"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sokak Çocukları ve Toplumsal Duyarlılık

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski15-09-06, 12:10  #1
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: yerküre
Sokak Çocukları ve Toplumsal Duyarlılık

Benim alt kültürlere karşı ilgim malumunuz.Günümüzde sokak çocukları da bir alt kültür oluşturmuş durumda.Siz Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?Görüşlerinizi bekliyorum...
Eski15-09-06, 12:19  #2
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Sokak çocukları sorunu yuvasızlık ve ailesizlik sorunudur.

Ailenin olmaması veya olan ailede aile ruhunun olmaması bunları tetikler...

Ne getirir ne götürür bunuda aileyi çokda önemli bulmayan arkadaşlar açıklasınlar.
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-09-06, 12:23  #3
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Sn. chessmaster aile konusunda söylediklerinize katılıyorum.Fakat o kutsal aile kurumunun aksaklıklarına ve arızalarına da bakmak lazım.Aile toplumumuzda nasıl bir dönüşüm geçirdi? Galiba buradan yani en başından başlamak daha doğru.
Eski15-09-06, 22:11  #4
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

Sokak çocukları ve aile dediğimiz zaman en azından ülkemiz için gözden kaçırmamız gereken başka bir kavram daha ortaya çıkmakta : Göç

Göç ile büyükşehirlere yerleşen aileler , ekonomik şartların getirdiği zorluklarla birlikte daha kolay çözülebilmekte.Aile geçimine katkıya zorlanan çocuklar,karşılaştıkları baskı neticesinde ve kendi ayakları üzerinde durabileceği düşüncesiyle evden kaçabilmekte.Bu çözülmeyi aile içi şiddet ve yeni yaşam tarzına uyumsuzluk da hızlandırmaktadır.

Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin yeterliliği konusunundan önce toplumun sokak çocuklarına bakışını irdelememiz yararlı olacaktır. Sokak çocuklarının ötekiler olarak görüldüğü bir toplumda örgütlenmeler olması gerekenden daha fazla çaba harcamalı. Bunun yanında sokak çocukları için toplumsal örgütlenmeler kadar onlarla doğrudan bağlantı kuran polis gibi görevlilere de büyük sorumluluk düşüyor.

Kaldı ki cinsel istismara uğramış,madde bağımlısı çocukların ne kadar yardım alabildiği,alsa bile bu yardımın ne kadar nitelikli olduğu tartışılır. Sokak çocuklarının toplumsal yaşama kazandırıldığında suçlu potansiyelinden ne kadar kurtulabilmektedir.. Psikolojik olarak ne kadar yeterlidirler. Örneklemeler çoğaltılabilir. Buradan çıkacak sonuç sokak çocuklarına gerek toplumun gerekse yasaların bakışının yardım almalarının önündeki en büyük engel olduğudur.
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski15-09-06, 22:37  #5
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Sn. Seha gerçekten konuya son derece farklı ve anlamlı bir bakış açısı getirmişsiniz.Çok teşekkürler.Buradan devam edebiliriz artık.
Eski16-09-06, 10:21  #6
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Ülkemizde sokak çocukları için kısıtlıda olsa sığnma evleri var fakat zaman zaman medyadada gördüğümüz gibi bu çocuklar gerek psikolojik gerekse cinsel suistimale uğruyor..

Sokak çocukları için gerekli tedbir alınmadığı sürece malesef potansiyel suçlu olacaklardır. Açıkçası devletin bu konuda çok yetersiz kaldığını düşünüyorum.

Alınacak tedbirler nelerdir diye düşünürsek eğer, ilk başta aile planlaması bunu takibende, yeterli eğitim ve işsizliğin ortadan kaldırılması geliyor.

Aile planlaması gerçekten önemli. Askere alınan gençlere askerlik süresince bu tarz konulardada bilgi vermek oldukça etkin bi yöntem olacaktır ki zaten böyle çalaşmalar var sanıyorum. (Bayan olmam dolayısıyla askere gitmedim çokta emin değilim açıkçası )

Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski16-09-06, 15:23  #7
cibran
Onay bekleyen
Yazar Adayı

cibran'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ÜTOPYA şöyle demiş:

Aile planlaması gerçekten önemli. Askere alınan gençlere askerlik süresince bu tarz konulardada bilgi vermek oldukça etkin bi yöntem olacaktır ki zaten böyle çalaşmalar var sanıyorum. (Bayan olmam dolayısıyla askere gitmedim çokta emin değilim açıkçası )

Aile planlaması kapsamında çocuğun doğmaması için harcanan para doğmuş çocuğun masrafından kat kat daha fazla olduğunu okumuştum. Sanki artniyet var gibi bu işte.

Aile planlaması çalışmaları sinekleri öldürmek gibi birşey. Sinekleri de öldürelim ama bakaklığı da yok etmek için çalışmalar yapılmalı.

Saygılar
cibran is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-09-06, 14:14  #8
Anadolu
Ayrıldı

Sn.sosyologgg demiş ki:Benim alt kültürlere karşı ilgim malumunuz.Günümüzde sokak çocukları da bir alt kültür oluşturmuş durumda.Siz Türkiye'de rehabilitasyon merkezlerinin ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?Görüşlerinizi bekliyorum...

Ben sokakta yetiştim.Belkide şanslıydım.Devrimciler vardı.Ayaktayım şimdi.Geldiğim yeride unutmadım.Hala beraberiz.Alt kültürle ne demek istediğinize anlamadım doğrusu.Aile içi şiddet,boşanmalar ve göç en net belirleyiciler.Problem sokakta değil ki.Siz çoçukların canı sıkılınca sokağa kaçtığını mı düşünüyorsunuz.Empati yapmaya kalkmayın olmaz.Sokakta yaşamanın zorluklarını boşverelim.Potansiyel suçlu durumundadır bu insanlar sizin gözünüzde.Ne yazık ki toplumu oluşturan resmi sivil tüm insanlar aynı şekilde düşünüyor ve ben de gülüyorum buna.Sistemin günlük yaşamdaki çıkmazlarıdır bunun kaynağı.Bu insanların çoğu kendilerine göre büyük alt üst oluşlar yaşamışlardır.Bunu kimse anlayamaz.Bunun çözümü sadece bu konularda uzmanlaşmış (polis,emniyet,mahkeme...)kişilerle olabilir.Çözümde olmaz bu.Toplum kendi içindeki hastalıkları çözmelidir bu meseleden önce.Bunun radikal çözümü budur.Sokak çoçuklarının bu toplumda olmayan bir yönünü belirteyim.Birbirlerine çok bağlıdırlar,belkide bulamadıkları şeyleri buluyorlardır birbirlerinde.Toplumda olmayan şeyi....
Eski17-09-06, 14:32  #9
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Sn. anadolu birkaç cümlemden nelerde çıkarmışsınız.Benim demek istediğim yani alt kültürden kastım örgütlenme biçimiydi.Kesinlikle sizin dediğiniz gibi sistemci bir yaklaşımım yok.Aksine sistemin tam da dışından bakıyorum olaylara.Sizin kadar olmasa da biliyorum sokak çocuklarının kendilerini keyfi dışarı atmadıklarını merak etmeyin.Zaten öyle düşünseydim bu başlığı açmaya yeltenmezdim.Cevabını bildiğim ya da çözdüğüm bir problemi neden sorayım ki?
Eski17-09-06, 23:18  #10
masteer

Koskoca devletın sokak cocukları konusu gıbı bır konuyu halledememıs olmasına sasarım.

Devlet cocuklar ıcın daha fazla yurtlar acmalı ve hıcbır yerde koprualtı cocugu kalmamalıdır. Ulkedekı butun sokak cocuklarıına harcanacak para ancak bır tek vıyaduge harcanacak para kadardır, ve bu konunun hala gundemde olması devlet ıcın bır utanctır.

Devlet bunun ıcın vardır, ve ılk yapması gereken ınsanlık onuruna aykırı bu durumu ortadan kaldırmak ve bu evsız barksız veya evınden kacmıs cocuklara barınak yıyecek egıtım ımkanlarını sunmaktır.
masteer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı