| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Evet. Agnostizm nedir sadece kararsızlık mı yoksa daha derin bır içerigi mi var ? __________________
emre² |
| #2 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Buradan ulaşabilirsiniz: http://www.yaziyaz.com/forum/thread2288.html Bununla birlikte, Gerçekte, bir dinden ya da öğretiler bütününden ziyade bir konsepttir. "Bilinmezcilik" olarak tanımlanması, aslında dinlerin öne sürdüğü Tanrı anlayışının gerçekliğinin bilinemezliği değildir. Agnostisizm, tüm dinleri ve dolayısıyla onların tanrılarını kesin olarak reddeder. Fakat, Teizmin sundukları dışında; doğaya müdahale etmeyen, belki bilinci dahi olmayan bir Tanrı'nın olup olamayacağını bilemeyeceğimizi öngörür. Bu anlamda Deizmin ve Ateizmin dogmatik tutumundan uzak olduğu vurgulanabilir. http://tr.wikipedia.org/wiki/Agnostisizm Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-09-06 17:47 . |
| #3 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Alıntı:
| #4 | |
| Evet, Agnostikler dinleri reddeder. "Bilinemez" dediği Tanrı ise, dinlerin Tanrısı değildir. Çünkü dinlerin Tanrısı dinin ta kendisidir. Yani bir dinin Tanrısına inanmak zaten o dine inanmaktır. "Allah var" deyip İslam'ı reddedemezsiniz. Ya da "Kutsal Ruh var" veya "İncil'de tasvir edilen Rab var" deyip "Ben Hıristiyan değilim" diyemezsiniz. Agnostiklerin "Bilemiyoruz" dediği Tanrı, Allah ya da Yehova, vs. den ziyade Evrene müdehale etmeyen pasif bir Tanrı'dır çoğunlukla. Bu açıdan Deistlerin Tanrısı'na "Bilemiyoruz" demiş olurlar. Bu açıdan da, bilimsel anlayışa dayalı bir konsept olduğundan söz edilebilir. Bunun dışında, "Din var mı yok mu emin değilim, öyleyse Ben Agnostiğim" diyen bir insan hiç duymadım. |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Sn türker bu düşünce hangi yönden bilimsel anlayışa dayalı bir konsepttir, merak ediyorum veya tersten sorayım, aksini savunan düşünce hangi açıdan bilimsel anlayıştan uzak olmaktadır ? Bunu açar mısınız ? |
| #6 | |
| "Bilimsel anlayışa dayalı" olduğunu, bilimin de Tanrı hakkındaki spekülasyonları bir kenara bırakıp "Şu anki bilgimize dayanarak 'Tanrı var veya yok diyemeyiz' " şeklindeki tutumuna dayanarak yazdım. Aksini savunan düşünce, örneğin "Vahiy" kavramını savunandır ki bu da bilimsellikle çelişir. Bilimsel hiçbir kavramla bu tür metafizik olgular açıklanamaz. Saygılarımla. |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006
| Şimdi anladım teşekkür ederim, fakat belli de olmaz bilim birgün "vahiy" ide açıklayabilir o zaman metafizik olmaktan kurtulur belki |
| #8 | |
| Elbette. Ama Bilimin temelinde de "şüphe" yok mudur? Vahye inananlar, buna sorgusuz sualsiz inanmaktadırlar. Yani adı üstünde İnanç / İman... |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Agnostizm bana göre;Gerçek ve mutlak varlığın,kendinde nesnelerin bilinmeyeceği kanı ve öğretisidir. __________________
Hiçbirşey |
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Ankara
| Agnostizmdeki belirsizlik yalnızca şimdiki zaman için geçerli değildir. Agnostikler tanrının varlığının veya yokluğunun hiçbir zaman bilinemeyeceğini savunurlar. __________________
Eşitlik olmadan özgürlük, özgürlük olmadan eşitlik olmaz! |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|