| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Tartışma kültürü hakkında.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Zaman zaman iletişim panelini kullanarak ya da e-mail yoluyla, bazen özel mesaj atılarak "Burası ne biçim özgür tartışma platformu, yazılarım siliniyor!" gibi eleştirilere muhatap oluyoruz. Bazen de, özellikle yazar adayları arkadaşlarımızdan " benim bazı yazılarım neden forumda çıkmıyor?" soruları da geliyor. Kimi zaman da, özellikle "eski" katılımcılarımız, aldıkları uyarılar karşısında, "atılıncaya kadar doğruları yazmaya devam edeceğim!" gibi gerçekten anlamsız ve duygusal tepki olmaktan öteye geçmeyen yazılar yazıyorlar. Bu konuların burada tartışılması yararlı olabilir diye düşünüyorum. Bir kez daha üstüne basa basa yinelemek istiyorum: Her türlü düşüncenin forumlarımızda tartışılmasını istiyoruz. Böyle bir yaklaşımdan yana tavır koyuyoruz. Hiç bir düşünce ve inancın forumumuzda tartışılmasını engelleyecek bir yaklaşımı asla gözetmiyoruz. Ama bir konunun iyice anlaşılması gereklidir. Hiç bir kişiye, kuruma...saygısızlık etme hakkını hiç kimse kendinde görmemelidir. Bunun da ötesinde, düşüncelerini yazıyaz platformuna uygun bir üslupla dillendirmeyen hiç bir kişinin de bu foruma ve düşünce dünyamıza bir katkı yapacağına inanmıyoruz. Forumlarımıza "salak", aptal", "sen homosun", "şerefsiz"...gibi sözcükler yakışmamaktadır. Bu tür ifadeleri sayfalarımızda görmek istemiyoruz. Kim söylerse söylesin, hangi gerekçeyle söylerse söylesin, bizden bu konuda bir hoşgörü beklememelidir. "Ama o da bunu söylemişti; dayanamadım!" savunmasını da anlamak mümkün değildir. Eğer o "öyle söylemişse" raporlarsınız ve gereği yapılır. Hiç kimsenin bu sayfaları "kahvehane ortamına" dönüştürmesine izin vermeyeceğiz. Her düşünceyi savunabilirsiniz. Her düşüncenizi ifade edebilirsiniz. Ama forum kurallarının da ötesinde bir tartışma kültürüne de uygun davranarak... Bazı tartışma konularında "sözün bittiği zaman"lar olur. Bilgimizin yetmediği, tartışmaya katılmanın ve sürdürmenin gereksiz olduğu an'lar olur. Orada kesmek kişiyi ne "küçük"durumuna düşürür ve ne de "bilgisiz" durumuna sokar. Ama ısrarla sürdürmek, konuyu bir polemiğe dönüştürmek, giderek sataşmalara yönelmek...hepimiz için hoş olmayan durumlar yaratmaktadır. Bu konulara özen gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Karşımızdakinin sadece ve öncelikle insan olduğu için saygıyı hakettiğini, tartışmalarımızın hiç bir şekilde bu gerçeği değiştirmemesi gerektiğini en azından bizim forumlarımızda yazarken unutmamalıyız. Tartışma zemininin açık olabilmesi, tartışma kültürünün oluşabilmesi için bu kural ve yaklaşım biçimine ihtiyacımız vardır çünkü. Bu konuda öteden beri ısrarcı olduğumuzun artık anlaşılması gerekmektedir. Sert tartışma demek, düşüncelerimizi hararetle savunmak demek kişiyi eleştirmek, karşımızdaki hakkında ileri geri konuşmak değildir. Bir de "tehdit" içerikli yazılar var."Keseceğiz" gibi, "gününü göstereceğiz" gibi...Bu arkadaşlarımıza buranın bilek güreşi yapılan bir arena olmadığını hatırlatmak istiyorum. Bu tür söylemler hiç bir şekilde sitemizde yer bulmayacaktır. Bütün önlemler, uyarılar, "ceza"lar ve hatta siteden uzaklaştırmalar üslup üstünedir. Bu konunun bütün katılımcılar tarafından anlaşılması, üzerinde titizlikle durulması tartışma ortamının sağlıklı olabilmesinin temel koşuludur. Yazıyaz ailesinin bir üyesi olmak bu sorumlulukları paylaşmakla mümkündür. Düzeyli tartışmalar dileklerimle! |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Ben de tüm bunların üstüne şunu söylemek istiyorum, forumumuzun sağ üstünde yazan "Seviye forumumuzun vazgeçilmezidir" çoğu şeyi anlatıyor. Yeni gelen bazı yazar adaylarının kuralları dikkatlice okumayarak yazdıklarını görüyoruz. Hitabet olsun, üslup olsun, dil kullanımı olsun yapılması gereken herşey kurallarda yazılı. Bazen sinirle veya aceleyle yazılmaya çalışılan cevaplar da görüyorum. Kelime hataları, kullanım hataları, punto kullanım hataları. Hatırlatmalara rağmen aynı hataları sürdürenler de oluyor. Burada kendimizi yazılarımızla ifade ediyoruz, düşüncelerimizi cümlelerle belirtiyoruz. O nedenle özen ve dikkat de gerekli diye düşünüyorum. Anlaşılabilir bir şekilde ve okunmasını engelleyebilecek küçüklükte veya rahatsız edecek büyüklükte yazmadan düşüncelerimizi daha iyi aktarabiliriz. Saygılarımla __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Sn chessmaster; Artık kesinlikle eminim ki sen bir homofobiksin. İsbatı yukarıda. kelime aynen bu ve bu tek bir mesaj. Yani mesajın içinden bir satırı ayıklama değil. Şimdi herkes bunu iyi bilir ki bu mesaj forum kurallarına aykırı. Konu dışı ve şahsı hedefliyor.. Bunu görmeyelim. Hemen altındaki "evet ben bir homofobiğim. Siz nesiniz homo mu?" kelimesi yasak olsun. Neden? Birinde kesin bir suçlama var benim sorumda ise bir suçlama yok soru var! Homo o sizin normal bulduğunuz homoseksüel kelimesinin kısaltılmışıdır. Ama aşağılama anlamında kullanılıyormuş. Homoluğun aşağılık birşey olduğunuda öğrenmiş olduk bu yediğimiz cezayla. Homoseksüel yüceltme anlamında mı kullanılıyor... Böyle seviyecilik yapmanın da pek bir alemi kalmadı sn melnur. herkes bildiğini okusun suçlasın saldırsın ,böyle bir ortamda da seviye bekleyin. Buyrun sn nemarek bakın benim için neler yazmış. yok halifeciymişim yok atatürk benim hayyallerimi yıkmış. Şimdi ben bu adama ne cevap verecem. "hayır sn nemarek ben halifeci değilim beni yanlış tanımışsınız" lara mecburmuyum ben. 1000 den fazla mesajım var benim bu forumda ne mal olduğumu anlayamadılar mı hala!!! Sabah sabah kalkıp bende kendi kendime ulan uydur bir senaryo herkesi suçla dedim... Sonrada ne oluyor dedim kendi kendime... Sataşmalar görülmedikçe seviyeden bahsetmek pekte mümkün olmayacaktır. |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: Vatansız yerden
| Yazıyaz ailesi olmaktan mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.. Elbette herkes mükemmel olmadığı gibi bizim emeğimizle ortaya çıkan Yazıyaz'da mükemmel değil.. Yanlışlıklar veya istenmeyen polemikler ve suçlamalar kimi zaman olabiliyor. Şahsım bunları hoş görmekle beraber hiçbir tartışmayı kişiselleştirmemeye gayret ediyorum.. Benim fikirlerim belki çok aşırı fikirler olabilir bunlara saygı gösterilmesini bekliyorum.. Çünkü hiçbir fikirim eylem düzeyine gelmiyor.. Eyleme teşvik edilmedikçe her fikir tartışılmalıdır.. Ayrıca site yönetimine de teşekkür etmeliyim çünkü hakikaten tarafsızlıklarını koruyabilmeyi becerebilen ender yöneticiler var şuan forumda.. __________________
Kendi ülkesinde bir mülteci.... |
| #5 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Size "homofobik" denildiyse bunu raporlarsınız. Moderatör arkadaşlar konuyu değerlendirir ve gerekeni yapar. Ama sizde "eşcinsellik korkusu" anlamına gelen bir kelimeyi kullanan kişiye siz "sen de homosun!" yanıtını vermek pek doğru olmasa gerek. Arkadaşlar; hepimiz aynı gemideyiz. Siyasal görüşlerimizin ayrı, dinsel inançlarımızın farklı olması kadar doğal bir şey olamaz. Bunu bir zenginlik olarak görmek zorundayız. Buna uygun davranmak zorundayız. Böyle hissetmeliyiz. Sitemiz bugün saygı duyulacak bir konumdaysa bugüne kadar gösterdiğiniz özen ve sorumluluk anlayışı ile gerçekleşmiştir. Bunu korumak ve sürdürmek hepimizin ortak çabasıyla mümkün olacaktır. Yanlışlık kimden gelirse gelsin, forum kurallarına kim çıkarsa çıksın...-hiç kuşkunuz olmasın ki "uyarılacak" ve "yanlışlığın" giderilmesi yoluna gidilecektir. Hiç kuşkunuz olmasın! Konuların polemiğe dönüşmemesi gerekiyor. Düşünce açıklama yerine "karşımızdakini" kırıp dökmenin hiç bir yararı ve getirisi yoktur. Bundan böyle bu durumların olmaması için daha özenli davranılacaktır. Gerekirse konu kilitleme daha sık gündeme getirilecektir. Eminim ki, sorumluluk duygularımızla hareket ettiğimizde bu çeşit hoş olmayan durumlarla da karşılaşılmayacaktır. | |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|