"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kıskançlık

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski27-09-06, 18:27  #1
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Kıskançlık

Bir kadında bir kadının etinde, erkeğin cayılmaz bir hak durumuna getirdiği o anlamsız ve oburca kendine mal etme hırsı bu eski içgüdü yoktur. Bilinmedik yıllardan beridir paylaşmaktadır kadın.
Biz erkeklerin geçmişini oluşturan şey karanlık geçmişimizdir. Bizler daha doğarken yaşlıydık. Kıskançlık bir kadında onurunun kırılmasıdır ancak. Erkekteki kıskançlıksa işlek acı gibi derin, maddesel acı gibi sürekli bir işkencedir.

ANOTOLE FRANCE

Nedersiniz?
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 20:01  #2
erdi

erdi'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın lamira şöyle demiş:

Bir kadında bir kadının etinde, erkeğin cayılmaz bir hak durumuna getirdiği o anlamsız ve oburca kendine mal etme hırsı bu eski içgüdü yoktur. Bilinmedik yıllardan beridir paylaşmaktadır kadın.
Biz erkeklerin geçmişini oluşturan şey karanlık geçmişimizdir. Bizler daha doğarken yaşlıydık. Kıskançlık bir kadında onurunun kırılmasıdır ancak. Erkekteki kıskançlıksa işlek acı gibi derin, maddesel acı gibi sürekli bir işkencedir.

ANOTOLE FRANCE

Nedersiniz?
İnsanın sevdiğini kıskanmasından daha doğal ne olabilir ki?
erdi is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 20:16  #3
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın erdi şöyle demiş:

İnsanın sevdiğini kıskanmasından daha doğal ne olabilir ki?
anlamadiniz........
Bunu da mi ben söyleyim...yoruldum atik....
ben gidiyorum..

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-09-06 00:09 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 20:18  #4
lamira
Forumdan Uzaklaştırılmış

lamira'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

kalın kalın. umudunuzu kaybetmeyin)))))
lamira is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski27-09-06, 20:34  #5
il_bilge

il_bilge'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

Kavram itibarıyle saptırılmadıktan, boyutları abartılmadıktan ve zulüm halini almadıktan sonra bir yere kadar hissedilebilir bir duygu olsa gerek..

İş tamamen sahiplenme ve sınır çekme noktasına gelirse olayın rengi de değişmekte..

"Benim", "Senin" gibi sıfatlarla tamlama kurulamayacak bir değerdir insan olmak. Anotole France da kadın-erkek bağlamında farklı bir şekilde bakmış insanlığın bu duygusuna...

Bağlılık ve birliktelik güzeldir, onura dokunmadıktan sonra.

Güven ve inanç var ise ve yanyana yaşanıyorsa sevgiyle, kendine olan saygı da tamsa karşındakine olduğu kadar...

Acılar indirger kendini neredeyse yokluğa..

Sevgiler..
Eski27-09-06, 23:11  #6
pernetya

pernetya'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

İnsan tam anlamıyla sahip olamadığını kıskanırmış.kaybetme korkusu.İnsanın sevdiğini kıskanmasından doğal birşey yoktur ama fazla abartıya kaçmadan.Sevgiyi öldürmeden,ilişkiyi yıpratmadan,Kişileri üzmeden.kıskançlık bizim kanımızda var.
Eski27-09-06, 23:17  #7
benozelim
Forumdan Uzaklaştırılmış

Ülke / Şehir: istanbul

Alıntı:
Sayın lamira şöyle demiş:

ANOTOLE FRANCE

Nedersiniz?
Sayın lamira,bırakın Anolote france'ı.
Ben derim ki benim erkeğim ben yokken özgürdür.Taki ben yanında olana kadar,İşte o zaman ona dur derim.Çünkü ben yokken yaptığı kendisine saygısızlık,ama ben yanındayken göz ucuyla bile birine bakıyorsa işte o zaman saygısızlık benim şahsıma yapılıyor demektir.Bu benim düşüncem tabi.Başlıktan yola çıkarak paylaşmak istedim sadece.
Saygılar...
benozelim is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-09-06, 00:06  #8
arpaz

arpaz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: İZMİR

bu tıpkı susmayan vicdanın sesi gibi desem ne derece doğru olur bilmiyorum.eğer vicdanımızn sesini durdurabilseydik bize sürekli acı veren kıskançlğımıza da bent çekebilirdik.kadının onurunu zedelemez erkekteki işkenceye son verebilirdik belkide. sayın lamira ne dersiniz?
arpaz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-09-06, 00:16  #9
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Kiskanclik; size ait olmadigini aslinda cok iyi bildiginiz bir seyin, her an yitirilmesi paranoyasindan baska bir sey degil.
Bazen ölümcül sonuclara neden olsa da cidden rahatsiz edici bir durum.
Hem kisaknani huzursuz eder, hem de kiskanilani....

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-09-06 15:37 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-09-06, 12:24  #10
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Ben kıskançlığı özgüven eksikliğine bağlıyorum bir de insan doğasına.Zaten insan doğasında bencil bir varlıktır ve bir üst otorite olmak her zaman egosunu okşar.Hele de sevgisiz,ilgisiz ve özgüvensizse kıskançlık kaçınılmazdır.Kesinlikle psikolojik bir rahatsızlıktır.Ayrıca Türk toplumunun ataerkil bir yapıda olması boyutu da vardır.Zaten erkeklere bu hak çok önceden verilmiştir ve sosyalizasyon sürecinde de aile ve toplum tarafından erkeklik rolü teslim edilmiştir.Zaten ataerkilliğin ve otoritenin bekası bu gibi şizofrenik duygularla sürdürülebilmektedir.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı