Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Anket Sonuçlarını Göster: Kürtaj...
Cinayettir28 35.90%
Çok zor bir karardır, iyi irdelenmelidir22 28.21%
Sağlık için gerekliyse yapılmalıdır9 11.54%
Günahtır! Yapılamaz...0 0%
Kadın ve erkek ortak karar vermelidir13 16.67%
Kadın yalnız başına karar vermelidir2 2.56%
En iyi doğum kontrol yöntemidir4 5.13%
Oy Verenler: 78. Bu ankete oy veremezsiniz

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski05-10-06, 10:22  #1
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Kürtaj

Son tartışmalarımızda bu konu çok sık gündeme gelmeye başladı. Kimi bunu bir çeşit katillik olarak görüyor, kimi bir kurtuluş yolu...

Kürtaj yolunun seçilmesinde bazı nedenler vardır. Örneğin çocuğa bakacak durumu olmayan ve istekleri dışında gebelik yaşayan çiftler bu yola başvurmaktadır. Bunun yanında tamamen kısa bir zevk sonucunda ortaya çıkan gebelikler de doğrudan kürtaj yoluyla sonlandırılmaktadır.
İşin bir de sağlık yönü var. Eğer annenin sağlığı gebeliğe elvermeyecek durumda ise kürtaj yapılmalı mıdır?

Bu konuyu her yönüyle tartışalım...
Papyrus is offline  
Eski05-10-06, 10:27  #2
orkhun

orkhun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2005
Ülke / Şehir: ankara

''Sağlık için gerekliyse yapılmalıdır'' işaretledim..

Her ne olursa olsun bence bu bir cinayettir ama annenin sağlığı söz konusuysa bu istisnai bir durum olarak kabul edilebilir.. bence..
Eski05-10-06, 10:51  #3
ASYA
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Ülke / Şehir: Anadolu

Bİr bebeğin hayatta kalmasına yada yok olup gitmesine karar vermek çok güç..

Yakın çevremde buna tanık oldum. Mecburiyetten bebeğin alınması gerekiyordu ve bu anne için gerçekten bir yıkım oldu..

Bence bu karar çok güç verilebilr ve gerçekten iyi düşünülmesi gerekir. Bu seçimin asla geridönüşü yok ve yanlış bir karar ömür boyu vicdan muhasebesine sebep olur.
Yoksa hayat mı aşmakta beni...
ASYA is offline  
Eski05-10-06, 12:01  #4
şamil
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Oct 2006

ben cinayettir dedim bir canlının dünyaya gelmesine nasıl engel olunabilinir aklım almıyor
şamil is offline  
Eski05-10-06, 12:08  #5
stream

sn papyrus
Güzel bir konuya değinmişsiniz, farklı düşüncelere cevap verebilmek adına birbirine yakın ve çok sayıda şık eklenmiş, tek bir tanesini işaretlemek zor ama öncelik sırasına koyabilirim;

Cinayettir, Günahtır, (ama) sağlık için gerekliyse yapılmalıdır (ancak) çok zor bir karardır, iyi irdelenmelidir (buna) kadın ve erkek birlikte karar vermelidir.

Ama madem ki sadece biri işaretlenek o zaman, Sağlık için gerekliyse yapılmalıdır.
stream is offline  
Eski05-10-06, 12:31  #6
masteer

Yazı bosa gıtmesın , baska bır baslıktan alıntı ,

Cocuk aldırmak konusu onemlı bır konu , lafı gecmısken yorumda bulunmak ısterım, cocuga ruh uflendıkten sonra - boyle tabır edılır- o cocugu aldırmak
hem gunahtır hemde bır cınayettır. Bu yuzden dıkkatlı olmakta fayda var.

Dıger yandan meshur hıkayeyı bılırsınız, bır aılnenın bılmemkacıncı cocugu , ondan oncekılerın hepsınde bır sakatlık var, gunumuzde olsa pek cok aıle o cocugu aldırırdı, ancak eskıden oldugu ıcın doguyor ve o bebek beethoven.

Bu konuda yapılması gereken cıddı bıcımde korunmaktır, ıstemıyorsanız cocuk dıkkat edeceksınız, ancak bır sekılde kaza ıle olduysa ruh uflenme
tam olarak hatırlamıyorum 90 gun veya 120 gun olması lazım ondan sonra hıcbır sekılde cocugu aldıramazsınız.

Ben sahsen gun sayısına bıle bakmam , ıkıncı kızım planlanmayan bır cocuktu, hatta dusme tehlıkesı oldugunda duserse duser Allahın taktırı deyıp onlem dahı almadık, esım ısıne gıtmeye devam ettı, bır ılac falan da kullanmadı , ama bebegım tutundu ve dogdu, su anda 4 yasında ve aramızda duserse duser dıye nasıl dusunebıldıgımızı ve bu muhtesem hedıyeyı nasıl rıske attıgımızı hala konusuruz. Bırakın bılerek aldırmayı
olayı akısına bırakmak bıle bızım ıcımızde hala bır pısmanlıktır ve ıyıkıde dogmus derız, cunku dunya tatlısı bebısımı o zaman tanıyamamıs olacaktım.

Su andan sonrada ıstemıyoruz , cokta dıkkat edıyoruz, ancak bır sekılde olursa da gun sayısına falan dahı bakmadan kesınlıkle aldırmayız.

Bu konu ıcınde tartısılması gereken bır dıger konuda cocugu veren Allah rızkını da verır mı?
masteer is offline  
Eski05-10-06, 14:25  #7
Crossbourne

Crossbourne'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Eğer annenin sağlığını tehlikeye atıyorsa, anne ve baba bebek bakacak sorumluluğu alamıyorsa, maddi durumları el vermiyorsa kürtaj yapılabilir bence.
Eski05-10-06, 14:33  #8
stran

stran'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: DİYARBEKİR

Çok zor bir karardır, iyi irdelenmelidir

Düşünmesi bile bu kadar kötüyse yaşanma durumda biz kadınların neler hissettirecektir ;Çok zor bir karar düşüncesi bile tüylerimi ürpertiyor sanırım ben olsam asla ama asla kürtaj yaptırmam......
Eski05-10-06, 14:59  #9
kelebek

kelebek'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006

''Kadın ve erkek ortak karar vermelidir''
Belki o çocuğun yaşama şansı elinden alınıyordur ama bu tür şeylerede tek taraflı bakmamak gerekiyor.Ailenin maddi ve manevi yönden o çocuğa bakıcak durumu yoktur belki böylesi daha iyi olabilir.
Eski05-10-06, 15:21  #10
yazarkedi

yazarkedi'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

Kürtaj elbette çok zor bir karardır ve iyi irdelenmelidir. İnsanın ömür boyu taşıyacağı bir yüktür.

Elbette herşeyden önce doğum kontrol yöntemleri teşvik edilmelidir. Maalesef günümüzde ülkemizde doğum kontrol yöntemleri pek fazla bilinmiyor. Dahası günah kabul ediliyor. Bu nedenle istenmeyen bir yığın çocuk dünyaya geliyor. Aileler bir sürü çocuk sahibi olduklarında ise, çocuklarından soyutlanıyorlar. Artık çocukları onlar için özel olmaktan çıkıyor. Bu nedenle kimi ailelerde ensest ilişkiler görülüyor. Kimi ailelerse çocuklarını sermaye olarak görüyor.

Çocuk sahibi olmak özel bir şeydir. Çocuklara özen gösterilmesi gerekir. Bu nedenle de özen gösterilebilecek kadar çocuk yapılması en doğrusudur.

Bizler hayvan değiliz. Doğurup doğurup sokaklara salmak, anne babalık değildir.

Elbette tek çözüm kürtaj olmamalıdır. Kürtaj son çaredir. Öncelikle doğum kontrol yöntemleri konusunda bilgilenmek gerekir. Cahillikten kaynaklanan bir hamilelik, eğer doğacak çocuğun geleceği temin edilemeyecek ya da çocuğa gereken özen gösterilemeyecekse sonlandırılmalıdır.

Zorunlu hallerde doğurulan, bir hata ile edinilen çocuklara karşı zaman zaman aileler düşmanlık besleyebiliyorlar. Erken sahip olunan çocuklar bazen tüm ailenin geleceğini derinden etkileyebiliyor. Anne ya da baba eğitimini yarıda bırakmak ve çalışmak zorunda kalabiliyor. Bu da ailenin geleceğini çok kötü etkileyebiliyor. Bunun faturası da çoğunlukla çocuklara çıkartılıyor. Ya ebeveynler çocuğa düşmanlık besliyor ya da maddi durumları yetersiz olduğundan çocuğun geleceği de karanlığa saplanıyor. Her iki ihtimalde de zarar gören çocuk oluyor.

Tıpkı kürtaj gibi, çocuk sahibi olmak da iyi düşünülüp karar verilmesi gereken bir durumdur. Çocuk sahibi olmak sorumluluk ister. Bu sorumluluğu alamayacak olanların tehlikeli sürece geçmeden önce yani 3 aydan önce çocuklarını aldırmaları en hayırlısıdır.
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı