Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sokakta bile başörtüsü yasak & Tunus tipi laiklik.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Anket Sonuçlarını Göster: Tunus Tipi Bir Laikliğin Türkiye'de Uygulanmasını İster misiniz?
Evet.12 19.35%
Hayır48 77.42%
Diğer. (Belirtiniz)2 3.23%
Oy Verenler: 62. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski07-10-06, 16:49  #1
hancı
Onay bekleyen
Yazar Adayı

hancı'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006
Sokakta bile başörtüsü yasak & Tunus tipi laiklik.

Alıntı:
BİR grup Türk gazeteci olarak Turizm Bakanlığı’nın daveti üzerine gittiğimiz Tunus’ta 10’a yakın kenti dolaştık, tesettürlü bir kadına bile rastlayamadık. Ülkede iktidarda bulunan Anayasal Demokrasi Yürüyüşü Partisi Genel Sekreteri Hedi Mhenni, "Eğer bugün türbanı kabul edersek, yarın kadınların çalışma, oy kullanma ve eğitim haklarının da yasaklanmasını kabul edeceğiz. O zaman kadınlar sadece bir üreme ve ev işlerini görme aracı haline gelirler" diyor ve ülkede geniş bir kesim bu görüşe destek veriyor.
Kaynak

Bugün Tunus'ta, sokakta bile başörtüsü yasak. Savunma gerekçelerleri ise ortada.

Haberi yayınlayan ve kendisini gazeteci zanneden arkadaşın aktarmadığı bilgileri de ben aktarayım.

Tunus'ta Habib Burgiba'nın yardımcısı (ki kendisi katıksız bir diktatördür) zeynelabidin1987 de Burgiba’nın karşısına dikilir ve "sen artık yaşlandın, görevi bırakacaksın, ya bir çiftlik evine ölene kadar huzur içerisinde yaşamayı kabul et, ya da seni biz indireceğiz." der. Yapacak bir şeyi olmayan Burgiba teklifi kabul eder. Ve çiftlik evine gider.

Yeni diktatör reformlarını açıklar. Artık Burgiba dönemindeki tüm yasaklar ortadan kalkmıştır. Artık Camilere gençlerin gitmesi serbesttir. Tesettür serbesttir. Her türlü dini çalışma serbesttir.

Bu tavrıyla büyük teveccüh toplar. Yeraltındaki çalışmalar artık açıktan yapılmaya başlanır. Camilerde faaliyetler artar. İslami yapılar son hızla çalışmaktandır. Kimsenin de karıştığı yoktur. Ancak son derece hızlı olarak çalışmaya devam eden bir grup daha vardır. O da Tunus gizli polisi. Tek tek fişlemektedir. Bir süre sonra düdük çalar ve fişlenmiş olan binlerce Müslüman Tunus çöllerindeki hapishanelerde toplanır. Bu çöllerde katledilen Müslüman sayısının 40 binleri bulduğu söylenir. O günden sonra gençlerin camiye gitmeleri tekrar yasaklanır. Sokakta başörtüsü yasağı başlar. Karşı gelenin sonu ise çöl cezaevlerinde işkence altında ölümdür.

Bugün Türkiye'den Tunus'a eğitim ya da bir başka amaçla giden gençlere Tunus gizli polisi, "içki içiyor musun?", "Kız arkadaşın var mı?" Gibi sorular sormakta. Ve eğer tehlikeli bulursa, "yani alkol kullanmıyorsa" sınır dışı edebilmektedir. Hayatında ağzına sürmediği halde, korkusundan gizli polislere akşam barda randevu veren bir Türk gencini duydum. Gerçi o baskı ortamına dayanamayıp Tunus’tan ayrılmak zorunda kalmış duyduğum kadarıyla.
hancı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-10-06, 17:20  #2
cibran
Onay bekleyen
Yazar Adayı

cibran'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın hancı şöyle demiş:

Bu tavrıyla büyük teveccüh toplar. Yeraltındaki çalışmalar artık açıktan yapılmaya başlanır. Camilerde faaliyetler artar. İslami yapılar son hızla çalışmaktandır. Kimsenin de karıştığı yoktur. Ancak son derece hızlı olarak çalışmaya devam eden bir grup daha vardır. O da Tunus gizli polisi. Tek tek fişlemektedir. Bir süre sonra düdük çalar ve fişlenmiş olan binlerce Müslüman Tunus çöllerindeki hapishanelerde toplanır. Bu çöllerde katledilen Müslüman sayısının 40 binleri bulduğu söylenir. O günden sonra gençlerin camiye gitmeleri tekrar yasaklanır. Sokakta başörtüsü yasağı başlar. Karşı gelenin sonu ise çöl cezaevlerinde işkence altında ölümdür.
Tunus'da Müslüman avının başladığı dönemlerde yüzlerce Müslüman farklı ülkelere hicret etmek zorunda kalmıştı. Bir kısmı da Türkiye'ye gelmişti. Türkiye'de duyarlı ve yardımsever Müslümanlardan başka tutunacak dalları yoktu. Türk polisi de bu kaçakları (mültecileri) arıyor ve yakaladığını Tunus hükümetine teslip ediyordu. Bir dairede onlarca kaçak mülteci yakalandı haberlerini televizyonda herkes izlemiştir.

Ailesini bırakıp gelenlerde vardı, çoluk çocuğuyla gelenler de. Üç dort aile bir olup bir daire kiralayarak burada gizlice ikamet edenler vardı. Bu kişilerin çalışması, para kazanması çok zordu. Kaçak yaşıyorlardı. Ama o dönemde Türkiye'deki duyarlı insanlar bu mazlum insanlara yardımlarını esirgemediler. "Ek bilgi: Başak ülkelere kaçabilenlerin en büyük şansı daha önceden aldıkları pasaportlarının olmasıydı."

Saygılar
cibran is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-10-06, 17:33  #3
Selcuk

Selcuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Savunma gerekçeleri çok haklı ama bunun zorla yapılması da pek adil değil, bilmiyorum değişik bir durum..
Eski07-10-06, 17:36  #4
Kitap Tozu

Ülke / Şehir: Paris

Sokakta başörtüsü yasaklanamaz. Bu laiklik değil, insan hakları ihlalidir. Kişi evde ve evin dışında istediği gibi giyinir, dolaşır, konuşur. Kimse buna birşey diyemez. Ayrıca Tunus'ta uygulanan bu yasağın laiklikle hiç alakası yoktur.
Gönderilmiş bir kutu süt tozunu ve sütyeni.

Kitap Tozu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 10-03-07 12:01 .
Kitap Tozu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-10-06, 18:38  #5
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Bu kadar saçma birşey daha önce duymadım...Böyle bir laiklik istemiyorum...
analiz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-10-06, 19:07  #6
kehleti

Giriş Tarihi: Jul 2005

slm.
Kusura bakmayın ama ben bunun laiklikle bağlantısını göremedim. Tamamen dinci ve veya dindar kesime aleni bir baskı. Haklı veya haksız olmaklarına bakmadan başörtüsüne yapılan baskıyı kınıyorum. Ayrıca bu durumun laiklikle bağlantılı olduğunu iddia etmenizi de kınıyorum.
kehleti is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-10-06, 19:43  #7
Crossbourne

Crossbourne'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Bu laiklik değil, faşizm.
Eski08-10-06, 12:06  #8
Maurad

Maurad'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Hareket Halinde

Alıntı:
Sayın Crossbourne şöyle demiş:

Bu laiklik değil, faşizm.

Faşizminde ötesinde bir şey...
Eski08-10-06, 13:46  #9
küçükkarabalık
Yazıyaz Dergi Yazarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Ülke / Şehir: İstanbul

Başörtüsünün sokakta, kamusal alanda ve ya herhangi bir yerde yasaklanması laiklik değil, burjuva demokrasisi (=burjuva diktatörlüğü) içindeki faşizan yöndür.. Fazla karmaşık bir konu değil.

Daha önce de söylediğimiz gibi laiklik, üstlendiği görevi(bir başörtülü-türbanlı doktorun erkek hastayı eksiksiz - tereddütsüz tedavi edebilmesi vs. ) yerine getirdiği takdirde kişisel alanında, toplumsal baskı oluşturmadan, din ve vicdan özgürlüğünü ve gereklerini yerine getirebilmesidir.
Eski08-10-06, 15:25  #10
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın artena şöyle demiş:

Başörtüsünün sokakta, kamusal alanda ve ya herhangi bir yerde yasaklanması laiklik değil, burjuva demokrasisi (=burjuva diktatörlüğü) içindeki faşizan yöndür.. Fazla karmaşık bir konu değil.

Daha önce de söylediğimiz gibi laiklik, üstlendiği görevi(bir başörtülü-türbanlı doktorun erkek hastayı eksiksiz - tereddütsüz tedavi edebilmesi vs. ) yerine getirdiği takdirde kişisel alanında, toplumsal baskı oluşturmadan, din ve vicdan özgürlüğünü ve gereklerini yerine getirebilmesidir.
tebrikler...Katılıyorum
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 22:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)