Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > Felsefe > Toplum Felsefesi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Vatan için niçin ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Toplum, toplumsal sorunlar, toplum ve felsefe, insan-toplum ilişkileri...

Konu Araçları
Eski14-09-06, 20:31  #1
sinsiati

sinsiati'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Vatan için niçin ?

Savaşta savunmayı kutsal yapan şey nedir ?

Bir vatan toprağı için mi yoksa insanı için mi savunulur ?
sinsiati is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-09-06, 21:37  #2
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Bir soru sormak istiyorum, vatan nedir?
hancı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski14-09-06, 22:26  #3
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul
VATAN...

Tanım:

Alıntı:
Bir ulusun bağımsız ve egemen olarak üzerinde yaşadığı yeryüzü parçası ve onun havası ile karasularına denir.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Vatan

Alıntı:
... Süt çocukları beşiğini, çocuklar eğlendiği yeri, gençler geçimlerinin sağlandığı yeri, ihtiyarlar dünyadan ellerini-eteklerini çektikleri yalnızlık köşelerini, evlat anasını, baba ailesini ne türlü duygularla severse insan da vatanını öyle duygularla sever.

Bu duygu, yani vatana gönülden bağlanma ve onu sevme; sebepsiz yere, sırf insanın tabiatından gelme bir istek değildir. İnsan vatanını sever. Çünkü Allah’ın insanlara bahşettiği şeylerin en azizi olan hayat, vatan havasını teneffüsle başlar. İnsan vatanını sever. Çünkü; tabiatın, yani Allah’ın bağışladığı şeylerin en parlağı olan göz, dünyaya ilk baktığı zaman vatan toprağını görür. İnsan vatanını sever. Çünkü, vücudunun maddesi, vatanın bir parçasıdır. İnsan vatanını hüzünlü bir hatırasını görür. İnsan vatanını sever. Çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı, menfaati vatan sayesinde ayakta kalabilir. İnsan vatanını sever. Çünkü varlık sebebi olan atalarının sakin mezarlığı ve çocuklarının meydana geleceği yer, vatandır. İnsan vatanını sever. Çünkü vatan çocukları arasında dil birliği, menfaat birliği ve birbirine fazla alışıklık olduğundan, gönül yakınlığı ve düşünce kardeşliği doğmuştur. O sayede bir adama göre vatan, dünya ile mukayese edildiğinde, oturduğu şehre göre kendi evi gibi
görünür. İnsan vatanını sever. Çünkü vatan mevcut olan hâkimiyetin bir kısmını gerçek anlamda kullanma hakkına sahiptir. İnsan vatanına sever. Çünkü vatan, öyle bir galibin kılıcı veya bir kâtibin kalemiyle belirsiz hatlardan, sınırlardan ibaret değil; millet, hürriyet, menfaat, kardeşlik, hakları kullanma, hâkimiyet, atalara hürmet, aileye sevgi, çocukluk hatıraları gibi birçok yüce duyguların toplanmasından oluşmuş, mukaddes bir düşüncedir.
...

Namık Kemal

Kaynak: GÖÇGÜN Önder, Namık Kemal, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1987, Ankara, s. 125

Makalenin devamına http://sozluk.sourtimes.org/show.asp...&kw=&a=&v=&p=3 sitesinden ulaşabilirsiniz.

yazarkedi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-09-06 22:32 .
yazarkedi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-09-06, 00:05  #4
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Bu konuyu biraz irdelemek istiyorum. Sayın yazarkedi ve diğer arkadaşlar.

Yukarıda Namık kemalden alıntı olduğu söylenen vatan sevme gerekçelerini okuduk.

Şimdi olayı tersyüz edelim. Vatan sevmek gerekçeli imiş. Ve gerekçeleri de sayılmış.

Nedir bunlar Namık Kemal'e göre. Sonunda özetlediği kısmı alıyorum.

"Çünkü vatan, öyle bir galibin kılıcı veya bir kâtibin kalemiyle belirsiz hatlardan, sınırlardan ibaret değil; millet, hürriyet, menfaat, kardeşlik, hakları kullanma, hâkimiyet, atalara hürmet, aileye sevgi, çocukluk hatıraları gibi birçok yüce duyguların toplanmasından oluşmuş, mukaddes bir düşüncedir. "

Bu gerekçeleri üçe ayırabiliriz.

Birinci grupta fıtri olarak gördüğü duygusal sebepler. "kardeşlik, Atalara hürmet, aileye sevgi, çocukluk hatıraları" gibi herkesin her yerde yaşadığı duygular.

İkinci grupta ise, "hürriyet, hâkimiyet, menfaat" var. Yani daha somut ele tutulur faydalar.

Üçüncüsü ise, "millet" öyle değil mi? bir vatanda yaşayanlar aynı millettir doğal olarak.

Şimdi bu üç gerekçeyi de ayrı ayrı irdeleyelim.

Birinci madde için;

Atalara saygı, hürmet, kardeşlik vs. nin yaşandığı bir ortam olmasından bahsediliyor.

Bir gurbetçiyi düşünelim. Onun için bu değerlerin hangileri yaşanabilir? Tabii ki hepsi. Yani bu duyguların yaşanması için Vatan'ın varlığı ya da vatanda bulunmak gerekmiyor.

İkinci gruba geçelim.

Genelde faydacı bir çizgiye, bir kader birliğine, bir aidiyetin getirileri üzerine oturtulmuş gerekçeler.

Bunu da ters çevirelim. Doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız yerde, hiçbir söz hakkınız olmaz ise, orada zulüm görür iseniz, orada eziyet görür iseniz, hiçbir söz hakkınız olmazsa bu durumda vatanı sever misiniz?

Üçüncü gruptaki millet kavramı üzerine de duralım. Bir milletin parçası olmak, o milletin yayıldığı toprakları vatan yapar mı? Örneğin Azerbaycan vatan mı? Çok az türkün olduğu Hakkâri vatan mı? Türkmenlerin yoğun olduğu Musul vatan mı? Milletini seven vatanını da sever mi?

-------------------------

Konuyu biraz irdeledikten sonra toparlama kısmını diğer arkadaşlara bırakıyorum. Bu sorular ve açılımlar için görüşleriniz nelerdir?

Sizin vatanı sevmekteki (Şayet seviyorsanız) gerekçeleriniz nelerdir?
Bunların Vatan ile ilişkisi esas olarak nedir?
Vatanı sevmek erdem midir?
Vatan haini ne zaman olunur?
Devlet düşmanı ile vatan haini eş anlamlı mıdır?
Vatana ihanet eden neye ihanet etmiş olur?
Vatan seçilebilir mi?
Vatanından memnun olmayan var mı?
Vatan kutsal mıdır?

Bu sorular çerçevesinden vatan kavramına biraz derinlemesine girelim ve görelim istiyorum.

Kişisel görüşlerimi söylemedim henüz. O yüzden bana cevap vermeyiniz. Çünkü ben henüz bir şey söylemedim. Sadece biraz irdeledim. Bakalım nerelere varacağız.

Hayatımızdaki pek çok kavram esasında hiç sormadan ve sorgulamadan kabullendiğimiz ya da reddettiğimiz şeyler. Bu sorgulamaların sonunda bunları desteklersek şayet, bir temele oturur ve meşruiyetine ikna olmuş oluruz. Ya da tam tersi olur, boşuna önemsediğimizi düşünürüz.

Ne dersiniz? Vatan'ı tartışalım mı?
Eski15-09-06, 01:29  #5
Elenorin
Admin

Elenorin'nın Avatarı

ATATÜRK'ü ağlarken tarih çok ender tespit etmiştir. O günün Ankarası kurak, çorak bir köy. Çankaya'dan meclise gelirken yol üzerinde sadece ama sadece bir tek iğde ağacı varmış. ATATÜRK o iğde ağacının önünden geçişlerinde arabasını durdururmuş, inermiş ve o iğde ağacına selam verirmiş. "Aman demişler paşam ne yapıyorsunuz böyle?" ," Eee o demiş yediğim meyvenin, sığındığım gölgenin, soluduğum havanın bir neferi. En az diğer neferler kadar bunun da selama hakkı var". Yani "niye şaşırıyorsunuz?" der gibiymiş. Ve bir gün yanında bulunan arkadaşına "İşte bu benim..." derken birde bakıyor ağaç yok ortada. Hemen iniyor "Ne yaptınız bu ağaca" diyor. "Paşam" diyorlar " yolu genişletmek için mecburduk kestik o ağacı" ,"Yahu diyor bir kez bana soraydınız, bu ağacı kurtaracak bir yolu mutlaka bulurdum" diyor. Daha fazla dayanamıyor, arabasına biniyor, şoförünün ve arkadaşının gözü önünde hüngür hüngür ağlamaya başlıyor. Bir tek iğde ağacı için mi dersiniz ? Hayır. Çok zor şartlarda kurtardığı bu topraklarda yetişen bir canlıdır.

işte vatan budur.vatan içindekileri sevmektir,aşık olmaktır ona.
yaşayan tek bir canlı için kan dökebilmektir.işte vatan savunmasını güçlü kılan unsur bu sevgidir....

saygılarımla.....

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-09-06, 01:49  #6
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Birinci madde için;

Atalara saygı, hürmet, kardeşlik vs. nin yaşandığı bir ortam olmasından bahsediliyor.

Bir gurbetçiyi düşünelim. Onun için bu değerlerin hangileri yaşanabilir? Tabii ki hepsi. Yani bu duyguların yaşanması için Vatan'ın varlığı ya da vatanda bulunmak gerekmiyor.

İkinci gruba geçelim.

Genelde faydacı bir çizgiye, bir kader birliğine, bir aidiyetin getirileri üzerine oturtulmuş gerekçeler.

Bunu da ters çevirelim. Doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız yerde, hiçbir söz hakkınız olmaz ise, orada zulüm görür iseniz, orada eziyet görür iseniz, hiçbir söz hakkınız olmazsa bu durumda vatanı sever misiniz?

Üçüncü gruptaki millet kavramı üzerine de duralım. Bir milletin parçası olmak, o milletin yayıldığı toprakları vatan yapar mı? Örneğin Azerbaycan vatan mı? Çok az türkün olduğu Hakkâri vatan mı? Türkmenlerin yoğun olduğu Musul vatan mı? Milletini seven vatanını da sever mi?
Gurbetçinin vatanını sevmeye devam etmesi için vatanında yaşaması gerekmiyor. Ama vatanının varlığını sürdürmesini isteyecektir elbette.

Vatanda bir zulüm ortamı varsa bir vatansever bu zulüm ortamını vatanından silmeye çalışır. En azından elinden geleni yapar. Vatanından nefret etmez. Vatanını zulüm yuvası haline getirenlerden nefret eder.

Millet kavramı ülke bazındadır. Azeriler için Azerbaycan vatandır, Türkmenler için Türkmenistan. Türkiyede yaşayan Türkler içinse bu ülkeler akraba ülkedir ("kin-country"/Medeniyetler Çatışması/Samuel P. Huntington).

Hakkari'de çok az Türk var derken neden bahsediyorsunuz? Kürt olmayı ben Türklükten ayırmıyorum. Hakkari de vatan toprağıdır. Elbette vatandır. Çünkü bu milletin kanıyla sulanarak vatan toprağı haline gelmiştir.

Musul bizim ülke topraklarımız içinde değildir. Bu nedenle ülke topraklarına eş değer de değildir. Ancak Türkmenlerin orada yaşıyor olması elbette oraya sempati duymamız için önemli bir nedendir.
Eski15-09-06, 02:04  #7
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Müsadenizle tersinden gitmeye devam edeceğim, ve verdiğiniz cevapları inceleyeceim.

Alıntı:
Gurbetçinin vatanını sevmeye devam etmesi için vatanında yaşaması gerekmiyor. Ama vatanının varlığını sürdürmesini isteyecektir elbette.
Bu şekliyle vatan'a bağlılık, doğup büyüyüp orayı görmek değil, köklerle alakalı bir bağlılık, yani genetik olan bir bağlılık. Dedelerinin yaşadığı topraklara olan bir bağlılık.

Alıntı:
Vatanda bir zulüm ortamı varsa bir vatansever bu zulüm ortamını vatanından silmeye çalışır. En azından elinden geleni yapar. Vatanından nefret etmez. Vatanını zulüm yuvası haline getirenlerden nefret eder.
Bu durumda siyasal ortaklık, söz hakkına sahip olma ve hürriyet, vatanı sevmenin bir koşulu olmaktan çıkar. Çünkü bunların olmadığı bir ortamda da vatan seviliyor. Demek ki bunlar gerekli değilmiş. ??

Alıntı:
Millet kavramı ülke bazındadır. Azeriler için Azerbaycan vatandır, Türkmenler için Türkmenistan. Türkiyede yaşayan Türkler içinse akraba ülkedir ("kin-country"/Medeniyetler Çatışması/Samuel P. Huntington).
Bu durumda ise, ülke sınırları yani, siyasal sınırlar vatanın sınırlarıyla özdeşleşmekte. Böyle ise ben bir kaç soru daha sorarım.

Bundan yüzyıl önce, suriye bizim toprağımızdı, ve benim selanikli dedem için, suriye bir vatan toprağıydı. Ama benim için değil. Yani iki nesilde vatan kabul edilen yerler değişebilmektedir. Bu sonuç doğru mu? Yoksa Selanik hala benim vatanım mı?

Alıntı:
Hakkari'de çok az Türk var derken neden bahsediyorsunuz? Kürt olmayı ben Türklükten ayırmıyorum. Hakkari de vatan toprağıdır. Elbette vatandır. Çünkü bu milletin kanıyla sulanarak vatan toprağı haline gelmiştir.
böyle deniyorsa, o zaman şu sonuca da arırız. Vatan, bir ırkın yayıldığı topraklar değildir. Aynı vatanın içerisinde farklı ırklar bir arada olabildikleri gibi, aynı ırktan olanlar da farklı vatanlarda olabilirler.

Alıntı:
Musul bizim ülke topraklarımız içinde değildir. Bu nedenle ülke topraklarına eş değer de değildir. Ancak Türkmenlerin orada yaşıyor olması elbette oraya sempati duymamız için önemli bir nedendir.
Bununla beraber şu ifadeniz netleşiyor. "Vatan siyasal sınırların içidir." Bu siyasal sınırlar yukardaki örnekte de erdiğim gibi değiştiği için, vatanın sınırları da değişmekte midir?

Örneğin hatay vatan değilken 1939 da vatan oldu. Kıbrıs da, ilhak edilmediği için, sadece kontrol altına alındığı için, vatan değil yavru vatandır.

Öyleyse vatan sevgisi de değişir mi?

Vatan gerçekten bu kadar somut bir yer midir?
Eski15-09-06, 07:57  #8
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Çok basitçe ifade etmek gerekirse vatan denilen şey kapitalistlerin kendi aralarında anlaşarak şurdaki işçileri sen sömür, buradakileri ben sömüreceğim demesidir. Bunun için işçinin vatanı yoktur, eğer bir vatan olacaksa ayrımsız tüm dünyadır. İspanya'nın dağlarını Toros'lara yada Sibirya'nın buzullarını Arabistan'ın çöllerine değişmem için hiç bir sebep yoktur.
adil is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-09-06, 11:57  #9
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın adil şöyle demiş:

Çok basitçe ifade etmek gerekirse vatan denilen şey kapitalistlerin kendi aralarında anlaşarak şurdaki işçileri sen sömür, buradakileri ben sömüreceğim demesidir. Bunun için işçinin vatanı yoktur, eğer bir vatan olacaksa ayrımsız tüm dünyadır. İspanya'nın dağlarını Toros'lara yada Sibirya'nın buzullarını Arabistan'ın çöllerine değişmem için hiç bir sebep yoktur.
Sayın Adil ise olaya daha farklı bir boyut getiriyor.

Vatan kavramı ile kapitalistler arasında bir bağlantı kuruyor.

Burada şu noktalara işaret etmek gerekir.

Kapitalizmin ortaya çıkışından ve burjuvanın egemen oluşundan önce vatan yok muydu? Vatan kavramı kapitalizm ve ulus devlet ile mi ilgilidir?

Bir marksist şöyle dese daha yakışırdı.

"Tarımın yaygınlaşlmasıyla birlikte ortaya çıkan mülkiyetin korunması gerekiyordu. Çünkü toprak, bütün sermaye idi. Ve bu toprağın korunması için insanlar tutuldu. Bu koruma görevlileri ordu'nun temelini oluşturur. Üretime katılmayan bu insanlara toprakların korunması için sunulacak olan bahane ise, bu toprakların kutsallaştırılması olacaktı. Bunun için de vatan savunması, vatan müdafaası ortaya çıktı. Bundan dolayı vatan denen aslında birbirinden hiçbir farkı olmayan farklı toprak parçaları birbirinden ayrıldı ve farklı sahipler tarafından aynı duygularla savunuldu, sahiplenildi."

Sayın adil yazsının devamında önemli bir noktaya işaret ediyor ve diyor ki, benim için bütün dünya vatandır.

"Vatan sevgisinin" akli bir temeli var mıdır?

Kendi vatanı dışında, başkalarının vatanını sevmeyi tercih eden, yada tüm dünya vatanımdır, diyen bir kişi için vatan hainliği suçlaması haklı gerekçelere dayanır mı?

Vatanı sevmemeyi kötü yapan nedir?

saygılar;
Eski15-09-06, 14:45  #10
aydın_35

Giriş Tarihi: Jul 2006

Aile kutsal ise, vatan da kutsaldır. Korunması gerekir. Ailenin kutsiyeti toplumun temelini oluşturmasından. Bu topluman yaşayabileceği kara parçasına vatan deniliyor.

Vatan hainliği çok göreceli bir hale geldi son zamanlarda. Her aklına esen birbirini vatan hainliği ile itham ediyor. Bunun iyi tarafı solcusu, sağcısı, muhafazakarı, herkesin bir vatan sevgisi var. Ortak nokta vatan.

Bu durumda syn hanci'nin soruları kafa karıştırmaktan başka birşeye yaramaz. Gün geçtikçe benliğinden uzaklaşan gençliğin ayakta kalan tek manevi değeri vatan gibi gözüküyor. Bunu da yıkmanın ne anlamı var?

Sayın hancı, sorularınızla nasıl bir sonuca varmak istediğinizi de açıklarsanız iyi olur.
Saygılar.
aydın_35 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı