| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Sokakta bile başörtüsü yasak & Tunus tipi laiklik./konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
| Anket Sonuçlarını Göster: Tunus Tipi Bir Laikliğin Türkiye'de Uygulanmasını İster misiniz? | |||
| Evet. | 12 | 19.35% | |
| Hayır | 48 | 77.42% | |
| Diğer. (Belirtiniz) | 2 | 3.23% | |
| Oy Verenler: 62. Bu ankete oy veremezsiniz | |||
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | ||
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Bugün Tunus'ta, sokakta bile başörtüsü yasak. Savunma gerekçelerleri ise ortada. Haberi yayınlayan ve kendisini gazeteci zanneden arkadaşın aktarmadığı bilgileri de ben aktarayım. Tunus'ta Habib Burgiba'nın yardımcısı (ki kendisi katıksız bir diktatördür) zeynelabidin1987 de Burgiba’nın karşısına dikilir ve "sen artık yaşlandın, görevi bırakacaksın, ya bir çiftlik evine ölene kadar huzur içerisinde yaşamayı kabul et, ya da seni biz indireceğiz." der. Yapacak bir şeyi olmayan Burgiba teklifi kabul eder. Ve çiftlik evine gider. Yeni diktatör reformlarını açıklar. Artık Burgiba dönemindeki tüm yasaklar ortadan kalkmıştır. Artık Camilere gençlerin gitmesi serbesttir. Tesettür serbesttir. Her türlü dini çalışma serbesttir. Bu tavrıyla büyük teveccüh toplar. Yeraltındaki çalışmalar artık açıktan yapılmaya başlanır. Camilerde faaliyetler artar. İslami yapılar son hızla çalışmaktandır. Kimsenin de karıştığı yoktur. Ancak son derece hızlı olarak çalışmaya devam eden bir grup daha vardır. O da Tunus gizli polisi. Tek tek fişlemektedir. Bir süre sonra düdük çalar ve fişlenmiş olan binlerce Müslüman Tunus çöllerindeki hapishanelerde toplanır. Bu çöllerde katledilen Müslüman sayısının 40 binleri bulduğu söylenir. O günden sonra gençlerin camiye gitmeleri tekrar yasaklanır. Sokakta başörtüsü yasağı başlar. Karşı gelenin sonu ise çöl cezaevlerinde işkence altında ölümdür. Bugün Türkiye'den Tunus'a eğitim ya da bir başka amaçla giden gençlere Tunus gizli polisi, "içki içiyor musun?", "Kız arkadaşın var mı?" Gibi sorular sormakta. Ve eğer tehlikeli bulursa, "yani alkol kullanmıyorsa" sınır dışı edebilmektedir. Hayatında ağzına sürmediği halde, korkusundan gizli polislere akşam barda randevu veren bir Türk gencini duydum. Gerçi o baskı ortamına dayanamayıp Tunus’tan ayrılmak zorunda kalmış duyduğum kadarıyla. | |
|
| #2 | ||
Onay bekleyen
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Aug 2006
| Alıntı:
Ailesini bırakıp gelenlerde vardı, çoluk çocuğuyla gelenler de. Üç dort aile bir olup bir daire kiralayarak burada gizlice ikamet edenler vardı. Bu kişilerin çalışması, para kazanması çok zordu. Kaçak yaşıyorlardı. Ama o dönemde Türkiye'deki duyarlı insanlar bu mazlum insanlara yardımlarını esirgemediler. "Ek bilgi: Başak ülkelere kaçabilenlerin en büyük şansı daha önceden aldıkları pasaportlarının olmasıydı." Saygılar | |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Savunma gerekçeleri çok haklı ama bunun zorla yapılması da pek adil değil, bilmiyorum değişik bir durum.. __________________
Haramilerin saltanatını yıkacağız! |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: Paris
| Sokakta başörtüsü yasaklanamaz. Bu laiklik değil, insan hakları ihlalidir. Kişi evde ve evin dışında istediği gibi giyinir, dolaşır, konuşur. Kimse buna birşey diyemez. Ayrıca Tunus'ta uygulanan bu yasağın laiklikle hiç alakası yoktur. __________________
Afyon Garı'ndaki küçük kızı anımsa, hani, Trene binerken pabuçlarını çıkarmıştı; Varto Depremi'ni düşün, yardım olarak Batı'dan Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni. Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-03-07 12:01 . |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Bu kadar saçma birşey daha önce duymadım...Böyle bir laiklik istemiyorum... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2005
| slm. Kusura bakmayın ama ben bunun laiklikle bağlantısını göremedim. Tamamen dinci ve veya dindar kesime aleni bir baskı. Haklı veya haksız olmaklarına bakmadan başörtüsüne yapılan baskıyı kınıyorum. Ayrıca bu durumun laiklikle bağlantılı olduğunu iddia etmenizi de kınıyorum. |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Bu laiklik değil, faşizm. __________________
"Yaşayıp durduğun alçaklıkta öyle şatafatlı elbise giyip böbürlenme, kibir ve gurur bütün saltanatları devirir; alçakgönüllü ol, köhne cübbeni üstünden çek!" |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006 Ülke / Şehir: Hareket Halinde
| Alıntı:
Faşizminde ötesinde bir şey... __________________
He He | |
|
| #9 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Başörtüsünün sokakta, kamusal alanda ve ya herhangi bir yerde yasaklanması laiklik değil, burjuva demokrasisi (=burjuva diktatörlüğü) içindeki faşizan yöndür.. Fazla karmaşık bir konu değil. Daha önce de söylediğimiz gibi laiklik, üstlendiği görevi(bir başörtülü-türbanlı doktorun erkek hastayı eksiksiz - tereddütsüz tedavi edebilmesi vs. ) yerine getirdiği takdirde kişisel alanında, toplumsal baskı oluşturmadan, din ve vicdan özgürlüğünü ve gereklerini yerine getirebilmesidir. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Alıntı:
| |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|