"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski23-09-06, 17:16  #1
Horozigo

Horozigo'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli
Kızılbaşlık

Kızılbaşlık şiiligin bir kolundan olanlara verilen ünvandır.

Eskişehir Balıkesir Sivas Malatya Tunceli Erzurum Antalya Hatay illerinde yalnız kendilerinin bulundugu koylerde yaşar. Sünnilerle karışık yasadıkları yerler cok sınırlıdır. Hz Aliye cok fazla baglı olduklarından Ali Allahiler olarak anılırlar.

Kızılbaşlar Safiyeddin Haydar'ı pir tanırlar. Hz Aliyi Hz Muhammedden üstün tutarlar. Ve Hz. Muhammedin miracında Hz. Aliye ait bir sırra erdigini söylerler. Kızılbaşlar Ali'yi tanrı muhammedi onun varisi olarak kabul ederler.

Baglandıkları 3 sünnet şunlardır;

1. Dilden tevhid kelimesini bırakmamak
2. Kibirlenmemek
3. Gönül kırmamak

7 farzları şöyledir;

1. Sırrını saklamak
2. Öteki Kızılbaşlarla birlikte olmak
3. Yalan söylemekten kacınmak ve aleyhte olmamak.
4. Hizmette bulunmak
5. Mürebbisine itaat etmek.
6. Müsahibini gözetmek.
7. Halifeden taç ve kisvet giyinmek.

Bunları yerine getirmeyenlere toplum içinde sopa yemek vs gibi cezalar verilir.

Bence çok ilginç bir mezhep. Siz neler dusunuyorsunuz bu mezhep hakkında.
Eski23-09-06, 19:50  #2
avare_74
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Sep 2006
kızılbaşlılık

inanç vicdan işidir; insan inandığına sarılır, onun uğruna savaşır, canını ortaya koyar, kimi hz. ibrahim gibi sevdiğinin bile canına kıymayı göze alır. inancın biz insanlara dünyada böyle acılardan başka bir de vicdan huzuru vardır sunduğu. sunduğu asıl güzellik ise ölümden sonraki hayattadır. dini ve allahı olmayanlara bile hoş görüyle bakan dinimiz kızılbaşlılığa neden hoşgörüyle bakmasın. ayrıca onlara sahiplenmek islamiyetin gereği değildir devletin gereğidir ki devlet laik olduğu için onları vatandaş kabul ederken kızılbaş mı sunni mi diye ayırt etmiyor.bu tip bilgiler insanın vicdanında saklı kaldığı için de vatandaş istediği hizmetten özgürce faydalanıyorlar. bütün bunlar bu şekilde yaşanırken tek huzursuz olduğum konu var o da keşke herkes dinin gereğini özgürce yerine getirebilse. o yüzden kimse senin dinin sana benim dinim bana diye görünmez olmasın diğerlerine karşı. çünkü bu duyarsızlık aslında daha tehlikeli bir görüştür. tarihte hangi yanlış karşısına biri çıkmadan düzeltilebilmiş ki. dünyanın yuvarlak olduğunu aksi halde ne zaman öğrenecektik. yerçekimini vb....
kızılbaşlılığı tanımlarken ortaya atılmış görüşler belki bizim yanlışımızı düzeltebilir belki dünyanın yanlışını düzeltebilir önemli olan bu görüşlerin kullanılabilirliğini ve zenginliğini ortaya çıkarıp tazeleyebilmektir.
bununla birlikte görüşleri ortaya koyup neşter vurmak onların içindekileri otopsiden geçirir gibi incelemek onların tahlilini yapmak o görüşü benimsemiş kişiye ya da topluma saldırıyı göstermez görüş başka ferd olmak başka ferdin kişiliğine saldırmak başka görüşe karşı çıkmak başka bambaşka şeyler beni anlamaya çalışırken bunları hissettiğimi bilmeniz için ayrıca belirtmek istedim.
avare_74 is offline  
Eski23-09-06, 21:58  #3
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

kızılbaşlık ile ilgili bilgiler için arkadaşa teşekkürler.

Bana göre kızılbaşlık kendi başına bir din.

Budizm,hinduizm veya sih ,zen gibi bir şey herhalde.

Ancak arkadaşın yazdığı şekliyle islamın bir mezhebi olması fikri çok yanlış.

İslamla alakası yoktur kızılbaşlık gibi bir dinin.

Hz.Ali yi müslüman yapan Hz nebi dir.

Hala bu ideallerle kızılbaşlığa islamın mezhebi demek Atatürkü şeriatçı yapmak gibi birşey...
phidas is offline  
Eski23-09-06, 23:58  #4
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Kızılbaşlık denen mezhep, bilindik aleviliğin dışında mıdır? içinde midir? Bir parçasıdı mıdır? kendisi midir?
hancı is offline  
Eski24-09-06, 00:05  #5
Horozigo

Horozigo'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın chessmaster şöyle demiş:

kızılbaşlık ile ilgili bilgiler için arkadaşa teşekkürler.

Bana göre kızılbaşlık kendi başına bir din.

Budizm,hinduizm veya sih ,zen gibi bir şey herhalde.

Ancak arkadaşın yazdığı şekliyle islamın bir mezhebi olması fikri çok yanlış.

İslamla alakası yoktur kızılbaşlık gibi bir dinin.

Hz.Ali yi müslüman yapan Hz nebi dir.

Hala bu ideallerle kızılbaşlığa islamın mezhebi demek Atatürkü şeriatçı yapmak gibi birşey...
Kızılbaşlık şiiligin içinde bir bolum olduguna gore bir mezheptir.
Eski24-09-06, 00:10  #6
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın Tcherazzi şöyle demiş:

Kızılbaşlık şiiligin içinde bir bolum olduguna gore bir mezheptir.
Böyle bir anlayış islamda kabul görmez.

Kuran bu anlayışı kesinlikle rededer.

Kuranda HZ Ali nin adı bile geçmez.

Kurana inanmayanın neresi müslüman kabul edilebilir ki....
phidas is offline  
Eski24-09-06, 01:10  #7
Horozigo

Horozigo'nın Avatarı

Kızılbaşlar biz şiilerin bir bolumuyuz biz boyleyız diyorlar
Kızılbaşlar tanrı ali ve muhammed aynı kişidir diyor.

Saçma oldugunun farkındayım ama bu boyle. Ve bu insanların ozel koyleri var sadece kızılbaşların yasadıgı koyler.

Ufak bir araştırma yaparsanız daha detaylı ogrenebılırsınız.
Eski25-09-06, 13:50  #8
esselam

esselam'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İSTANBUL

Alıntı:
Sayın tahta şöyle demiş:

Sevgili essalem sizi ben bir türlü anlayamayacağım. Sizden başka herkez kötü öyle değilmi. Sadece yazı yazıyor kötü diyorsunuz gerisi yok. Hiç kızılbaş bir insanla tanıştınız mı kulaktan dolma bilgiyle bilgi sahibi olunmaz. Sapkın bir inanış ise kanıtsun ortaya. Üstelik kişilerin inançları hakkında sapkın bozuk gibi şeyler yazmakta hiç hoş değildir. İslama gelince aslan kesiliyorsunuz ama daha islamın "senin dinin sana benim dinim bana" ilkesinden bi habersiniz
1 kızıl başlık bir dinmidir ?
2 bir dinise bana neye inandığınızı açıklarmısınız.
3 gerekli açıklamayı tsherazzi yapmış ..
4 senin dinin sana benim dinim bana ne demek siz ayrı bir dinden misiniz kızılbaşlığı bize açarmısınız biz sizin ateist olduğunuzu sanıyor idik..
saygılarımla
Eski25-09-06, 22:06  #9
karabaglı
Forumdan Uzaklaştırılmış

karabaglı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın esselam şöyle demiş:

1 kızıl başlık bir dinmidir ?
2 bir dinise bana neye inandığınızı açıklarmısınız.
3 gerekli açıklamayı tsherazzi yapmış ..
4 senin dinin sana benim dinim bana ne demek siz ayrı bir dinden misiniz kızılbaşlığı bize açarmısınız biz sizin ateist olduğunuzu sanıyor idik..
saygılarımla
Okuduğunuzu anlamamış olma olasılığınız ile cevap veriyorum.
1: Kızılbaşlılık bir din değildir. Hz ali'nin soyundan gelenlere verilir rivayete göre hendek savaşı sırasında yaralanan muhamedin kanı yere akmıştır Hz ali Hz muhamedin kanına basılmasın diye kanı yerden alı alnına sürmüştür. Alinin sonraki soyu ise başlarına kızıl renkte bu olayı simgelemek için 12 köşeli börk adı veilen bir başlık giyerler isimleri buradan gelmektedir. Fakat bu isimleri safevi devleti zamanında almıştır.
2: din olmadığını vurgulamıştım. Ki hiç bir dine mensup dğeilim
4: senin dinin sana benim dinim bana kuranda islamiyetin hoşgörüsünü anlatmak için kullanılmıştır. Ki o cümleyi ben kendim bizzat allah bile böyle derken siz neden herşeye kötü yada sapkın diyorsunuz allah onların hesabını ben göreceğim siz bana ibadet edin diyor demek için yazılmıştır.

Durumun anlaşılmış olması dileğiyle
karabaglı is offline  
Eski28-09-06, 11:04  #10
esselam

esselam'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İSTANBUL

Alıntı:
Sayın tahta şöyle demiş:

Okuduğunuzu anlamamış olma olasılığınız ile cevap veriyorum.
1: Kızılbaşlılık bir din değildir. Hz ali'nin soyundan gelenlere verilir rivayete göre hendek savaşı sırasında yaralanan muhamedin kanı yere akmıştır Hz ali Hz muhamedin kanına basılmasın diye kanı yerden alı alnına sürmüştür. Alinin sonraki soyu ise başlarına kızıl renkte bu olayı simgelemek için 12 köşeli börk adı veilen bir başlık giyerler isimleri buradan gelmektedir. Fakat bu isimleri safevi devleti zamanında almıştır.
2: din olmadığını vurgulamıştım. Ki hiç bir dine mensup dğeilim
4: senin dinin sana benim dinim bana kuranda islamiyetin hoşgörüsünü anlatmak için kullanılmıştır. Ki o cümleyi ben kendim bizzat allah bile böyle derken siz neden herşeye kötü yada sapkın diyorsunuz allah onların hesabını ben göreceğim siz bana ibadet edin diyor demek için yazılmıştır.

Durumun anlaşılmış olması dileğiyle
Kızıl başlık bir din değildir diyorsunuz.
Ondan sonra senin dinin sana benim dinim bana ..
İslamiyet kendini düşman edinmişlere karşı hoşgörülü nasıl olsun ..
Siz kızılbaşmısınız yoksa ateistmi? ben bunu anlayamadım ..
Çünkü sapkın bir inanış değince tepki gösterdiniz.
Ateist bir insanı inancın sapkını veya doğrusu bağlamaz yada bağlamaması lazım.
İslam hakkında ne kadar çok şey biliyorsunuz,Allahın onların yani inanmıyan ların hesabını ben göreceğim demesi sizi ürkütmüyormu?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 02:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)