"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Akla Takılan Sorular ve Cevapları/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: ANKARA
| Gündelik bilmeceler... Yağmur neden bir anda boşalmak yerine damla damla yağar? cvp:Bunun nedeni "su damlacıklarının" bulutlarda oluşmasıdır.Bu bulut, buharın toz zerrecikleri ve elektrik yüklü parçacıklar üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.Bu damlacıkların çapları genellikle 1 ile 10 mikron arasındadır.Bulutlar yukarı doğru belirli bir hızla hareket ederlerken su damlacıklarını da doğal olarak beraberinde götürürler.Damlacıklar yükseldikçe yoğunluklarının artması sebebiyle büyürler.İki veya daha çok damlacığın çarpışarak birleşmesiyle damlalar oluşur.Damlalar havanın artık onları yukarı doğru taşıyamayacağı kadar büyüdükleri zaman yaağmur olarak aşağı düşmeye başlarlar. Çoğu zaman buz kabından çıkardığınız buzun dış kısımları saydamken ortaları mat olur.Neden? cvp:Saf buz saydamdır; çünkÜ içindeki buz kristalleri düzenli bir biçimde dağılmıştır, normal bir buz parçasının ortasının mat oluş nedeni buzun içinde eşit olmayan bir dağılımın olmasıdır.Bu durum buz kristalleri arasında sıkışıp kalan ve çapları yarım milimetreyi geçmeyen hava kabarcıkları nedeniyle olur. Bu hava kabarcıklarının oluşması ,havanın sudaki çözünürlüğünün su soğudukça azalmasına bağlıdır. ilginç Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-04-06 22:32 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006
| Konuya yabancı olanlar için biraz açıklayalım; optiğin temel konularından birisi olan görüntü oluşumu prensip olarak ince kenarlı merceklerde görüntünün cisme ters bir şekilde oluştuğunu söyler. gözümüzde yer alan mercek de ince kenarlı bir mercxek olduğu için görüntünün ters oluştuğu bilinir. benim sorunum şu, bir çok kaynak şöyle bir cümle kullanır: Görüntü ters olsa da siz dünyayı düz algılarsınız. çünkü beyniniz görüntüyü düzeltir. ben bu cümleye karşı öıkıyorum ama elimde bir kanıtım yok. sizlere göre bu görüntü düzeltmenin esası nedir? görüntünün tersi ve düzü beyin açısından bir farklılık yaratır mı ki beyin görüntüyü düzeltsin? bununla ilgili düşünceleri olan arkadşalarımın acilen bilgilerini benimle paylaşmalarına ihtiyacım var - geceleri uyuyamıyorum!- benimle paylaşabileceğiniz makale yada ders notlarınız (ingilizce türkçe farketmez) varsa minnettar olurum. __________________
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar. F. Kafka |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jul 2006
| evet beyin diğer organlara nazaran incelenmesi en zor organdır. sanırım sinirlerin çapraz yaparak gitmesinden kaynaklanıyordu. ama emin olmak için teyit ettirmem gerekiyor yarın akşam ayrıntılı bir bilgiyle açıklayabilirim sanırım. |
|
| #4 | |
| herhangi bir şekilde ters yada düz kavramının konabilmesi için kıyas yapmak gerekir. örneğiin mercek meselesinde görüntüyü cisimle kıyaslayıp terstir diyoruz. ama retinada oluşan görüntü tümüyle terstir ve beyin o görüntü dışında başka bir bilgiye sahip olmadığı için kıyas yapamaz.dolayısıyla beyne gelen görüntü ters yada düz olarak algılanmaz, sadece ayrıntıları ele alınır ve işlenir. ancak siz gözünüze görüntüyü ters algılamanızı sağlayacak bir gözlük takarsanız beyin bunun ters olduğunu kabul eder. bu gözlüğü aralıksız takarsanız bir süre sonra beyin bu görüntüyü ters kabul ederek sizin bu görüntüye göre yaşamanız için bu durumu esas alır. ve artık normaliniz bu olur. terslik ortadan kalkar. __________________
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar. F. Kafka |
|
| #5 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Acaba şöyle mi yaa?Bak benim de aklıma takıldı şimdi ![]() Şu anda duran herşey düz geliyor.Mesela bilgisayarımızı masanın üstüne koydğumuzda onu düz algılıyoruz.Ama ilk ortaya çıktığından beri başka şekilde koyulsa (bilgisayarın yapılış şekline göre) onu da düz algılayacaktık.Ama şöyleki yen bir model çıktığında (farklı bir şekli olan) onu da Mı düz algılayacağız?Burda ortaya kıyas giriyor.Karışık bir konu.. saygılar.. DD. noname Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-09-06 13:34 . |
|
| #6 | |
| benim dikkatimi çeken şeylerden birisi en ciddi yayınlarda bile bu tip bir cümlenin bulunması. ama arkası yok. ben bu durumu mantıksız buluyorum. yani ters ve düz kıyaslamasının mevcut olmadığı durumda beynin standart bir yerçekimi, ayak- baş doğrultusu var anlamına gelir bu. hatta bir yerde şöyle bir cümle okudum beni beynimden vurdu. bebekler ilk doğduklarında herşeyi ters görürler, görme merkezleri tam gelişmediği için demiş. yahu yapmayın, bu nasıl olur.. ama zannediyorum bu meseleyi çözeceğiz. __________________
|
| #7 | ||
| Alıntı:
bu sayede eksik veriler tamamlanarak daha içerikli bir görüntü elde edilebildği gibi 3d ve derinlik kavramları da sağlanmakta. __________________
Av köpekleri henüz avluda oynaşıyor, ama avları, daha şimdiden ormanda ne kadar hızlı koşarlarsa koşsunlar, ellerinden kurtulamayacaklar. F. Kafka | |
|
| #8 | |
| yanılıyorsam düzeltin... renkli görürüz, renkli görme sorunları yaşayan insanlar var göz uyumu yapabiliriz, bunu yapamayıp uzak yada yakını görme sorunu yaşayanlar var. gözlerimizi ayarlayabiliriz, şaşı olup gözlerini odaklayamayan insanlar var. merkezi görme yollarının ve merkezlerinin bozukluğundan muzdarip insanlar var. ama bugüne kadar bir gözün görüntüsünün ters olamsından dolayı ters düz karışık ve bulanık gören, yada beynin düzeltme mekanizmasındaki aksaklıktan dolayı dünyayı ters gören kimse yok... __________________
|
| #9 | |
| bu durum bana kopernik öncesi evren kavramını anımsatıyor. insanlar bakıyorlari güneş hareketli, ay hareketli, yıldızlar hareketli ama ayaklarının altındaki dünya hareketsiz.. bu nedenle yüzlerce yıl kimse dünyanın hareket ettiğine inanmadı. dünya dönemez çünkü dönmesi çok mantıksız.. dünya dönemez çünkü dönmüyoruz! bugünde bu veri bana aynen bu tavır mış gibi geliyor. mercek görüntüyü ters çevirmekte ama biz herşeyi düz görüyoruz!!! çünkü beyin düzleştirir. ( görüntüyü ters çevirerek) __________________
|
| #10 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Sep 2006
| iki gözümüz var ama tek görüyoruz buna ne dersiniz |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|