman elinize bir çubuk alın iyice batırın" Apo ile ilgili sözlerim beklentilerden ve klasikleşmiş apo sövmelerinden çok farklı. ama dediğim gibi silahlı bir yöntemi seçmiş olması benim için asla kabul edilemez. Ben bu konularda dini inançlarımdan pekte sıyrılamam. Bu nedenle kardeş kanı akmasına yol açtığı için apoyu sevmiyorum. Ancak özeleştiriyide saygı ile karşılıyorum. Tövbe etmek, pişman olmak ,hatalarını anlamak ve düzeltmeye çalışmak büyük bir erdemdir... phidas Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-09-06 16:36 . |
|
| |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Kendisinin teslim edilmesindeki amaç Türk-Kürt savaşı çıkarmakmış öyle mi... Teslim edilmeden önce dökülen binlerce insanımızın kanı kimin çıkardığı bir savaş içinde aktı peki? "Ben Fransız değilim" demenin yasak olduğu bir Fransız ulus-devlet modelinden bahsederken Leninist söylemlerden nasıl dem vuruyor, o da ilginç.. "O dönemde barış yanlısı bir tutum sergilemeyebilirdim"... Yakalandıktan sonra Türk bayrağını öpüp, "Türkiye Cumhuriyeti'nin hizmetindeyim" diyen biri için bu da oldukça ilginç... Şu an serbest kalsa ve istediğini yapabilme hakkı olsa neye yönelirdi acaba? Pkk'nın başına mı yoksa... "Barışçıl" silüete bürünmüş söylemlerine mi... Yaptıklarını hiçbir şey unutturmuyor... __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Yazı'nın başında dikkat etti iseniz aldığımız eğitim diyor ama 70'lerin sonunda ülkemizde ve dünyada devrimci hareketlerin yükselişe geçtiği bir dönem.. Öcalan neden ulus-devlet modelini benimsedi ki..Fransa örneği aslında çok yanlış bir örnek değil mi.. Hala bile AB içerisinde ciddi anlamda ulus-devlet modelinden dolayı Fransa'nın ciddi problemler yaşadığı ortada iken neden böyle bir model benimsemiş hayret doğrusu.. __________________
Merhaba dostlar... | |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| PKK zamanında Doğu Anadolu'daki devlet destekli Kürt feodalizmine karşı kurulmuştur. Yani özünde sol bir örgüttür; ama '80 darbesinden ve Sovyetlerin dağılmasından sonra tam anlamıyla bir Kürt milliyetçiliğine, hatta Kürt ırkçılığına soyunmuşlardır. PKK tipik bir terör örgütüdür. Bugün Türkiye'de komünistlerin PKK'lı gibi algılanmasından ötürü daha da fazla nefret ederim bu adamlardan. Bugün ulusal bir kimlik arayışındadırlar. Köylüsünü sömüren Kürt ağasıyla, Barzani'yle, Talabani'yle, kapitalizmin ve emperyalizm sembolü ABD'yle kol kola hareket eden; Avrupa'nın liberal demokrasilerinde propaganda yapan adamlar Marxçı veya Leninci olamazlar. Öyle olsa silah aldıkları ülkeler onlara silah satmaz. __________________
Eşitlik olmadan özgürlük, özgürlük olmadan eşitlik olmaz! Blnn Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-09-06 16:26 . |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
Bağımsızlıktan demokratik cumhuriyet'e kadar gelmesi aslında mesele'nin çözümü için devletin istediği bir çözüm değil mi.. Öcalan eğer gerçekten bu savaşın devam etmesini istese idi kahramanlık yapamazmıydı..En azından mahkemelrimizi tanımadığını söyleyebilirdi. Bana dayatılan Öcalan'ın doğru olmadığına inanıyorum.. Evet hareketi ayrılıkçı bir kürd hareketidir ama ben Öcalan'ın aslında bu çözüm öneileri ile ayrılıkçı olmadığını düşünüyorum.. Belki bunlar siyasi zikzaklar olabilir ama zaten İmralı gibi bir yerde yatan biri için çok şey ifade etmeyebilir.. Evet ben dahil hepimiz Öcalan ve hareketini silahlı çözümü seçtikleri için eleştiriyoruz ama ülk gerçeği de bunu zorunlu kılmıyor mu sizce. Klasik Öacalan'a sövmeyi şiar edenler acaba hakikaten Öcalan'ın özeleştirisini anlayabiliyorlar mı yopksa bunu zamanı kurtarmak adına yapılan bir zikzak mı görüyorlar.. Bu ülke için birşeyler yapmak isteyen biri varsa eğer bu kardeş kavgasında karşı taraf olarak bilinen Öcalan ve hareketini iyi analiz etmeleri gerekiyor.. Bizim karşımızda olan bu hareket hakikaten ayrılıkçı bir hareket mi değil mi bilmemiz gerek.. __________________
Merhaba dostlar... | |
|
| #9 | |
| Arkadaşım ciddi ciddi tarışmak istiyoruz.. Gidip başka bir topic açıp istediğin kadar küfür et.. Silinen topikle ilgili aıntı silinmiş, yazarın yazısına dokunulmamıştır. __________________
Merhaba dostlar... melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 16-09-06 18:55 . |
|
| #10 | ||
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Mar 2006
| Alıntı:
Neyi tartışmak istiyorsunuz? Kim bu öcalan diye sormussun bende cevabını verdim beğenmedin sanırım. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|