Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bencillik? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski26-09-06, 23:43  #1
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul
Bencillik?

İnsan neden iyilik yapar?Karşıdaki kişiye yardım olsun diyemi?İyi bir insan olduğunu ispat etmek için mi?Sevap olsun diyemi?Yada şunu hiç düşündünüzmü sadece bencillikten yada egoistlikten dolayımı?Bazen sırf vicdanınız rahat etsin diye iyilik yaptığınız oldumu?Yoksa özünde yanlızca bencillik, duygu tatminliğimi yatıyor?Kendimizi ispat ettiğimiz için mi hoşumuza gidiyor yardım etmek?
benozelim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski26-09-06, 23:58  #2
arpaz

arpaz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İZMİR

iyilik yapmadan önce uzun uzadıya düşünen var mı? ben bu iyiliği yaparsam bencil olmam ya da dur bir iyilik yapayımda bu günlük vicadım rahat etsin diyen yoksa ya ben ne ulvi bir insanım iyilik yaparak kendimi ispatladım diyen yada bunlar iyilik için zaman kollayan insanlardır .Bilmem düşünenler vardır belkide .
arpaz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 00:18  #3
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın arpaz şöyle demiş:

iyilik yapmadan önce uzun uzadıya düşünen var mı? ben bu iyiliği yaparsam bencil olmam ya da dur bir iyilik yapayımda bu günlük vicadım rahat etsin diyen yoksa ya ben ne ulvi bir insanım iyilik yaparak kendimi ispatladım diyen yada bunlar iyilik için zaman kollayan insanlardır .Bilmem düşünenler vardır belkide .
Sayın arpaz,biraz daha derin düşününüz.Tabiiki düşünerek yapılmıyor.Bundan bunumu anladınız.Burada zaten insan özünden bahsediliyor.Biraz daha felsefi arpaz biraz daha.Derin düşünmek lazım.
Saygılar...
Eski27-09-06, 00:27  #4
arpaz

arpaz'nın Avatarı

anlam çıkarttığımı da kim söyledi sayın benozelim.bende bakış açımı dile getirdim.herşeyde derin bi anlam aramasaydınız sanırım bunu farkederdiniz
Eski27-09-06, 00:29  #5
masteer

Selam Arkadaslar,

Iyılıgın ıcten geldıgıne ınanıyorum, kotu bır mılıeu ıcınde yetısmıs olanlar bu ıyılık mefhumunu kaybederler, ancak ozumuzde hayata kotu olmak uzere baslamayız.

Dını boyutunun dısında ıyılık yapmak ınsana bır haz verır, cunku bılıncaltınızda sızde muhtac oldugunuzda bırısının sıze yardım edecegı vardır.

Cebınızdekı paranın mesela beste bırını hayır ıcın ıhtıyacı olan bırıne verdıgınızde kendınızı daha ınsan hıssedersınız. Ve soylemeden edemıyecegım ınfak edene Allah verdıgınden cok fazlasını bır vesıleyle verır,
defalarca denedım, o para asla bosa gıtmez kayıp olmaz.
masteer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 00:51  #6
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın arpaz şöyle demiş:

anlam çıkarttığımı da kim söyledi sayın benozelim.bende bakış açımı dile getirdim.herşeyde derin bi anlam aramasaydınız sanırım bunu farkederdiniz
Sayın arpaz,anlam çıkardınız demedim!Bunumu anladınız dedim.Arada çok fark var.Konuyu benim açmış olmamdan dolayı hatanızı söyledim.(yanlış anlamıştınız)Unutmayın hayat ayrıntılarda gizlidir.Zorda olsa o aklımızı zorlamamız lazım,dimi ama Maalesef düşünen bir varlığız ve herşeyi irdelememiz gerekir.Bunun için burdayız zaten.
Eski27-09-06, 00:52  #7
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın masteer şöyle demiş:

Selam Arkadaslar,

Iyılıgın ıcten geldıgıne ınanıyorum, kotu bır mılıeu ıcınde yetısmıs olanlar bu ıyılık mefhumunu kaybederler, ancak ozumuzde hayata kotu olmak uzere baslamayız.

Dını boyutunun dısında ıyılık yapmak ınsana bır haz verır, cunku bılıncaltınızda sızde muhtac oldugunuzda bırısının sıze yardım edecegı vardır.

Cebınızdekı paranın mesela beste bırını hayır ıcın ıhtıyacı olan bırıne verdıgınızde kendınızı daha ınsan hıssedersınız. Ve soylemeden edemıyecegım ınfak edene Allah verdıgınden cok fazlasını bır vesıleyle verır,
defalarca denedım, o para asla bosa gıtmez kayıp olmaz.
Sayın masteer,o parayı gerçekten ihtiyacı olduğu içinmi veriyorsunuz,yoksa sadece vicdanınız içinmi?Yada şöyle sorabilirim,o para evet onun işini görür ama o anlık ya sizin hissettikleriniz daha ağır basmıyormu?Bu bencillik işte!

benozelim Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 27-09-06 00:55 .
Eski27-09-06, 01:13  #8
arpaz

arpaz'nın Avatarı

sayın benozelim ben bunu anladım ne yazık ki felsefi düşünemiyorumm gençlik ne de olsa...!
Eski27-09-06, 09:55  #9
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Alıntı:
Sayın arpaz şöyle demiş:

sayın benozelim ben bunu anladım ne yazık ki felsefi düşünemiyorumm gençlik ne de olsa...!
Sayın arpaz,yine bunu yaptınız.Sizinle tartışamayız ve bir arpa boyu ilerleyemeyiz.
Saygılar...
Eski27-09-06, 11:21  #10
Anadolu
Ayrıldı

Sn.benozelim demiş ki:
İnsan neden iyilik yapar?Karşıdaki kişiye yardım olsun diyemi?İyi bir insan olduğunu ispat etmek için mi?Sevap olsun diyemi?Yada şunu hiç düşündünüzmü sadece bencillikten yada egoistlikten dolayımı?Bazen sırf vicdanınız rahat etsin diye iyilik yaptığınız oldumu?Yoksa özünde yanlızca bencillik, duygu tatminliğimi yatıyor?Kendimizi ispat ettiğimiz için mi hoşumuza gidiyor yardım etmek?

Bu mantıkla devam edersek insani tüm ilişkiler ve duygular çıkara dayalıdır gibi bir yere ulaşıyoruz.Buna anne-baba-çocuk ilişkisinide koyabilirim gayet rahatlıkla.Öyleyse insanlar yaptıkları her eylemde kendi egolarını tatmin gibi bir düşünce içindeler.Peki bunu şekillendiren ana düşünce ne?İnsanın anne karnından dünyaya geldiğinde beyninin düz beyaz boş bir kağıt gibi olduğunu söyleyen (bilimsel adını hatırlamıyorum)bilimsel bir açıklama var.Buradan hareket edersek bu boş kağıt dolarken elbette toplumla olan tüm ilişkileriyle dolacaktır.Öyleyse sizin düşüncelerinizle benim düşüncelerimin kaba hatlarıyla hemen hemen her konuda farklı olması gibi bir olasılık mevcut.Bu olasılık farklı ülkeler ve farklı kültürlerle olan ilişkilerimizde daha yüksek boyutda olacak demektir.Öyleyse evrensel bir gerçekliktende bahsedemeyiz.İyi de o zaman gerçek ne?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı