| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Orhan Pamuk Nobel Edebiyat ödülünü kazandı / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı
Giriş Tarihi: Jul 2006
| 2006 Nobel Edebiyat Ödülü Orhan Pamuk'a verildi. Orhan Pamuk'un sadece 'edebi' yönü ile tarşılmayacağı; Nobel Edebiyat ödülününün kazanılmasında yazarın edebiyat dışı durumlarıda kriter olduğu için siyaset başlığında, konuyu açtım. Düşünce ve yorumlarınızı bekliyorum Not: Forum yönetimi konunun alanı için değişiklik yapmak isterse, konuyu açan olarak itirazım olmayacaktır. BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Türkiye aleyhinde yazan ve düşünülenler her zaman için yabancılar tarafından ödüllen dirilir benim için farklı olan ise bu kişiler tarihçimi yoksa türkiye aleyhtarı olanlar mı? saygılarımla flager45 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-10-06 14:25 . |
|
| #3 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Jun 2006
| şaşırdım. bu kadar da ileri gidebileceklerini sanmıyordum fakat yıllardır aday gösterilmesi de sonucu etkilemiştir. ilk olarak haddim olmayarak(!) edebi anlamda ne kadar olumlu değişimler getirdiğine bakmak gerekir. ben baktım ama bir şey bulamadım. bulanlar bulmayanlara anlatır da varolmayanı anlatmak ya yalandır yada yalan! ikinci olarak, birreyin siyasi kimliğine gelmek gerekir. malumdur ki; bir süre önce kendisi GÜNAH ÇIKARTTI. şimdi aklıma gelmeyen günlük-bilindik bir gazetede günah çıkarttı. yanlış anlaşıldığını felan söyledi. aklıma ilk gelen; esasında bundan sonra ne yapacağına bakalım. günah çıkarması devam edecek mi yoksa, arkasındaki gücün devamlı olduğuna mı sığınacak? bilinir bu sorunun ceavbı ama neyse... 3. olarak farklı bir bakış açısı aklıma geliyor. onu paylaşmak isterim. öyle ki; o.pamuk'un sabatayist kimliğinden dolayı, ki yazdığı KAR romanında daha çok belli eder kendini, ödülü alabilme olasılığı vardır. zaten romanının israil'de çok okunduğuna da şahit oldum. belki böyle bir etken de olmuş olabilir. son olarak da; keşke tartışmayacağımız bir şahıs ödülü alsaydı. mesela sadece edebi kişiliğinden dolayı bir Türk ödül alsaydı diyorum. aklıma hep tartışılabilir isimler geliyor ama mesela ömer seyfettin gibi.. sadece ve sadece edebiyattan dolayı! keşke... |
|
| #4 | |
Ayrıldı
| "İsveç Akademisi, "kültürlerin çatışma sembolleriyle ilgili çalışmaları nedeniyle bu ödülün Pamuk'a verildiğini açıkladı. Akademinin açıklamasında, "yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında Pamuk'un, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğu" ifade edildi." Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/kultursan...rid=3428&oid=2 En son, "Benim Adım Kırmız" Japonca'ya çevrilmiş; böylece Orhan Pamuk'un kitapları 34 dile çevrilmiş oldu. Tartışmanın daha çok Orhan Pamuk'un siyasi söylemleri üzerinden yükseleceğini, tahmin etmek zor değil. Yazarın muhalif kimliğinin etkisi olduğunu düşünmekler beraber, temel kıstas olduğunu düşünmüyorum. Aşağıda 1982'den bu yana Nobel Edebiyat ödülünü alanların listesi var. Hepsinin yada çoğunun kendi ülkelerine 'muhalif' olup olmadığı kısa bir araştırma ile bulunabilir. Ancak, Orhan Pamuğun ödülü almasında 30 yıllık yazar geçmişi, 34 dile kitaplarının çevrilmesi dışında sadece 'Türk düşmanlığı' argümanını kullanmak çok basit ve yetersiz açıklama olacaktır diye düşünüyorum. Kişisel olaraksa, bu ödüle hem edebi olarak, hem de edebiyat dışındaki tutumları nedeniyle Yaşar Kemal'in Orhan Pamuk'tan kat be kat daha fazla hak ettiğini düşünüyorum. İşte liste. Vakti olan listedeki yazarları araştırsın ve sonucunu da tartışalım. Nobel Edebiyat ödülünü 1982’den bu yana kazananların listesi şöyle: 2006: Orhan Pamuk (Türkiye). 2005: Harold Pinter (İngiltere). 2004: Elfriede Jelinek (Avusturya). 2003: John Maxwell Coetzee (Güney Afrika). 2002: İmre Kertesz (Macaristan). 2001: V.S. Naipaul (İngiltere). 2000: Gao Şingcian (Çin). 1999: Günter Grass (Almanya). 1998: Jose Saramago (Portekiz). 1997: Dario Fo (İtalya). 1996: Wislawa Szymborska (Polonya). 1995: Seamus Heaney (İrlanda). 1994: Kenzaburo Oe (Japonya). 1993: Toni Morrison (ABD). 1992: Derek Walcott (St. Lucia). 1991: Nadine Gordimer (Güney Afrika). 1990: Octavio Paz (Meksika). 1989: Camilo Jose Cela (İspanya). 1988: Necib Mahfuz (Mısır). 1987: Joseph Brodsky (ABD). 1986: Wole Soyinka (Nijerya). 1985: Claude Simon (Fransa). 1984: Jaroslav Seifert (Çekoslovakya). 1983: William Golding (İngiltere). 1982: Gabriel Garcia Marquez (Kolombiya). __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. Balıkçı Filozof Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-10-06 14:48 . |
|
| #5 | |
| İbret-i alem için: -"Ben uluslararası arenada, -edebi alanda- hep engellerle karşılaşıyorum, TÜRK olduğum için. Ve ben bunu aşacağım" dedi gitti bir milyon Ermeni, 30 bin Kürdü öldürdük diyip bu engeli aştı...- Değerli Emre KONGAR'dan... Bekleniyordu zaten, ben bekliyordum. Bu tarz söylemler hesapsız kitapsız değildir, rast gele söylenmez, Ermeni-Kürt aşkı hiç değildir. İşte bizi dünyada temsil eden "uluslararası çapta" yazarlarımız; Orhan Pamuk'lar, Elif Şafak'lar... Uluslararası olmanın yolu buradan geçiyorsa geçmesin daha iyi... Ünlü Fransız yazarlar, İngiliz yazarlar kendi ülkelerini kötüleyerek, uluslararası arenada zor duruma düşürerek ve negatif reklamlarını yaparak mı aldılar Nobel'leri, Pulitzer'leri... Böyle mi ünlü oldular?... __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Nobelin kazanma zamanının Fransa'nın ermeni sorkırım idiasının kabulune denk düşmesi çok şaşırtmadı beni. Bilinçli olarak yapılan bir savaştır bu. Türkiye yeni oyunlara gebe kalacak. Bu kez psikolojik olacagını düşünmüyorum. Somut olarak karşımıza tek tek çıkıyor zaten. Armes |
|
| #7 | ||
Ayrıldı
| Alıntı:
Raslantı değil derseniz, bu algılayışın Orhan Pamuk'un düşüncelerinden daha tehlikeli bulduğumu, ifade etmek isterim. BF... __________________
Kitleler sustuğunda ya da susturulduğunda, tarihi kişilerin yaptığı sanılır. Tarihi bizzat kitleler yapar, kişiler sadece kitlenin bilincine sahip figürlerdir. | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
Ama bu hesaplar peşinde daha çok koşulacağına eminim... Karala, kazan... Ne güzel.. __________________
Senden vazgeçmeden ölürüm belki... | |
|
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| İnanılmaz sevindim ve gurur duydum. Edebiyat alanında dünyanın en büyük ödülü. İlk kez bu topraklarda biri nobel alıyor... Orhan Pamukla gurur duymalıyız. Bize böylesi bir mutluluğu yaşattığı için. Seni seviyoruz ORHAN PAMUK... |
|
| #10 | ||
Ayrıldı Giriş Tarihi: Jun 2006
| Alıntı:
| |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|