"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Sokak Çocukları ve Toplumsal Duyarlılık/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Dergi Felsefe Sorumlusu ![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: yerküre
| Benim alt kültürlere karşı ilgim malumunuz.Günümüzde sokak çocukları da bir alt kültür oluşturmuş durumda.Siz Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?Görüşlerinizi bekliyorum... __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Sokak çocukları sorunu yuvasızlık ve ailesizlik sorunudur. Ailenin olmaması veya olan ailede aile ruhunun olmaması bunları tetikler... Ne getirir ne götürür bunuda aileyi çokda önemli bulmayan arkadaşlar açıklasınlar. |
|
| #3 | |
| Sn. chessmaster aile konusunda söylediklerinize katılıyorum.Fakat o kutsal aile kurumunun aksaklıklarına ve arızalarına da bakmak lazım.Aile toplumumuzda nasıl bir dönüşüm geçirdi? Galiba buradan yani en başından başlamak daha doğru. __________________
hiç birşey hissetmiyorum artık tüm duygularımı vestiyere bıraktım ruhsuz burjuvalar gibi et parçası gibi maskemi takıp dans ederim... |
|
| #4 | |
Admin ![]() Giriş Tarihi: Jun 2005
| Sokak çocukları ve aile dediğimiz zaman en azından ülkemiz için gözden kaçırmamız gereken başka bir kavram daha ortaya çıkmakta : Göç Göç ile büyükşehirlere yerleşen aileler , ekonomik şartların getirdiği zorluklarla birlikte daha kolay çözülebilmekte.Aile geçimine katkıya zorlanan çocuklar,karşılaştıkları baskı neticesinde ve kendi ayakları üzerinde durabileceği düşüncesiyle evden kaçabilmekte.Bu çözülmeyi aile içi şiddet ve yeni yaşam tarzına uyumsuzluk da hızlandırmaktadır. Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin yeterliliği konusunundan önce toplumun sokak çocuklarına bakışını irdelememiz yararlı olacaktır. Sokak çocuklarının ötekiler olarak görüldüğü bir toplumda örgütlenmeler olması gerekenden daha fazla çaba harcamalı. Bunun yanında sokak çocukları için toplumsal örgütlenmeler kadar onlarla doğrudan bağlantı kuran polis gibi görevlilere de büyük sorumluluk düşüyor. Kaldı ki cinsel istismara uğramış,madde bağımlısı çocukların ne kadar yardım alabildiği,alsa bile bu yardımın ne kadar nitelikli olduğu tartışılır. Sokak çocuklarının toplumsal yaşama kazandırıldığında suçlu potansiyelinden ne kadar kurtulabilmektedir.. Psikolojik olarak ne kadar yeterlidirler. Örneklemeler çoğaltılabilir. Buradan çıkacak sonuç sokak çocuklarına gerek toplumun gerekse yasaların bakışının yardım almalarının önündeki en büyük engel olduğudur. |
|
| #5 | |
| Sn. Seha gerçekten konuya son derece farklı ve anlamlı bir bakış açısı getirmişsiniz.Çok teşekkürler.Buradan devam edebiliriz artık. __________________
|
| #6 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Anadolu
|
| #7 | ||
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Aile planlaması çalışmaları sinekleri öldürmek gibi birşey. Sinekleri de öldürelim ama bakaklığı da yok etmek için çalışmalar yapılmalı. Saygılar | |
|
| #8 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sn.sosyologgg demiş ki:Benim alt kültürlere karşı ilgim malumunuz.Günümüzde sokak çocukları da bir alt kültür oluşturmuş durumda.Siz Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?Görüşlerinizi bekliyorum... Ben sokakta yetiştim.Belkide şanslıydım.Devrimciler vardı.Ayaktayım şimdi.Geldiğim yeride unutmadım.Hala beraberiz.Alt kültürle ne demek istediğinize anlamadım doğrusu.Aile içi şiddet,boşanmalar ve göç en net belirleyiciler.Problem sokakta değil ki.Siz çoçukların canı sıkılınca sokağa kaçtığını mı düşünüyorsunuz.Empati yapmaya kalkmayın olmaz.Sokakta yaşamanın zorluklarını boşverelim.Potansiyel suçlu durumundadır bu insanlar sizin gözünüzde.Ne yazık ki toplumu oluşturan resmi sivil tüm insanlar aynı şekilde düşünüyor ve ben de gülüyorum buna.Sistemin günlük yaşamdaki çıkmazlarıdır bunun kaynağı.Bu insanların çoğu kendilerine göre büyük alt üst oluşlar yaşamışlardır.Bunu kimse anlayamaz.Bunun çözümü sadece bu konularda uzmanlaşmış (polis,emniyet,mahkeme...)kişilerle olabilir.Çözümde olmaz bu.Toplum kendi içindeki hastalıkları çözmelidir bu meseleden önce.Bunun radikal çözümü budur.Sokak çoçuklarının bu toplumda olmayan bir yönünü belirteyim.Birbirlerine çok bağlıdırlar,belkide bulamadıkları şeyleri buluyorlardır birbirlerinde.Toplumda olmayan şeyi.... __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
| #9 | |
| Sn. anadolu birkaç cümlemden nelerde çıkarmışsınız.Benim demek istediğim yani alt kültürden kastım örgütlenme biçimiydi.Kesinlikle sizin dediğiniz gibi sistemci bir yaklaşımım yok.Aksine sistemin tam da dışından bakıyorum olaylara.Sizin kadar olmasa da biliyorum sokak çocuklarının kendilerini keyfi dışarı atmadıklarını merak etmeyin.Zaten öyle düşünseydim bu başlığı açmaya yeltenmezdim.Cevabını bildiğim ya da çözdüğüm bir problemi neden sorayım ki? __________________
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Koskoca devletın sokak cocukları konusu gıbı bır konuyu halledememıs olmasına sasarım. Devlet cocuklar ıcın daha fazla yurtlar acmalı ve hıcbır yerde koprualtı cocugu kalmamalıdır. Ulkedekı butun sokak cocuklarıına harcanacak para ancak bır tek vıyaduge harcanacak para kadardır, ve bu konunun hala gundemde olması devlet ıcın bır utanctır. Devlet bunun ıcın vardır, ve ılk yapması gereken ınsanlık onuruna aykırı bu durumu ortadan kaldırmak ve bu evsız barksız veya evınden kacmıs cocuklara barınak yıyecek egıtım ımkanlarını sunmaktır. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|