| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Bencillik? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| İnsan neden iyilik yapar?Karşıdaki kişiye yardım olsun diyemi?İyi bir insan olduğunu ispat etmek için mi?Sevap olsun diyemi?Yada şunu hiç düşündünüzmü sadece bencillikten yada egoistlikten dolayımı?Bazen sırf vicdanınız rahat etsin diye iyilik yaptığınız oldumu?Yoksa özünde yanlızca bencillik, duygu tatminliğimi yatıyor?Kendimizi ispat ettiğimiz için mi hoşumuza gidiyor yardım etmek? |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: İZMİR
| iyilik yapmadan önce uzun uzadıya düşünen var mı? ben bu iyiliği yaparsam bencil olmam ya da dur bir iyilik yapayımda bu günlük vicadım rahat etsin diyen yoksa ya ben ne ulvi bir insanım iyilik yaparak kendimi ispatladım diyen yada bunlar iyilik için zaman kollayan insanlardır .Bilmem düşünenler vardır belkide . |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Saygılar... | |
|
| #4 | |
| anlam çıkarttığımı da kim söyledi sayın benozelim.bende bakış açımı dile getirdim.herşeyde derin bi anlam aramasaydınız sanırım bunu farkederdiniz |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Selam Arkadaslar, Iyılıgın ıcten geldıgıne ınanıyorum, kotu bır mılıeu ıcınde yetısmıs olanlar bu ıyılık mefhumunu kaybederler, ancak ozumuzde hayata kotu olmak uzere baslamayız. Dını boyutunun dısında ıyılık yapmak ınsana bır haz verır, cunku bılıncaltınızda sızde muhtac oldugunuzda bırısının sıze yardım edecegı vardır. Cebınızdekı paranın mesela beste bırını hayır ıcın ıhtıyacı olan bırıne verdıgınızde kendınızı daha ınsan hıssedersınız. Ve soylemeden edemıyecegım ınfak edene Allah verdıgınden cok fazlasını bır vesıleyle verır, defalarca denedım, o para asla bosa gıtmez kayıp olmaz. |
|
| #6 | ||
| Alıntı:
Maalesef düşünen bir varlığız ve herşeyi irdelememiz gerekir.Bunun için burdayız zaten. | |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
benozelim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-09-06 00:55 . | |
|
| #8 | |
| sayın benozelim ben bunu anladım ne yazık ki felsefi düşünemiyorumm gençlik ne de olsa...! |
|
| #9 | ||
| Alıntı:
Saygılar... | |
|
| #10 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Sn.benozelim demiş ki: İnsan neden iyilik yapar?Karşıdaki kişiye yardım olsun diyemi?İyi bir insan olduğunu ispat etmek için mi?Sevap olsun diyemi?Yada şunu hiç düşündünüzmü sadece bencillikten yada egoistlikten dolayımı?Bazen sırf vicdanınız rahat etsin diye iyilik yaptığınız oldumu?Yoksa özünde yanlızca bencillik, duygu tatminliğimi yatıyor?Kendimizi ispat ettiğimiz için mi hoşumuza gidiyor yardım etmek? Bu mantıkla devam edersek insani tüm ilişkiler ve duygular çıkara dayalıdır gibi bir yere ulaşıyoruz.Buna anne-baba-çocuk ilişkisinide koyabilirim gayet rahatlıkla.Öyleyse insanlar yaptıkları her eylemde kendi egolarını tatmin gibi bir düşünce içindeler.Peki bunu şekillendiren ana düşünce ne?İnsanın anne karnından dünyaya geldiğinde beyninin düz beyaz boş bir kağıt gibi olduğunu söyleyen (bilimsel adını hatırlamıyorum)bilimsel bir açıklama var.Buradan hareket edersek bu boş kağıt dolarken elbette toplumla olan tüm ilişkileriyle dolacaktır.Öyleyse sizin düşüncelerinizle benim düşüncelerimin kaba hatlarıyla hemen hemen her konuda farklı olması gibi bir olasılık mevcut.Bu olasılık farklı ülkeler ve farklı kültürlerle olan ilişkilerimizde daha yüksek boyutda olacak demektir.Öyleyse evrensel bir gerçekliktende bahsedemeyiz.İyi de o zaman gerçek ne? __________________
Umudun rengi mavi derler ya,ringlerde mavidir. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|