"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Türk Toplumunda kadının yeri

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski11-10-06, 17:50  #1
marimari

Giriş Tarihi: Sep 2006
Türk Toplumunda kadının yeri

Türk toplumunda kadının yeri...............

Çorbada tuzum olsun diyenlerden degil,isyanlarda oldugum için elime kalemi aldım.
Ne yazıkki Türkiyedeki kadının toplumdaki sosyolojik yapısı vahimdir.Eskiden Türk toplumunda yani şaman oldugumuz dönemlerde kadın erkeklerle beraber omuz omuza mücadelenin içindeydi.Beraber at koşturur beraber çalışırlardı.
Anadolu müslümanlıgı kabul ettigi dönemlerde Arap kültür ve gelenekleri Osmanlıya damgasının vurmuş,kadın ikinci sımıf vatandaş konumuna düşmüştür. Doguda feodalitenin hakimiyeti dogulu kadının daha da aşagılara çekmiştir.Atasözleri tam anlamı ile hayatın içine girmiş, kaba bir deyimle ''Kadının karnından sıpayı sırtından dayagı eksik etmeyeceksin!! ''Kadın elinin kirirdir'' gibi
Kadınsan kadınlıgını bil derler özgür hareket edemez kadın istedigi zaman sokaga çıkamaz,
Günümüzde yasalar Vizyon olarak kadını korumuş çagdaş demokratik anlamda sıralamıştır yasaları ama bu yasaları kimler çıkarmıştır erkek egmen toplum. İş misyonluga dönüştügünde Egitimlisi bile dayak yer ...
Bir arkadaşım var egitimli eşine benim kocam der.Diger egitimli komşum eşine bizim karı der...
Bir digeri dul dur rahat hareket edemez.. komşuları ona acaba evine gelen kimdi ?saat kaçta geldi.?nereye gidiyor.?derler.
Rahat hareket eden kadına ise acaba derler bana da bir iş varmı?Kadını cinsel obje görürüler.Bunlar Türkiyemizdeki demokrat dedigimiz entel takılanlardır.
Ya digerleri kökten dinciler dinci geçinenler ..
Eşlerinden gizli şimdilerde çok moda bilgisyarda ced yaparlar..gözleri hep dışarıdadır.Evlerde kuzu dışarıda kurtdurlar.
BURASI TÜTKİYE BAYLAR BAYANLAR Özgürleşen kadın kötüdür imaj budur.
Ama ginede bir kadın olarak iyiki de burdayım Arabistan veya İranda degilim. Ve iyiki de Türkiyedeyim.Kötünün kötüsü vardır derler ya.
Kendimi ne kadar savunsamda ne kadar özgürleşsemde içimde bir yerlerde kadın olmanın ezikligini yaşasamda,
Ve ben bir anne olarak şimdiki jenerasyona içim kan aglıyarak bakıyorsamda,
Ve ben eziliyorsam umutların tükeniyorsa bu hayat şartlarında,
Amaç kendi deneyimimi yaratarak şimdinin harikuladeligi içinde yaşamak..
Her insana ve koşula saygı göstermem gerektigini bilmek.
İyikide Türkiyeliyim dedim ya ...
12 Eylülden sonra 20 yıl geriye dönsekde bizi uykuya sürükleselerde,Cinsellik ve kadın yine ön plana çıksa da merdivenin üst basamagından alt basamagına insede kadın,yeniden umutlarla ayaktayız ve ileri gidecegimize inenıyorum.
marimari
marimari is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 17:56  #2
PAN
Forumdan Uzaklaştırılmış

PAN'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Kadınlar için türkiye iyi bir yermidir bilemiyorum. Avrupanın meclisinde en az kadın bulunan ülkesi. hala töre cinayetleri var. Avrupada calışan kadın sayısının en az olduğu ülke. Halen pek çok meslek erkek mesleği sayılıyor. Hala bekaret gibi bi sacmalık bu ülkede önemli. avrupada en çok kocasından şiddet gören kadın türkiyede...
PAN is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 19:39  #3
mcpo
Forumdan Uzaklaştırılmış

sayın marimari,

Yazınızın çoğuna katılıyorum..
TÜRK milletinin bu hale getirilmesi bir süreçtir.. haklısınız.. Yıllarca.. Arap medeniyeti.. Bu millete İslamiyet diye yutturuldu..
Bu millete İslamiyet adı altında Arap kültürü ve medeniyeti aşılandı..
Bilinçli olarak yaratılan..cahil İMAM takımı bu projede.. rol aldı...
yıllarca Bu ülkenin köylerini cahil imamlar yönetti..Hangi gazeteleri ..hangi TV'leri ( TV ilk çıktığı yıllarda köylerde imamlar yasak koymuştu..).Hangi partiye oy vereceklerini imamlar söyledi..
Evde ki karsına nasıl davranacağını .. Köy imamından öğrenen bu halk'a fazla kızmayınız.. öyle programlandırıldılar..
Bunlar hep bir ideal uğrunadır..
Bu ülkede bunlara siyaseten ihtiyaç duyulmuştur..

TÜRK tarihinin hiç bir döneminde KADIN 'ın durumu bu kadar kötü olmamıştır..

Kadın Türk örf ve adetlerine göre.. Yuvanın direğidir... maalesef baskın olan ARAP kültürü ve adetleri.. Kadını bu durumlara düşürmüştür..
Artık olan olmuştur.. aslında bu saatten sonra.. bu durumdam nasıl kurtuluruz.. bu durumu nasıl düzeltirizin .. cevaplarını aramalıyız...

saygılar.
mcpo is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 19:44  #4
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

türk toplumunda şeriatın baskı altına aldıgı kadınlara özgürlüğü mustafa kemal getirmiştir..
medeni kanunun kabulu,seçme seçilme hakları bu konu da cok önemlidir..
ancak osmanlı zihniyetini sürdüren bazı insanlar bugun bile toplumun en kutsal cinsi olan kadınları ikinci sınıf olarak görmektedir...
saygılarım duygu asenaya...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 22:55  #5
juji_21

juji_21'nın Avatarı

Şiirlerin ve şarkıların sözlerinde,kadının bedenini anlatan meyva bahçelerini anımsatır.''Üzüm gözler,elma yanaklar,kiraz dudaklar,ayva ,şeftali...ve meyva bahçesinin tek sahibi erkektir.Bu meyvaları koparıp yer,isterse atar,isterse satar.Bedenimiz bize mi ait yoksa....
Kadının bedeni bir taraftan yüceleştirilirken doğurganlığı sebeiyle diğer taraftan cinselliği tanımlarken kullanılan dil ve imgelerle olabildiğince aşağılanır.kadına bakış,Ekonomik alanda reklamların kışkırtıcısı.çıplak ama pasif malzamesi,sosyal alanda namus,politik alanda savaş malzamesi,yatak odalarında seks objesi,sokaklarda göğüsleri,kalçaları sıkıştırılacak çok yönlü bir nesnedir.
Maalesef kadının toplumdaki yeri böyle....
juji_21 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski11-10-06, 23:20  #6
analiz

analiz'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Erkek egemen bir toplumda ve "islamiyet böyle emrediyor" yalanlarıyla bir hayvandan farksız yaşadı kadınlarımız senelerce ancak artık erkeklerin içinden de kadın hakları ile ilgili sesler yükselmeye başlaması iyiye gidişin bir göstergesidir diye düşünüyorum...
analiz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-10-06, 00:05  #7
stran

stran'nın Avatarı

Ülke / Şehir: DİYARBEKİR

Alıntı:
Sayın juji_21 şöyle demiş:

Şiirlerin ve şarkıların sözlerinde,kadının bedenini anlatan meyva bahçelerini anımsatır.''Üzüm gözler,elma yanaklar,kiraz dudaklar,ayva ,şeftali...ve meyva bahçesinin tek sahibi erkektir.Bu meyvaları koparıp yer,isterse atar,isterse satar.Bedenimiz bize mi ait yoksa....
Kadının bedeni bir taraftan yüceleştirilirken doğurganlığı sebeiyle diğer taraftan cinselliği tanımlarken kullanılan dil ve imgelerle olabildiğince aşağılanır.kadına bakış,Ekonomik alanda reklamların kışkırtıcısı.çıplak ama pasif malzamesi,sosyal alanda namus,politik alanda savaş malzamesi,yatak odalarında seks objesi,sokaklarda göğüsleri,kalçaları sıkıştırılacak çok yönlü bir nesnedir.
Sn jujı_21 harika anlatmışsın bu sözlerin ardına ne denir ki..
Bu tüketim toplumunda erkek egemenliğinde kadının ne derece yeri olabilirki..harkasın sen
Eski12-10-06, 00:06  #8
Elenorin
Genel Moderatör

Elenorin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Alıntı:
Sayın juji_21 şöyle demiş:

sayın juji ne yaptınız öyle..
bu anlattıklarınız beyin olarak gelişemeyen,geri kafalı,cahil adamların kadını görüş şeklidir.
kadın herşeyden önce doğurgandır bu nedenle kutsaldır..
kadın toplumun temel taşıdır.degirmenidir..
saygılarımla...

İnsanların Kanatları Yüreklerinde..
Elenorin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-10-06, 07:40  #9
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Sn. Juji ne kadar güzel tespitleriniz var.Kaç gündür kadınlar için bir topik açmayı düşünüyordum sn. marimari benden hızlı davranmış.Eğer sabahın altısında bunları yazıyorsam ortada ciddi bir problematik var demektir.Yıllardır bu konular üzerine epey kafa yormakla birlikte birinci sınıfta aile içi şiddet ile ilgili bir araştırma yaptım ve makale yazdım(ki derginin ilerleyen sayılarında yayımlanacaktır muhtemelen).Bu yılda kadın diye bir dersimiz var ve öyle çok düşünüyorum ki üzerine.Hatta dün bir dostumla sabaha kadar tartıştık.Şimdi erkeklerin dünyasında kadın olmak diye düşünüyorum.Bu sorunsalı ele alırken de iğneyi kendime çuvaldızı erkeklere batırıyorum.Sakın kimse bana İslamiyetteki kadınlara yönelik o bildik nutuklardan atmasın.Çünkü yine bir erkek olan hocama Emeviler ve Abbasiler döneminde kadın anlayışında bir heterodoksi yaşandığını itiraf ettirdim.Elif Şafağın bir yazısını okudum ve aklımda şimşekler çaktı.Amerikada bir kadın kendisine kadınların birbirini kıskanma sebebi olarak haremi işaret ediyor.Düşündüm de pek de haksız sayılmaz.Biz bugün hala haremdeki kadınlar padişahımızın Hürrem sultanı olmak için birbirimizle yarışıyor türlü komplolar kuruyoruz.Abartılı giyiniyoruz,teşhir ediyoruz,tüm albenimizi ortaya koyuyoruz.Padişahımız başka bir Hürrem seçtiğinde tüm dünyamız başımıza yıkılıyor.Eğer bugün iktidar erkse-ki ataerkil bir toplumda yaşıyoruz-bizde iktidara en yakın olmak istiyoruz. Onlar batı bizse doğu bile değiliz.Atatürk kadınlara çok güzel haklar veriyor.Fakat bizden alınmış haklar yine bir erkek tarafından veriliyor.Atatürk’e bir teşekkür borcumuz var.Gittikçe nesneleşiyoruz.Durmadan tüketiyor ve tükettiriyoruz.”Erkekler kadınları tüketir,kadınlarda nesneleri”.İçimizdeki özne söküp alınıyor.Varoluş biçimlerimiz bile erkekler tarafından belirleniyor.Fakat eğer bugün ben bir erkek tarafından sokakta tacize uğruyorsam ve kız arkadaşı kahkahalarını havaya savuruyorsa bu bizimde suçumuz.Batmanda kadınlar intihar ederken hiçbir şey yapmıyorsak onları biz öldürüyoruz demektir.Tıpkı saraydaki hatunların birbirini zehirledikleri gibi.Ki onlar padişaha değil oldukça sıradan adamlara aşık olmuşlardı.Doktor,Öğretmen,Memur…Fakat pastanın büyük payı yine erkeklerde.Onlar dünyaya ne kadar hakimseler o kadar da suçlular.Hala kendi kazandığımız paraları onlardan alıyorsak,hayvan gibi dövülüyorsak,idam sehpamız hazırlanıp ona itiliyorsak-ki Batmanda yaşanıyor,erkeklerin içlerindeki doyuramadıkları hayvanı biz doyuruyorsak,istemesek de üstümüzde tepiniyorlarsa,kurşunlara geliyorsak,bir erkeği sevdik diye yine bir başkası tarafından cezamız veriliyorsa yazık çok yazık ömürlere.Hele akademik dünyada kadın olmak ne zor.Daha öğrenciyken yine karşıma türlü sorunlar çıkıyor.Biz kamusal alana sızmaya çalışan ve çalıştıkça da batan varlıklarız.Biz kamusal alan fahişeleriyiz ve erkeklerin tahtlarını sarsıyoruz.Fakat yerine göz diktiğimiz için değil onu kaldırıp atmak için.Gözlerimiz bağlı bir körebe oyunundaki en hakkı yenmiş ebeyiz.Ne kadar çalışsak da bir türlü on alamayan öğrencileriz.Biz ahlak kavramını içimize sindirememişleriz(?) ve iyi ki erkekler var bize öğretiyorlar.Biz Eğer bu anlattıklarım size bunlar uzayda yaşanıyormuş gibi hissettiriyorsa lütfen gözlerinizi kapayın ve hiçbir şey olmamış gibi davranın.Merak etmeyin yalnızca bir dişi çıkmış,birilerine sesini duyurmak istiyor.Fazla önemsenecek bir şey yok yani ortada.Yazmaya devam edeceğim kalemimin keskinliğince ve biliyorum kalemim keskindir.Fakat marifet kalemde değil tabii içimdeki kudrette.Tüm Güldünyalara selam olsun…
Eski12-10-06, 11:56  #10
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Alıntı:
Sayın A_EMRE şöyle demiş:

türk toplumunda şeriatın baskı altına aldıgı kadınlara özgürlüğü mustafa kemal getirmiştir..
medeni kanunun kabulu,seçme seçilme hakları bu konu da cok önemlidir..
ancak osmanlı zihniyetini sürdüren bazı insanlar bugun bile toplumun en kutsal cinsi olan kadınları ikinci sınıf olarak görmektedir...
saygılarım duygu asenaya...
Atatürk kadınlarla ilgili yasaları yürürlüğe kattığında şeriatle yönetilen avrupanın birçok ulusunda bile kadın hakları yeteri kadar korunmamıştı.

Atatürkte osmanlının bir subayıydı...
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı